To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Fantastyka - Czytamy... polecamy... odradzamy

milenaj - Sob 01 Paź, 2011 17:39

Ale w cyklu o Wielkiej Wojnie można czytać tomy niezależnie. O ile wiem nie łączą się ze sobą.
Fibula - Sob 01 Paź, 2011 22:10

milenaj napisał/a:
Ale w cyklu o Wielkiej Wojnie można czytać tomy niezależnie. O ile wiem nie łączą się ze sobą.

Może i tak (nie sprawdzałam), ale skoro od razu był zamysł napisania o niej w trzech tomach, to ja jednak poczekam na ostatni i przeczytam całość.

Fibula - Sob 01 Paź, 2011 22:16

Alicja napisał/a:
Fibula napisał/a:
podobnie jak na cykl o Wielkiej Wojnie Brzezińskiej.

bez twojej przestrogi mogłam zapędzić się i rozpocząć czytanie bez ostatniego tomu. Teraz też czekam, chociaż mało cierpliwie :wink:

A przeczytałaś "Wody..."? O pytaniach dotyczących Twardokęska pamiętam, ale muszę znaleźć chwilę, by przypomnieć sobie szczegóły końcówki. :rumieniec:
Jeśli szukasz czegoś rozrywkowego, polecam cykl Toma Holta o Paulu Carpenterze. Ja się przy nim dobrze bawię. :)

Alicja - Nie 02 Paź, 2011 11:04

Fibula napisał/a:
A przeczytałaś "Wody..."?

jeszcze nie zdążyłam :roll: nawet nie kupiłam :?

Fibula napisał/a:
O pytaniach dotyczących Twardokęska pamiętam, ale muszę znaleźć chwilę, by przypomnieć sobie szczegóły końcówki.

szukałam jeszcze później w różnych miejscach. Miało być o nim w Opowieściach z Wilżyńskiej Doliny. Przewertowałam więc je kolejny raz, ale tam Brzezińska napisała tylko, że jest hetmanem :roll: Niemożliwie by opisała co stało się z Twardokęskiem bo Opowiadania napisała przed ostatnią częścią sagi.
Tak naprawdę nadal nie wiem jak skończył Twardokęsek. Żyje czy przeniósł się w niebyt do Żmijów

Fibula - Pon 03 Paź, 2011 19:47

Alicja napisał/a:
Fibula napisał/a:
A przeczytałaś "Wody..."?

jeszcze nie zdążyłam :roll: nawet nie kupiłam :?

To masz do jutra wieczora okazję; w Empiku znowu jest akcja 3 za 2, tym razem na wszystkie książki.
Alicja napisał/a:
Fibula napisał/a:
O pytaniach dotyczących Twardokęska pamiętam, ale muszę znaleźć chwilę, by przypomnieć sobie szczegóły końcówki.

szukałam jeszcze później w różnych miejscach. Miało być o nim w Opowieściach z Wilżyńskiej Doliny. Przewertowałam więc je kolejny raz, ale tam Brzezińska napisała tylko, że jest hetmanem :roll: Niemożliwie by opisała co stało się z Twardokęskiem bo Opowiadania napisała przed ostatnią częścią sagi.

Jeszcze przed wydaniem ostatniego tomu autorka wspominała, że w Opowieściach zdradza zakończenie, ale miała raczej na myśli to, co stało się po bitwie.
Alicja napisał/a:
Tak naprawdę nadal nie wiem jak skończył Twardokęsek. Żyje czy przeniósł się w niebyt do Żmijów

Spoiler:
Zajrzałam do książki i chyba wybieram trzecie rozwiązanie, czyli życie wśród Żmijów, bez możliwości powrotu :mysle:

