Fantastyka - Czytamy... polecamy... odradzamy
Aragonte - Pon 14 Lut, 2011 00:56
Bo to w sumie ciekawy cykl Może nie mój ulubiony, ale uważam, że jest dobry.
A znasz Mercedes Lackey?
Yvain - Pon 14 Lut, 2011 00:58
Nie? a co? myślisz że powinnam poznać a co polecisz?
Aragonte - Pon 14 Lut, 2011 01:08
Poznać możesz, ale nie wszystkie części cyklu jednakowo bym polecała
Bardzo lubię "Prawo miecza" (mimo że początek odstrasza feministycznym zacięciem, wrrr), trylogię Magicznych wiatrów w sumie też, ale pewnie trzeba by jednak czytać to "po bożemu", czyli zacząć od trylogii Heroldów z Valdemaru, o Heroldzie Talii.
Jest dostępne tu i ówdzie - w razie trudności ze zdobyciem tegoż przypomnij się na PW
Yvain - Pon 14 Lut, 2011 01:10
Ok dzięki serdeczne po latach przerwy teraz rzucam się na książki jak głodna wilczyca
Vasco - Sob 19 Lut, 2011 14:17
| milenaj napisał/a: | http://www.festiwal.solarisnet.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=6&Itemid=14
Festiwal fantastyki w Nidzicy. Gościem specjalnym będzie George R. R. Martin.
Muszę powiedzieć, że bardzo mnie kusi ten zjazd.
Finansowo bym sobie poradziła . |
Ja się od lat wybieram na tę imprezę, ale ciągle mi coś innego w tym terminie wypada Zresztą nie mam co narzekać, 2-3 konwenty rocznie "zaliczam"
Yvain - Pon 21 Lut, 2011 18:21
Skończyłam Tada Williamsa zabieram się za Mercedes Lackey. Williams mi się podobał, ale czytało się go trochę ciężej niż Bradley. Jej pisanie wzbudza wiele pozytywnych uczuć, ma się wręcz wrażenie ciepła a Williamsa ciekawie się czyta, ale jest trochę smutny, zimny, choć czasem piękne i poruszająco coś opisuje ale się rozhulałam w czytaniu
praedzio - Pon 21 Lut, 2011 18:23
JUŻ przeczytałaś???
Matko jedyna!
Yvain - Pon 21 Lut, 2011 19:04
Mówiłam, że jestem wygłodniała jak Qantaqa
praedzio - Pon 21 Lut, 2011 19:15
Ale cały cykl?? Nieee nooo... Szacun!
Yvain - Pon 21 Lut, 2011 20:16
poza tym ja szybko czytam, i strasznie zachłannie, jak mnie coś wciąga to się robię jak uzależniona, siedzę do późna w nocy, czasem zarywam nocki (tak jak to było z Fletem z mandragory Łysiaka, czy też z wieloma innymi) taki świr niegroźny
Agn - Pon 21 Lut, 2011 20:31
| Yvain napisał/a: | | (tak jak to było z Fletem z mandragory Łysiaka, |
Borze szumiący, dla mnie to na wieki wieków pozostanie FILET Z MANDRAGORY. Przepraszam za to wtrącenie, ale nie mogę się opanować - tak mi się przypomniało z pracy.
Yvain - Pon 21 Lut, 2011 20:49
| Agn napisał/a: | | FILET Z MANDRAGORY | dobre
Loana - Wto 22 Lut, 2011 08:00
| Diana napisał/a: | | Czy ktoś czytał może "Koncert nieskończoności" Grega Beara? |
Zgadzam sie, ze bardzo niesamowita ksiazka. Do dzisiajpamietam sporo z jej dziwnych pomyslow Musze sobie odswiezyc, kiedys sie balam przeczytac ja drugi raz
Dziewczyny tu chwala Martina, a ja znam tylko dwie jego ksiazki: Piaseczniki i Tufa Wedrowca, nie znam tych kilkuczesciowych powiesci.Czy ktoras z Was czyatala Tufa Wedrowca i moze porownac do jego innych ksiazek? Tak samo dobre? Tuf to co prawda SF, ale jest to jedna z moich ulubionych ksiazek, do ktorych czesto wracam
Agn, a Ty masz jakies ksiazki Gaimana na wlasnosc? Ja mam Koraline i Gwiezdny Pyl i podobaja mi sie, pozyczylabym jakies inne jeszcze, zeby zobaczyc, czy mi podejda:)
Agn - Wto 22 Lut, 2011 13:29
Oczywiście, że mam! Oprócz tego, co ty masz, mam także Nigdziebądź, Chłopaków Anansiego i Amerykańskich bogów. Chętna?
