Ogłoszenia drobne - Koncerty/wydarzenia/imprezy muzyczne i kulturalne
Anaru - Śro 23 Kwi, 2014 19:28
I to nawet bez wielkiego poświęcenia!
No jasne, że wolę iść razem.
Za to nie wiem czy mi sie uda urwać w niedzielę 27 kwietnia wieczorem, ale jeżeli tak to pojechałabym pod Halę Stulecia zobaczyć pokaz fontanny multimedialnej o 21.
To w ramach uroczystości kanonizacyjnych Jana Pawła II
http://wiadomosci.onet.pl...-pawla-ii/m1fv9
Całkiem sporo się będzie działo, tzn transmisja na Rynku, potem koncerty chórów kościelnych Vratislavia Sacra (od 16:30 i nie wiem czy sie nie wybiorę posłuchać) i Piotra Rubika (od 18), a wieczorem fontanna.
ps
Własnie widzę, że Tesco się też przygotowało do kanonizacji i ma nawet specjalna ofertę.
Sieć hipermarketów Tesco z okazji kanonizacji Jana Pawła II przygotowała niezbędnik dla papieskiego pielgrzyma, a w nim książki, przewodnik po Rzymie, chorągiewki, termos, a nawet... kremówki.
http://biznes.onet.pl/ory...37,1,news-detal
Agn - Śro 23 Kwi, 2014 19:38
| Anaru napisał/a: | | a nawet... kremówki. |
Niemożliwe, chyba wreszcie uda mi się nabyć kremówkę! Łazi to za mną już od tygodni!
BeeMeR - Śro 23 Kwi, 2014 19:42
brr, nie lubię kremówek
Agn - Śro 23 Kwi, 2014 19:43
Ja mam ostatnio tak dziką, nieokiełznaną chęć... a nigdzie nie ma. W żadnej cukierni nie uświadczyłam.
Anaru - Śro 23 Kwi, 2014 19:55
W Krakowie są. I na pewno w Wadowicach.
Agn - Śro 23 Kwi, 2014 20:11
No, wiesz, po jedną kremówkę to ja nie będę zapychać do Krakowa...
Anaru - Śro 23 Kwi, 2014 20:20
Co tam jedną, zawsze możesz kupić cały wagon. A przynajmniej walizę.
Agn - Śro 23 Kwi, 2014 20:22
Po czym wytarzać się w tym, bo cóż innego mi zostanie.
Anaru - Śro 23 Kwi, 2014 20:26
Jak wytarzać? Wszamać.
Agn - Śro 23 Kwi, 2014 20:29
Całą walizę?!
Anaru - Śro 23 Kwi, 2014 20:32
No po jedną nie chciałaś jechać.
Agn - Śro 23 Kwi, 2014 20:34
Nawet się nie łudzę, że po takiej strawie rzygałabym tęczą...
Anaru - Wto 29 Kwi, 2014 00:57
II Wrocławski Piknik Strzelecki. "Strzelać każdy może"
W sobotę 3 maja od godz. 11 do 14 będzie można spróbować swoich sił w strzelaniu z broni palnej, nie posiadając żadnych pozwoleń i uprawnień. Zaprasza Bractwo Kurkowe i Młodzieżowe Centrum Sportu.
Piknik odbędzie się na strzelnicy miejskiej Stadionu Olimpijskiego przy ul. Paderewskiego 35. Na miejscu na chętnych będą czekać instruktorzy i sędziowie strzelectwa sportowego Bractwa Kurkowego Miasta Wrocławia.
Dodatkowo będą prowadzone pokazy strzelania z broni historycznej i czarnoprochowej. Będzie też wystawa broni palnej.
http://wroclaw.gazeta.pl/...azdy_moze_.html
Oj, spróbuję się załapać, kusi
Tu jeszcze jeden artykuł o kryminalnej wystawie w Arsenale
Wrocław odsłoni swoją kryminalną przeszłość
Każde miasto ma swoją mroczną przeszłość – podobnie Wrocław, gdzie nie brakuje historii mrożących krew w żyłach. Te z pierwszej połowy XX wieku będzie można bliżej poznać podczas wystawy "Kryminalny Wrocław", którą będzie można oglądać w Arsenale Miejskim – i to już od 15 maja.
http://wiadomosci.onet.pl...rzeszlosc/t9h86
Anaru - Śro 07 Maj, 2014 13:40
Ponad 500 gatunków złocistego trunku na V. Wrocławskim Festiwalu Dobrego Piwa
V. Wrocławski Festiwal Dobrego Piwa już wkrótce. 200 piw lanych i ponad 300 butelkowych będzie do spróbowania na V. Wrocławskim Festiwalu Dobrego Piwa w dniach od 9 do 11 maja. Festiwal odbędzie się po raz pierwszy na Stadionie Miejskim.
