Z Południa na Północ Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.
Fantastyka - Star Wars
Harry_the_Cat - Pon 04 Sty, 2016 20:27 Dobrze gadasz...
No to Jedi Cats: https://www.youtube.com/watch?v=2bqN20AhgRcSzafran - Pon 04 Sty, 2016 21:22 A ja sobie zdałam sprawę, że pisząc swój długi post o wrażeniach, zapomniałam o jednej baaaaardzo ważnej postaci, która ogromnie mi się spodobała.
Maz Kanata:). Właścicielka najlepszej knajpy w Galaktyce poza kantyną Mos Eisley:). Trochę steampunkowa, trochę wieszcząca, no i kryjącą całą mądrość tych postaci, co już w życiu niejedno widziały.
Jej, jak mi się to wszystko podobało i za trzeci razem. Jak to dobrze być już dużym i móc znów pójść do kina kiedy mi się spodoba:).Deanariell - Śro 06 Sty, 2016 02:38 Też byłam, na koniec roku, żeby sobie humor poprawić - na 3D, niestety nie "imaxowe" , ale jakoś tragicznie nie było. Niektóre momenty przewidywalne (jak Han Solo wszedł na ten most, to już wiedziałam, że z niego nie zejdzie samodzielnie... szkoda, bo czuję niedosyt, jednak tak chyba jest lepiej - Harrison mimo lat wypadł fantastycznie!), schemat fabuły trochę jakby z deja vu, ale bawiłam się doskonale i otrzymałam to, czego oczekiwałam, a nawet więcej. Robocik BB8 uroczy - chcę takiego!
Zajrzę tu jeszcze w wolnej chwili, kiedy przeczytam Wasze recenzje, to coś od siebie dopiszę. Szafran - Pią 08 Sty, 2016 22:43 Ciekawy tekst dotyczący Kylo Rena - zdecydowanie się z autorką zgadzam:).
Poza tym właśnie wróciłam z kina z seansu numer cztery. I kurczę, nie mam dość:D.
A od koleżanki dostałam urocze prezenty. Trójwymiarową podstawkę pod kubek z herbatą z Rey i BB-8 (a od spodu ma logo Ruchu Oporu i napis "Join the Resistance") i dwie przypinki - j z AT-AT i z logo Ruchu Oporu. Poza tym zakładkę z "Alicji w Krainie Czarów", ale to inna bajka;).asiek - Pią 08 Sty, 2016 23:27 "[...]Kylo Ren jest niesamowitą postacią. Wystarczy zmienić perspektywę."
W moim przypadku zmiana perspektywy nie spowoduje, że docenię Kylo Rena. To przerysowana postać. Nie od dziś wiadomo, że mniej znaczy więcej. Ren jest zbyt emocjonalny, te załzawione oczy, wydęte niczym u zbesztanego dziecka usta, skłaniają raczej do śmiechu niż do refleksji. Podczas projekcji odniosłam wrażenie, że zamiast rycerza jedi mam do czynienia z rozedrganym i niepewnym siebie Byronem /ten rozwiany włos/. Rozumiem, co chciał przekazać reżyser, prowadząc tak, a nie inaczej aktora, ale poszedł o dwa kroki za daleko. Zafundował nam bohatera poważne zaburzonego, z bebechami na wierzchu, niepewnego siebie i własnych reakcji, do tego z dziwną fizis. Całość tworzy groteskowy obraz. Zło jest ciekawsze /filmowo rzecz jasna/, kiedy nie jest takie oczywiste. Wewnętrzną walkę bohatera można było pokazać w znacznie subtelniejszy sposób.
Spoiler:
Do dziś nie pojmuję, czemu miał służyć upust własnej krwi przed walką ? Znaczenie terenu ? Kolejny dowód braku równowagi psychicznej ? Zadziwiająca reakcja.
Tamara - Sob 09 Sty, 2016 18:29 Asiek - nadciśnienie zamiast pijawek asiek - Sob 09 Sty, 2016 19:34 O nadciśnieniu nie pomyślałam. Eeva - Wto 12 Sty, 2016 08:37 Wczoraj i ja byłam na SW, więc w końcu moge zajrzeć do tego wątku bez obaw przed spoilerami.
OCH OCH OCH jak bardzo mi się podobało!
Było zabawnie, było smutno, była akcja. No ok, moze i fabuła żywcem zerżnięta z New Hope (http://i.stack.imgur.com/bznz4.jpg) ale bawiłam sie wspaniale i MUSZĘ iść jeszcze raz.
Wspaniale było zobaczyć znów Hana Solo i Chewiego ("Chewie, we're home!), Rey jest super i Finn też.
Niemniej jednak moje największe westchnienie idzie w stronę Kylo Rena *Eeva rzuca w jego sronę swoim najładniejszym stanikiem* - jak tylko po raz pierwszy zszedł ze statku to wiedziałam że to TO
Mam tylko jedną zagwozdkę (być może temat już był poruszany, nie przeczytałam jeszcze Waszych opinii) - ciekawi mnie jak zostanie rozwiązana w następnej części (bo to że będzie następna część jest az nazbyt oczywiste) kwestia nowych Jedi. Przecież Rey nie będzie mogła być szkolona na Jedi, to czy jej moc obudzi innych???Agn - Wto 12 Sty, 2016 09:07
Eeva napisał/a:
Przecież Rey nie będzie mogła być szkolona na Jedi, to czy jej moc obudzi innych???
