To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Fanfiki, tłumaczenia, literacka twórczość własna - Nasz własny fanfik

Maryann - Wto 08 Sty, 2008 11:41

Alison napisał/a:
Co do inspiracji, to tutaj mogę się przyznać, że pisząc o osłanianiu połami szlafroka, miałam przed oczami Colina osłaniającego płaszczem Bridget Jones :roll:

Elżbietka zamiast Bridget... Ciekawe, czy MrD miałby coś naprzeciw takiej zamianie... :wink:

Alison - Wto 08 Sty, 2008 11:48

Chyba, że już macie dosyć "rozpusty" :wink: to proszę o sygnał i juz nie będę się produkowała w tym względzie... :roll:
Marija - Wto 08 Sty, 2008 11:49

Alison napisał/a:
Mam nadzieję, że nie zgasiłam Ci świeczuszki... :(
Spoko, jeszcze się świeci, chociaż drży febrycznie :-P . Chciałam tylko sprawdzić, czy TO się w ogóle nadaje.
Mam ciąg dalszy "mojego" fragmentu, a początek można wkleić jeszcze raz, jak już wylezą rano z tego łóżka :rotfl: .
Albo jeszcze coś mi się uda stworzyć w temacie "wstali rano i co dalej" :mrgreen: , to wkleję całość.

Gosia - Wto 08 Sty, 2008 11:57

Sofijufka napisał/a:
Gosiu! Niewiniątka lepiej się podszkolą na Catherine Coulter!

Hmmmm. A to ciekawe jest? :wink:

Alison - Wto 08 Sty, 2008 12:10

Marija napisał/a:
Alison napisał/a:
Mam nadzieję, że nie zgasiłam Ci świeczuszki... :(
Spoko, jeszcze się świeci, chociaż drży febrycznie :-P . Chciałam tylko sprawdzić, czy TO się w ogóle nadaje.
Mam ciąg dalszy "mojego" fragmentu, a początek można wkleić jeszcze raz, jak już wylezą rano z tego łóżka :rotfl: .
Albo jeszcze coś mi się uda stworzyć w temacie "wstali rano i co dalej" :mrgreen: , to wkleję całość.

:banan: :banan: :banan: To ja już drżę febrycznie na ten dalszy ciąg :excited: i okropnie się cieszę, że temat "złapał" i że będziemy miały swoją własną, najprawdziwszą TFURCZOŚĆ!!! Yuuhuuuu :cheerleader2: :banan_czerwony: :cheerleader2:

Alison - Wto 08 Sty, 2008 12:29

Gosia napisał/a:
Sofijufka napisał/a:

No proszę, i nasz skromny Gosiałek, twórca teorii miecza, już się zainteresował :wink:

Gosia - Wto 08 Sty, 2008 12:31

Alison napisał/a:
To co zobaczył, przyprawiło go niemal o utratę tchu. W kącie pokoju, w półmroku, oświetlona nierównomiernie światłem z kominka stała Elizabeth. .

Ten fragment wydaje mi sie niepokojąco podobny do mojego fanfika z "Bleak House", tyle ze poniewaz pan Jarndyce nie byl juz taki BARDZO MŁODY, wiec Esther byla tu JESZCZE ubrana :mrgreen:

Cytat:
nasz skromny Gosiałek, twórca teorii miecza

Nie wiem zupelnie o czym mowisz :rumieniec: ;)

Alison - Wto 08 Sty, 2008 12:33

Gosia napisał/a:
Alison napisał/a:
To co zobaczył, przyprawiło go niemal o utratę tchu. W kącie pokoju, w półmroku, oświetlona nierównomiernie światłem z kominka stała Elizabeth. .

Ten fragment wydaje mi sie niepokojąco podobny do mojego fanfika z "Bleak House", tyle ze poniewaz pan Jarndyce nie byl juz taki BARDZO MŁODY, wiec Esther byla tu JESZCZE ubrana :mrgreen:

Cytat:

Nie wiem zupelnie o czym mowisz :rumieniec:

Ale tak w ogóle to ją rozebrałaś, czy robili to, w koszulkach zawiązanych pod szyję? :wink:

Alison - Wto 08 Sty, 2008 12:35

Gosia napisał/a:
Cytat:

Nie wiem zupelnie o czym mowisz :rumieniec: ;)

