To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Muzyka - Muzyka z czterech stron świata

Tamara - Sob 24 Lis, 2018 17:26

praedzio napisał/a:
Z dedykacją dla Tamary: https://youtu.be/vslWAiWzlbs :mrgreen: Podpowiemy Oli, żeby zamówiła złote? :lol:

Ach Praedziu :excited: :cmok: :serce: :serce: :serce: jak tam przepięknie :serce: :serce: :serce:
No pewnie , tylko czy takie znajdzie :mrgreen:

praedzio - Sob 24 Lis, 2018 17:34

Tamara napisał/a:
jak tam przepięknie

To moje remedium na obecną syfiastą pogodę. :serce:

Tamara napisał/a:
No pewnie , tylko czy takie znajdzie

Może wobec tego zlecić przemalowanie kilku naszych? :lol: To by się ludziska zdziwili. :rotfl:

Tamara - Sob 24 Lis, 2018 17:40

Fajnie by było :serce: :rotfl: niemniej podnoszenia szesnastki zębami jeszcze bym się nie podjęła :rotfl: a to maleństwo na początku :serce:
Edit - to chyba jednak będzie co najmniej 24 :-P

Agn - Sob 24 Lis, 2018 23:10

Zaczarnopiątkowałam sobie i nabyłam nową płytę Zaz. Borze szumiący, jest przecudowna! :serce:
Caitriona - Wto 27 Lis, 2018 20:18

Aragonte napisał/a:
Chyba mam nowego muzycznego muszmiecia :wink: a nawet jeszcze płyta nie wyszła, wyjdzie dopiero w styczniu - rozważam kupno :mrgreen:
To niejaki zespół SKÁLD (nie zmniejszę, bo skopiowałam z YT, a chciałam zachowac pisownię.[/url]

U, podoba mi się, dzięki! :-D

Aragonte - Wto 27 Lis, 2018 22:48

Caitriona napisał/a:
Aragonte napisał/a:
Chyba mam nowego muzycznego muszmiecia :wink: a nawet jeszcze płyta nie wyszła, wyjdzie dopiero w styczniu - rozważam kupno :mrgreen:
To niejaki zespół SKÁLD (nie zmniejszę, bo skopiowałam z YT, a chciałam zachowac pisownię.[/url]

U, podoba mi się, dzięki! :-D

Mnie też - bardzo bardzo :serce: Muszę nabyc, jak wyjdzie. Czyli w styczniu :wink:

praedzio - Wto 27 Lis, 2018 23:01

Tamara, o tej piosence dziś mówiłam: Отава Ё - У кошки четыре ноги

Tutaj tekst i jego pochodzenie: http://a-pesni.org/dvor/ukochki.php

Tamara - Śro 28 Lis, 2018 11:17

Praedziu :serce: :rotfl: rewelacja , należy Ci się Wielki Złoty Medal za Otawę czyli Odkrycie Roku :serce: :serce: :serce: :excited:
Nie znam tej powieści , bo jak mówiłam z literaturą radziecką to jestem na bakier :-P

praedzio - Śro 28 Lis, 2018 12:33

:lol: :love_shower:
Trzykrotka - Pon 10 Gru, 2018 21:35

Żeby mi nie uciekło. Moja rodzina wróciła zachwycona po kokardki z mini-koncertu Kamila Radzimowskiego grającego na (podobno) jednym z najstarszych instrumentów świata, armeńskim duduku. Podobno jego barwa i dźwięk są zniewalająco piękne.
Mała próbka z YT
Narodziny życia
https://www.youtube.com/watch?v=fG6VLPTpHgg

