To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Literatura - Proza i poezja - Bluszcz

Admete - Pią 05 Cze, 2009 22:42

O! Może zajrzę do Bluszcza na stoisku z gazetami. Co napisali?
Aragonte - Sob 06 Cze, 2009 19:13

Gosia napisał/a:
A poza tym publikacje Iskier: książki Stanisława Milewskiego "Intymne życie niegdysiejszej Warszawy"

Gosiu, ja to kupiłam na promocji w Merlinie :)
A do Bluszcza mnie nie ciągnie :roll:

Gosia - Sob 06 Cze, 2009 19:18

Admete, mowa jest o tym, że pismo odzwierciedla osobowość Jane, jej zainteresowanie życiem i ludźmi, bogatą wyobraźnię, poczucie humoru itp.

Aragonte, może i ja to upoluję.

Aragonte - Sob 06 Cze, 2009 19:19

A jeśli nie, to Ci kiedyś pożyczę :wink:
spin_girl - Pon 15 Cze, 2009 16:25

Rozmawiałam ostatnio z panią profesor od litaratury brytyjskiej z mojej (i nie tylko
) uczelni na temat ukazujących sie w Bluszczu fragmentów N&S oraz naszej walki o wydanie całości. Odpowiedź pani profesor: "to niech pani przetłumaczy a potem się to jakos wyda..." :shock:

Sofijufka - Pon 15 Cze, 2009 16:46

optymistka...
aneby - Pon 15 Cze, 2009 16:48

a może jakich znajomych ma w wydawnictwie :mysle:
spin_girl - Pon 15 Cze, 2009 17:24

aneby napisał/a:
a może jakich znajomych ma w wydawnictwie :mysle:

nawet pewnie niejednym, bo sama pisze i wydaje (chociaż to są publikacje specjalistyczne, ale zawsze...). Tym niemniej, tak jak mówi Sofi- optymistka...

Alicja - Pon 15 Cze, 2009 20:56

kupiłam
w czerwcowym bluszczu wywiad z Eduardo Mendozą - dla wielbicieli talentu :-)

Anonymous - Pon 15 Cze, 2009 21:32

Alicja napisał/a:
w czerwcowym bluszczu wywiad z Eduardo Mendozą - dla wielbicieli talentu

zakolejkowane... i teraz mam zagwozdkę ;) Focus czy Bluszcz.
Ale Eduardo rlz zobaczę co mi wczesniej w łapki wpadnie ;)

spin_girl - Wto 16 Cze, 2009 09:51

A co ten Eduardo pisze? :co_stracilam:
Anonymous - Wto 16 Cze, 2009 10:46

Eduardo pisze świetne hiszpańskie(barcelońskie bo sam z farselony) książki czytałam jedną, ale reszta podobno równie dobra jest z pogranicza absurdu nieźle się ubawić można.
Tamara - Wto 16 Cze, 2009 19:38

Znowu zapomniałam kupić :ops1:
Anonymous - Czw 18 Cze, 2009 16:19

Kupiłam. Dla Mendozy przez hiszpański patriotyzm. Wiecie co chyba pójdę w ślad i napiszę do tego piśmidła. Wywiad jest. Taki ot na odwal w sumie. Rozumiem mają nie publikować zdjęć, więc nie wiemmy nawet jak wygląda sympatyczny Mendoza, kilka słów o Nim jest takie jak połowa wywiadu a i tak mało wnosi, nawet nie wiemy co to za trylogię napisał, jeśli się wcześniej o tym nie czytało. Zachwalają "Niezwykłą podróż" to w sumie zrozumiałe skoro tą książkę pisarz przyjechał promować(ach, ach zamówiłam sobie :banan: ) Mają dobre chęci, słomiany zapał raczej, szkoda, ze chęci nie przedkładają się na realizację.... takie chaotyczne to wszystko.
Alicja - Czw 18 Cze, 2009 17:58

lady_kasiek napisał/a:
Wywiad jest. Taki ot na odwal w sumie

nawet tytuł jest taki chyba :mysle: - zbyt krótki wywiad ?

Anonymous - Czw 18 Cze, 2009 18:02

Alicja napisał/a:
zbyt krótki wywiad ?

zbyt krótki. w Dzienniku podobno był dłuzszy. Nie czytuję prasy codziennej(chyba, ze tą z dodatkiem sportowym na mojej prowincji)
o tutaj wieszy i ze zdjeciem http://www.dziennik.pl/ku...tem_leniwy.html

Tamara - Pią 19 Cze, 2009 19:56

Mag13 napisał/a:
Nie wiem, czy warto pisać - na początku nawiązał się nawet między mną a Panią Redaktor Główną mily kontakt e-mailowy, nie tylko zresztą dotyczący North&South, ale po kilku uwagach krytycznych, choć wyrażonych nadzwyczaj uprzejmie, raczej może sugestiach co do kierunku obranego przez pismo, widocznie naruszyłam dobre samopoczucie Redakcji i juz nie dostałam żadnej odpowiedzi, nawet w stylu: Dziękujemy, ale nie skorzystamy! :(

Czytałam gdzieś jakiś artykulik o Pani Redaktor , niezwiązany właściwie z Bluszczem , który tam był tylko śladowo wspomniany , i odniosłam wrażenie , że jest to osoba , która wszystko wie najlepiej i nie musi niczyich rad ani uwag słuchać , bo i tak jest mądrzejsza :roll: :confused3:

Alicja - Nie 21 Cze, 2009 13:07

Tamara napisał/a:
Czytałam gdzieś jakiś artykulik o Pani Redaktor , niezwiązany właściwie z Bluszczem

też czytałam, w czasach gdy Bluszcz "reaktywował się", a pani Redaktor wróciła z urlopu macierzyńskiewgo? nie pamiętam gazety :roll: Chyba Twój Styl

