To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Śmiech i łzy - czyli dramowa różnorodność

Trzykrotka - Sob 19 Cze, 2021 07:42

Taaa, poziom cenzury wzrósł. Mnie wystarczyło potwierdzić że jestem pełnoletnia. Ciekawe swoją drogą, że ten filmik oceniono na 18+
BeeMeR - Sob 19 Cze, 2021 08:12

A jesteś w stanie pobrać filmik?
Bo ja nie wyślę w eter dowodu ani tym bardziej karty kredytowej. A na telefonie mam to samo.

Admete - Sob 19 Cze, 2021 08:51

Zaloguj się przez gmaila, wtedy powinno się pokazać. Skończyłam Undercover - podobało mi się. Odpowiedni mix sensacji i obyczaju. Bardzo przyjemny zestaw aktorski.
BeeMeR - Sob 19 Cze, 2021 10:33

Ależ byłam zalogowana na gmaila

Trzykrotka - Sob 19 Cze, 2021 14:42

BeeMer, niczego nie używaj ani nie potwierdzaj :kwiatek: To video ja już tutaj wrzucałam i na pewno je znasz. Sprawdzę wieczorem swoje zasoby, bo mogę je mieć - to się podzielę.
Dziwne to, naprawdę....

Admete - Sob 19 Cze, 2021 15:35

To faktycznie dziwne. Obejrzałam przed chwilą pierwszy odcinek Monthly house i całkiem mi się podoba. Gra tam jedna z moich ulubionych aktorek - Jung So Min. Pana tez lubię - Kim Ji-Suk. Zobaczę, co będzie dalej.

https://asianwiki.com/Monthly_House

Trzykrotka - Sob 19 Cze, 2021 18:54

A wiesz, że na widok aktorki też się zainteresowałam? Dlatego wczoraj jęczałam o klęsce urodzaju.
Dziś po raz pierwszy od wielu dni włączyłam Netflix i pid sprzątanie obejrzałam z 8 odcinków chińskiej dramy obyczajowej The Rational Life, o tym jak trudno jest być kobietą trzydziestoparoletnią i nie chcieć wychodzić za mąż za byle kogo, w pracy nie dać się wygryźć szowinistycznym samcom, znieść wieczne jojczenie matki i jeszcze wybrać spomiędzy dwóch kandydatów do związku - rozważnie czy romantycznie :-D Miło się ogląda, choć ns realia traktowania kobiet nóż się czasem otwiera. W głównej roli przepiękna dojrzała aktorka, jednego z adoratorów gra główny "ananas z Meteor Garden, Dylan Wang

BeeMeR - Sob 19 Cze, 2021 19:30

I jak on wypada? Bo to nie jest już taki młodzik chyba :mysle:
Trzykrotka - Sob 19 Cze, 2021 19:49

Bardzo jest fajny. Ma być tym młodym, żywiołowym, spontanicznym i naprawdę dobrze wypada. W dodatku normalnie uczesany i w strojach formalnych dobrze wygląda. Jest wyraźnie młodszy od pani.
Admete - Sob 19 Cze, 2021 20:01

Trzykrotka napisał/a:
A wiesz, że na widok aktorki też się zainteresowałam? Dlatego wczoraj jęczałam o klęsce urodzaju.

Serial jest czasami odrobinę over the top, ale ma też całkiem poważne momenty. Jestem ciekawa, co wydarzyło się w przeszłości głównego pana i dlaczego ktoś mu najwyraźniej grozi. Poza tym dobrą chemię mają głowni. Kim Ji Suk ma 40 lat - w życiu bym nie zgadła. Wygląda najwyżej na 35.

Na Netfixie pojawiło się Beyond Evil - zrobię sobie powtórkę w czasie wakacji.

Trzykrotka - Sob 19 Cze, 2021 21:48

Admete napisał/a:
Na Netfixie pojawiło się Beyond Evil - zrobię sobie powtórkę w czasie wakacji.

Widziałam też Law School - po polsku chętnie obejrzę.