Admete - Pon 10 Gru, 2018 21:43

Rzeczywiście świetne.
praedzio - Sob 29 Gru, 2018 17:04

Dalej siedzę w kręgach rosyjskojęzycznych. Kilku muzyków z Otava Yo, zanim zaczęli się udzielać w tym zespole, grali w innym projekcie o nazwie Reelroadъ. Jak nazwa wskazuje - inspirowali się mocno muzyką celtycką, nawet mieli harfistkę w składzie, o! ;) Ale nie tylko celtykami się zajmowali, przetwarzali też rodzimy folk. Jest tego trochę na yt, mnie udało się dorwać kilka albumów, z których bardzo mi się podoba Гуляю, Гуляю z 2007 roku. Na nim między innymi można znaleźć taki kawałek:

Reelroadъ - Растоплялась парна баенка

Admete - Sob 29 Gru, 2018 17:07

Dziwne trochę ;)
praedzio - Sob 29 Gru, 2018 17:53

Mnie się podoba. :) Trochę żałuję, że zespół przestał istnieć, no, ale nie był tak popularny jak Otava Yo, który mocno uderzył w ludyczność, nie mówiąc już o świetnych teledyskach. Tyle dobrego, że zostały płyty, oraz świadomość tego, że Aleksej Biełkin oraz Aleksej Skosyrew świetnie wyszkolili swój warsztat muzyczny.

Taka jeszcze hipnotyzująca pieśń: Reelroadъ - Верба

Tamara - Sob 29 Gru, 2018 20:25

Dosyć monotonnie grali , szczerze mówiąc nie dziwię się że nie zdobyli takiej popularności jak Otava - wyraźnie brakowało im pomysłów jak ciekawie aranżować proste melodie .
praedzio - Nie 06 Sty, 2019 17:10

Dziś wyznawcy prawosławia obchodzą Wigilię Bożego Narodzenia. Taka ładna kolęda mi się znalazła z tej okazji:

Bставайте, вставайте

W zapisie łacińskim:

Wstawajte, wstawajte, bratia moi myły
Pohlańte na nebo, wże zora zyjszła.
Jasnym prominniam bje w naszu rodynu
Chwytyny ne czajte, spiszyte tuda.

Dytia narodyłoś u Jasiach na sini,
Car Prawdy na zemlu zijszow iz nebes.
Spasaty narody z hrichiw wyzwalały
Na wolu puskaty lud prawednyj wes'.

Spiszyte i wy swij darunok widdaty
Małomu dytiaty Isusu Chrystu.
Win wysuszyt slozy, zaplakanij nenci,
I dobrom nadityt' w chwyłynu tiażku.

Admete - Nie 06 Sty, 2019 17:21

Sprawdzę potem na komputerze.
Tamara - Nie 06 Sty, 2019 18:45

Ładna :mrgreen:
Admete - Nie 06 Sty, 2019 18:47

Takie inne :)
Aragonte - Sob 19 Sty, 2019 15:55

Ja bym tę kolędę dorzuciła do innego wątku :wink:

Odebrałam dziś z Empiku płytę z wikińskimi pieśniami pt Skald - mrrrruuuuu :serduszkate:

praedzio - Pon 27 Maj, 2019 10:40

Dzięki Spotify odkryłam chiński zespół folk-rockowy kombinujący z folkiem mongolskim. ;) Kawałki mają przyjemne dla ucha, a i na teledyski patrzy się bez przykrości. :oklaski:

Hanggai - Baifang (Official Video)
Hanggai - The Rising Sun
Hanggai - The Vast Grassland

Admete - Pon 27 Maj, 2019 14:29

Fajne brzmienie.
praedzio - Pon 27 Maj, 2019 19:47

Ha! A tutaj ich występ w Voice of China: Reincarnation

Pozamiatali, co tu mówić. :thud:

Admete - Pon 27 Maj, 2019 21:04

No proszę - oglądasz i słuchasz skośnych ;)
praedzio - Pon 27 Maj, 2019 21:13

Z tym oglądaniem to bym nie przesadzała. ;) Na szczęście poza wizją jest jeszcze fonia - a ta się sama broni. :mrgreen: