To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Komunikaty - Zjazd fanek i fanów JA we Wrocławiu - 9-11 listopada :)

Galadriel - Wto 13 Lis, 2007 15:31

Co prawda widziałyśmy się krótko, a rozmawiałam głównie z Izek i z Aine - ale było mi bardzo miło Was poznać i wspólnie napić się kawy/herbaty.
Aine - miska już w użytku, mój mąż zjada z niej ciasteczka. Dziękuję raz jeszcze za kolejną porcję radości. :przytul:
Izek, bardzo się cieszę, że Cię poznałam, jakbyś kiedyś miała ochotę na filmy indyjskie, to daj znać.
Pozdrawiam wszystkie miłośniczki Jane Austen. :hello:

elbereth - Pią 16 Lis, 2007 15:24

Dziewczyny, wszystkie świetnie haftujecie, gotujecie, wychowujecie dzieci i jeszcze macie czas na kursy decoupage'u... A mi tu jeden malutki obrazek wychwalacie, jakby było co... :ops1:

Dziękuję za wspaniałe spotkanie, żałuję tylko że przespałam ploteczki pierwszej nocy... :( Mam nadzieję, że dojdzie do powtórki wiosną :-D

PS. Jak już wrzucę zdjęcia na Picasę, to wkleję linka. EDIT -> link :-)

izek - Pią 16 Lis, 2007 15:33

elbereth napisał/a:
haftujecie, gotujecie, wychowujecie dzieci i jecze macie czas na kursy decoupage'u...

Im masz mniej czasu tym bardziej go szkoda na klasyczne nic-nie-robienie, a wszystko się robi szybko, przynajmniej ja tak mam.

Anonymous - Pią 16 Lis, 2007 16:39

Elbereth z moimi zdjeciami to prosze ostroznie, bo za duzo mnie cykalas, a ja cholernie niefotogeniczna jestem ...
Po drugie - Izek ma swieta racje. Im wiecej ma sie zajec tym lepiej mozna sie zorganizowac. Gdy mialam mnostwo czasu nic mi sie nie chcialo robic, teraz gdy go mam coraz mniej - z wielka checia biore sie za rozne roznosci...

fanturia - Pią 16 Lis, 2007 20:03

elbereth napisał/a:
Dziewczyny, wszystkie świetnie haftujecie, gotujecie, wychowujecie dzieci i jeszcze macie czas na kursy decoupage'u... A mi tu jeden malutki obrazek wychwalacie, jakby było co... :ops1:

Jeden malutki. Ale jaki!!!Jakbyś miałą za dużo wolnego czasu, to ja proszę o jakiś, cokolwiek :serce:

izek - Pią 16 Lis, 2007 22:00

Fanturio, jak matka trzech budrysów ma czas na tyle haftów, to szczerze mówiąc też nie wiem :shock:
Ale piękne są bez dwóch zdań. I te lalki to jakieś specjalne stroje mają? Sama je robisz?
I pytanko małe bo widziałam zakładki - czy je czymś podszywasz, żeby były twardsze?

fanturia - Pią 16 Lis, 2007 23:47

Dziękuje :rumieniec: Zimą noce długie... a w dzień chłopcy przestali tamborek podbierać ;) Stroje dla lalek szyję sama, a zakładki są usztywniane flizeliną dwustronnie klejącą.
Dorfi - Pią 16 Lis, 2007 23:49

Fanturio a u Was we Wrocławiu można tę flizelinę kupić? U nas nie ma. Jak któraś jedzie do Niemiec to zbiera zamówienia i kupuje dla wszystkich.
Anonymous - Pią 16 Lis, 2007 23:53

dorfi, ja kupuje flizeline w moim chrzanowie...

Wrocławianki zaparatyzowane czy moglybyscie mi wyslac zdjecia tych podkladek z pisarkami angielskimi ?

Dorfi - Sob 17 Lis, 2007 00:06

Ale Fanturia napisała o podwójnie klejącej.
fanturia - Sob 17 Lis, 2007 09:18

Jest w jednej pasmanterii, chyba 6 zł za mb. Szerokości nie pamiętam. Kiedyś widziałam w Wojtku, ale tylko raz. Jak chcesz, to moge Ci wysłać.
izek - Nie 18 Lis, 2007 15:58

fanturia napisał/a:
Stroje dla lalek szyję sama

Chętnie bym obejrzała więcej takich lal. Może przyda Ci się jakiś pomysł na nakrycie głowy takiej lali
http://picasaweb.google.c...HATSINMINIATURE
albo sukienki szydełkowe
http://picasaweb.google.c...ionDollCostumes

Fizelina podwójnie klejona tzn, że ta zakładka z dwóch kawałków materiału jest a w środku ma fizelinę?
fanturia napisał/a:
Jest w jednej pasmanterii

A w której pasmanerii?

Aine, ja wszystkie pikne podkładki zfotografuję, ale jak widać, potrzebuję na to czasu.. trochę.. tego.. no.. :ops2:

fanturia - Nie 18 Lis, 2007 16:21

Dzięki za linka. Kapelusiki cudne, przyda się jakaś praktyczna podpowiedź. Z gotowych wykrojów raczej nie korzystam, bo najwięcej przyjemności sprawia mi szycie strojów historycznych. Im bardziej realistyczne, tym lepiej :)
Ta pasmanteria jest na Kolejowej, pod nasypem koło placu na Zielińskiego.

izek - Nie 18 Lis, 2007 16:34

fanturia napisał/a:
Ta pasmanteria jest na Kolejowej, pod nasypem koło placu na Zielińskiego.

O, już o niej słyszałam, chyba ma dobre zaopatrzenie w takim razie.
Ja korzystam z takiej blisko domu, którą prowadzi też hafciarko-robótkowiczka :mrgreen: i można tam dostać kartę (za wydane 50zł, ale nie trzeba na raz) rabatową na 10%. Ale nie wiedziałam o takich dwustronnych fizelinach, dopiero zapytam.

Dorfi - Nie 18 Lis, 2007 20:14

Izek nie mam pojęcia o jakiej zakładce piszesz. Zwykła flizelina ma klej z jednej strony, a podwójna ma klej po obu stronach.
izek - Nie 18 Lis, 2007 20:47

mam na myśli zakladkę Fanturii, jest tu:
http://fanturia.googlepag.../nowe9-full.jpg

Dorfi napisał/a:
podwójna ma klej po obu stronach

Tak się właśnie upewniam.