Aragonte - Wto 04 Paź, 2011 21:32

Czytam "Jonathan Strange i pan Norrell" Susanny Clark, w sumie to już kończę. Styl fajny, wzorowany na dziewiętnastowiecznych książkach, temat też ciekawy, chociaż narracja dość leniwa (ale tak ma być i się nie czepiam). Mam tylko wrażenie, że konstrukcja tej książki ciut kuleje :mysle: W każdym razie mnie osobiście irytuje fakt, że jeden z głównych bohaterów (tytułowych) jest wprowadzony jakoś po dwóch trzecich książki. No i odczuwam jakiś niedosyt. Może po przeczytaniu pozostałych dwóch tomów on zniknie, ale chwilowo dysponuję tylko pierwszym.
Alicja - Śro 05 Paź, 2011 21:31

o trzecim rozwiązaniu nie pomyślałam :mysle: dzięki :kwiatek: :-D
Fibula - Śro 05 Paź, 2011 22:15

Aragonte napisał/a:
Czytam "Jonathan Strange i pan Norrell" Susanny Clark, w sumie to już kończę. Styl fajny, wzorowany na dziewiętnastowiecznych książkach, temat też ciekawy, chociaż narracja dość leniwa (ale tak ma być i się nie czepiam). Mam tylko wrażenie, że konstrukcja tej książki ciut kuleje :mysle: W każdym razie mnie osobiście irytuje fakt, że jeden z głównych bohaterów (tytułowych) jest wprowadzony jakoś po dwóch trzecich książki. No i odczuwam jakiś niedosyt. Może po przeczytaniu pozostałych dwóch tomów on zniknie, ale chwilowo dysponuję tylko pierwszym.

Pomysł podziału tej powieści na trzy tomy nie był najszczęśliwszy i też przy pierwszym miałam mieszane uczucia, ale dalej już mi się bardzo podobało. Szkoda, że nie ma kontynuacji, ale pozostają jeszcze Damy z Grace Adieu.
(Przy okazji mogę podrzucić brakujące tomy.)

Aragonte - Śro 05 Paź, 2011 22:23

Fibula napisał/a:
Pomysł podziału tej powieści na trzy tomy nie był najszczęśliwszy i też przy pierwszym miałam mieszane uczucia, ale dalej już mi się bardzo podobało. Szkoda, że nie ma kontynuacji, ale pozostają jeszcze Damy z Grace Adieu.
(Przy okazji mogę podrzucić brakujące tomy.)

Damy z Grace Adieu mam, brakuje mi pozostałych tomów. Chętnie się o nie uśmiechnę, wolałabym przeczytać całość, bo po tym pierwszym tomie mam ogromny niedosyt :? Tak podejrzewałam, że tak naprawdę te trzy książki stanowią całość :-|

Aragonte - Czw 06 Paź, 2011 20:27

No i kupiłam pozostałe tomy Susanny Clarke. Tzn. w sumie to kupiłam wszystkie trzy w antykwariacie i pierwszy pewnie komuś sprezentuję :-P
Zaczęłam w autobusie drugi tom - czyta się smacznie :)

Tak więc niczego mi nie podrzucaj, Fibulo :wink:

milenaj - Sob 08 Paź, 2011 16:43

Czytam cykl powieści o Feliksie Castorze:

http://www.biblionetka.pl/bookSerie.aspx?id=8264

Jako rozrywka do polecenia.

Aragonte - Czw 13 Paź, 2011 17:50

Łyknęłam właśnie ostatni tom "Jonathana Strange i pana Norrella" (trzeci tom w całości dzisiaj, przez to nie zrobiłam tego, co powinnam była zrobić z rzeczy pracowych). W sumie to zakończenie jest takie, że mogłaby być kontynuacja, chociaż niby większość wątków pozamykano.
Podobało mi się - ciekawy pomysł i realizacja :D

hannah_johnson - Pon 17 Paź, 2011 20:10
Temat postu: Susana Vallejo
Witam wszystkich:)

Czy ktoś zna może książki Susany Vallejo? W Polsce ukazały się do tej pory dwie części "Porta Coeli". Jestem ciekawa waszej opinii.