Dlaczego nie? Eeva - Wto 12 Sty, 2016 09:10
Agn napisał/a:
Dlaczego nie?
Bo jest juz za stara.
Anakin ledwo załapał się na szkolenie, a przecież był najpotężniejszym Jedi EVER. Rada nie chciała go dopuścić do szkolenia bo już był za stary, a przecież ledwo co odrósł od ziemi jak go napotkali.Eeva - Wto 12 Sty, 2016 09:38 Wygooglowałam tez sprawę, o której wspominała w spoilerze Asiek - http://scifi.stackexchang...ide-of-his-bodySzafran - Wto 12 Sty, 2016 20:02 Ewa, z tym wiekiem odpowiednim do treningu to tak nie do końca. Przede wszystkim nie zapominaj, że samego Luke'a Yoda wytrenował dopiero jako starego konia:D.
Te zasady wzmiankowane w prequelach pewno dotyczyły tych konkretnych czasów, gdy Jedi byli silni i liczni, i można było w kandydatach przebierać.
I w ogóle witaj po tej stronie Mocy. Ja już się zastanawiam, kiedy iść piąty raz. Bardzo się cieszę, dawno nie było filmu, który miałam ochotę oglądać w kółko i ciągle mi dawał taką samą radochę:D Jeszcze potem napiszę coś więcej w odniesieniu do tego, co napisałaś, jak będę myśleć jaśniej:D:D:D. Zarwałam ze trzecią noc z rzędu na oglądanie różności i jakoś literki mnie się nie klecą składnie. Nie mogę się na razie położyć, bo skończyłoby się krótką drzemką i kolejnym posiedzeniem do nienormalnej pory.Eeva - Wto 12 Sty, 2016 21:07
Szafran napisał/a:
Ewa, z tym wiekiem odpowiednim do treningu to tak nie do końca. Przede wszystkim nie zapominaj, że samego Luke'a Yoda wytrenował dopiero jako starego konia:D.
A to ja się odwdzięcze innym linkiem https://www.quora.com/If-...inning-training
Co nie zmiania faktu, ze tak, cierpimy na mocny niedobór Jedi teraz i z braku laku.... Szafran - Wto 12 Sty, 2016 21:33 Pewno wiecie, że w ramach tego całego przejęcia przez Disneya - bo wiadomo, że nie wykupili franczyzy ot tak, pro publico bono;) - będzie jeszcze pierdylion spin-offów filmowych samodzielnych. No i drugi w kolejności planowany jest taki o młodości Hana Solo.
Dziś w sieci krąży lista ośmiu kandydatów do roli
Mnie tam żaden nie leży, ale też nie pamiętam, by któregokolwiek z panów oglądała na ekranie. A wiadomo, że co innego zdjęcia, a co innego aktorska charyzma i to, że nawet jak aktor nie wygląda, to zagra;).Harry_the_Cat - Wto 12 Sty, 2016 21:42
Szafran napisał/a:
Dziś w sieci krąży lista ośmiu kandydatów do roli
Strona sie zle laduje :/praedzio - Wto 12 Sty, 2016 21:46 O, a u mnie się wyświetliła poprawnie. Z nich wszystkich jako tako kojarzę Scotta Eastwooda - syna Clinta.Eeva - Wto 12 Sty, 2016 22:41 O dzizusie, jak wybiorą Ansela Elgorta to sie potnę chyba tępym nożem.
Podobają mi sie Jack Reynor i Scott Eastwood bo mają dobry zawadiacki wygląd Harry_the_Cat - Czw 14 Sty, 2016 13:36
Eeva napisał/a:
Ansela Elgorta
No i powinni jeszcze Shailene Woodley do pary obsadzic.Eeva - Czw 14 Sty, 2016 13:46
Harry_the_Cat napisał/a:
No i powinni jeszcze Shailene Woodley do pary obsadzic.
A John Green powinien napisac scenariusz.Tamara - Czw 14 Sty, 2016 14:06 Żaden się nie nadaje poza tym przepraszam , ale w pierwszej sadze Han Solo był MŁODY więc co teraz , chcą cudowne nastoletnie lata albo wspomnienia z podstawówki zrobić ?Harry_the_Cat - Czw 14 Sty, 2016 18:06 No nastolatnie lata w sam raz dla Johna Greena praedzio - Czw 14 Sty, 2016 19:49 Parsknęłam właśnie śmiechem strasząc śpiącego na kolanach Feliksa: http://imgur.com/gallery/QjxcAwy
asiek - Sob 16 Sty, 2016 22:28 Dobre Tamara - Nie 17 Sty, 2016 16:40
oł dżizas Szafran - Nie 17 Sty, 2016 18:06 W weekend Adam Driver gościł w Saturday Night Live. No i jednym ze skeczów podbił internety:). Nie wszyscy tu fejsbukowi, więc wrzucam, bo ich mogło ominąć.
Świetny dystans do siebie:). Skecz dla tych, co widzieli "Przebudzenie mocy".