Fantastyka - Czytamy... polecamy... odradzamy
Sofijufka - Śro 07 Gru, 2011 09:21
serial na podstawie książek mi się podobał... Poza odtwórcą głownej roli
Fibula - Śro 07 Gru, 2011 23:31
| Aragonte napisał/a: | Skończyłam wreszcie (dużo czasu mi to zajęło, bo odłożyłam książkę na dośc długo) pierwszy tom "Akt Dresdena" Jima Butchera, czyli "Front burzowy".
Styl całkiem fajny, trochę humoru, bohater w typie detektywa Chandlera, tylko mag
Musze się rozejrzeć za pozostałymi częściami, bo więcej nie mam. |
A które wydanie czytałaś? Amber wydał 5 części i te czytałam, Mag obiecuje wszystkie (na razie wydał pierwszą), ale zobaczymy - kiedyś tak obiecywał Garretta.
Aragonte - Śro 07 Gru, 2011 23:38
Amberowe, kupiłam kiedyś okazyjnie na Allegro. A masz może pozostałe tomy? Kiedyś widziałam parę książek z tej serii, a teraz pustki, tylko ten I tom jest
Hortensja - Czw 08 Gru, 2011 18:18
Zakupilam i zaczelam juz czytac Plewy na wietrze Brzezinskiej. Powoli sie zaglebiam. Bardzo sie ciesze, ze bedzie duzo czytania
Fibula - Czw 08 Gru, 2011 18:50
| Aragonte napisał/a: | Amberowe, kupiłam kiedyś okazyjnie na Allegro. A masz może pozostałe tomy? Kiedyś widziałam parę książek z tej serii, a teraz pustki, tylko ten I tom jest |
Nie, czytałam z biblioteki, bo już było wiadomo, że Amber reszty raczej nie wyda. Mam pierwszy tom w tłumaczeniu PWC, jeśli chcesz porównać tłumaczenie. A na resztę pewnie przyjdzie trochę poczekać.
Fibula - Czw 08 Gru, 2011 18:53
| Hortensja napisał/a: | Zakupilam i zaczelam juz czytac Plewy na wietrze Brzezinskiej. Powoli sie zaglebiam. Bardzo sie ciesze, ze bedzie duzo czytania |
Jeśli się wciągniesz, szybko się skończy. Koniecznie napisz o wrażeniach!
Alicja - Nie 18 Gru, 2011 14:21
| Hortensja napisał/a: | | zaczelam juz czytac Plewy na wietrze Brzezinskiej |
już pierwsze wrażenia za tobą napisz jak się podobają ( bądź nie podobają )
Hortensja - Wto 20 Gru, 2011 11:37
| Alicja napisał/a: | | Hortensja napisał/a: | | zaczelam juz czytac Plewy na wietrze Brzezinskiej |
już pierwsze wrażenia za tobą napisz jak się podobają ( bądź nie podobają ) |
Mam strasznie malo czasu na czytanie, wiec tylko podczytuje jak nie przysypiam w metrze
Na razie powiem tyle, ze podoba mi sie jak jest to napisane, soczysty jezyk, dawne slownictwo, realia. Bohaterowie mimo, ze dopiero zaczynam juz sa wyrazisci i zaskarbili sobie moja sympatie, a to w ksiazce najwazniejsze
Co mi troche przeszkadza to nadmiar informacji, brak jakiejs mapki czy slowniczka. Ja musze zawsze wszystko sobie wyobrazic, nie umiem "przelatywac", a na razie jeszcze sie "wgryzam". Ale mam nadzieje, ze wraz z uplywem czasu juz bede wiedziec co i jak to bedzie mi sie czytac latwiej
milenaj - Wto 20 Gru, 2011 17:28
Hortensjo tutaj masz stonę ze słowniczkiem postaci i miejsc w sadze:
http://www.runa.pl/saga-o...ohaterowie.html
Hortensja - Śro 21 Gru, 2011 07:43
Dziekuje, przyda sie
Alicja - Śro 21 Gru, 2011 22:35
mnie ta strona pomogła po pewnym , dłuższym czasie, bo początkowo po jej czytaniu miałam wrażenie, że nie umiem czytać książki, gdyż nikogo nie kojarzę Plewy zyskują z czasem, jak i pozostałe części Sagi. Część bohaterów będzie włóczyłą się po kartach wszystkich części, będą też tacy, którzy tylko migną jak w przelocie.
