To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Aktorzy austenowscy - Colin Firth

Gunia - Sob 30 Sie, 2008 21:57

damamama napisał/a:
Też przed chwilą wróciłam z kina.

To jakaś epidemia! :mrgreen:
I bardzo dobrze! :banan_Bablu:

Serenissima - Nie 31 Sie, 2008 01:06

Wasze pozytywne opinie sprawiają, że nie mogę się doczekać, żeby zobaczyć Colina! A tu muszę czekać na poniedziałku :cry2:
Copycat - Wto 02 Wrz, 2008 16:09

Alicja - odpisuję Ci tutaj, żeby nie robić offtopa. Co do Ostatniego Legionu - zmarnowany potencjał. Mogli z tego zrobić porządny dramat historyczny a wyszła bajka nad bajkami. Ani to dramat, ani tym bardziej historyczny. Mogli zrobić porządną bajkę, to się silili na patetyzm. Fabuła wyświechtana, zagrane słabo, sztucznie. Wątki humorystyczne, których nie znoszę w takich filmach, bo odbierają mu całą powagę. Jak się lata w rzymskich kieckach i wymachuje mieczem to powinno być poważnie. No chyba, że robi się komedię, ale wtedy nie wciska się patetycznych motywów o wielkich bohaterach, przynajmniej nie w taki sposób jak w tym filmie. To takie nie-wiadomo-co. Nawet jak na bajkę nie wypada za dobrze. Słabe to, przesłodzone i naciągane, realizacja mierna, przewidywalne do szpiku kości. Gdyby tą fabułę odpowiednio zrealizować, to mogłoby z tego coś być. Ale chyba budżet mieli za mały. Nie wiem jak Ci dokładnie napisać o co mi chodzi, musiałabyś ze mną obejrzeć, żebym mogła Ci wyjaśnić. Jest w tym filmie coś, co sprawia, że on zupełnie się kupy nie trzyma.
damamama - Wto 02 Wrz, 2008 20:54

Prawdą jest, że do dramatu historycznego (jakim jest określany) to mu daleko, nawet bardzo. Ja to potraktowałąm jako bajkę i muszę przyznać, że oglądało mi się to fajnie. Przypuszczenie o niewielkim budżecie całkiem prawdopodobne, część scen kręcono na Słowacji.
Alicja - Śro 03 Wrz, 2008 11:55

Copycat, a jak tak liczyłam na ten film, zaplanowałam sobie zakup i już, już... nie dośćże kostiumowy, to jeszcze historyczny! Wątki humorystyczne oczywiście odpadają, to nie angielska komedia. Nastawiłam się na porządny film historyczny, może być nawet z tragicznym końcem, gdyż historia zobowiązuje. Coś mi się wydaje, że te pieniądze przeznaczę na inny film :-|
nicol81 - Śro 03 Wrz, 2008 12:14

Nie chcę spoilerować, ale jak się tak nastawiłaś, to rzeczywiście przeznacz pieniądze na inny.
Alicja - Śro 03 Wrz, 2008 12:15

dobrze,że istnieje forum
nicol81 - Śro 03 Wrz, 2008 12:22

Tak. Przy odpowiednim nastroju, to za darmo można obejrzeć (ale bez końca), natomiast dramat historyczny to nie jest... Czasem tak opisują filmy, że widz potencjalny nic nie wie :-|
Copycat - Śro 03 Wrz, 2008 12:47

Jeśli się nastawiłaś na coś pokroju Gladiatora (chodzi mi o rozmach itd) to absolutnie nawet nie spoglądaj na ten film.

Kup jakiś inny. Swoją drogą sama bym coś nowego obejrzała z Colinem. Polecacie coś?

damamama - Rozmiem, że przy odpowiednim humorze (ja bym chyba musiała być po ćwiartce co najmniej) może się to całkiem przyjemnie oglądać, ale ja akurat byłam w nastroju "nie bierzemy jeńców". Spokojnie mogli sobie odpuścić kręcenie tego filmu.

damamama - Śro 03 Wrz, 2008 15:46

Może i mogli, ale nie miałabym okazji pooglądać minek Colinka :mrgreen:
Anonymous - Śro 03 Wrz, 2008 19:22

Ja pewnie i tak kupie :D
damamama - Śro 10 Wrz, 2008 09:38

Moje Panie, nasz Colinek ma dziś urodzinki. :tort: Życzę mu wszystkiego najlepszego z okazji urodzin, które są raz w roku. Niechaj będą szczęśliwe i pełne uroku. Niech tortem poczęstuje resztę rodzinki i wszystko co piękne i wymarzone, niech w jego życiu będzie spełnione :colinweloveu:
sibia - Śro 10 Wrz, 2008 09:47

:colinweloveu:

Hepi Berzdej, Colin :)
Wielu pięknych ról i wszystkiego dobrego!

Copycat - Śro 10 Wrz, 2008 10:30

A które to? 35? :]
Caitriona - Śro 10 Wrz, 2008 12:05

Zdrówka, szczęścia, pomyślności i wielku fajnych ról do zagrania! :D :kwiatki_wyciaga:
damamama - Śro 10 Wrz, 2008 15:24

Copycat napisał/a:
A które to? 35? :]

Taaaaa chyba plus Vat. Dla niektórych dam to może być już staruszek, jego rocznik to 1960. :mrgreen:

Alicja - Śro 10 Wrz, 2008 15:37

Colin staruszkiem? nigdy! :wink: spokoju, zdrówka i roli życia :kwiatki_wyciaga:
Gunia - Śro 10 Wrz, 2008 15:47

Sto lat, spontan Colin! :tort:
Oby najnowsza premiera "Easy Virtue" była wielkim sukcesem!

lizzzi - Śro 10 Wrz, 2008 21:14

:tort: :kwiatki_wyciaga: dla Colinka z okazji urodzin. 48 lat to nie przelewki, ale dla mnie jesteś zawsze młody i boski. :love_shower:
Tamara - Śro 10 Wrz, 2008 22:02

Znaczy się Panna ? Hmm :mysle: chyba może być :wink:
Tak czy inaczej STO LAT :party: :party: :party: :cheerleader2: :cheerleader2: :cheerleader2:

damamama - Śro 10 Wrz, 2008 22:10

Alicja napisał/a:
Colin staruszkiem? nigdy!

Oczywiście, wiecznie młody, wiecznie piękny (albo jak kto woli przystojny). :serce:

Alicja - Czw 11 Wrz, 2008 14:07

damamama napisał/a:
wiecznie młody, wiecznie piękny
tu się zgadzam

Tamara napisał/a:
Znaczy się Panna ? Hmm chyba może być

:foch2: z pewnościa może być, musi być zorganizowany, rodzinny, stały w uczuciach itp. i wręcz wspaniały
:wink:

Anonymous - Czw 11 Wrz, 2008 16:03

i dupowaty. Wszyscy faceci spod panny sa dupowaci...
lizzzi - Czw 11 Wrz, 2008 17:54

AineNiRigani napisał/a:
i dupowaty. Wszyscy faceci spod panny sa dupowaci...

Nie zgadzam się. Znam kilku nie dupowatych, a są Panienkami. :mrgreen:

Anonymous - Czw 11 Wrz, 2008 18:04

moze to kwestia odbioru? Zgodnie z charkterystyka zodiakalna to wolki zbozowe ...