To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Literatura - Proza i poezja - NOWOŚCI W KSIĘGARNIACH

Agn - Czw 14 Cze, 2007 13:03

Admete napisał/a:
Widziałam w kiosku Miłość w ... ale już mam swoje wydanie. Szkoda, że to nie było Sto lat samotności. Nie ma informacji co będzie w nastepnych tomach?

Sto lat samotności widziałam ostatnio w Empiku - piękne wydanie.
Co do Miłości w... - jest naprawdę ładnie wydana. Twarda oprawa, książka jest SZYTA.

praedzio - Pon 25 Cze, 2007 16:45

Właśnie zobaczyłam w Wyborczej mini-recenzję tego: http://www.allegro.pl/ite...ll_nowosc].html

Ktoś już czytał? Dobre to?

Anaru - Wto 26 Cze, 2007 00:26

Nie działa :-(
Więc nawet nie wiem, co to było.... :?

praedzio - Wto 26 Cze, 2007 07:43

Już działa. Jak zwykle, wredna kropka wtargnęła do linku... :o
Gunia - Sob 14 Lip, 2007 10:42

Wczoraj dokonywałam zakupów stulecia w księgarni i napatoczyła mi się na oczy nowa biografia Aleksandra I - "Aleksander I. Pogromca Napoleona" autorstwa Henri'ego Troyata. Chętnie przeczytałam bym coś dobrego na temat tego cara i mam ochotę na tę książkę, dlatego byłabym wdzięczna, gdyby któraś z Was powiedziała mi, czy ta pozycja lub w ogóle ten autor są rzeczywiście godni uwagi?
KLIK

Maryann - Sob 14 Lip, 2007 12:16

Guniu, mam ten sam dylemat - od kilku dni idąc do pracy widzę tę książkę na wystawie. Kusi mnie, ale jakoś nie mogę się zdecydować, żeby ją kupić.

Nazwisko autora gdzieś mi się niejasno kołacze po głowie, ale bez żadnych realnych skojarzeń. Wiem, że to Francuz ormiańskiego pochodzenia. Napisał kilka biografii postaci z historii Rosji.
Znalazłam fragment recenzji tej o Iwanie Groźnym:
Henri Troyat wiele miejsca w swojej powieści poświęca na opisy wymyślnych tortur, egzekucji i powszechnie panującego okrucieństwa. Stara się możliwie przejrzyście nakreślić zawiłe intrygi na dworze moskiewskim, brutalną walkę o władzę między różnymi stronnictwami. Bohaterowie są wyraziści, akcja wartka, opisy zaś bardzo plastyczne, doskonale oddające klimat XVI wieku. Dzięki nim autor bez trudu wprowadza czytelnika w ówczesne realia, czy to roztaczając przed nim obraz XVI wiecznej Moskwy i jej mieszkańców, czy też relacjonując ważne wydarzenia, jak np. zdobycie Kazania, czy wyprawę karną na Nowogród.
Nie jest to zatem książka, która grozi czytelnikowi nudą, lecz nie znaczy to, że godna jest polecenia wszystkim. Z pewnością spodoba się ona laikom, którzy o historii Rosji i o samym carze wiedzą niewiele, jednak wszyscy ci, którzy czytali chociażby biografię Iwana, autorstwa Władysława Serczyka, niczego nowego tam nie znajdą. Co więcej, treść książki Henri Troyata dobrze odzwierciedla dodana do tytułu, w polskim wydaniu, fraza Krwawy twórca imperium (ze szczególnym naciskiem na słowo „krwawy"), gdyż książka przesycona jest opisami brutalnych praktyk na przeciwnikach cara. Jako zdecydowany minus można uznać brak wstępu, w którym autor umiejscowiłby opisywane wydarzenia w szerszym kontekście historycznym, lub wyjaśniłby znaczenie osoby Iwana IV w historii Rosji (to ostatnie jest zaledwie zasygnalizowane w części poświęconej bibliografii). Głębsze zrozumienie mógłby również zapewnić końcowy bilans rządów oraz wzbogacenie książki o drzewo genealogiczne dynastii Rurykowiczów.
Pod tymi wszystkimi względami książkę Henri Troyata dystansuje Iwan Groźny Władysława Serczyka, napisany bardziej jasno i rzeczowo, z bogatszą bibliografią (mimo iż wydany w 1977 roku, a więc wcześniej niż opisywana książka), reprezentuje z całą pewnością dużo większą wartość poznawczą. Można odnieść wrażenie, że Henri Troyat postawił raczej na zaintrygowanie czytelnika, przedstawienie mu całej historii w sposób jak najbardziej interesujący, co odbyło się kosztem zawartości. Trzeba jednak wziąć pod uwagę fakt, że książka była adresowana do czytelnika francuskiego, dla którego Rosja jest mimo wszystko krajem odległym, a jej historia pozostaje mało znana. Naturalnym jest zatem, że te dwie publikacje, mimo iż traktują o tym samym, są przeznaczone dla różnych gron czytelników, książka Henri Troyata ma bardziej charakter powieści i jako taka godna jest polecenia wszystkim, którzy bardziej zainteresowani są samą osobą cara i jego kontrowersyjnymi czynami, niż historią Rosji. Bardziej wymagający czytelnicy, w większym stopniu zainteresowani faktami historycznymi, niż mistyczną ich otoczką, będą z pewnością bardziej zadowoleni z lektury „Iwana Groźnego", polskiego autora.

Muszę przyznać, że jakoś średnio mnie zachęciła... :?