Tutaj jeszcze jedno MV z Małpą, tym razem z Hwayugi
https://www.youtube.com/watch?v=TUdhLNZspm4

Jak ta chińska drama jest źle przetłumaczona :bejsbol: Netflix powinien się wstydzić. "Oczywistym jest, że tu nie pasujemy" - kumpel dwudziestokilkulatek do kumpla, kiedy knajpa im się nie spodobała. No weźcie :roll:

BeeMeR - Sob 19 Cze, 2021 23:58

Trzykrotka napisał/a:
ns realia traktowania kobiet nóż się czasem otwiera.
Tak, u mnie też. Ja już nawet nie wspomnę że wyjściowo księżniczka była właściwie tylko zakładniczką w rękach złego premiera, potem pogrywał z jej losem nawet ojciec. Żadna z kobiet nie ma nic do powiedzenia w kwestii swojego małżeństwa, ani w innych ważnych dla niej kwestiach. Objawiła się matka ii siostra głównego - x lat temu sprowadzone do roli służby - myślicie, że córka jest dla matki ważna? Skąd, tylko synek, bo tylko on niesie nazwisko rodowe. Nawiasem, podziało się dużo i król osobiście dopilnował, żeby mu nazwisko i dobra rodowe zwrócić, bo wie, że to on porwał jego córkę i ona z nim żyje. Wszyscy się przebrali w nowe szatki, niania i kumpel robią za służbę. Główni uchodzą za małżeństwo, spędzili pierwszą noc sami i kto wie, może razem. Następnego ranka zachowywali się jak nowożeńcy, bardzo powściągliwi, joseońscy ale jednak ;) Oczywiście mogę się mylić, bo jednoznacznie nic nie było zaznaczone ;)
Wcześniej główny był w więzieniu kilka dni - ani jeden włosek mu się w koafiurze nie popsuł ;)

Loana - Nie 20 Cze, 2021 16:27

Na tym obrazku (czwarty od prawej w dolnym rzędzie) to jest para głównych? Bo ją poznaję po ciuchach, ale jego stroju nie poznaje, taki niebieski. I nie łapię trochę wymowy sceny, co ona robi, że trzyma gościa za policzki?

Obejrzałam wczoraj dokładnie 10 odcinek Hwayugi i rozpoczynam dzisiaj 11. A w waszych komentarzach doczytałam, że będzie zgrzyt i płacz na końcu 11 odcinka, potem 12, potem 13 - czy w 14 się w KOŃCU uspokoi i dostanę dużo słodkich scen OTP? Plis? Naprawdę rozumiem, że trzeba męczyć główną parę, bo ludzie to lubią, ale nie cierpię noble idiocy czy jak się to pisze.
Ale fajnie tak mieć fazę na dramę i świetnych aktorów :P Żałuję, że tak późno oglądam i mogę tylko doczytywać wrażenia dziewczyn, ale rozumiem, czym się zachwycały.

zooshe - Nie 20 Cze, 2021 20:35

Dziewczyny polećcie mi jakś dramę najlepiej taka, która wyleczy mojego doła.
Admete - Nie 20 Cze, 2021 20:42

Ale co być chciała? Lubisz historie z duchami w tle? Sell your haunted house jest udaną dramą. Wzruszające sa Navillera i Move to heaven - obie na Netfixie.
BeeMeR - Nie 20 Cze, 2021 20:58

Loana napisał/a:
Na tym obrazku (czwarty od prawej w dolnym rzędzie) to jest para głównych? Bo ją poznaję po ciuchach, ale jego stroju nie poznaje, taki niebieski. I nie łapię trochę wymowy sceny, co ona robi, że trzyma gościa za policzki?
Tak, to główni. Teraz jak już pan odzyskał status szlachcica, omc teść król cichcem podrzucił kasę, ciuchy i zafundował strażników przed rezydencję (bo rodowej nie dało się odzyskać, zły premier "życzliwie" zaproponował taką tuż obok niego (coby mieć oko na głównych, a najlepiej podesłać im podkupioną służbę i jakoś doprowadzić do nagłej śmierci głównych ;) ) to się będą przebierać często.
On grzeje jej ręce o swoją twarz ;)

