To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Literatura - Proza i poezja - To czytamy - mole książkowe w akcji ;) Odsłona III

milenaj - Nie 22 Paź, 2017 08:20

Agn, dość dawno to było, ale fakt, okładki są znajome.

A pamiętam czerwie i piaskale. Tylko z kolei nie mam pojęcia czy na to może nie wpłynęła adaptacja....

Deanariell - Nie 22 Paź, 2017 18:18

Ja zdecydowanie "czerwie" i "filtrfraki" pamiętam. ;) Książki niestety miałam pożyczane.
Aragonte - Nie 22 Paź, 2017 22:30

Skończyłam Atramentowe serce, wyciągnęłam z półki drugą częśc, Atramentową krew.
Tej nie czytałam wcześniej, tylko przekartkowałam przed pewnymi zajęciami na studiach (i tak byłam najlepiej przygotowana z grupy, bo większośc nie tknęła tych książek w ogóle :wink: ).
Może tym razem doczytam uczciwie do końca.

Deanariell - Pon 23 Paź, 2017 12:30

Aragonte napisał/a:
Skończyłam Atramentowe serce

Ja tylko film oglądałam... :mysle: Ciekawa jestem, co w takim razie jest w tej drugiej części - czy film łączy je w jedno, czy nie? Czy ta część druga książki, to są dalsze losy tych samych bohaterów? :mysle:

praedzio - Pon 23 Paź, 2017 12:34

Ja przeczytałam całą trylogię Funke. Przeczytałam również dwa tomy z serii Reckless. Podobało mi się.
Aragonte - Pon 23 Paź, 2017 13:08

Deanariell napisał/a:
Aragonte napisał/a:
Skończyłam Atramentowe serce

Ja tylko film oglądałam... :mysle: Ciekawa jestem, co w takim razie jest w tej drugiej części - czy film łączy je w jedno, czy nie? Czy ta część druga książki, to są dalsze losy tych samych bohaterów? :mysle:

Film ma mocno okrojoną fabułę. Pewne wydarzenie z części drugiej przeniesiono do finału filmu, o ile mi wiadomo.
A bohaterowie są ci sami plus iluś tam nowych. No i akcja przenosi się po części do Atramentowego Świata. Na razie mam przeczytane jakieś kilkadziesiąt stron.

Aragonte - Pon 23 Paź, 2017 21:43

W sumie to chyba nawet lepiej mi się ogląda rozdziały dziejące się w Atramentowym Świecie, stwierdzam :wink: Może stęskniłam się za jakimś fantasy :wink:
Admete - Czw 26 Paź, 2017 15:43

Siedzę w biografiach. Najpierw Makuszyński - książka autorstwa Mariusza Urbanka, a teraz Irena Sendlerowa Anny Bikont. Przygnębia mnie myśl, że w czasie wojny tak wiele osób bogaciło się na nieszczęściu Żydów i ich wydawało. Rozumiem strach przed śmiercią z rąk Niemców za ukrywanie Żydów, ale nie rozumiem satysfakcji z tego, ze giną, a takie reakcje były. Nie wiedziałam też, że przed wojną nasz cudowny kraj pozbawił Żydów przebywających poza granicami Polski, polskiego obywatelstwa. I niewiele się w tym względzie zmieniło - wtedy sanacja, dziś dobra zmiana...Nigdy w życiu nie będę prawicowa, przenigdy.
Barbarella - Czw 02 Lis, 2017 22:44

Czytam kolejna książkę Anety Jadowskiej pt.:"Ropuszki". Jest to zbiór opowiadań opowiadający niedopowiedziane historie niektórych bohaterów serii o Dorze Wilk i o Witkacym. Bardzo mi się podobają!
Natomiast pierwsza książka z serii o Witkacym srodze mnie rozczarowała.

Agn - Pią 03 Lis, 2017 01:14

Seria o Witkacym to jakiś spin-off? I czemu rozczarowała? Nudna czy bez większego pomysłu?
Barbarella - Nie 05 Lis, 2017 11:45

Agn napisał/a:
Seria o Witkacym to jakiś spin-off?

