To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Literatura - Proza i poezja - Ostatnio przeczytane

Maryann - Czw 26 Kwi, 2007 19:37

Czytałam kiedyś jej biografię, ale nie pamiętam autora. Jak się okazuje, miała całkiem interesujące (co nie znaczy, że szczęśliwe) życie...
Dorfi - Czw 26 Kwi, 2007 22:17

Maryann napisał/a:
Czytałam kiedyś jej biografię, ale nie pamiętam autora. Jak się okazuje, miała całkiem interesujące (co nie znaczy, że szczęśliwe) życie...

Wacław Gąsiorowski

Maryann - Czw 26 Kwi, 2007 22:24

Tę znam tylko ze słyszenia. Ja miałam na myśli "Kłopoty z panią Walewską" (?).
Pamiętam, że tak mi jej było żal. Takie krótkie miała życie i tak mało w nim szczęścia...

Ulka - Czw 26 Kwi, 2007 22:30

Maryann napisał/a:
Ja miałam na myśli "Kłopoty z panią Walewską"

Marian Brandys
Też znam, całkiem dobrze się czytało.

A ja się pochwalę, że jestem w trakcie "Przeminęło z wiatrem", zaczęłam właśnie trzeci tom..

Maryann - Czw 26 Kwi, 2007 22:32

Ulka napisał/a:
Maryann napisał/a:
Ja miałam na myśli "Kłopoty z panią Walewską"

Marian Brandys

No jasne... To się chyba nazywa skleroza... :? ??:

Ulka - Czw 26 Kwi, 2007 22:52

A może "Kłopoty z panią pamięcią" ? :wink:
Matylda - Pią 18 Maj, 2007 22:09

Kiedy jechałam do Warszawy ( własciwie wracałam ) wzięłam sobie do pociągu malutką książeczkę ( dostałam w prezencie od koleżanki z forum)
Co się wydarzyło w Madison County. Z taką książką podróż minęła szybko.Polecam szczególnie tym , którzy juz nie wierzą , że miłośc może przyjść w każdej chwili nie wiadomo skąd
Coś mi swita , że była chyba ekranizacja tej książki

Alison - Pią 18 Maj, 2007 22:11

Matylda napisał/a:
Kiedy jechałam do Warszawy ( własciwie wracałam ) wzięłam sobie do pociągu malutką książeczkę ( dostałam w prezencie od koleżanki z forum)
Co się wydarzyło w Madison County. Z taką książką podróż minęła szybko.Polecam szczególnie tym , którzy juz nie wierzą , że miłośc może przyjść w każdej chwili nie wiadomo skąd
Coś mi swita , że była chyba ekranizacja tej książki

Była z Meryl Streep i Clintem Eastwoodem. Piękna była...

trifle - Pią 18 Maj, 2007 22:16

To jest książka? :shock:
Nie miałam pojęcia. Film oglądałam. I racja, piękny był..

Matylda - Pią 18 Maj, 2007 22:17

Ciekawe czy jest w wypożyczlniach??
Alison - Pią 18 Maj, 2007 22:20

Matylda napisał/a:

Pewnie jest bo to cenna pozycja. Oskara chyba dostal, o ile sie nie mylę...

Aragonte - Pią 18 Maj, 2007 22:22

Matylda napisał/a:

Na bank był, bo ja pożyczałam go właśnie...

A w temacie - kończę "Draculę" Brama Stokera :twisted: i chyba jednak pierwsza połowa książki bardziej mi się podobała, końcówka ciut mnie irytuje :roll:

Matylda - Pią 18 Maj, 2007 22:22

Pewnie sie nie mylisz
A moja wiedza jest jak zwykle w zaniku :rumieniec:
Dzieki Wam troche nadrabiam

asiek - Pią 18 Maj, 2007 22:22

Matylda napisał/a:
Co się wydarzyło w Madison County.Polecam szczególnie tym , którzy juz nie wierzą , że miłośc może przyjść w każdej chwili nie wiadomo skąd

Ale ta miłość jest nieszczęśliwa. :cry2:
Na filmie, to serce mi pękało z żalu.

Wczoraj wpadła mi ręce powieść Elizabeth Buchan "Zemsta kobiety w średnim wieku" :twisted: Jak się z nią bliżej zaprzyjaźnię i poznam plan zemsty, to dam znać. :wink:

Matylda - Pią 18 Maj, 2007 22:26

Czy nieszczęsliwa???
A wcześniej byli szczęśliwi ???
Może warto życ tylko dla chwili- tak tylko pisze bo sama nie wiem
Nie doswiadczyłam czegoś takiego

trifle - Pią 18 Maj, 2007 22:34

Wcześniej to chyba po prostu nie byli nieszczęśliwi..
Alison - Pią 18 Maj, 2007 23:06

trifle napisał/a:

Wcześniej wiedli żywot nijaki. Ni ciepły, ni gorący. Nawet jeśli miłość nie kończy się happy endem, to warto ją przeżyć, zamiast przed śmiercią powiedzieć sobie: moje życie to był ciepły kisiel...

Aragonte - Pią 18 Maj, 2007 23:24

...co mnie chyba kiedyś czeka :roll:

Idę spać w towarzystwie dorodnego Doła.

Matylda - Pią 18 Maj, 2007 23:28

Po dzisiejszym święcie??
Masz Doła???
Niemozliwe

asiek - Sob 19 Maj, 2007 00:02

Alison napisał/a:
trifle napisał/a:

Wcześniej wiedli żywot nijaki. Ni ciepły, ni gorący. Nawet jeśli miłość nie kończy się happy endem, to warto ją przeżyć, zamiast przed śmiercią powiedzieć sobie: moje życie to był ciepły kisiel...

Pytanie tylko, czy to była miłość ? Myślę, że nie. Zauroczenie, "chemia" ?... i owszem.

Alison - Sob 19 Maj, 2007 00:07

Od tego sie przecież każda miłość zaczyna. Potem wchodzi w różne stadia, nie każdemu jest dane przejść do tego najdojrzalszego gdzie miłość łączy się z przywiązaniem, szacunkiem, lojalnością i przyjaźnią. Czasem ona wypala się wczesniej, ale moim zdaniem to nie znaczy, że nie była miłością. Sama "chemia" to jest jak się ludzie ze sobą prześpią, a rano budzą się przy obcym człowieku i nie wiedzą jak do tego doszło, bo feromony zdążyły już wywietrzeć.
asiek - Sob 19 Maj, 2007 00:51

Alison napisał/a:
Od tego sie przecież każda miłość zaczyna. Potem wchodzi w różne stadia,

Nasi bohaterowi skończyli swą znajomość na pierwszym etapie, stąd moje wątpliwości. Ich uczucie stanęło w miejscu i z czasem przeobraziło się w marzenie.
Historia ich spotkania jest przepiękna, wciąga nas i nęci swą urodą, ale tak na prawdę chyba żadna z nas nie chciałaby być na miejscu głównej bohaterki /jakiej dali na chrzcie - nie pamiętam :wink: /. Znalazła się przecież w sytuacji patowej. Za 3 dni szczęścia przyszło jej drogo zapłacić.

A co do "chemii", eksplozji namiętności :wink: :razz: To sądzę, że rodzą się z niej związki krótkoterminowe/jednonocne :wink: /, jak i nieco dłuższe. Chyba nie ma reguły czasowej, jedno natomiast jest pewne, zawsze głęboko poruszają, niekiedy spalają. :razz:
Rany, co ja tu wypisuję. :shock: Dobra już kończę i idę spać. :wink:

Gitka - Sob 19 Maj, 2007 01:08

Mati ja też czytałam "Co się wydarzyło w Madison County" i na pewno znajdziesz pozostałe pozycje tego autora w bibliotece, w mojej małej osiedlowej były.
On napisał dalszy ciąg tej historii, ale czyta się jakby osobne powieści.
"Tysiąc polnych dróg " tom drugi
"Tango na prerii" tom trzeci (tu już jest syn Kincaida)

Zajrzyj tu:
http://www.biblionetka.pl/ka.asp?id=1177

Admete - Sob 19 Maj, 2007 08:51

Nie wiedziałam o tych dwóch powieściach. Czytałam tego autora ( oprócz Mostów...) tylko Miłośc w Cedrowym zakątku.
Gitka - Sob 19 Maj, 2007 09:45

Ja czytałam jeszcze "Muzykę pogranicza" ale muszę przyznać, że ta trylogia bardziej mi się podobała.