Z Południa na Północ Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.
Ogłoszenia drobne - Koncerty/wydarzenia/imprezy muzyczne i kulturalne
trifle - Pią 30 Maj, 2014 21:01 Ale za każdą taką porcyjkę trzeba płacić? Czy jak to działa?Agn - Pią 30 Maj, 2014 21:27 Najpierw kupujesz sobie kuponiki (trzeba się czasem nastać w kolejce). Jak dotąd każdy kuponik kosztował 5 złotych.
I potem podchodzisz do stoiska wymieniasz kupon na konkretną potrawę (jeśli stoisko oferuje 3, to wybierasz jedną, której chcesz spróbować, trzech ci nie dadzą... chyba że dasz 3 kupony). I to jest taka porcja... ja wiem? Mieści się na plastikowym talerzyku. Nie może być za duża, chodzi o to, by spróbować różności, a nie najeść się wielką porcją i wyjść. Anaru - Pią 30 Maj, 2014 21:30 Ale po spróbowaniu kilku i tak człowiek jest objedzony po uszy , w zeszłym roku wzięłam sobie plastikowy pojemnik na to, czego sie zjeść nie dało, a chciało się spróbować. trifle - Pią 30 Maj, 2014 21:32 Ooooo, dobry pomysł No ja właśnie tak myślę, że ze dwie to mi by i tak wystarczyły. Jak znam siebie to się znowu okaże, że jestem dalej chora albo czegoś nie ogarnę i nie dotrę Anaru - Pią 30 Maj, 2014 21:42
trifle napisał/a:
Jak znam siebie to się znowu okaże, że jestem dalej chora albo czegoś nie ogarnę i nie dotrę
No wiesz! Żadne tam 4 prania!
Pudełko sobie weź, bo sie nie da zjeść za dużo, sycące to chociaż porcje nieduże .
Festiwal Kalejdoskop Kultur (PROGRAM)
Festiwal Kalejdoskop Kultur we Wrocławiu rusza już niebawem. Festiwal rozpocznie się 13 czerwca i potrwa dwa dni. W programie między innymi koncerty zespołów wykonujących muzykę świata oraz przekąski z różnych krajów.Wstęp wolny.
Przed koncertem finałowym rozgrzeje nas piątkowa (13.06.2014) impreza klubowa z energetycznym ukrabilly w wykonaniu OT VINTA w Starym Klasztorze.
W sobotę 14.06.2014 wyszywanki, korale i barwne ludowe suknie wirujące w tańcu oraz tradycyjne śpiewy wielogłosowe różnych krain geograficznych i narodów – już po raz VII zagoszczą na Wyspie Słodowej.
Kozacy będą zacięcie walczyć na szable i ugotują dla nas tradycyjny ukraiński kulisz. Podpatrzymy też jak bronić się za pomocą hinduskiego kalarippayattu. Miłośników sztuki kulinarnej zachwyci azu po tatarsku, ormiański szaszłyk oraz francuskie crêpes w różnych wariantach. Nie zabraknie też wybornego francuskiego wina oraz czeskiego piwa, które zadowoli najwybredniejszych smakoszy złocistego napoju.
Jak co roku na Wyspę Słodową zaprowadzi nas kolorowa parada z Rynku (start o godz. 14.00). W wieczornej części koncertu królować będą wschodni sąsiedzi: DRYMBADADZYGA - wybuchowa mieszanka ETHNO i ROCKA (UKRAINA) oraz MANDRY – jeden z najstarszych i kultowy dziś już zespół z Kijowa w stylu ETHNO-REGGAE-CHANSON, łączący tradycję ludową z nowoczesną rytmiką, elementami miejskiego romansu, francuskim chanson, bluesem i rockiem. A także: warsztaty, zabawy dla dzieci, sport i wypoczynek na świeżym powietrzu.
Po koncercie na Wyspie Słodowej w Klubie Festiwalowym Stary Klasztor odbędzie się afterparty z muzyką kuchenną SUTARI oraz klezmerskim przytupem od DUO RUACH.