Po raz pierwszy Festiwal odbędzie się na esplanadzie wrocławskiego Stadionu Miejskiego. Dotychczasowe edycje miały miejsce przy Zamku w Leśnicy. Amatorzy słomkowego trunku będą mogli skosztować piw głównie z Polski, Czech i Belgii, ale także z Ukrainy, Niemiec, Danii, Holandii, Anglii i Szkocji.
W ramach Festiwalu odbędą się pokazy warzenia piwa, pokazy kulinarne, koncerty i wykłady, a także m.in. konkurs kapslowania na czas. Pełen program znajdziecie Państwo na kolejnej stronie.
http://wroclaw.naszemiast...aa9a4623e,1,3,6
Jak nie jestem wielbicielka piwa, tam sie wybiera, zwłaszcza, że mam dwa kroki
Anaru - Śro 21 Maj, 2014 00:08
No proszę, Kraków nie gorszy
I Krakowski Festiwal Piwa
23-25 maja
Krakowski Festiwal Piwa to jedna z największych imprez piwnych w Polsce i w Europie. Główną misją festiwalu jest promocja oryginalnych polskich regionalnych piw, a także edukacja na temat tradycyjnego browarnictwa oraz kulturalnego spożycia alkoholu. Uczestnicy festiwalu będą mogli zakosztować piwnych specjałów z blisko 40 browarów regionalnych w tym rzemieślniczych, kontraktowych i restauracyjnych z Polski i zagranicy zaproszonych na tą okazję do Zabierzowa. Na specjalnej scenie kulinarnej odbędą się pokazy warzenia piwa, pokazy kulinarne potraw kuchni piwnej, a także zorganizowany zostanie Konkurs Piw Domowych, Piw z Browarów Restauracyjnych i Rzemieślniczych.
Na Festiwalu entuzjaści browarnictwa będą mogli zapoznać się ze sprzętem do domowej produkcji piwa oraz poznać tajniki tej sztuki podczas warsztatów domowego warzenia piwa. Ważnym punktem podczas festiwalu będzie akcja edukacyjna na temat odpowiedzialnej konsumpcji alkoholu.
Podczas drugiego dnia festiwalu będzie miało miejsce wydarzenie o skali międzynarodowej – podejmiemy próbę pobicia światowego rekordu Guinnessa na upieczenie najdłuższego szaszłyka. Wydarzeniem o znacznie mniejszej skali, ale budzącym większe emocje, będzie I Bieg po Smocze Jajo w Zabierzowie. Uczestnikom festiwalu czas umilać będą każdego wieczoru koncerty muzyczne z gwiazdą główną. Dla najmłodszych przygotowanych zostanie szereg atrakcji, w tym między innymi możliwość odwiedzenia prawdziwego średniowiecznego fortu z rycerzami, gry, zabawy i konkursy sprawnościowe, małe wesołe miasteczko oraz wiele, wiele innych.
http://beerfestival.pl/o-festiwalu/
całkiem ciekawie sie zapowiada
http://beerfestival.pl/harmonogram/
Caitriona - Pią 23 Maj, 2014 16:51
Kurczę, w Warszawie mogliby coś takiego zrobić
Anaru - Pią 23 Maj, 2014 17:19
Może kiedyś zrobią?
Caitriona - Pią 23 Maj, 2014 17:23
Może, ja pijam piwa baaardzo niewiele, ale lubię próbować nowych marek :smiley_beer2:
Anaru - Pią 23 Maj, 2014 18:02
To ja mam podobnie, prawie nic nie piję procentowego, za to lubię próbować nowych rzeczy.
Admete - Pią 23 Maj, 2014 19:08
A to będzie na Rynku? Znaczy trza się jutro stamtąd szybko ewakuować
Anaru - Pią 23 Maj, 2014 19:19
Nie, za dobrze by było . W Zabierzowie.
Admete - Pią 23 Maj, 2014 19:28
Co z aulga Wystarczą mi tłumy turystów. Ogólnie jak byłam ostatnio, to Kraków wydał mi się maks męczący.
Anaru - Pią 23 Maj, 2014 19:57
Dlatego zaszyjemy sie w jakiejś odległej od Rynku knajpce
Anaru - Czw 29 Maj, 2014 00:23
Do przestudiowania:
Europa na Widelcu 2014: Znamy już menu tegorocznej edycji
Wśród 16 regionów prezentowanych podczas jarmarku nie zabraknie tych z państw odległych, jak Portugalia, Grecja czy Szwecja, ani naszych sąsiadów - Niemców i Czechów. Swoje stoisko będzie miał również Dolny Śląsk.
Dań będzie można próbować za symboliczną kwotę - 5 zł. To cegiełka, z której dochód przeznaczony zostanie na zespół szkół gastronomicznych we Wrocławiu.