O mieczu, deflorującym powłoki brzuszne, wymarzonej, acz nigdy nie zdobytej dziewicy, zwanej Marianem. :lol:

Gosia - Wto 08 Sty, 2008 12:35

Musialabym zerknac :rotfl:
Jestem pewna, ze pan Jarndyce spisal sie znakomicie :mrgreen: I chyba sam rozpakowal Esther, to znaczy ten prezent ;)

Ali! Ja czegos podobnego o mieczu w TEN sposob na pewno nie napisalam, za skromna jestem :-P

Alison - Wto 08 Sty, 2008 12:38

Gosia napisał/a:
Ali! Ja czegos podobnego o mieczu w TEN sposob na pewnoe nie napisala. za skromna jestem :-P

Oczywiście, że tak. Ale ja nigdy nie mówiłam, że jestem skromna, a jako wirtualna siostra znam Twoje myśli i ubieram je w słowa :wink:

Gosia - Wto 08 Sty, 2008 12:43

Tak w ogole musze chyba siegnac sobie do tej mojej probki fanfika :mysle:
I sprawdzic jak tam sobie radzil pan Jarndyce w tych sprawach :mrgreen:
Moze poprawie co nieco, zeby co najmniej dorownal Darcy`emu :rotfl:

Alison - Wto 08 Sty, 2008 12:46

Gosia napisał/a:
Tak w ogole musze chyba siegnac sobie do tej mojej probki fanfika :mysle:
I sprawdzic jak tam sobie radzil pan Jarndyce w tych sprawach :mrgreen:
Moze poprawie co nieco, zeby co najmniej dorownal Darcy`emu :rotfl:

Gosia, ale dołączysz się do naszej tfurczości? Możesz wykorzystać coś, z tego co juz masz, jeno dostosować osoby dramatu.
Nie żebym myślała, że pan Jarndyce w sypialni z Esther, to jakiś dramat :roll: :wink:

Gosia - Wto 08 Sty, 2008 12:47

Nie moge pisac o kims innym, skoro mialam wene wlasnie na pana Jarndyce`a :roll: :mrgreen:
Dlaczego wczesniej nie przyszla? to musi byc jakis znak, ze tylko Jarndyce, a nikt inny jest w stanie tak mnie natchnac ;)

Alison - Wto 08 Sty, 2008 13:07

Gosia napisał/a:
Nie moge pisac o kims innym, skoro mialam wene wlasnie na pana Jarndyce`a :roll: :mrgreen:
Dlaczego wczesniej nie przyszla? to musi byc jakis znak, ze tylko Jarndyce, a nikt inny jest w stanie tak mnie natchnac ;)

No ja wiem, ale przecież pana Darcy'ego też kochasz, dalej będziemy juz po prostu towarzyszyć im w życiu dziennym :wink: . Ta nieszczęsna noc poślubna musiała być, bo przecież była, miała zaspokoić te wszystkie nasze rozczarowania pozostawieniem nas samym sobie zaraz po ich ślubie. Żadnej skromniej pannie nie wypadało o tym pisać, więc ja, jako matka tylu córek, tudzież dwóch synów (jednego adoptowanego :wink: ) zostałam niejako zmuszona okolicznościami do wypełnienia tej luki :wink: . Jestem już tak stara, że tylko mnie wypadało o tym pisać. A teraz będziemy uprawiać prozę życia wyższych sfer :wink: więc Gosiu, cos dla tak skromnych kobietek, jak Ty :mrgreen:

Matylda - Wto 08 Sty, 2008 13:42

:shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:

No tak zostawić Was na 3 dni a tu same cuda i dziwy
Przeleciałam z drżącym sercem watek , zachłysnęłam sie i ....
Myślicie , że ja coś tu napiszę ???
W życiu warszawy!!!!!
Przy takich pisarkach nigdy nic z siebie nie wykrzesam
Oj zrobiło mi sie gorąco no i szczęka tez trochę mi opadła :opad_szczeny:

Sofijufka - Wto 08 Sty, 2008 14:04

Gosia napisał/a:
Sofijufka napisał/a:

Wiesz, opisy erotyczne tej autorki zawsze mnie zbrzydzały [spora domieszka sadyzmu, moim zdaniem].
Tu wklejam link z dyskusja czytelniczek
http://forum.gazeta.pl/fo...6632&w=38625504

Alison - Wto 08 Sty, 2008 14:18

Sofijufka napisał/a:
Gosia napisał/a:
Sofijufka napisał/a:

Wiesz, opisy erotyczne tej autorki zawsze mnie zbrzydzały [spora domieszka sadyzmu, moim zdaniem].
Tu wklejam link z dyskusja czytelniczek
http://forum.gazeta.pl/fo...6632&w=38625504

Nie znam tej pani, choć wydaję sie (sądząc z ilości tytułów) niezwykle płodna. Przeczytałam kilka pierwszych postów, wszystkie dyskutantki oczarowane?