Wstęp na wszystkie wydarzenia festiwalowe jest bezpłatny
Ale po spróbowaniu kilku i tak człowiek jest objedzony po uszy
Fakt. Pamiętasz? W zeszłym roku udało nam się spróbować 16 dań. Nie wiem, jak my to zrobiłyśmy...Anaru - Pią 30 Maj, 2014 22:23
Agn napisał/a:
Fakt. Pamiętasz? W zeszłym roku udało nam się spróbować 16 dań. Nie wiem, jak my to zrobiłyśmy...
Spora część po spróbowaniu poszła do pudełka na później, a część w ogóle była w tych małych pudełeczkach. Jotka - Sob 31 Maj, 2014 09:13 Ale jak pójdziecie razem to jedną porcję podzielicie na 3 i to dopiero wtedy możecie spróbować wszystkiego co oferują Agn - Sob 31 Maj, 2014 11:19 Wszystkiego i tak się nie da. Hamują elementy, których jeść nie możemy. No i nie na wszystko człowiek ma ochotę.Anaru - Nie 01 Cze, 2014 10:47
Agn napisał/a:
Hamują elementy, których jeść nie możemy. No i nie na wszystko człowiek ma ochotę.
A przede wszystkim takie, których nie lubimy Eeva - Czw 05 Cze, 2014 15:47 19 czerwca w warszawskiej Stodole zagrają Dropkick Murphys.
I teraz ogłoszenie parafialne: czy ktoś się wybiera i mnie przygarnie cobym nie szla sama?
Agn - Pią 06 Cze, 2014 17:07 Moja psiapsióła idzie, ale się nie znacie. No i lipa. Eeva - Pią 06 Cze, 2014 17:56 Mozemy sie zapoznac;)
strasnie nie chce isc sama:(Agn - Śro 11 Cze, 2014 21:13 Za tydzień w Warszawie Festiwal Kultury Koreańskiej!
Tam będę! https://www.youtube.com/w...eature=youtu.beAnaru - Śro 11 Cze, 2014 22:51 Zazdraszczam
Nie pytam czy widziałaś to żarcie Admete - Czw 12 Cze, 2014 07:23 Też bym chciała. Ale masz fajnie. Może Aragonte tez by się wybrała?Agn - Czw 12 Cze, 2014 08:46 Liczę na to.
Anaru napisał/a:
Nie pytam czy widziałaś to żarcie
Nie pytaj - OCZYWIŚCIE, że widziałam. A na fb nawet pokazują, jak to czy tamto zrobić. Aragonte - Czw 12 Cze, 2014 09:01
Admete napisał/a:
Też bym chciała. Ale masz fajnie. Może Aragonte tez by się wybrała?
Biorę to pod uwagę Agn - Czw 12 Cze, 2014 09:04
Cytat:
Biorę to pod uwagę
Anaru - Sob 21 Cze, 2014 00:54 Wrocław Noc Świętojańska
21 czerwca (sobota) godz. 12:00 – 23:00
Miejsce: tereny wokół Centrum Kultury „Zamek” w Leśnicy
Parada świętojańska z udziałem wielkich lalek i szczudlarzy, warsztaty plecenia wianków i tworzenia demonów, wystawy dotyczące obrzędów starosłowiańskich, energetyczne koncerty zespołów z kręgu folk, etno i world music oraz spektakl plenerowy „Sen nocy jednej”, to najważniejsze, aczkolwiek nie jedyne atrakcje, jakie czekać będą na uczestników Nocy Świętojańskiej w sobotę 21 czerwca na terenach wokół Zamku Leśnickiego.
https://www.facebook.com/events/628245713937216/
A w Krakowie Wianki 2014
21 czerwca
Kraków, Poland
Cały dzień wypełniony koncertami – tak zapowiadają się tegoroczne Wianki w Krakowie, które od lat są jedną z największych imprez plenerowych w Polsce! To niezwykle wydarzenie muzyczne, nawiązujące do tradycji nocy świętojańskiej, w tym roku odbędzie się 21 czerwca, w zupełnie nowej odsłonie – przyjmie charakter miejskiego Święta Muzyki!
Więcej na www.wianki.eu
źródło: https://www.facebook.com/...5585/?source=73
Cały Kraków będzie tętnił muzyką. Wianki, jako Święto Muzyki opanują całe miasto. Czeka nas niezapomniana Noc Świętojańska. Punktem kulminacyjnym będzie widowisko pirotechniczno-multimedialne w sobotę o 22:30.
Wianki to stałe święto, które wpisało się w tradycję Krakowa. W tym roku nie tylko Bulwary Wiślane, ale także całe miasto, zamienią się w wielkie Święto Muzyki. Nie zabraknie też wydarzeń i atrakcji, które będą temu towarzyszyć.
Spoiler:
Śniadanie nad Wisłą
Dzień najlepiej rozpocząć od śniadania, dlatego organizatorzy Wianków postarali się o stworzenie Bulwaru Śniadaniowego przy ul. Powiśle 11, na bulwarze Czerwieńskim. W godzinach 10−14 będzie można wziąć udział w wielkim pikniku i skosztować jedzenia z różnych stron świata. Każdy może przynieść swój koszyk z zapasami bądź zaopatrzyć się w smakołyki z przygotowanych stoisk. Pasjonaci gotowania będą mogli wziąć udział w warsztatach kulinarnych i konkursach. Dla dzieci zostanie stworzony specjalny kącik, gdzie będzie czekać na nie sporo atrakcji.
Wycieczka do Disneylandu za wianek
Od godziny 15 na bulwarze Czerwieńskim będzie można upleść wianek. Między dwoma mostami: Grunwaldzkim i Dębnickim na uczestników czeka 20 stanowisk, przy których będą znajdowali się floryści z najlepszych krakowskich kwiaciarni, którzy później ocenią i wyłonią zwycięzców najpiękniejszych wianków. W tym roku dla uczestników stworzono także konkurs grupowy, gdzie główną nagrodą jest wyjazd do paryskiego Disneylandu dla 30 osób. Rozstrzygnięcie konkursów oraz uroczyste puszczenie wianków zaplanowano na godzinę 19.
Jarmark Świętojański
Przez cały weekend (od 20 do 22 czerwca) będzie odbywać się coroczny Jarmark Świętojański. Jest to wspaniała okazja do poznania tradycji i obrzędów wczesnośredniowiecznych, średniowiecznych oraz z XVI i XVII wieku. Przez te trzy dni będzie można uzyskać patent jarmarcznika, muzykmistrza oraz tropiciela legend.
Patrick the Pan na placu Szczepańskim
Na pl. Szczepańskim przygotowano Scenę Alternatywną, gdzie zagrają takie zespoły jak Kapalenka, klezmerski Samech, Peter J. Birch i The River Boat Band, Patrick the Pan, Bokka oraz legenda polskiej sceny muzycznej wraz z jednym z najlepszych polskich zespołów alternatywnych, czyli Zbigniew Wodecki i Mitch & Mitch Orchestra and Choir. W wieczornej części będzie można posłuchać przedstawicieli sceny klubowej – Lutto, Lento, Ptaki oraz RSS BOYS. Koncerty rozpoczną się o godzinie 15 i będą trwały do 2 w nocy.
Scena krakowska
Planty przed Bunkrem Sztuki od godziny 11 będą rozbrzmiewać piosenkami dla dzieci. Oprócz muzyki przygotowano dla nich także animacje połączone z wielkoformatowym malowaniem. Natomiast na Rynku Głównym obok Ratusza od 15.30 będzie można posłuchać Anny Treter wraz z zespołem, Andrzeja i Majki Sikorowskich z Jackiem Królikiem, słynnego zespołu jazzowego Bobba Jazz Band, a na sam koniec wystąpi grupa artystów z Piwnicy Pod Baranami i Lochu Camelot.