Zobacz regiony i potrawy:
Andaluzja (Hiszpania)
OSSKiC
Gazpacho andaluz− zupa z surowych warzyw podawana na zimno
Albóndigas en salsa de tomate – lekko pikantne klopsiki mięsne w sosie pomidorowym
Alentejo (Portugalia)
OSSKiC
Pezinhos de porco de Coentrada − potrawka z wieprzowych nóżek w sosie z zieloną kolendrą
Carne de porco à Alentejana − wieprzowina smażona z małżami
Brandenburgia (Niemcy)
OSSKiC
Spreewälder Mohnpielen − makowy deser à la pudding podawany z sosem owocowym
Kasseler Rippchen − pieczeń wieprzowa z kiszoną kapustą i ziemniakami
Dolny Śląsk (Polska)
HP Park Plaza
Bukiet warzyw ze szparagami w sosie serowo-estragonowym z prażonym słonecznikiem
Pieczona szynka na musie owocowym z ziemniakami i warzywami
Morawy (Czechy)
Restauracja Bernard
Pivní polévka − zupa piwna
Nakládaný hermelín s tatarsou omáčkou − marynowany ser z sosem tatarskim podawany z żytnim chlebem
Peloponez (Grecja)
Restauracja Akropolis
Φακες (fakes) – zupa z soczewicy z czarnymi oliwkami podawana z chlebkiem pita
πιλάφι με γαρίδες (pilafi me garides) – potrawa z ryżu z krewetkami
Prowansja (Francja)
Good Food
Ratatouille − potrawka z warzyw
Charlotte − szarlotka z nutą tymianku i pomarańczy
Region Przydnieprowski (Ukraina)
Restauracja Kozacka Chatka
Холодни́к (chłodnik) − zupa na bazie maślanki z ogórkami i zieleniną podawana na zimno z jajkiem
Пиріжки із зеленим луком і яйцями (pierożki z zieloną cebulką i jajkami) − smażone pierożki z ciasta drożdżowego podawane ze śmietaną
Млинці з м’ясом (naleśniki z mięsem) − naleśniki z mąki pszenno-gryczanej podawane ze śmietaną
Сирники (syrnyky) − kotleciki z białego sera zalane słodkim śmietankowym sosem
Skania (Szwecja)
Quchnia Polska
Rödbetssallad − sałatka śledziowa z burakami
Köttbullar − kulki mięsne z żurawiną
Spisz (Słowacja)
Studio Kulinarne Piotra Kucharskiego oraz Konrad Schönfeld i Tomislav Kožić
Bryndzowé pirohy − pierogi z bryndzą kraszone skwarkami
Spišská fazulova polievka − zupa fasolowa z wędzoną golonką i kwaśną śmietaną
Sycylia (Włochy)
Art Hotel
Arancini di riso − kulki ryżowe nadziewane mozarellą
Caponata siciliana − potrawka z bakłażanów
Szkocja (Wielka Brytania)
OSSKiC
Toad in the Hole − kiełbaski zapiekane w cieście z ziołami z dodatkiem sosu cebulowego
Bread and Butter Pudding − pudding z chleba zapiekanego w masie mleczno-jajecznej
Transylwania (Rumunia)
OSSKiC
Clatite brasovene cu carne – naleśniki z wieprzowiną
Balmoş – danie na bazie polenty i sera zapiekane w piecu
Tyrol (Austria)
OSSKiC
Brühe mit Leberknödel − rosół z knedlem wątrobianym
Rote-Rüben-Knödel − kluski z czerwonych buraków podawane z sosem
Żmudź (Litwa)
Unilever Food Solutions
Šaltibarščiai (chłodnik) − zupa na bazie jogurtu z botwinką podawana z czarnym chlebem z białym serem
Bulvytė („ziemniaczek”) – deser z miodem, makiem i bakaliami
Żupania Krapińsko-Zagorska (Chorwacja)
Restauracja Kurna Chata
Pečenica Stubica – pieczeń wieprzowa z suszonymi śliwkami i śliwowicą
Zlevanka – ciasto z mąki kukurydzianej i białego sera
http://wroclaw.naszemiast...bb8175b0,1,3,20
A tu program imprezy
http://wroclaw.naszemiast...78348,t,id.html
Agn - Pią 30 Maj, 2014 20:41
| Anaru napisał/a: | | Gazpacho andaluz− zupa z surowych warzyw podawana na zimno |
| Anaru napisał/a: | | Albóndigas en salsa de tomate – lekko pikantne klopsiki mięsne w sosie pomidorowym |
| Anaru napisał/a: | | Carne de porco à Alentejana − wieprzowina smażona z małżami |
| Anaru napisał/a: | | Холодни́к (chłodnik) − zupa na bazie maślanki z ogórkami i zieleniną podawana na zimno z jajkiem |
| Anaru napisał/a: | | Caponata siciliana − potrawka z bakłażanów |
| Anaru napisał/a: | | Rote-Rüben-Knödel − kluski z czerwonych buraków podawane z sosem |
(o ile nie ma mąki)
| Anaru napisał/a: | | Bulvytė („ziemniaczek”) – deser z miodem, makiem i bakaliami |
| Anaru napisał/a: | | Pečenica Stubica – pieczeń wieprzowa z suszonymi śliwkami i śliwowicą |
Obeżrę się. Znowu!
|
|
|