Tamara - Wto 23 Cze, 2009 21:27

Już wiem , to było jakieś "Dziecko" czy "Rodzice" - właśnie o porodzie i okolicach sie Pani Redaktor wywnętrzała :roll:
spin_girl - Pon 29 Cze, 2009 14:18

Jak mówi Chmielewska: kij im na monogram... :wink:
Gosia - Śro 01 Lip, 2009 11:21

Numer lipcowy już w kioskach, a w nim "Kłamstwo Margaret" czyli kolejny odcinek powieści "Północ i Południe".
Tym razem mowa jest o wizycie Thorntona u pana Hale, a potem jest rozmowa inspektora Watsona z Thorntonem o zdarzeniu na stacji Outwood.
To fragment rozdziału XXXV Pokuta

Tłumaczenie, jak zawsze ostatnio, Magdalena Moltzan-Małkowska.
Wydaje się poprawne, na pierwszy rzut oka.

------------------------------------------------
Przy okazji cos o sprzedaży tego tytułu:

Spada sprzedaż magazynów luksusowych 2009-06-15
W marcu 2009 roku liderem sprzedaży wśród miesięczników luksusowych i shoppingowych skierowanych do kobiet był "Twój Styl", a największy spadek odnotował "Joy" - raport portalu Wirtualnemedia.pl.

Sprzedaż ogółem "Twojego Stylu" (Wydawnictwo Bauer) w marcu b. r. wyniosła 225 689 egz. i była niższa o 2 proc. niż w analogicznym okresie 2008 roku - wynika z najnowszych danych Związku Kontroli Dystrybucji Prasy opracowanych przez Wirtualnemedia.pl.
Na drugim miejscu - ze sprzedażą na poziomie 179 220 egz. - uplasował się magazyn shoppingowy "Avanti" (Agora), który miał sprzedaż mniejszą o 6 proc.
Trzecią lokatę zajął miesięcznik "Joy" (Marquard Media Polska), który rozszedł się w ilości 154 288 egz. (212 814 w 2008 r.).
marzec luty
Sprzedaż ogółem
Twój Styl 225 689 261 990
Avanti 179 220 159 527
Joy 154 288 170 807
Glamour 123 214 119 859
Cosmopolitan 108 437 127 712
Pani 101 393 123 436
Zwierciadło 78 360 87 810
In Style 77 409 80 417
Hot Moda & Shopping 74 425 -
Elle 68 682 67 241
Uroda 57 504 59 463
Shape 46 248 34 976
Bluszcz 41 674 62 982
Sukces 20 805 23 788
-------------------------------------------------------------------------

I fragment wywiadu z Pawłem Duninem-Wąsowiczem, na który odpowiada redaktor naczelna we wstepniaku do numeru lipcowego "Bluszcza:

Kto rządzi dzisiaj w polskiej literaturze, roczniki 60. czy 80.?
- Ani jedni, ani drudzy. Rządzą Katarzyna Grochola, Monika Szwaja, Małgorzata Kalicińska. Autorki czytadeł dla kobiet. Ich twórczość wypełnia nowe pismo "Bluszcz".
Trudno mieć pretensje do rynku, że wybiera literaturę łatwiejszą w odbiorze.
- Toteż ja nie zgłaszam pretensji, tylko jestem ciekaw, w jaką stronę rozwinie się to zjawisko. W "Bluszczu" rozróżnienie między literaturą niską a wysoką zostało całkowicie przekreślone. Z jednej strony drukują masami Szwaję i Grocholę, z drugiej - krytyk Roman Kurkiewicz publikuje maciupeńki wywiad z Wojciechem Kuczokiem.
Może redakcja liczy, że Grochola przyciągnie czytelniczki do prozy Kuczoka.
- Wątpię. Mnie się to nawet z Grabażem nie udało, choć bardzo go cenię i wydaję jego wiersze.

Alicja - Sob 11 Lip, 2009 20:50

po odpowiedzi pani redaktor poznajemy, że bardzo ją ten artykuł gniótł, stąd dopisek , że przez 2 miesiące nie doczekała się zamieszczenia swojego listu w Gazecie Wyborczej

przeczytałam kolejny fragment powieści N&S zamieszczony w Bluszczu i nadal mam żal, iż nie jest to solidna powieść w odcinkach, jak dawniej bywało w dobrych czasopismach ( nawet w tych gorszych), a czytelnicy z napięciem czekali na kolejny odcinek powieści. My z napięciem nie musimy czekać, bo nigdy nie wiemy, który z fragmentów zostanie teraz wykrojony z całości tekstu. Możemy zrobić nawet konkurs na typowanie, z którego rozdziału będzie pochodził fragmencik :?

Tamara - Nie 12 Lip, 2009 09:23

Nie kupiłam i chyba nie kupię , poczekam , może kiedyś N&S zostanie w całości wydane . Kolekcjonowanie makulatury to nie moje hobby , a poza N&S , "Ze starego Bluszczu" i historią mody nic tam jakoś nie może mnie zainteresować . Wszystko na jedno kopyto :?
Alicja - Nie 12 Lip, 2009 10:43

ja jeszcze mam na bieżąco swoją Chmielewska :-D i Wołoszańskiego. Lepsze to niż kolejne historyjki o sukcesach bądź dramatach opisywanych w innych gazetach :wink:
Anonymous - Nie 12 Lip, 2009 18:06

te fragmenty no to przepraszam jak jakiś kiepski tasiemiec. kupiłam na podróż i dla Mamy. redaktorka po slowie wstępnym to jakiś nadęty babiszon, ąłsy tylko na pochwały. oj ja jej napiszę słówko jak dobiję do centrum dowodzenia światem