Klasyczna strona muzyki
Dla miłośników baletu i opery przygotowano Scenę Klasyczną obok pomnika Adama Mickiewicza. O 16.30 odbędzie się premiera spektaklu taneczno-muzycznego „Wesel się nocy czerwcowa” w wykonaniu Zespołu Marii Pomianowskiej oraz Baletu Dworskiego Cracovia Danza. Filharmonia im. K. Szymanowskiego zaprasza od godziny 19 na najwybitniejsze z dzieł Georgesa Binzeta – operę „Carmen”. O 20 Rynek Główny znów rozbrzmi muzyką klasyczną, będzie można posłuchać twórczości m.in. W. A. Mozarta, P. Czajkowskiego i A. Vivaldiego w wykonaniu zespołu Sinfonietta Cracovia. Od 21 w kościele św. Marcina przy ulicy Grodzkiej 58 będzie można usłyszeć orkiestrę Capella Cracoviensis, która wykona najsłynniejsze utwory W. A. Mozarta.
Rozrywkowa Nowa Huta
Mieszanka utworów folkowych, etnicznych i ogniste flamenco, czyli duża dawka muzycznych atrakcji na Scenie Nowohuckiej zlokalizowanej przy Nowohuckim Centrum Kultury. Usłyszymy Baciary oraz grupę Piękni i Młodzi. Dla najmłodszych uczestników odbędzie się koncert „Wianki Muzyką Malowane”. Cała impreza odbędzie się w godzinach 16-18.
Krakowskie Granie
Krakowskie Granie sprawi, że Kraków będzie tętnił muzyką. Koncerty będą rozmieszczone w różnych miejscach. Od placu Wszystkich Świętych, gdzie zabrzmi muzyka klasyczna dla dzieci, aż po klub Prozak 2.0, gdzie będzie można świętować urodziny Radiofonii z schowcasem Micromusic: Fischerle, Michał Wolski i Błażej Malinowski. W całym Krakowie wystąpią takie zespoły jak Joanna Słowińska i Archipelag, grupy Anemia 77 i Elizabeth Fritzl oraz Rdzeń 1 & Rdzeń 2, kapela Hanki Wójciak, Inqbator solo, Sayes, Ściek, duet Marcin Pryt i Paweł Cieślak, Fabryka Zabawek, Kraków Reggae Band, Południca! I Sobótkowy Ser Djski, Jazz Ball Orchestra, We Will Fail i Wilhelm Bras, Jam BBoy`owy z udziałem Polskee Flavour oraz Set Fransua/Benua.
Już za tydzień w Zamku w Leśnicy rozpocznie się dziesiąta edycja wrocławskich Dni Fantastyki. Imprezę mogą zdominować miłośnicy kultowego serialu "Gra o tron". Dlatego, jeśli ktoś jadąc w kierunku Leśnicy spotka w tramwaju rycerzy albo ubranych na czarno strażników Muru – nie powinien się zdziwić, a tym bardziej przestraszyć.
Spoiler:
Podczas Dni Fantastyki zostanie zorganizowany ogólnopolski zlot fanów serialu "Gra o tron" oraz sagi "Pieśń lodu i ognia". Zlot będzie okazją m.in. do spotkania się z innymi fanami sagi i serialu. W programie imprezy pojawi się również specjalny blok poświęcony tej tematyce, w którym znajdą się prelekcje, panele i konkursy. Ale jak zapewniają organizatorzy festiwalu – atrakcji nie zabraknie także dla innych miłośników fantastyki.
W tym roku impreza ma być utrzymana w stylistyce steam i cyberpunk. - Steampunk to nurt fantastyki odwołujący się do samych korzeni gatunku, czyli XIX-wiecznej powieści naukowej i XVIII-wiecznego gotyckiego horroru. Jest boczną gałęzią cyberpunka, w którym wizje świata otaczającego bohaterów oparte są na elektronice. Natomiast steampunkowa rzeczywistość pełna jest napędzanych parą cyborgów, kół zębatych, przekładni czy sterowców. Związana z tym nurtem moda wykorzystuje stroje rodem z wiktoriańskiej Anglii przyozdobione zębatkami, zaworami, tłokami – tworząc niesamowitą mieszankę – tłumaczy Robert Włodarek, rzecznik prasowy X Dni Fantastyki.