Hortensja - Czw 22 Gru, 2011 08:13
| Alicja napisał/a: | | Część bohaterów będzie włóczyłą się po kartach wszystkich części, będą też tacy, którzy tylko migną jak w przelocie. |
No wiec wlasnie tego sie domyslilam, a ja uwielbiam wylapywac rozne szczegoly, tzn czuje satysfakcje, ze np przy ponownym pojawieniu sie jakiegos motywu, pamietam gdzie byla o nim wczesniej mowa (takie juz wieczne zboczenie milosnika kryminalow ). Czasami jak mnie pamiec zawodzi to cofam sie, byle znalezc fragment w ktorym o czyms czytalam. Wiec czytajac staram sie jednak w miare ulmozyc sobie to wszystko w glowie, no a tutaj...jest tego duzo .
praedzio - Czw 22 Gru, 2011 12:34
Ogłoszenie parafialne: od lutego 2012 pojawi się w wybranych punktach sprzedaży nowe czasopismo o tematyce grozy. Tytuł tegoż brzmieć będzie "Coś na Progu".
http://www.ksiazka.net.pl...Hash=8b55cf766c
W pierwszym numerze będzie można znaleźć m.in.:
-niepublikowane wcześniej w Polsce teksty H.P. Lovecrafta, Edwarda Lee, S.T. Joshiego,
-H.P. Lovecraft w muzyce, filmie i grach komputerowych,
-skandynawski kryminał,
-tajemnice Borisa Akuina,
-teksty Michała Oracza i Marcina Wrońskiego.
Anaru - Pon 02 Sty, 2012 18:35
Ooo
Chyba się zainteresuję
milenaj - Wto 10 Sty, 2012 23:42
Na to, podobno , warto czekać w 2012:
http://katedra.nast.pl/ar...-czekac-w-2012/
Osobiście zaniepokoiło mnie parę komentarzy.
Agn - Śro 11 Sty, 2012 06:41
Nowy Dukaj i BYĆ MOŻE Scott Lynch. No i Grzędowicz.
milenaj - Śro 11 Sty, 2012 10:56
To samo plus Białołęcka, ale nie wierzę, że wyjdzie, i Anna Brzezińska.
Podoba mi się okładka Lynch'a. Na pierwszych dwóch tomach były momenty, że chichrałam się jak głupia.
Fibula - Śro 11 Sty, 2012 23:31
Moja lista jest dłuższa: Brzezińska, Białołęcka, Grzędowicz, Wegner, Lynch, Dan Simmons. Z Eriksonem nie ma pośpiechu, bo jeszcze nie skończyłam I tomu, a Donaldsona przetestuję, gdy cały będzie jest po polsku. Do rozważenia w dalszej przyszłości Hodder, Stephenson i Watts.
Lubię zapowiedzi wydawnicze, a jeszcze bardziej ich realizację.
Aragonte - Śro 11 Sty, 2012 23:36
Donaldsona mam trzy tomy i w sumie polecam
Stephensona (Neala?) czytałam "Zamieć" pod kątem zajęć z cyberpunku i okolic - ciekawe, nie powiem
A na ukazanie się kolejnego tomu Białołęckiej przestałam już liczyć
Fibula - Śro 11 Sty, 2012 23:49
| Aragonte napisał/a: | Donaldsona mam trzy tomy i w sumie polecam |
Będę twarda i zaczekam na całość.
| Cytat: | Stephensona (Neala?) czytałam "Zamieć" pod kątem zajęć z cyberpunku i okolic - ciekawe, nie powiem |
Mnie kusi też Diamentowy wiek i Cykl Barokowy, ale muszą czekać w kolejce.
| Cytat: | A na ukazanie się kolejnego tomu Białołęckiej przestałam już liczyć |
Przy Białołęckiej zatrzymałam się gdzieś w I tomie (I wydaniu) i dobrze zrobiłam, bo teraz musiałabym zaczynać od początku.
Caitriona - Czw 12 Sty, 2012 21:34
WEGNER. Się doczekać nie mogę.
Aragonte - Śro 18 Sty, 2012 21:14
Kupiłam "Rezydenta wieży" Tuchorskiego, czyli zwycięzcy konkursu NF.
Przejrzałam tylko, więc zbyt wielu wrażeń nie mogę na razie sprzedać, odniosłam jednak wrażenie, że napisane jest lekko i pewnie jako lektura do podróży idealnie się sprawdzi
Dziwi mnie tylko polityka wydawcy, czyli Prószyńskiego - na okładce zero informacji o konkursie, a przecież to chyba byłaby zachęta dla czytelników i zwiększyłoby im to sprzedaż. Czemu tego nie umieścili?
praedzio - Śro 18 Sty, 2012 21:43
Może uważają ten konkurs za mało istotny? Albo nie tak prestiżowy?
Aragonte - Śro 18 Sty, 2012 21:44
Nie wydaje mi się, żeby to był mało istotny konkurs.
Dziwne
praedzio - Śro 18 Sty, 2012 21:48
Mnie też się taki nie wydaje, ale licho wie, co ichnim specom od marketingu chodzi po łbie.
|
|
|