To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Filmy - Disney oraz Krewni i Znajomi Królika ;-)

Gunia - Śro 19 Gru, 2007 21:39

Loana napisał/a:
Ja z Mulan najbardziej lubie muzyke i motyw z kobieta, co przebiera sie za faceta i jest lepsza niz faceci :P .

Dlaczego nie mamy emotka ze śmiechem Mandarka? :mrgreen:
A dwójkę widziałaś, Harry? Ja tylko kawałek, więc sobie tak planujemy w ramach świątecznego odprężenia obejrzeć oba, ale nie możemy od miesiąca znaleźć wolnego terminu. :(

Harry_the_Cat - Śro 19 Gru, 2007 21:43

Jeszcze nie. Miałam pożyczyć od Aragonte, ale, ze wyrwałam Malmikowi ksiażkę przed nosa to jej oddałam Mulan... :rumieniec:
Gunia - Śro 19 Gru, 2007 22:02

Ja tak w weekend w sklepie patrzyłam się namiętnie, ale co tu zrobić. Jak chcę uzbierać na tego LOTRa, to się muszę dzielnie trzymać. :thud:
Admete - Nie 23 Gru, 2007 20:57

Nie Disney, ale rysunkowe - Księżniczka Tutu, którą mogę oglądac dzięki Loanie :kwiatek: Japońskie anime, które początkowo sprawia wrażenie prostej opowiastki o dziewczynce zakochanej w chłopcu. Historia jednak szybko zmienia się w skomplikowaną opowieść o samej historii ;-) o baśniach i przeznaczeniu, którego nie można uniknąć. Jak ciagle przypomina narrator opowieści Herr Drosselmeyer - źle jest nie znać swojej roli. Każdy odcinek zaczyna się klasycznie "dawno, dawno temu..." i pojawiają się wszystkie znane nam wątki, a jednak ułożone tak, że zaskakują. Jest książę, który utracił serce, jest księzniczka, która go kocha, jest samotny wojownik i piękna, zła - nie zła córka kruka. Niesamowite jest połącznie watków baśniowych, muzycznych i melodramatycznych :-) Mam dziwne przeczucie, że całość nie skończy się szczęśliwie, bo za dużo po drodze smutku. Moja ulubiona para - nie para ;-) Ahiru - Tutu i Fakir ( Fakia ).

jestem absolutnie zakochana w tej opowieści :rumieniec:

Anonymous - Pon 24 Gru, 2007 07:59

A ja przy zagniataniu ciasta oglądnęłam Mulan 2 Fat ciut gorsza od 1 ale Mushu rządzi niepodzielnie, on trzyma ten film na jako takim poziomie
Harry_the_Cat - Pon 24 Gru, 2007 11:24

A teraz chyba leci Książę Egiptu na TVN7
Gunia - Pon 24 Gru, 2007 12:10

A ten film, to już mnie paraliżuje. :thud: Swego czasu na Canal+ widziałam go paręnaście razy i mi chyba do końca życia wystarczy. ;)
Harry_the_Cat - Pon 24 Gru, 2007 12:14

Gunia napisał/a:
A ten film, to już mnie paraliżuje. :thud: Swego czasu na Canal+ widziałam go paręnaście razy i mi chyba do końca życia wystarczy. ;)

:rotfl:

Ja chyba widziałam tylko raz. Ale teraz zauważyłam w połowie, więc sobie też odpuściłam.

Admete - Śro 26 Gru, 2007 22:52

Właśnie znalazłam na Wikipedii informacje na temat anime Princess Tutu. Chciałam coś poczytać na temat muzyki wykorzystanej w serii. Jest tam sporo ciekawych rzeczy. Już w czasie oglądania próbowałam wyszukiwac nawiązania - wyrażne są do Dziadka do orzechów, Jeziora łabędziego, oper Wagnera, Snu Nocy Letniej, Giselle, Kopciuszka, Coppelii, Carmen, Lohengrina i kilku innych. Co ciekawe pojawia sie tam również Modlitwa dziewicy :-) no i oczywiście Nad pięknym modrym Dunajem. Samo rysunkowe miasto Kinkan Town jest wzorowane na niemieckim mieście Nordlingen. Bardzo podoba mi się ułożenie różnych warstw znaczeń w tej baśniowej opowieści, która dość szybko ( zwłaszcza w 2 serii ) przechodzi w coś rodzaju metatekstu. Wszystko zaczyna się skupiać wokół motywu tworzenia opowieści i powoływania jej do życia. Także postacie wciaż się zmieniają. W 1 części utrzymuja się jeszcze w rolach narzuconych im przez sama opowieść i jej twórcę Drosselmeyer'a, natomiast w 2 serii przechodzą metamorfozę i buntują się przeciwko własnemu przeznaczeniu. Ostatecznie, aby uniknąć większej tragedii, niektórzy muszą poświęcić to, co mają najbardziej wartościowego ( nie chcę spoilerować ;-) za bardzo ). W anime pojawia się szereg pobocznych bohaterów, którzy maja większy lub mniejszy wpływ na rozwój akcji. Do moich ulubionych należy marionetka Edel, a potem śliczna, mała Uzuru :-) To jest bardzo baśniowa i magiczna opowieść. Cieszę się, że dzięki Loanie mogłam ją obejrzeć.

Tak jeszcze dodam, że ja mam od dawna słabośc do róznych pokrętnych, metafizycznych cytatów, a w Princess Tutu jest ich trochę ;-) :

"Water to flame, flame to darkness, darkness to silence - to these they are drown."

"Everything is one. One is everything. All stories are connected into one. The beginning is also an end. The end is also a beginning."