Miłośników fantastyki, którzy przyjadą do Wrocławia właśnie w takich strojach nie sposób będzie przegapić. Na autorów najciekawszych przebrań – jak zwykle czekają nagrody.
Podczas festiwalu na nudę nie będą mogli narzekać także fani komiksu. Gwiazdą tego bloku tematycznego będzie Przemysław Truściński, jeden z najbardziej znanych polskich rysowników. W bloku komiksowym będzie można również poznać tajniki sztuki ulicznej – graffiti czy streetartu.
Na Zamku nie zabraknie też atrakcji dla miłośników gier. Wiadomo, że w podziemiach będą odbywały się sesje RPG. Natomiast okolice Zamku i park leśnicki zapełnią się uczestnikami gier fabularnych, czyli tzw. LARP-ów.
W czasie Dni Fantastyki będzie można przekonać się także – co można stworzyć z aluminiowych puszek, odpadów elektronicznych i innych śmieci. - Robert Borek Borowski, twórca pracowni anima-create, udowodni, że z takich banalnych elementów mogą powstać naprawdę piękne i interesujące przedmioty, m.in. postacie rodem z książek Pratchetta, Tolkiena czy Sapkowskiego – dodaje Włodarek.
Gościem specjalnym X Dni Fantastyki będzie Andrzej Sapkowski, najpopularniejszy polski pisarz tworzący fantastykę. Ale na konwencie w Leśnicy pojawią się też inni znani pisarze – Marzena Sowa, Licia Troisi czy Łukasz Orbitowski.
Impreza w Zamku w Leśnicy rozpocznie się w piątek, 27 czerwca i potrwa do niedzieli.
Ja niestety dam rade li i jedynie w niedzielę Agn - Sob 21 Cze, 2014 08:59 W tym roku nie rzucam wiankiem - będę się dziś koreanizować. Za godzinę wymykamy i... o rany, nie mogę się doczekać. Anaru - Sob 21 Cze, 2014 09:13 Zazdroszczę koreanizowania, poluj na gadżety .
Ja się na wianki nie załapię, ale kto wie, może na końcowe ognie sztuczne? Zależy o której wrócimy z wesela.Agn - Nie 22 Cze, 2014 17:17 No nic na tym Festiwalu nie wygralam. A mogl to byc nawet 60-calowy telewizor LG, ech...
Ale mam pamiatke - obrazek tuszowy na cienkim jak bibulka papierze z wypisanym pedzelkiem moim imieniem w hangul. Zdobede antyrame, to sobie powiesze. Wieksza relacja wieczorem, jak dopadne do kompa, bo na telefonie kiepsko sie mimo wszystko pisze. Bedzie w watku koreanskim. Aragonte - Nie 22 Cze, 2014 17:38
Agn napisał/a:
No nic na tym Festiwalu nie wygralam. A mogl to byc nawet 60-calowy telewizor LG, ech...
Albo bidet wart 1500 zeta
Agn, jeszcze raz przepraszam, że nie dotarłam z płytą na Młociny, ale pogoda była dzisiaj strasznie zmienna, co i rusz lało, więc zwyciężyło moje lenistwo Wyślę, co trzeba pocztą Agn - Nie 22 Cze, 2014 18:07 Aragonte, spoko, i tak od razu nie zaczne BV, wiec bez nerwow.
Ciesze sie, ze dotarlas do nas na Agrykole, to najwazniejsze.
W sumie dobrze, ze ani bidetu, ani tv nie wygralam - imaginuje sobie, jak bym to ustrojstwo teraz transportowala.
Bylo fajnie. Tylko zimno jak pierun.