Nawiasem, mamusia i siostra głównego zamieszkały z nim, mamusia nie ma problemu z tym, że córka wyszła za człowieka z niskim stanem - i tak nazwiska nie przedłuży, phi :roll: - ale że syn ma żonę z plebsu - jak sądzi, bo księżniczka chroni swoją tożsamość, uchodzi wszak oficjalnie za nieżywą - to problem. Dzieci szlachcica z kobietą niskiego stanu albo niewolnicą nie mają statusu szlachcica, nie mogą zajmować wysokich stanowisk rządowych, pewnie nazwisko też nie zawsze otrzymają. Mamusia już kombinuje, jak tu pozbyć się też żony i wydać syna na nowo za szlachciankę.

Trzykrotka - Nie 20 Cze, 2021 23:21

Ach, te segukowe knujstwa możnych rodów :lol:
W chińskiej dramie o pani w korporacji gra aktorka, która była idealnym knujem w Historii Ming Lang - chyba teściówkę - żmiję grała. Ona ma twarz stworzoną do takich ról. Tutaj jest kierowniczką działu, oczywiście intrygantką.
Bohaterka ma teraz mocne oparcie w nowym managerze. Już nie tak łatwo rozstawiać ją po kątach, skoro stała się prawą ręką pupilka samego naczelnego. Ale każdy kij ma dwa końce - nowy szef, egzemplarz mocno przechodzony i z naciągniętą twarzą, nic tylko zabierałby ją na "imprezy kapitalistyczne" (naprawdę, tego słówka użył tłumacz :paddotylu: ), koniecznie ubraną w miniówkę z dekoltem :roll: I na takiej służbowej imprezie nawet nie przedstawia jej panom "kapitalistom," tylko zostawia żeby siedziała przy barze, a on z daleka mógl się nią chwalić. Wiadomo, nie jej kompetencją i znajomością prawa :bejsbol:
Naprawdę, Chińczycy mają inaczej.

Admete - Pon 21 Cze, 2021 06:16

Dlatego nie oglądam dram chińskich. To jeden z kilku powodów.
Trzykrotka - Pon 21 Cze, 2021 06:31

A ja właśnie tak, żeby poznać obyczaj. Lubię wiedzieć jak to jest między ludźmi w różnych miejscach. W rom-komie takie traktowanie byłoby nieznośne, tutaj można poobserwować takie i inne zachowania. Oni na przykład nie kłaniają się w pas przełożonym jak Koreańczycy, co nie oznacza, że przełożeni nie pozwalają sobie na arogancję i nieczystą grę.
Trochę nudno się zrobiło od kiedy pani pracuje w nowym dziale, a może nie nudno, tylko ten upał zbyt męczy. Strasznie wczoraj zmęczył mnie Doom i nie wiem, czy to nie znak żeby dramę porzucić, skoro zaczynam przewijać rozmowy głównej pary.

BeeMeR - Pon 21 Cze, 2021 08:52

Oj, to nie brzmi dobrze, tono Doom - planowałam wyjazdową dramę. Spróbuję pewnie i tak :mrgreen:
Admete - Pon 21 Cze, 2021 08:58

Trzykrotka napisał/a:
Strasznie wczoraj zmęczył mnie Doom i nie wiem, czy to nie znak żeby dramę porzucić, skoro zaczynam przewijać rozmowy głównej pary.

A mnie się Doom cały czas bardzo podoba. 12 odcinek był świetny. Ja mam jednak trochę inny gust. Beemer tobie też chyba nie podejdzie.

Trzykrotka - Pon 21 Cze, 2021 09:33

Ja lubię snujowate dramy, lubię dialogi, sceny wypełnione nimi. Ale tutaj nie mogę złapać jakoś kontaktu emocjonalnego w sytuacji, gdy któreś z bohaterów jest istotą właściwie bezcielesną i do tego stopnia nadnaturalną. I ich relacja to nieustanne gadanie. Dziwaczny trojkąt w tle do tej pory podtrzymywał moje zainteresowanie, ale i ono już się chyba wyczerpało. Trochę mi żal, że tak dobrzy aktorzy mają do zagrania tak mało - i tylko świetnie wyglądają.
BeeMer, próbuj - może tylko ja mam problem.