Chyba tak to można określić. Witkacy pojawia się w serii o Dorze Wilk, ale nie nachalnie. W nowej serii jest głównym bohaterem. Pierwsza książka z serii składa się z dwóch opowiadań. W pierwszej pojawia się był dziewczyna Witkaca i niestety fabuła bardziej przypomina romans niż kryminał. Co prawda jest zagadka do wyjaśnienia, ale cała akcja mocno przewidywalna. I Witkacy się dowiaduje, że jest ojcem.
Drugie opowiadanie jest w stylu serii o Dorze, ale jak na mój gust zbyt krwawe.
No nie mogę powiedzieć, że z niecierpliwością czekam na ciąg dalszy. :czekam2:

Aragonte - Nie 05 Lis, 2017 12:10

A ja skończyłam dwa grube tomy o Atramentowym Świecie i zawisłam na trzecim, najgrubszym - w sumie to głównie jeden bohater mnie interesuje, a jego losy mam dokładnie zaspoilerowane (na własne życzenie, żeby było jasne).
Admete - Nie 19 Lis, 2017 12:35

W końcu mam co czytać. Po książce Anny Bikont nic mi się nie podobało. Kupiłam sobie dziś w Lidlu ( 35 zł ) biografię Prusa autorstwa Moniki Piątkowskiej i czytam z zainteresowaniem.
Aragonte - Nie 19 Lis, 2017 13:13

O, też bym to chętnie przeczytała. Jakoś ostatnio nic mi nie wchodzi.
Admete - Nie 19 Lis, 2017 18:54

Tamara ją czytała, pamiętam, że wspominała o tym.
Tamara - Nie 19 Lis, 2017 19:04

owszem - i utknęłam wróciwszy z urlopu , nie mam czasu dokończyć :cry2: Admete napisz potem , jak wrażenia :kwiatek:
Admete - Nie 19 Lis, 2017 19:12

Na razie mi sie podoba. Takie zupełnie inne spojrzenie. Brązownikom narodowym by się nie spodobało ;)
Caitriona - Nie 19 Lis, 2017 19:24

Obie te książki mam w planach. Problem w tym, że aktualnie wolę powieści :lol: Wróciłam sobie do Hornblowera :-D
milenaj - Nie 19 Lis, 2017 19:44

Ja czytam "Skazanych" o upadku rosyjskiej arystokracji. Ciężko ze względu na temat, ale bardzo ciekawie.
ita - Nie 19 Lis, 2017 19:57

milenaj napisał/a:
Ja czytam "Skazanych" o upadku rosyjskiej arystokracji. Ciężko ze względu na temat, ale bardzo ciekawie.

U mnie cały czas korespondencja K. Szymanowskiego, przynajmniej nie muszę się bać, że mi zabraknie lektury - zanim przerobię 14 tomów - cegieł, trochę czasu minie :serce:
Zrobiłam ostatnio tylko mały skok w bok do Sławomira Lindnera "Ale serce boli", jakieś skojarzenie zaprowadziło mnie znowu do tej książki. Jak ktoś lubi takie wspomnieniowe gawędy z 20-lecia międzywojennego, to sam cymes. Wspomnienia z domu rodzinnego, korpusu kadetów a potem służby oficerskiej. Wyjątkowo zgrabnie, ciekawie i z humorem, lekko i z wielką miłością o wojsku, ale żadnej soldateski.

Szafran - Pon 20 Lis, 2017 00:36

Caitriona napisał/a:
Obie te książki mam w planach. Problem w tym, że aktualnie wolę powieści :lol: Wróciłam sobie do Hornblowera :-D

Horatia:)? Kiedyś się zaczytywałam w marynistycznej. Ale wolałam Jacka Aubreya ze Stephenem Maturinem z powieści O'Briana:).

milenaj - Pon 20 Lis, 2017 02:35

Szafran napisał/a:
Ale wolałam Jacka Aubreya ze Stephenem Maturinem z powieści O'Briana

Ominęło mnie, ale po filmie sporo tych książek u nas wydano. Swoją drogą bardzo go lubię. :)

Tamara - Pon 20 Lis, 2017 09:03

Admete napisał/a:
Na razie mi sie podoba. Takie zupełnie inne spojrzenie. Brązownikom narodowym by się nie spodobało ;)

Prawda :angeldevil: ? Zupełnie nijak nie jest to dobrotliwy starszy pan , którego jedyną wadą jest niechęć do katarynek :-P

Agn - Pon 20 Lis, 2017 09:32

Ja tego Prusa też wciąż mam w planach, ale póki co wchodzą mi najlepiej powieści, poczekam więc na fazę na literaturę faktu i wtedy machnę.
Na razie po raz stutysięcznypierwszy czytam Przeminęło z wiatrem, ale w jakimś innym tłumaczeniu. Generalnie dobrze się czyta to inne tłumaczenie, nie ma większych różnic, ale przekład wypowiedzi niewolników doprowadza mnie do szewskiej pasji.

Aragonte - Pon 20 Lis, 2017 16:52

Caitriona napisał/a:

Heh - przypomniała mi się Aine, która była przekonana (do czasu), że Hornblower był postacią historyczną.