To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Filmy - Fajny film wczoraj widziałam VI

BeeMeR - Czw 05 Mar, 2026 11:59

Agatha Christie - Musujący cyjanek:

Sparkling Cyanide - 1983

Bardzo udana ekranizacja, trochę widać upływ czasu, np. fryzury pań stosowne do czasów ;) ale klimat powieści jest i wszystkie postaci są na swoim miejscu, zmiany niemachalne, raczej na korzyść filmu by nie spowalniać tempa.

Sparkling Cyanide - 2003

Wariacja na temat poprawna politycznie. Zamiast trzech panów rozwiązujących zagadkę cyjankowych śmierci mamy starsze małżeństwo - ale to nie jest problem, oni oraz mąż pierwszej ofiary najbardziej mi się podobali aktorsko, historia została zaadoptowana do XXI w, z użyciem kamer przemysłowych, internetu, wyciągów z kart itp. ale to też nie jest problem.
Problemem jest dla mnie młodsze pokolenie aktorskie, zwłaszcza ukochany młodszej siostry (jeszcze bym przeżyła, że czarnoskóry, ale on fatalnie gra i ma nieprzyjemny wyraz oczu) i kompletnie niepotrzebna scena pt "goła baba pod prysznicem" totalnie niezwiązana z akcją. :czekam2:

Admete - Wczoraj 19:50

Przypomniałam sobie "Milczenie owiec" - tak jakoś mnie naszło. Stara jestem...
annmichelle - Wczoraj 21:17

To jeden z filmów, który mi się podobał i mam go do dziś w pamięci, ale do niego nie wrócę.
Mam kilka takich filmów, które wywarły na mnie wrażenie, ale ich oglądanie nie należało do przyjemności (w sensie ciężkości tematu/obrazów/atmosfery).