Loana - Pon 21 Cze, 2021 10:18

BeeMeR napisał/a:
Nawiasem, mamusia i siostra głównego zamieszkały z nim (...). Mamusia już kombinuje, jak tu pozbyć się też żony i wydać syna na nowo za szlachciankę.

Dziękuję za opisy, śledzę z ciekawością :)
A co główny na to, że matka taka niezadowolona? Reaguje? Trzyma się żony, czy jest bezwolny i daje się mamusi?
Księżniczka się odnajduje w tym nowym związku? Oni jak rozumiem nie są poślubieni?
Co z synem?

Nie usiadłam do Hwayugi, za późno wróciłam i nie miałam już ochoty denerwować się problemami :P Przeczytałam sobie tylko opisy do odcinków 9-10. Serio to zakończenie 10 jest świetne, chciałabym, żeby jeszcze były takie momenty w dramie. Niech już się nie kłócą :(

Admete - Pon 21 Cze, 2021 10:39

Trzykrotka napisał/a:
Trochę mi żal, że tak dobrzy aktorzy mają do zagrania tak mało - i tylko świetnie wyglądają.

Hmmm...nie odbieram tego tak. Jestem dziwna ;) Nic nie przewijam, a zdarza mi się to w różnych dramach. Właśnie te rozmowy mi się podobają i dziwność związku pierwszych. Bo to nie jest historia miłosna tak naprawdę. Sama nie wiem, co to jest. Drugi trójkąt nie jest do końca trójkątem. Pani musi tylko uświadomić sobie, że nic ją już nie łączy z nastoletnia miłością. Pan też dojdzie do tego wniosku. To jest ułuda, miraż. Dobrze, że się spotkali, bo zamkną pewien rozdział swojego życia.

BeeMeR - Pon 21 Cze, 2021 10:54

Loana napisał/a:
A co główny na to, że matka taka niezadowolona? Reaguje? Trzyma się żony, czy jest bezwolny i daje się mamusi?
Parę puścił uszami i nakrzyczał na matkę, żeby nawet o tym nie myślała bo mowy nie ma. To księżniczka kazała mu nie podnosić głosu na ledwo odzyskaną matkę i nie wtrącać się do jej relacji z teściową. Cierpi teraz z godnością różne drobne uszczypliwości (no bo nie bardzo umie gotować, prać też nie).
Oni może nie mieli ceremonii oficjalnej z pokłonami (może trzymają ja na koniec, jak oficjalnie ogłoszą że księżniczka jednak żyje?), ale od zamieszkania niedawno w rezydencji w stolicy już się za małżeństwo uważają i wszyscy ich tak traktują, z królem włącznie. Wszyscy wiedzą, że to on ją porwał jako wdowę - a wdowę porywa się celem małżeńskim, prawdaż. Nie wiem jak to wygląda w rejestrze rodowym (ale nie wiem czy drama zamierza wchodzić w takie szczegóły ;) ), bo w sumie najważniejsze są nie ceremonie ale to czy i jak jest wpisana bo od tego zależy kwestia ewentualnych dzieci. Nawiasem, księżniczka ma dwa imiona - domowe (i tego teraz używa) oraz oficjalne pod którym ją znano ogólnie. Na co komu ceremonie ;)
Teraz księżniczka uczy siostrę męża (i po części przypomina matce, bo one ponad 20 lat nie miały z tym styczności, siostra od maleńkości) zachowania godnego szlachty ;) Owa siostra właśnie została wdową - kolejna jeszcze nie zaczęła pożycia małżeńskiego a już je zakończyła. :thud: Pan przystąpił zaś do egzaminu (podczas którego próbowano go zabić pozorując wypadek) i otrzymał jakieś militarne stanowisko rządowe, Drugi tak samo - noszą teraz "mundur" czarno-niebieski. Na czwartym i piątym zdjęciu jest konkubina - matka księżniczki.