Literatura - Proza i poezja - NOWOŚCI W KSIĘGARNIACH
Anonymous - Czw 02 Gru, 2010 12:21
Ja mam jeden obok dworca PKS a drugi równie korzystny w drodze do mojego banku, więc jakoś to będzie...
Aragonte - Czw 02 Gru, 2010 12:27
| Admete napisał/a: | Seria Paxu - Powieść z kapturem
http://www.iwpax.pl/seria...apturem-12.html
| Cytat: | | "Powieść z kapturem” to seria beletrystyczna, dwóch kryminalnych powieści historycznych, zawierających wątki związane z historią chrześcijaństwa i średniowiecznej Europy. |
Gdyby gdzieś dało się pożyczyć, to bym się zapoznała. Thin zerknij na to u siebie, jeśli będziesz mieć okazję. |
Ooo, też bym chętnie na to zerknęła. Może przyuważę w którymś Empiku.
Admete - Czw 02 Gru, 2010 16:22
Trzykrotko jak wygląda taki odbiór? Mam na osiedlu. Z merlina zwykle zamiawiam z odbiorem w kiosku Ruchu, bo akurat wsiadam w autobus do pracy obok takiego kiosku. Nie muszę więc wcale chodzić dodatkowo.
trifle - Czw 02 Gru, 2010 20:22
Tu jest wszystko http://www.paczkomaty.pl/jak_odbierac,15.html
I tak na tej stronie trzeba się najpierw zarejestrować.
Trzykrotka - Pią 03 Gru, 2010 08:51
Ten paczkomat, z którego korzystałam, to po prostu punkt, skąd rozsyłali po mieście kurierów rowerowych. Biuro i magazyn. Przychodzilam, mówilam po co, pokazywałam dowód i paczka bez wiekszego szukania była moja.
Ale pewnie w kiosku masz tak samo.
Przy okazji: zaczełam czytać Piekło Guttenberga, z Paxowskiej serii. Czyta się wartko i dobrze, choc dla mnie to żadna rewelacja. Ale ja jestem skażona mrocznym kryminałem skandynawskim, wiec kładę to na karb tego skażenia. Piekło przypomina mi Kroniki brata Cadafela. Ale jestem dopiero na poczatku powiesci, więc zdam sprawę dopiero po dokończeniu.
Aragonte - Pią 03 Gru, 2010 10:08
| Agn napisał/a: | | Admete napisał/a: | | Jak nowa Cherezińska? |
Świetnie się czyta. Powieść ładnie zbudowana, lecą na zmianę Otto III i Bolek Chrobry. Wątek Chrobrego bardziej mi się podoba, jest taki bardziej... swojski. Otto to cesarz-prawie-że-bożek. Ale to nie znaczy, że to jest źle napisane.
I jak zwykle jeśli chodzi o opis scen intymnych Cherezińska nie zawodzi.
Nie żałuję ani jednego grosza wydanego na tę książkę. Polecę na spotkanie ze swoim egzemplarzem i poproszę o podpis. ^^ |
Wrzuciłam wreszcie Cherezińską do koszyka w Merlinie.
Aragonte - Nie 05 Gru, 2010 14:06
Zacytuję jednego posta Agn, żeby była ciągłość:
| Agn napisał/a: | Wczoraj wróciłam ze spotkania z Elżbietą Cherezińską. Cóż mam powiedzieć? Równa z niej babka. Ma niezwykłą wiedzę i widać, że historia to istotnie jej pasja, co widać w sposobie, w jaki o tym wszystkim opowiada - momentalnie się zapala i rozkręca.
Z tym że nie interesuje jej historia, którą klepie się w szkole, wynajduje ciekawsze źródła, grzebie, zbiera informacje. Np. o Chrobrym nie szperała po podręcznikach, czytała Urbańczyka ("Trudne początki Polski"), ale i skandynawskie i niemieckie źródła. Widać, że kocha pisać i dzielić się tym z innymi.
Spotkanie poprowadziła Magda Mizuro, wspomagała ją Olga Tokarczuk. Wyszło z tego bardzo sympatyczne spotkanie, panie rozmawiały, dzieliły się poglądami na wygląd polskiej historii, o inspiracjach etc.