milenaj - Wto 22 Lut, 2011 14:18
| Admete napisał/a: | Zauważyłam to dziś na półce w Matrasie ( przy okazji - Thin logo jest mocno fioletowe ):
http://www.gandalf.com.pl...graphica-tom-1/
Światu ludzi i Archipelagowi Snów zagraża niebezpieczeństwo. Czy opiekunom Imaginarium Geographica - atlasu ziem istniejących w mitach, legendach i bajkach - uda się pokonać mroczne siły?
| Cytat: | Akcja Tu żyją smoki zaczyna się w Londynie w czasie I wojny światowej. Znana sceneria szybko zmienia się w fantastyczny świat mitów i magii, w którym mówiące zwierzęta prowadzą samochody z silnikami parowymi, Zielony Rycerz strzeże szczątków podupadłego królestwa, a legendarny twórca map mieszka w Wieży Czasu… W Archipelagu Snów żywe Smocze Statki przenoszą bohaterów - a wraz z nimi czytelników - w krainy tak zdumiewające, że pragniemy, by ten sen nigdy się nie skończył.
Książka rozpoczyna się w Londynie podczas I wojny światowej. Trzech przyjaciół, John, Jack i Charles, wyrusza w podróż po świecie mitów i baśni, którego atlas nosi nazwę "Imaginarium Geographica". Podróż ta sprawi, że wszyscy trzej zostaną autorami powieści fantastycznych; pod koniec książki okazuje się, że John to John R.R. Tolkien, Jack to Clive Staples Lewis, zaś Charles to Charles Williams, w rzeczywistości przyjaciele i członkowie nieformalnego klubu literackiego "Inklingowie". Tu żyją smoki zawiera wiele nawiązań do ich twórczości. |
Czy ktoś to zna? |
Podobno chodzą słuchy o ekranizacji...
Loana - Wto 01 Mar, 2011 16:40
Thin, jak najbardziej Pozycz mi prosze z tych trzech jedna, ktora Ci sie wydaje najlepsza. Z przyjemnoscia poczytam.
milenaj - Wto 01 Mar, 2011 19:18
Zapis czatu z Anną Brzezińską.
http://czat.wp.pl/id_czat...ml?ticaid=1bdec
Zadano moje pytanie .
I jeszcze okazuje się, że teza z mojeje magisterki była słuszna .
Admete - Wto 01 Mar, 2011 19:22
Które jest twoje?
milenaj - Wto 01 Mar, 2011 19:23
O miłość Wężymorda i Zarzyczki.
Yvain - Wto 01 Mar, 2011 20:24
Bardzo ciekawy ten wywiad
milenaj - Czw 03 Mar, 2011 22:58
Piąty tom "A dance with dragons" po angielsku w lipcu. U nas pewnie za rok. A, że objętościowo ma być jak tomy poprzednie, to i tą u nas pewnie podzielą. A potem już z górki. Zostaną tylko dwa tomy.
http://www.esensja.pl/ksi...t.html?id=11488
Agn - Czw 03 Mar, 2011 23:28
SQUEEEEEEEEEEEEEEEEEEE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
milenaj - Pią 04 Mar, 2011 10:59
Agn, podzielam twoją ekscytację. Wszak po tylu zapowiedziach, zapowiedź w Esensji jest jednak wiarygodna .
Myślę, że co do pozostałych tomów, serial wpłynie motywująco na Martina.
Admete - Pią 04 Mar, 2011 12:53
Też się ciesze. Może nawet kupię najpierw po angielsku?
Agn - Pią 04 Mar, 2011 21:42
A też nad tym myślałam. Nie wiem, czy wytrzymam dłużej...
|
|
|