Loana - Czw 27 Gru, 2007 09:49

Ciesze sie, ze spodobala Ci sie Princess Tutu (co za idiota dal tej animce taki tytul O_O) :)
Jak na razie, malo osob przekonalo sie do obejrzenia tej pozycji, ale z tego co czytalam na sieci, jak juz ktos obejrzala calosc, to wsiaknal :P . Po prostu ta anime tak dziala. Jak rozumiem, obejrzalas juz do konca? I jak wrazenia po?
Ja napisze, ze mi sie koncowka naaawet podobala, chociaz oczywiscie moglaby byc bardziej pozytywna :P . Siostra byla zdegustowana, a na sieci utarla sie opinia, ze zakonczenie jest wprost modelowe dla pisarek fanfikow :P . I zgadza sie, kilka fajnych fanfikow na sieci znalazlam.
Muzyka jest tu po prostu wspaniala! Zastanawiam sie caly czas, czy utwory z anime to sa calkowicie oryginalne opery/operetki/balety, czy zmienili cos w nich? Nie znam sie az tak dobrze na muzyce powaznej. Ale powiazanie jest cudowne, teraz co chwila (juz od ponad roku :P ) slucham sobie soundtracku do animki i nie nudzi mi sie :) . Jesli obejrzalas juz calosc, to polecam Ci moj ulubiony teledysk, bardzo kultowy wsrod fanow PT :) : http://www.youtube.com/watch?v=3NDnqGrgDpk
Metafizyka w Princess Tutu to az kipi :P . Gdybys znalazla jakies fajne artykuly na sieci o PT to daj prosze znac, ja co jakis czas cos sobie szukam i ciekawe rzeczy znajduje.

Admete - Czw 27 Gru, 2007 09:56

Loano ja sie niemożebnie na końcu wzruszyłam z powodu Ahiru i Tutu, ale uznaję takie zakończenie. Jest tam odrobina nadziei, bo przecież "pewien człowiek zaczął pisać opowieść pełną nadziei..."
Bardzo Cię proszę podeślij mi linki do tych fanfików :-) I masz muzykę z serialu? Prooooszę ;-) Napisze na priva.

Ładny ten filmik, ale ja chyba wolę te skupione bardziej na Fakirze i Ahiru ;-) Jestem we frakcji Fakira ;-D

Aragonte - Czw 27 Gru, 2007 19:28

Kupiłam dzisiaj w promocyjnej cenie film "Mój brat niedźwiedź", na którego czaiłam się już przed świętami i naturalnie obejrzałam całość. Ta muzyka! :serduszkate:

Admete, zaciekawiła mnie ta Princess Tutu, ale nie znam się kompletnie na anime, więc może najpierw obejrzę parę innych filmów, które dostałam niedawno :wink:

RaczejRozwazna - Czw 27 Gru, 2007 19:52

a ja na "Moim Bracie Niedźwiedziu" autentycznie się poryczałam ku uciesze rodziny
Admete - Czw 27 Gru, 2007 19:53

Aragonte zawsze możesz poprosić :-) Jak będę odsyłać Twoje książki :-) Myślę, że to anime mogłoby Ci się spodobać. Tylko pozornie jest proste i dla dzieci.
malmik - Czw 27 Gru, 2007 19:55

Kurcze - ja się musiałam przed dziećmi ukrywać bo mi głupio przed dziećmi ale też mi się zakręciły łezki.....
Aragonte - Czw 27 Gru, 2007 19:56

RaczejRozwazna napisał/a:
a ja na "Moim Bracie Niedźwiedziu" autentycznie się poryczałam ku uciesze rodziny

Ja regularnie ryczę przy końcówce :ops1:

Admete, OK, to poproszę kiedyś przy okazji :-) Napisz kiedyś, jak Ci się pozostałe książki Saylora czytają :wink:

Caitriona - Pią 28 Gru, 2007 13:01

Dawno już oglądałam, ale pamiętam że "Anastazja" mi się podobała. A tu piękna piosenka z tego filmu: http://www.youtube.com/watch?v=YDIpG4iQjJA "Once Upon A December"
Anetam - Pią 28 Gru, 2007 16:13

Proszę ,proszę w niedzielę o 16.10 z tvp2 będzie można zobaczyć bajkę Disneya :mrgreen: http://tv.onet.pl/6430,film.html
trifle - Pią 28 Gru, 2007 16:28

Anetam napisał/a:
Proszę ,proszę w niedzielę o 16.10 z tvp2 będzie można zobaczyć bajkę Disneya :mrgreen: http://tv.onet.pl/6430,film.html

Pamiętam jak to oglądalismy w podstawówce, w sali telewizyjnej. To były czasy :thud:

Harry_the_Cat - Pią 28 Gru, 2007 18:21

A ja sobie nabyłam Mulan 2 i pewnie wkrótce obejrzę ;)
Gunia - Pią 28 Gru, 2007 18:22

Harry_the_Cat napisał/a:
A ja sobie nabyłam Mulan 2 i pewnie wkrótce obejrzę ;)

Nareszcie... ;)

Harry_the_Cat - Pią 28 Gru, 2007 18:38

Co "nareszcie"... :roll:
Ty obejrzałaś?

Gunia - Pią 28 Gru, 2007 18:43

Nareszcie się pokusiłaś o to małe szaleństwo. :D
Ja stoję w miejscu. :?

Harry_the_Cat - Pią 28 Gru, 2007 18:52

Ja wiem, czy to było szalenstwo? :roll:
Obawiam się, że bardziej szalone zakupy mi się zdarzały. Ten to wychodzi tak w normie ;)

Anetam - Sob 29 Gru, 2007 15:55

Ja dość dawno oglądałam Mulan 2,ale jednak bardziej wolę 1 część.
Spoiler:
Jednak gdyby ktoś był chętny to ekhm... :cool: