To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Literatura - Proza i poezja - Wybór powieści do wspólnego czytania i komentowania

Gosia - Pon 22 Gru, 2008 20:00

Wlaśnie sobie Emmę pożyczyłam z biblioteki, bo akurat tej jednej powieści nie mam.
Tamara - Pon 22 Gru, 2008 20:01

maniutka napisał/a:

I jeszcze mogę tak cichutko zasugerować Mansfield Park

Jestem za :mrgreen:
I Emmę i Mansfield Park bardzo lubię .

spin_girl - Pon 22 Gru, 2008 21:07

Chętnie się przyłączę do wspólnego czytania- Emmy nie czytałam już chyba od roku (jak na powieści Jane Austen to u mnie sporo), a przy okazji porobię sobie notatki do pracy magisterskiej :mrgreen:
Kiedy startujemy? 1 stycznia? :mrgreen:

Fibula - Pon 22 Gru, 2008 21:08

Emmę czytałam w tym roku, więc jeśli znajdę czas na szybką powtórkę, może też dołączę do kółka dyskusyjnego.
Gosia - Pon 22 Gru, 2008 21:49

Super! Będzie nas sporo :D
nicol81 - Pon 22 Gru, 2008 22:12

Caroline napisał/a:
praedzio napisał/a:
Czuję się nieco naciskana w tej kwestii. :mrgreen:
Nic na siłę!!! "Emma" nie jest tak motylkowa i lekka jak Duma i uprzdzenie.

:mysle: Ja jestem w trakcie i doszłam do wniosku, że to naprawdę najbardziej motylkowa z książek Austen. W żadnej innej nie ma tyle słodkich momentów między bohaterami :serce: Romans z DiU jest taki bardziej gwałtowny i pikantny, co też ma swój urok, ale innego rodzaju...
A na Mansfield Park też się oczywiście zapisuję.

Gosia - Pon 22 Gru, 2008 22:24

Emma motylkowa? :paddotylu:
praedzio - Pon 22 Gru, 2008 22:27

aneby napisał/a:

Praedzio, naciski się nasilają :wink: :mrgreen:

O, ja nieszczęsna!... ;) Lecę w takim razie szukać książki. :D

Tamara - Pon 22 Gru, 2008 22:35

Gosia napisał/a:
Emma motylkowa? :paddotylu:

Zdecydowanie tak , przecież widać gołym okiem , że Emma nie jest obojętna Knightleyowi i i musi się biedak w język co i rusz gryźć , żeby nic nie powiedzieć . A scena gdy Emma trzyma w ramionach najmłodsze dziecko siostry ? :serce:

Gosia - Pon 22 Gru, 2008 22:53

Ale chyba mowisz o filmie nie o książce?
nicol81 - Wto 23 Gru, 2008 10:51

Ja mówię zdecydowanie o książce. :serduszkate: Tak ogólnie, też widać, że Knightley nie jest obojętny Emmie :serce: choć gupia tego nie widzi :roll:
spin_girl - Wto 23 Gru, 2008 12:33

E, co to za spojlery? Istnieje szansa, że ktoś tego jeszcze nie czytał :mrgreen: Komentować mamy, zdaje się, na bieżąco?
Admete - Czw 01 Sty, 2009 12:10

Gdzie założymy wątek o Emmie - do wspólnego komentowania? Mnie się wydaje, że w dziale Jane Austen, w powieściach.
nicol81 - Czw 01 Sty, 2009 13:09

Ja myslałam, że raczej tutaj, jak wszystkie wspólne czytania... A jaki rozkład?- rozdział na tydzień? I co z kwestią spoilerów? :?
Harry_the_Cat - Czw 01 Sty, 2009 13:20

Admete napisał/a:
Gdzie założymy wątek o Emmie - do wspólnego komentowania? Mnie się wydaje, że w dziale Jane Austen, w powieściach.

popieram koleżankę Admete ;) *idzie odszukać Emmę... *

Admete - Czw 01 Sty, 2009 13:35

To kto zakłada? ;-)
Anonymous - Czw 01 Sty, 2009 15:23

to kiedy zaczynamy?
spin_girl - Pią 02 Sty, 2009 11:11

No właśnie- kiedy zaczynamy? Może od jutra? Jutro sobota :mrgreen: I może chociaż po dwa rozdziały na tydzień? Te rozdziały mają po kilka stron.
nicol81 - Pią 02 Sty, 2009 11:42

Juz zaczęliśmy- w dziale powieści JA :wink:
Anonymous - Pon 20 Lip, 2009 20:16

z racji nawału obowiązków, odpłynęłam gdzieś przy czytaniu.... Emma skończona została? zawieszona? czy zacząć może by się zdało coś nowego?
Anonymous - Śro 03 Lut, 2010 14:57

ponowię może propozycje nie miałybyście ochoty na poczytanie czegoś wspólnie?
milenaj - Śro 03 Lut, 2010 15:04

Ja bardzo chętnie. Mam teraz trochę czasu. Czekam tylko na propozycje.
Anonymous - Śro 03 Lut, 2010 15:05

Milenaj :przytul: to już jest nas dwie aż :mrgreen:
czekamy, czekamy

Admete - Śro 03 Lut, 2010 16:09

Ja też bym chętnie, ale to raczej nierealne. Pokibicuję, a jeśli to będzie książka, którą znam, to może się dołączę. Co proponujece?
Z klasyki może Targowisko próżności?

Anonymous - Śro 03 Lut, 2010 16:19

Admete napisał/a:
Z klasyki może Targowisko próżności?

o byłabym za. Mam i mam ochotę przeczytać, tak jak "Miasteczko Middelmarch", albo "Młyn nad Flossą" :mysle: