Ogłoszenia drobne - Koncerty/wydarzenia/imprezy muzyczne i kulturalne
Anaru - Czw 19 Mar, 2015 20:52
Barbarella
zerknij
Równonoc
Wydarzenie Specjalne sobota 21.03.2015 g.17:00 - 21:00
MWW Muzeum Współczesne Wrocław
Pl. Strzegomski
Dziedziniec za MWW
Na muzealnym dziedzińcu rozpalimy ogień. Przyniesiemy instrumenty, by zainicjować spontaniczne plemienne granie. Będzie też wspólne gotowanie, przyozdabianie wstążkami “drzewa życzeń” oraz wykonywanie i palenie w ogniu figurek wotywnych. Marzankę wonną (nasz symbol wiosny!) odbić będzie można na przyniesionych elementach garderoby.
Okres wiosennej równonocy świętować będziemy wspólnie z Agnieszką Brzeżańską, autorką wystawy „Ziemia Rodzinna”, która poprowadzi warsztaty otwarte dla szerszej publiczności.
Wyjątkowe wejście w nowy czas. Zróbmy to razem!
https://www.facebook.com/events/1575005969404483/
Nie wiem na ile to będzie fajne, ale zerknąć można, zwłaszcza, że to bardzo niedaleko
Barbarella - Czw 19 Mar, 2015 21:58
Noo brzmi ciekawie.
Eeva - Śro 25 Mar, 2015 08:52
Jeśli ktoś będzie mial okazję wybrać sie so royal albert Hal na koncert to BARDZO polecam.
W sobotę byłam na "Classical Spectacular" (https://www.royalalberthall.com/tickets/classical-spectacular/default.aspx) i było MEGA. Piękna muzyka, wspaniałe wykonanie, orkiestra, chór, soliści, tancerki, lasery, konfetti, balony, flagi, armaty (tak tak, armaty!). Było wesoło ale i wzruszająco.
w ogóle wszystkie wydarzenia w Royal Albert Hall godne polecenia, dwa lata temu byłam na Mesjaszu Haendla i też wymiatało
Agn - Śro 25 Mar, 2015 10:00
Ech, słyszałam, że tam koncerty są naprawdę mega i mamy kolejny dowód.
Cieszę się, że się dobrze bawiłaś.
| Eeva napisał/a: | | (tak tak, armaty!) |
Ale w sensie strzelały???
Eeva - Śro 25 Mar, 2015 10:11
W sensie że strzelały i to z zaskoczenia, myślałam, ze dostane zawału. Podczas WIELKIEGO finału były własnie armatowe wybuchy i strzelali żołnierze z (chyba) karabinów) i strzelały fajerwerki. Generalnie dużo wystrzałów.
Na sali było kilka osób (wymienionych przez prowadzącego z imienia) którzy świętowali wtedy urodziny - w tym jedna pani 92! Trochę balam się, że ona faktycznie mogła dostać zawału, ale jak przeżyla wojnę to może nic już jej nie ruszy
Z ciekawszych rzeczy były tez zaręczyny! Prowadzący po wymienieniu urodzin powiedziałm, że ma speclajne ogłoszenie prarafialne - Keith chce zadać bardzo ważne pytanie Beth. Beth musiała się zgodzić (nie widziałam, bo siedzieli akurat pod moim balkonem), były oklaski, gwizdy i okrzyki na ich cześć
Anaru - Śro 25 Mar, 2015 12:59
| Eeva napisał/a: | | W sobotę byłam na "Classical Spectacular" (https://www.royalalberthall.com/tickets/classical-spectacular/default.aspx) i było MEGA. Piękna muzyka, wspaniałe wykonanie, orkiestra, chór, soliści, tancerki, lasery, konfetti, balony, flagi, armaty (tak tak, armaty!). Było wesoło ale i wzruszająco. |
Woooow
Tak sobie spojrzałam na zdjęcia (bo jakoś mi się tam chyba nie zbłądziło dotychczas, chociaż chyba byłyśmy z Basia w pobliżu ) i już samo wnętrze jest spektakularne, nie mówiąc o utworach, z których (o dziwo!) większość nie tylko kojarzę, ale i bardzo, bardzo lubię . Pięknie dobrane, a w takiej oprawie to sobie mogę tylko wyobrazić jakie to przeżycie.
praedzio - Czw 26 Mar, 2015 22:36
Wracam wlasnie z fajnego spotkania kulturalnego, jakim bylo opowiadanie basni finskich i spiewo-recytacja Kalevali - eposu starofinskiego. Jestem pelna podziwu dla opowiadacza, ktory najpierw rozbawil nas pociesznymi basniami, a pozniej niemal wprowadzil w trans spiewajac jedna trzecia runy z Kalevali. Jaka to trzeba miec pamiec, zeby bez pomylek i zajakniec przez niemal pol godziny recytowac - a wlasciwie spiewac epos.... Po spotkaniu usiedlismy sobie w mniejszym gronie i spedzilismy jeszcze godzine rozmawiajac o swoich fascynacjach muzyczno-literackich. Postaram sie wdepnac na nastepne spotkanie z tego cyklu - poswiecone tym razem basniom nordyckim.
Anaru - Czw 26 Mar, 2015 22:40
Wow, to faktycznie ciekawe doświadczenie . Teraz to się wydaje niewiarygodne, ale dawniej ludzie mieli o wiele lepszą pamięć, nie dziwię się, że się ludzie gromadzili wokół takich bajarzy żeby posłuchać opowieści.
praedzio - Czw 26 Mar, 2015 23:21
Noooo.... Opowiadaczowi towarzyszyl muzycznie drugi gostek, ktory przygrywal na wlasnorecznie zrobionym przez siebie instrumencie (umknela mi z pamieci nazwa, wiem tylko, ze mial dziesiec strun i byl wykonany z drewna modrzewiowego). Razem to brzmialo naprawde super. W dodatku opowiadacz mial taki czysty i przyjemny dla ucha glos, ze mozna go bylo sluchac i sluchac....
Anaru - Czw 26 Mar, 2015 23:31
Nie masz zdjęcia gostka z instrumentem?
(no dobra i tak nie będę wiedziała co to za instrument )
praedzio - Czw 26 Mar, 2015 23:38
Niestety, nie robiłam zdjęć. Za to przypomniałam sobie nazwę instrumentu: kantele. http://pl.m.wikipedia.org/wiki/Kantele
Anaru - Czw 26 Mar, 2015 23:45
O jaki ciekawy, nigdy nie widziałam w użyciu.
Eeva - Pią 27 Mar, 2015 08:53
| praedzio napisał/a: | | Postaram sie wdepnac na nastepne spotkanie z tego cyklu - poswiecone tym razem basniom nordyckim. |
Daj znac wczesniej! A nie, oznaczasz się na fejsie, robisz zachętę a już jest za późno żeby dojechać
praedzio - Pią 27 Mar, 2015 08:54
O, na tę melodię wczoraj śpiewał: https://www.youtube.com/watch?v=0JRaBoiN0_A
praedzio - Pią 27 Mar, 2015 09:00
| Eeva napisał/a: | | praedzio napisał/a: | | Postaram sie wdepnac na nastepne spotkanie z tego cyklu - poswiecone tym razem basniom nordyckim. |
Daj znac wczesniej! A nie, oznaczasz się na fejsie, robisz zachętę a już jest za późno żeby dojechać |
Eeeej, nie gadaj - jakiś czas temu dołączyłam do wydarzenia. Nie reklamuję jakoś specjalnie, bo nie sądziłam, że kogoś to poza mną interesuje.
A dziś doczytałam, że te nordyckie to jednak będą w Poznaniu, nie w Warszawie, więc doopa blada ale za to w stolicy będzie cuś takiego: Opowieści o diabłach, czarownicach i wiedźmach
Kiedy pada słowo - diabeł, mamy często bardzo jednoznaczne skojarzenia. W opowieściach pełni on rolę groźnego demona, ale często oszukiwanego przez prostych ludzi. Czy wszędzie tak jest? Podczas tego spotkania postaramy się przybliżyć Wam różne obrazy diabła w opowieściach polskich, jak i z innych zakątków świata. Porozmawiamy też o pojęciu wiedźmy często mylonej z czarownicą. A przecież wiedźma to ta, która WIE. Nie musi znać zaklęć, jest po prostu mądra i posiada wiedzę o świecie, roślinach, zwierzętach, ludziach. O tych różnicach między czarownicami, a wiedźmami chcieliśmy Wam opowiedzieć i wspólnie zastanowimy się, jak to jest z nimi w opowieściach.
Opowiada: Szymon Góralczyk.
Ilustracja muzyczna: Katarzyna Płocińska.
grupa Karawana Opowieści.
wstęp: 10 zł.
Jaś & Małgosia
al. Jana Pawła II 57, 01-024 Warszawa
8 kwietnia 2015 o godz. 19.00
Eeva - Pią 27 Mar, 2015 09:01
O, to może być fajne
praedzio - Pią 27 Mar, 2015 09:03
Uzupełniłam o datę, bo zapomniałam napisać.
Eeva - Pią 27 Mar, 2015 09:07
Dołączyłam do wydarzenia, chyba się wybiorę
10zł, niech będe stratna
Ja polecam kawiarnię 8 stóp - co tydzień odbywają się pokazy zdjęć i prelekcje o rożnych zakątkach świata.
W tą niedzielę o Kubie
https://www.facebook.com/8Stop?ref=ts&fref=ts
Anaru - Pią 03 Kwi, 2015 00:15
Kraków
Rękawka - Tradycyjne Święto Rękawki na Kopcu Krakusa
wtorek po świętach
A oto plan godzinowy:
Program Rękawki 2015 „Nieludzie i ludzie”:
12.00 Rozpoczęcie imprezy (obrzęd rozpalenia ognia)
12.30 Bieg wojów w pełnym uzbrojeniu dokoła Kopca
13.00 Dziewczęcy Korowód Wiosenny i obrzęd Marzanny
13.30 Przywitanie przybyłych Białek i Wojów
14.00 Wróżba pomyślności grodu Kraka
14.45 Przedstawienie „Słowiański horror” – Drużyna Wojów Wiślańskich Krak
15.25 Pojedynek wiedźm
15.30 Bitwa zwaśnionych armii
16.30 Obrzęd Jaryłki
17.15 Tryzna czyli igrzyska pogrzebowe
17.45 Występ zespołu „Dola”
Przez cały czas trwania imprezy korowody i prezentacje słowiańskich istot mitologicznych. Zobaczyć będzie można strzygi, beboki, czorty, rusałki, utopce, wąpierze, leśne dziady i wiele innych.
(oby nie lało, oby nie lało... )
Wrocław
Dzień Czekolady
niedziela 12 kwietnia
2,3 mln Polaków je czekoladę najmniej raz dziennie. Świat ogarnęło czekoladowe szaleństwo. To już nie tylko tabliczki, lody, piwo, ale również mydło czy nawet masaż. Czekolada każdemu poprawia nastrój a badania mówią, że substancje zawarte w czekoladzie pozytywnie wpływają na układ krążenia i pracę mózgu.
Szykujemy co najmniej 2 czekoladowe premiery, w tym jedną do zjedzenia. Bądźcie u nas tego dnia.
Zapraszamy na pierwszy raz!
https://www.facebook.com/events/582348095202281/
BeeMeR - Pią 03 Kwi, 2015 08:24
| Anaru napisał/a: | (oby nie lało, oby nie lało... ) | Niby nie ma w prognozie, ale prognozy bywają mylne...
A moim dzieciom się ogromnie kaczka wrocławska podoba
http://www.wroclaw.pl/wie...wieto-wroclawia
Anaru - Pią 03 Kwi, 2015 10:29
O jaka fajna , szkoda, że to tylko Prima Aprilis.
Szafran - Śro 08 Kwi, 2015 12:01
Takie coś mi wyskoczyło związane z kuchnią koreańską, może kogoś zainteresuje. W nowej siedzibie Muzeum Azji i Pacyfiku na Solcu, Wawa.
https://www.facebook.com/events/426485844192617/
Anaru - Śro 08 Kwi, 2015 12:33
| Szafran napisał/a: | | Takie coś mi wyskoczyło związane z kuchnią koreańską, może kogoś zainteresuje. W nowej siedzibie Muzeum Azji i Pacyfiku na Solcu, Wawa. |
Poszłabym
W ogóle tam mają ciekawy program jak widzę.
Szafran - Śro 08 Kwi, 2015 12:50
Tak, sporo ciekawych rzeczy się dzieje, koncerty, prelekcje, slajdowiska, kiermasze. Bardzo ta nowa siedziba na dobre wyszła. Też dla lokalnej społeczności, bo przychodzi sporo okolicznych seniorów.
Mieszkam teraz kilka minut spacerkiem od, więc staram się wpadać przy różnych okazjach.
Eeva - Śro 08 Kwi, 2015 12:51
Oooo, brzmi ciekawie, chyba sie wybiorę
|
|
|