Na koniec można było podejść z książką i porozmawiać z autorką. Bardzo fajnie podpisała mi książkę, bo nie tylko "Elżbieta Cherezińska", ale jeszcze kawałek tekstu, data. Nie powstrzymałam się, powiedziałam, że strasznie mi się jej książki podobają, że "Gra w kości" jest naprawdę boska i że te postaci, które stworzyła, żyją i są mi bardzo bliskie.
Co ja tu mogę jeszcze opowiedzieć? Sama nie wiem. Ale warto było wymrozić się w drodze na spotkanie.
PS Część o Einarze ma być w kwietniu! |
Trzykrotka - Śro 22 Gru, 2010 16:00
Wczoraj zobaczyłam nową książkę Normana Daviesa, a do tego jaki tema!
Zaginione królestwa
Kupię sobie
http://www.znak.com.pl/ka...CFUOBzAod40nrnw
Admete - Śro 22 Gru, 2010 16:18
Ale cena! I tak kupię
Yvain - Śro 22 Gru, 2010 17:47
Cena mocna, ale może coś wyskrobię, bo ja widać warto
Trzykrotka - Śro 22 Gru, 2010 22:03
Normalnie w księgarni kosztuje prawie 90 zł. Wiem, bo zmacałam. Ale księga to opasła, formatu biblijnego, coś jak pierwsze wydanie Europy. Kupię na pewno.
Ania Aga - Wto 28 Gru, 2010 16:18
http://merlin.pl/Zaginion...t/1,809439.html
Cena odrobinkę przystępniejsz
Admete - Wto 28 Gru, 2010 17:59
Też dziś zauważyłam. Ale to wszystko po nowym roku...Stopniowo.
Aragonte - Wto 28 Gru, 2010 18:21
Ja pewnie nabędę to w Merlinie, jak zwykle
Trzykrotka - Wto 28 Gru, 2010 19:48
Na stronie Znaku jest taniej. Ja kupuję jutro; po Nowym roku będzie droższa o ten cholerny VAT
Aragonte - Wto 28 Gru, 2010 20:00
W tym linku do Znaku nie było taniej. Zresztą, jeśli ma dojść koszt przesyłki, to nie opłaca mi się.
Zapomniałam o tym p... VAT Chyba zamówię coś, z czym zamierzałam dłużej zwlekać
Ania Aga - Wto 28 Gru, 2010 20:34
Z vatem to chyba wydane po nowym roku
miłosz - Wto 28 Gru, 2010 21:26
tak z nowym vatem dopiero te wydane od stycznia 2011. Zaginione były w empik.com 30 % taniej - zamówiłam wczora będzie do odbioru w salonie za 59,99.
Trzykrotko pisałam Ci wczoraj
Anonymous - Wto 28 Gru, 2010 22:03
Jeżu jeszcze książki mi podrożeją. Nienawidzę podatków, nienawidze fiskusa!!
A ksiązki pożądam, perswaduję sobie, ale pragnę tak czy siak, ale sobie perswaduję.
Do diaska!
Trzykrotka - Wto 28 Gru, 2010 23:12
Miłosz - dzięki Ja wysyłam kolegę do hurtowni jutro, kupi mi z rabatem na fakturę dla firmy.
Dajcie spokój, ja już mam alergię na ten %@$*&&%# Vat. Pojutrze mi przychodzi facet przestawiać kasę fiskalną na nowe stawki A skoro i tak Zaginione jestem zdecydowana kupić, to kupię teraz - za pieniądze od Mikołaja. A wiadomo, co po Nowym Roku będzie? ja już nikomu nie wierzę...
milenaj - Nie 02 Sty, 2011 13:30
Na Amazonie w zapowiedzi "A dance with dragon" jest konkretna data: 29 wrzesień 2011. Ciekawe czy to wreszcie coś wiarygodnego?
Admete - Nie 02 Sty, 2011 13:32
Oby w końcu było to prawdą, bo człowiek czeka i czeka...Tym bardziej, że będzie jeszcze trzeba czekać na polskie tłumaczenie.
milenaj - Nie 02 Sty, 2011 13:39
Ale z konkretną datą łatwiej.
Admete - Nie 02 Sty, 2011 13:45
Nie wiem czy dożyje do polskiego, bo to pewnie będzie gdzieś w 2012...Moze kupię angielskie...
Anonymous - Pon 03 Sty, 2011 20:07
Przez g ł u p i przypadek weszłam na allegro i zobaczyłam nowe książki o Santiago de Compostella.
A miałam nic nie kupować.
Po to zaczęłam malować paznokcie!!
|
|
|