To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Muzyka - Soundtracki

trifle - Pią 21 Sty, 2011 00:48

Damien jest jednym z moich ulubieńców. Nie rozumiem tego, jak może śpiewać własne piosenki na granicy fałszu, może ja nie do końca rozumiem pojęcie. I dobrze. Lepiej mi się żyje w nieświadomości i nawet bym się nie zastanawiam, czy śpiewa poprawnie czy nie, czy ma szkolony głos czy nie. Co to za różnica? :mysle: Dla mnie oboje mają klasę :)
Agn - Pią 21 Sty, 2011 18:29

On śpiewa na granicy fałszu? No proszę, nie wiedziałam, że fałsz może być tak przyjemny dla ucha.
Jak szalona szukałam pierwszej płyty Damiena chyba po całej Polsce. W końcu nabyłam. I ta pierwsza płyta b. mi się podobała. Późniejsza już jakoś mniej... ewentualnie nie miałam na nią nastroju. Ale jego śpiew mi się podoba.

milenaj - Pią 21 Sty, 2011 19:03

Ja też tego nie zauważam. Przytaczam tylko opinię mojej koleżanki. Ja pierwszą płytę Damiena kupiłam w Emiku. Stoję sobie do kasy, a tu leci coś, co od razu skojarzyło mi się z "Bliżej". No więc lecę do działu muzyczniego. Pan był ogromnie niepocieszony, że musi mi sprzedać płytę. Okazało się, że ta jest ostatnia. Za każdym razem jak puszczał, to się sprzedawały. :lol:
aneby - Pią 21 Sty, 2011 19:16

milenaj napisał/a:
To tak jak z Damienem Ricem. On śpiewa piosenkę "Blower's doughter" w "Bliżej".

Uwielbiam tą piosenkę :-D

primavera - Pią 21 Sty, 2011 20:54

milenaj napisał/a:
To tak jak z Damienem Ricem. On śpiewa piosenkę "Blower's doughter" w "Bliżej". Naprawdę dużo jego piosenek jest w serialach. Moja koleżanka z muzycznym wykształceniem stwierdza, że on śpiewa na granicy fałszu. I jest mu do tego fałszu bardzo blisko. Ale ja po prostu uwielbiam ten styl śpiewania.

to jeden z moich ulubionych nudziarzy także :)

Katie Melua ma złoty głos i taki bardzo ciepły.

Caitriona - Pią 21 Sty, 2011 21:30

Damien jest fantastyczny. Miałam jakiś czas temu fazę na jego piosenki, słuchałam właściwie tylko jego. Potem mi przeszło, ale może sobie je znowu przypomnę :mysle:
Aragonte - Pią 21 Sty, 2011 21:32

milenaj napisał/a:
To tak jak z Damienem Ricem. On śpiewa piosenkę "Blower's doughter" w "Bliżej". Naprawdę dużo jego piosenek jest w serialach. Moja koleżanka z muzycznym wykształceniem stwierdza, że on śpiewa na granicy fałszu. I jest mu do tego fałszu bardzo blisko. Ale ja po prostu uwielbiam ten styl śpiewania. Tutaj kilka piosenek:

Przesłuchałam dwie pierwsze i odniosłam wrażenie, że w jego śpiewie czuje się wysiłek, jakby te piosenki były dla niego w zbyt wysokiej tonacji i z trudem sobie z nimi radził.
Ale specem nie jestem, tak mi się tylko zdaje.
W przypadku Katie Melua jednak tak nie jest, moim zdaniem, ona sobie po prostu śpiewa tak trochę niezobowiązująco :wink:

trifle - Pią 21 Sty, 2011 21:36

Aragonte napisał/a:
ona sobie po prostu śpiewa tak trochę niezobowiązująco

Ładnie powiedziane :D

Ja bardzo lubię damianową płytę "9", nie powiedziałabym, że śpiewa z wysiłkiem :mysle:

Anonymous - Pią 21 Sty, 2011 21:55

Gość jest starszy, ma prawo śpiewać z wysiłkiem. Właśnie testuję jego muzykę. Lubię takie kawałki, chociaż nie ukrywam, że świetne są do puszczania tak koło 2.30 w nocy w trakcie imprezy, kiedy po początkowej fazie łapie się doła i urządza zbiorowe smęcenie... Gitara i skrzypeczki... Po dniu Czajkowskiego przyszła odmiana.

Bo Czajkowskiego słuchałam w ramach soundtracku do "Czarnego Łabędzia" i opowiadałam Mamie libretto opery. :ops1:

trifle - Pią 21 Sty, 2011 21:58

Jaki starszy? Nie ma 40 lat jeszcze.
Bardzo lubię jego "Grey room", to leciało w Housie - jak była ta zgwałcona dziewczyna, która nie chciała rozmawiać z nikim innym tylko z Housem.

Anonymous - Pią 21 Sty, 2011 22:03

Starszy od mojej siostry :P Ale jeszcze nie Ekshum.
Muzyka zwiechowa, ale raczej miła uchu memu.
Trifle Ty dobry gust muzyczny masz. Z lasta zrezygnowałaś rzuć jakimiś propozycjami np. na priwa :mrgreen:

milenaj - Pią 21 Sty, 2011 22:09

Ja bardzo lubię takie "samczki" w jego piosenkach. nie pamiętam, w której na sam koniec jest np. fragment "Silent night". Bardzo dawno go nie słuchałam. Trzeba będzie wrócić.

