To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Aktorzy austenowscy - Colin Firth

Gunia - Wto 24 Cze, 2008 13:08

Podejrzewam, że Ci się wcale wstawać nie chciało. :roll: :banan_czerwony:
damamama - Wto 24 Cze, 2008 13:44

W starszej wersji jest też całkiem, całkiem, patrz: "Ostatni Legion" :slina:
lizzzi - Wto 24 Cze, 2008 21:02

Gunia napisał/a:
Podejrzewam, że Ci się wcale wstawać nie chciało. :roll: :banan_czerwony:

Oj, tak. :mrgreen:

Harry_the_Cat - Śro 09 Lip, 2008 21:42

Colin// Mamma Mia // Sydney

http://community.livejour...871.html#cutid2

trifle - Śro 09 Lip, 2008 22:39

Nawet Willoughby nie wygląda źle na tych zdjęciach :D
A kiedy film?

Fibula - Śro 09 Lip, 2008 23:22

Jeśli dobrze pamiętam, od ostatniego sierpniowego weekendu.
trifle - Śro 09 Lip, 2008 23:30

Zamiast pytać, sprawdziłam, filmweb podaje 29 sierpnia rzeczywiście.
Fajnie, zapowiada się naprawdę fajny film. I daaaawno nie widziałam Colina w czymś nowym.

damamama - Czw 10 Lip, 2008 13:37

Krótko przed premierą "Mamma mia" tj. 22 sierpnia będzie premiera filmu "Kiedyś mnie znajdziesz" (oczywiście z Colinem). Ciekawa jestem czy w kinie będą wyświetlać je równocześnie.
beatrycze - Czw 10 Lip, 2008 15:02

Właśnie 3 dni temu oglądałam "Kiedyś mnie znajdziesz" ,bardzo mi sie podobał .Colin mimo ,że jest juz starszy, gra wspaniale .Chyba Go lubie bardziej w dramatach obyczajowych.
beatrycze - Czw 10 Lip, 2008 15:10

Oto zapowiedz filmu ,krótka recenzja
April (Helen Hunt) jest nauczycielką w jednej z nowojorskich szkół. Przeżywa właśnie kryzys wieku średniego, kiedy dowiaduje się, że opuszcza ją mąż. Na domiar złego umiera jej przybrana matka, a ta prawdziwa, biologiczna, swoim nagłym pojawieniem wywraca jej życie do góry nogami. Złą passę przerywa jednak spotkanie z ojcem jednego z jej uczniów (Collin Firth). Być może w jej życiu przyszedł czas na radykalne zmiany.
Nie wiem dlaczego film uznano za komedię romantyczną .Co prawda jest kilka elementów komediowych ,ale dla mnie to zdecydowanie dramat obyczajowy.

damamama - Czw 10 Lip, 2008 15:43

Czy mam rozumieć, że ten film będzie tylko na DVD? Premiera światowa prawie rok temu ale miałam nadzieję, że wyświetlą u nas najpierw w kinie.
Harry_the_Cat - Wto 15 Lip, 2008 21:42

Mamma Mia: http://www.youtube.com/watch?v=If6wshLqkJM

Q: Colin, czy to pierwszy Twój film z wykrzyknikiem w tytule?
CF: No cóz... Było już Pride and Prejudice!...

:rotfl: :rotfl: :rotfl:

Caitriona - Śro 16 Lip, 2008 13:04

Lubię Colina ;) :mrgreen:
damamama - Śro 16 Lip, 2008 14:03

Jak chyba wszystkie osoby wypowiadające się w tym wątku :lol: Miałam okazję zobaczyć wczoraj film "Gdzie leży prawda", bardzo ciekawa pozycja w dorobku Colina. Szkoda, że z powodu braku Zone Europa nie będę mogła zobaczyć "Innego kraju" (znowu powtarzają). Może się ktoś zlituje i mi nagra? :ops1:
damamama - Śro 23 Lip, 2008 13:49

Zobaczyłam wczoraj kolejny film z Colinem pt. "Kiedyś mnie znajdziesz" Film opowiada o losach nauczycielki April, której w wieku niecałych 40lat świat wywrócił się do góry nogami. Po roku małżeństwa opuszcza ją mąż, umiera jej adopcyjna matka, pojawia się biologiczna, do tego dochodzi obsesyjna wręcz chęć posiadania własnego dziecka. Colin gra Anglika, który przyjechał do USA za swoją miłością. Został dogłębnie zraniony przez żonę, która zostawiła go dla innego i obecnie opiekuje się ich dwójką dzieci. Dzieci chodzą do szkoły April, ma więc możliwość jej obserwowania ale osobiście poznają się dzień po rozstaniu April z mężem. Pierwszy raz widziałam Colina, który gniew i złość wyraża werbalnie a nie tylko mimiką twarzy. Jednak nie do twarzy mu z przekleństwami na ustach :cry2: Rola bardzo ciekawa, musiał pokazać uczucia ojcowskie, uczucia porzuconego faceta ale otwartego na nową miłość, człowieka broniącego się przed powtórnym zranieniem ale też przyznającego, że sam też może kogoś zranić. Ogólnie bardzo fajny film z przesłaniem, że jak się postaramy to wszystko się zawsze dobrze kończy. Moim zdaniem bardzo udany debiut reżyserski Helen Hunt (jedynie ona jakaś taka anorektyczna, wygląda przez to strasznie staro)
Alicja - Pią 25 Lip, 2008 11:52

od pewnego czasu czekam na ten film, warto?
damamama - Pią 25 Lip, 2008 12:07

Taki trochę "pokręcony", lekko komediowy, fajna muzyka. Mnie się osobiście podobał.
Caitriona - Pią 25 Lip, 2008 19:24

Nie ma co, chętnie znowu zobaczę jak Colin śpiewa :D
Mamma Mia - Our Last Summer (fragment): http://www.youtube.com/wa...feature=related

damamama - Sob 26 Lip, 2008 21:05

Też się na to wybieram :slina:
Caitriona - Wto 29 Lip, 2008 20:01

W Naj (4 sierpnia) za 10zł będzie Niania z Colinem http://www.dodatkidogazet...,dd,niania.html
Gunia - Wto 29 Lip, 2008 21:09

A mnie nie będzie. :?
anika - Wto 29 Lip, 2008 22:08

Dzięki, kupię oczywiście dla Colina!
damamama - Śro 30 Lip, 2008 20:05

Masz rację na siłę nie stara się odmłodzić i wychodzi mu to na dobre, ale nawet w tym ostatnim filmie w jakim go widziałam musiał odgrywać rolę starającego się o kobietę. Dalej też zabójczo przystojnie wygląda w garniturze. :serce: Tak się zastanawiałam kiedyś nad zakupem "Niani" i chyba jak wydanie gazetowe nie będzie drogie to się skuszę.
Alicja - Śro 30 Lip, 2008 21:37

Caitriona napisał/a:
W Naj (4 sierpnia) za 10zł będzie Niania z Colinem
a ja niewiedząc o tym kupiłam na allegro! ale dla tego aktora warto nawet przepłacić
Sofijufka - Śro 30 Lip, 2008 21:47

a ja dziś "Dziewczynę z perłą" nabyłam...