Gunia - Sob 14 Lip, 2007 12:56

Hm... Na razie się wstrzymam. Może uda mi się jeszcze coś dowiedzieć na ten temat. Na razie i tak mam co czytać, a potem może choć cena będzie przystępniejsza?
Kaziuta - Sob 14 Lip, 2007 16:39

Tak pisze o H.Troyat Merlin
"Wielki mag słowa Henri Troyat - wybitny pisarz francuski, laureat Nagrody Goncourtów, członek Akademii Francuskiej, znawca dziejów Rosji, autor wielu powieści oraz biografii, m.in. Piotr Wielki, Iwan Groźny, Katarzyna Wielka - maluje barwną panoramę epoki Wojny i pokoju. Oddaje zgiełk dworów i pól bitewnych, kongresy i sale balowe, miłosne intrygi i podstępne gry - całe polityczne tło wydarzeń. I - jak nikt inny - zagląda do duszy dziwnego cara, usiłując rozwikłać jego tajemnicę."
Jego książka o Iwanie Grożnym jest oznaczona w Merlinie przez czytelników 5 gwiazdkami.

PS. Ja bym brała na Troyata maleńką poprawkę. Francuzi mają wielką słabośc do wszystkiego co rosyjskie więc i ta biografia może być bezkrytycznym przejawem takiej fascynacji.

Maryann - Sob 14 Lip, 2007 16:51

Kaziuta napisał/a:
Ja bym brała na Troyata maleńką poprawkę. Francuzi mają wielką słabośc do wszystkiego co rosyjskie więc i ta biografia może być bezkrytycznym przejawem takiej fascynacji.

I właśnie tej fascynacji się trochę obawiam... :wink:

Kaziuta - Śro 08 Sie, 2007 19:25

Fankom kącika "Kicz czy literatura" ogłaszam, że Świat Ksiązki wydał "Na ustach grzechu" Magdaleny Samozwaniec.
Nota wydawcy
Świetna parodia ckliwych romansów z wyższych sfer
– Milcz! – wydarła ze spienionych warg hrabina – jeżeli nie chcesz, bym wyszła wobec ciebie ze złoconych ram mego dobrego wychowania... Ale czytając tę „powieść z życia wyższych sfer towarzyskich” milczeć się nie da: mijają lata, a my nie przestajemy śmiać się w głos, śledząc absurdalnie powikłane losy i monstrualne afekty bohaterów. Dobra książka to rodzaj alkoholu: też idzie do głowy – napisała legendarna mistrzyni polskiej satyry. Jeśli tak, to „Na ustach grzechu” jest cudownie rozweselającym szampanem w najlepszym gatunku.

Alison - Śro 08 Sie, 2007 19:42

Ja mysśę, że wszyscy, którzy nie mogą znaleźć "kluczyka" do Trędowatej, powinni przeczytać "Na ustach grzechu". Może to pomoże Wam inaczej spojrzeć na Trędzię i pokochać ją tak jak my, miłością czystą jak "kryształ pełen owoców białych, gdzie zdrój zielony tryska" :wink:
Admete - Czw 09 Sie, 2007 21:53

Tutaj ciekawostka dla miłośniczek kryminałów - powieść osadzona w realich Krakowa początku XX wieku -

http://www.znak.com.pl/bo...a95fdbb31f5c911
Zapoznałabym się chętnie.

Trzykrotka - Pią 10 Sie, 2007 08:53

A to ci........ trzeba się zapoznać, skoro to początek cyklu.
Gdybym coś wiedziała, Admete, dam znać.

Admete - Pią 10 Sie, 2007 09:35

Od razu o Tobie pomyślałam :-) och i masz przepiekny avatar :-)
Trzykrotka - Pią 10 Sie, 2007 15:38

Ten z Preity? Urzekło mnie to zdjęcie :-D
Kupiłam wczoraj Nocny patrol i pochłaniam. Czyta sie świetnie - bardzo dziękuję za inspirację :kwiatek:

Admete - Pią 10 Sie, 2007 16:23

Łukanienkę czyta się błyskawicznie :-) Preity wyglądo nieziemsko :-)
migotka - Pon 13 Sie, 2007 14:34

to juz nie taka nowość, ale mnie tytuł zaciekawił, cena może mniej... :confused3:

http://www.dobre-ksiazki....oria-p5181.html

Jeannette - Pon 20 Sie, 2007 15:24

http://www.merlin.com.pl/...t/1,530307.html
:mrgreen:

Gunia - Pon 20 Sie, 2007 22:25

OOO!!! Może się skuszę? Ale jak stanieje, 30 zł to za dużo, jak na mój obecny stan.
migotka - Śro 22 Sie, 2007 15:58

http://www.kkkk.pl/asp/fi...iazka_id=657702
Prowansja od A do Z
Peter Mayle

http://www.libre.pl/ksiegarnia/ksiazka/4397570162/
Kwiecień w Paryżu
Wallner Michael

p.s. księgarnia audiobookowa
http://www.audiobooks-ksi...oducts_new.html

Dorfi - Śro 12 Wrz, 2007 13:37

Kupiłam wczoraj, jeszcze nie przeczytałam

Marija - Śro 12 Wrz, 2007 13:41

Ha! O czem ten Klub? :excited:
Admete - Śro 12 Wrz, 2007 13:43

Marija toż my nawet o filmie na podstawie tej ksiazki już rozmawiałyśmy ;-)
Alison - Śro 12 Wrz, 2007 13:51

Dorfi napisał/a:
Kupiłam wczoraj, jeszcze nie przeczytałam
[url=http://images29.foto...31m.jpg]Obrazek[/URL]

Zdania były podzielone, mnie się podobało :wink:

Marija - Śro 12 Wrz, 2007 13:53

Admete napisał/a:
Marija toż my nawet o filmie na podstawie tej ksiazki już rozmawiałyśmy ;-)
Tak? :shock: Przebacz, młoda Pani, ale cuś nie widziałam :confused3: . GDZIE??