Pamietam, że w "Bones" też leciała jedna jego piosenka...

trifle - Pią 21 Sty, 2011 22:26

milenaj napisał/a:
Ja bardzo lubię takie "samczki" w jego piosenkach. nie pamiętam, w której na sam koniec jest np. fragment "Silent night". Bardzo dawno go nie słuchałam. Trzeba będzie wrócić.

Pamietam, że w "Bones" też leciała jedna jego piosenka...

Silent night? taka wersja śpiewana przez Lisę?

Silent night, broken night,
all is fallen, when you take your flight...

http://www.youtube.com/watch?v=E7VtlhyhcZo

Ja się zasłuchuję ostatnio w płycie Hallelujah Kurta Nilsena, Alejandro Fuentesa, Espena Linda i Holma (Norwedzy, chyba wygrali ichnie edycje Idola czy czegoś tam). Są genialni, na płycie są covery, ale słucha się tego obłędnie ( przynajmniej mi ;) ) np. http://www.youtube.com/watch?v=89p2uhDmRBU (tutaj Alejandro, Kasiek, to nasz rówieśnik :) )
Też sobie to wyobrażam w jakichś serialach czy filmach w ścieżce..

Anonymous - Pią 21 Sty, 2011 22:35

Nasz rówieśnik a coś osiągnął to mnie jeszcze bardziej dołuje...
ale posłucham. Higuain też jest naszym rówieśnikiem, coś osiągnął, a jego oglądam...

milenaj - Pią 21 Sty, 2011 22:46

trifle napisał/a:
Silent night? taka wersja śpiewana przez Lisę?

Silent night, broken night,
all is fallen, when you take your flight...

http://www.youtube.com/watch?v=E7VtlhyhcZo

Dokładnie to miałam na myśli.

Wrzucam jeszcze tą wersję piosenki "Love hurts". W pierwszej wersji chyba Nazareth.
Z serialu "Scarlet". Zawsze na końcu leciała. Dzieckiem byłam, jak oglądałam. Strasznie mi się wtedy podobała.

A tu w wykonaniu Damiena:

http://www.youtube.com/wa...feature=related

Anonymous - Pią 21 Sty, 2011 22:49

Ale zaraz przypomnijcie mi, dlaczego rozmawiamy o muzyce w temacie muzyce wprawdzie poswieconemu, ale muzyce filmowej? :mysle: :wink:
milenaj - Pią 21 Sty, 2011 22:53

Zaraz, zaraz...
Rice to główny motyw z filmu "Bliżej, więc jest muzyka filmowa.
Tak samo "Love hurts" - serial "Scarlet" - też filmowo.

A reszta to po prostu nawiązania :mrgreen: .

Anonymous - Pią 21 Sty, 2011 23:07

A przypomnijcie mi gdzie to leciało?
http://www.youtube.com/watch?v=2LuGzwNy2ws

Agn - Pią 21 Sty, 2011 23:12

City of angels z Meg Ryan i Nicholasem Cagem.
trifle - Pią 21 Sty, 2011 23:13

C'est, bien sur, "Miasto aniołów" ;)
Agn - Pią 21 Sty, 2011 23:14

Pojawiło się także w jednym z odcinków Higher Ground, ale tego serialu pewnie nie znacie.
Anonymous - Pią 21 Sty, 2011 23:14

Tylko? Z miasta aniołów kojarzę, ale nie oglądałam ostatnio, ale chodzi mi po głowie, chociaż nie wykluczam, ze pod wpływem oficjalnej płyty ze scieżką. Ale odlot jest straszny. Może mam kiczowaty gust, ale to jest... magiczne.
milenaj - Pią 21 Sty, 2011 23:16

To jest jedyny film, w którym mogę ścierpieć Cage'a.

I uwielbiam "Iris" Goo Goo Dolls

http://www.youtube.com/watch?v=FpO9MSEWpxc

Anonymous - Pią 21 Sty, 2011 23:19

Muzyka z tego filmu jest cudowna. A sam film... pamiętam jak kiedyś dołowałyśmy się z przyjaciółką(z którą zazwyczaj zapowiadamy, że nie "idziemy porobić jaja", tylko na smęty), że gdyby ten film miał happy end byłby beznadziejny i kiczowaty a tak głupia sentymentalna Kasia moze wylać wiadro łez, później płakać na widok gruszki i słuchając muzyki i jeszcze szczęśliwa, że ma serduszko.

W sumie patos Perłowego Portu mnie przytłacza(ale kilka fragmentów lubię). To muzykę kocham
http://www.youtube.com/watch?v=GZv0AwvOq8E

Aragonte - Pią 21 Sty, 2011 23:20

lady_kasiek napisał/a:
Gość jest starszy, ma prawo śpiewać z wysiłkiem.

Kaśku :mrgreen: :mrgreen: zważywszy na to, co potem napisała bodajże trifle :lol:
No nic, wracam do swojej piramidy :-P