Aragonte - Pon 17 Paź, 2011 21:46

Hannah-johnson - nie traktuj forum jak tablicy ogłoszeń, plisss. Nie każdy autor ma własny wątek, zazwyczaj tworzy się je dla tych, którzy mają grupkę fanów i jest szansa na dłuższą dyskusję.

Jeśli dyskusja na temat książek tej pisarki jakoś się rozwinie, to z chęcią wydzielę posty w osobny temat (albo zrobi to Praedzio, która też moderuje Fantastykę), ale na razie scalam to z ogólnym wątkiem o polecanych/odradzanych lekturach fantastycznych.

Anonymous - Wto 18 Paź, 2011 01:31

ale mimo wszystko sie nie zniechecaj, coooo?
Aragonte - Pon 31 Paź, 2011 11:50

Jeśli mnie skleroza nie dopadła i dobrze kojarzę nazwisko, to ukazała się już drukiem książka zwycięzcy konkursu literackiego "Nowej Fantastyki". W dwóch tomach, a jakże :wink:
Andrzej Tuchorski "Rezydent wieży":
http://merlin.pl/Rezydent...t/1,945526.html
http://merlin.pl/Rezydent...t/1,963516.html

Jeśli ktoś to przeczyta, to niech strzeli jakąś recenzję, cooo? Jestem ciekawa, jak to ocenicie, sama raczej po to nie sięgnę (brak czasu i takie tam...).

Caitriona - Pon 31 Paź, 2011 18:29

Nie sądzę, żebym szybko po to sięgnęła ;)
Aragonte - Pon 31 Paź, 2011 19:00

Może jakimś cudem będą mieli to u Ciebie w bibliotece? :wink:
Caitriona - Pon 31 Paź, 2011 19:26

Może wtedy ;)
Agn - Pon 31 Paź, 2011 21:09

U mnie w pracy się już pojawiło, zerknę w środę do środka.
Aragonte - Pon 31 Paź, 2011 21:11

Zerknij i daj znać. Możliwe, że Tobie się spodoba :wink:
Agn - Pon 31 Paź, 2011 21:29

Wiesz, opis nie był jednoznacznie zachęcający. Znaczy się spodobał mi się pomysł, że ktoś musi być od tego, by jakiś bohater miał należyty miecz itd. Ale idea czytania o takim szefie aprowizacji i jego przygodach do mnie nie przemawia. Ale wcisnę nos między okładki, zobaczymy, z czym to się je.
Aragonte - Pon 31 Paź, 2011 21:32

Ja w ogóle zamierzam wstrzymać się od oceny tej książki - nie byłabym obiektywna.
Alicja - Śro 02 Lis, 2011 20:10

czytał ktoś Eugeniusza Dębskiego serię Moherfucker ( zwana inaczej mity Cthulthu)? już w listopadzie część 3 - Russian Imposible. A w niej Kamil Stochard w Sankt Petersburgu, ponadto "ktoś porwał córki kapitana Sukonina, zaś w świecie przestępczym Rosji panuje chaos, nad którym nie panują nawet jego przywódcy. Stochard, wbrew własnym przekonaniom, musi spotkać się z Niebieskim Krukiem, carem tych, którzy grają po drugiej stronie prawa. Dodatkowo wciąż męczy go wspomnienie Zemfiry, pięknej agentki, która wspierała go w walce z Cthulhu "
Aragonte - Śro 07 Gru, 2011 00:53

Skończyłam wreszcie (dużo czasu mi to zajęło, bo odłożyłam książkę na dośc długo) pierwszy tom "Akt Dresdena" Jima Butchera, czyli "Front burzowy".
Styl całkiem fajny, trochę humoru, bohater w typie detektywa Chandlera, tylko mag :wink:
Musze się rozejrzeć za pozostałymi częściami, bo więcej nie mam.