Marija - Wto 08 Sty, 2008 14:21

I nikt się nie wypowiada o tych opisach erotycznych :mysle: , znaczy, wszystkim się podoba?
Matylda - Wto 08 Sty, 2008 14:34

:serduszkate: :rumieniec: Podoba się.....
Wyobraźnia trochę popracowała

Matylda - Wto 08 Sty, 2008 14:35

Czuję , że jak dotrą tu czytelniczki z angielskiego fora :mrgreen: to piorunem przetłumaczą to na angielski
Sofijufka - Wto 08 Sty, 2008 14:43

Marija napisał/a:
I nikt się nie wypowiada o tych opisach erotycznych :mysle: , znaczy, wszystkim się podoba?

Kiedy czytelniczki właśnie takich lekko sadystycznych bohaterów lubią, np. bohaterów Diany Palmer, których ja nie trawię [nóź mi się w kieszeni odtwiera :bejsbol: ]! A Coulter...
O mamo, jak bardzo chcecie, to mogę coś przytoczyć, ale są naprawdę paskudne....
Przynajmniej ja to tak odbieram... Poza tymi fragmentami mogę sobie nawet czytać, zwłaszcza w pociągu. Jak po paru latach przerwy wróciłam do tłumaczenia, to sobie zrobiłam słowniczek zwrotów pożytecznych przy opisach erotycznych, i w tym celu nabyłam i przeczytałam sporo romansideł. No i o ile Amandę Quick [we wszystkich wcieleniach] Julie Garwood, Iris Johansen, Norę Roberts erotycznie trawię, to CC oraz niejaką Susan Johnson - nie!
Ale los tłumaczki jest ciężki: mam za sobą opis utraty dziewictwa bohaterki - który to opis skonstruowano przy uzyciu terminów płatnersko-kowalskich :obrzydzenie:

Matylda - Wto 08 Sty, 2008 14:47

A tak swoją droga to ten Darcy to taki kumaty chłopak....
Gdzie on się tak wykształcił ?? :mysle:

Sofijufka - Wto 08 Sty, 2008 14:54

Matylda napisał/a:
A tak swoją droga to ten Darcy to taki kumaty chłopak....
Gdzie on się tak wykształcił ?? :mysle:

Wiesz, w owym okresie często ojciec z wyższych sfer sam prowadził syna do odpowiedniej kurtyzany, ażeby zadbała o tak ważną część edukacji młodego panicza. Potem jeszcze była "Wielka Podróż" [rok-dwa] po Europie.... Nie wiem czy Darcy zdążył ją odbyć przed wybuchem rewolucji francuskiej, a potem wojen napoleońskich, niemniej jednak na pewno miał tego typu doświadczenia. Na libertyna mi nie wygląda i na pewni niewinnych panienek [niezależnie od sfery], w przeciwieństwie Willoughby'ego, nie uwodził.

Marta - Wto 08 Sty, 2008 15:06

Sofi, Twoja wiedza mnie po prostu powala, już w wątku o N&S odkryłaś nam rąbek swojej tajemnicy :wink:
Może przytoczysz jakiś fragment tej całej CC, żebyśmy mogły ocenić...? :rumieniec: Bo tytuł "Panna młoda z piekła rodem" wspomniany w tej dyskusji, do której link podałaś, chyba coś mi mówi... :mysle:

Matulu... przed Twoim talentem padam na kolana :thud: Czytając Twoje opisy po prostu się rumienię, co mi się dawno już nie zdarzało - tylko umiejętne słowa i metafory mogą coś takiego sprawić :serce: A przy porównaniu do kamyczka z potoku górskiego po prostu widziałam Cię maszerującą przez taki potok, jak się schylasz, wyjmujesz taki kamyczek i... :olsnienie: