To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Fantastyka - Czytamy... polecamy... odradzamy

Aragonte - Pon 14 Lut, 2011 00:56

Bo to w sumie ciekawy cykl :) Może nie mój ulubiony, ale uważam, że jest dobry.
A znasz Mercedes Lackey?

Yvain - Pon 14 Lut, 2011 00:58

Nie? a co? myślisz że powinnam poznać :mrgreen: a co polecisz?
Aragonte - Pon 14 Lut, 2011 01:08

Poznać możesz, ale nie wszystkie części cyklu jednakowo bym polecała :)
Bardzo lubię "Prawo miecza" (mimo że początek odstrasza feministycznym zacięciem, wrrr), trylogię Magicznych wiatrów w sumie też, ale pewnie trzeba by jednak czytać to "po bożemu", czyli zacząć od trylogii Heroldów z Valdemaru, o Heroldzie Talii.
Jest dostępne tu i ówdzie - w razie trudności ze zdobyciem tegoż przypomnij się na PW :wink:

Yvain - Pon 14 Lut, 2011 01:10

Ok dzięki serdeczne :kwiatek: po latach przerwy teraz rzucam się na książki jak głodna wilczyca :mrgreen:
Vasco - Sob 19 Lut, 2011 14:17

milenaj napisał/a:
http://www.festiwal.solarisnet.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=6&Itemid=14

Festiwal fantastyki w Nidzicy. Gościem specjalnym będzie George R. R. Martin.
Muszę powiedzieć, że bardzo mnie kusi ten zjazd.
Finansowo bym sobie poradziła :mysle: .

Ja się od lat wybieram na tę imprezę, ale ciągle mi coś innego w tym terminie wypada :( Zresztą nie mam co narzekać, 2-3 konwenty rocznie "zaliczam" :)

Yvain - Pon 21 Lut, 2011 18:21

Skończyłam Tada Williamsa :mrgreen: zabieram się :excited: za Mercedes Lackey. Williams mi się podobał, ale czytało się go trochę ciężej niż Bradley. Jej pisanie wzbudza wiele pozytywnych uczuć, ma się wręcz wrażenie ciepła :mrgreen: a Williamsa ciekawie się czyta, ale jest trochę smutny, zimny, choć czasem piękne i poruszająco coś opisuje :mrgreen: ale się rozhulałam w czytaniu :banan:
praedzio - Pon 21 Lut, 2011 18:23

JUŻ przeczytałaś??? :shock: :shock: :shock: :shock:
Matko jedyna! :thud:

Yvain - Pon 21 Lut, 2011 19:04

Mówiłam, że jestem wygłodniała :mrgreen: jak Qantaqa :mrgreen:
praedzio - Pon 21 Lut, 2011 19:15

Ale cały cykl?? Nieee nooo... Szacun! :mrgreen: :thud:
Yvain - Pon 21 Lut, 2011 20:16

:mrgreen: poza tym ja szybko czytam, i strasznie zachłannie, jak mnie coś wciąga to się robię jak uzależniona, siedzę do późna w nocy, czasem zarywam nocki (tak jak to było z Fletem z mandragory Łysiaka, czy też z wieloma innymi) taki świr niegroźny :mrgreen:
Agn - Pon 21 Lut, 2011 20:31

Yvain napisał/a:
(tak jak to było z Fletem z mandragory Łysiaka,

Borze szumiący, dla mnie to na wieki wieków pozostanie FILET Z MANDRAGORY. Przepraszam za to wtrącenie, ale nie mogę się opanować - tak mi się przypomniało z pracy. :rotfl:

Yvain - Pon 21 Lut, 2011 20:49

Agn napisał/a:
FILET Z MANDRAGORY
dobre :rotfl:
Loana - Wto 22 Lut, 2011 08:00

Diana napisał/a:
Czy ktoś czytał może "Koncert nieskończoności" Grega Beara?

Zgadzam sie, ze bardzo niesamowita ksiazka. Do dzisiajpamietam sporo z jej dziwnych pomyslow :P Musze sobie odswiezyc, kiedys sie balam przeczytac ja drugi raz :P

Dziewczyny tu chwala Martina, a ja znam tylko dwie jego ksiazki: Piaseczniki i Tufa Wedrowca, nie znam tych kilkuczesciowych powiesci.Czy ktoras z Was czyatala Tufa Wedrowca i moze porownac do jego innych ksiazek? Tak samo dobre? Tuf to co prawda SF, ale jest to jedna z moich ulubionych ksiazek, do ktorych czesto wracam :)

Agn, a Ty masz jakies ksiazki Gaimana na wlasnosc? Ja mam Koraline i Gwiezdny Pyl i podobaja mi sie, pozyczylabym jakies inne jeszcze, zeby zobaczyc, czy mi podejda:)

Agn - Wto 22 Lut, 2011 13:29

Oczywiście, że mam! Oprócz tego, co ty masz, mam także Nigdziebądź, Chłopaków Anansiego i Amerykańskich bogów. Chętna? :mrgreen:
milenaj - Wto 22 Lut, 2011 14:18

Admete napisał/a:
Zauważyłam to dziś na półce w Matrasie ( przy okazji - Thin logo jest mocno fioletowe ;) ):

http://www.gandalf.com.pl...graphica-tom-1/

Światu ludzi i Archipelagowi Snów zagraża niebezpieczeństwo. Czy opiekunom Imaginarium Geographica - atlasu ziem istniejących w mitach, legendach i bajkach - uda się pokonać mroczne siły?

Cytat:
Akcja Tu żyją smoki zaczyna się w Londynie w czasie I wojny światowej. Znana sceneria szybko zmienia się w fantastyczny świat mitów i magii, w którym mówiące zwierzęta prowadzą samochody z silnikami parowymi, Zielony Rycerz strzeże szczątków podupadłego królestwa, a legendarny twórca map mieszka w Wieży Czasu… W Archipelagu Snów żywe Smocze Statki przenoszą bohaterów - a wraz z nimi czytelników - w krainy tak zdumiewające, że pragniemy, by ten sen nigdy się nie skończył.

Książka rozpoczyna się w Londynie podczas I wojny światowej. Trzech przyjaciół, John, Jack i Charles, wyrusza w podróż po świecie mitów i baśni, którego atlas nosi nazwę "Imaginarium Geographica". Podróż ta sprawi, że wszyscy trzej zostaną autorami powieści fantastycznych; pod koniec książki okazuje się, że John to John R.R. Tolkien, Jack to Clive Staples Lewis, zaś Charles to Charles Williams, w rzeczywistości przyjaciele i członkowie nieformalnego klubu literackiego "Inklingowie". Tu żyją smoki zawiera wiele nawiązań do ich twórczości.

Czy ktoś to zna?

Podobno chodzą słuchy o ekranizacji...

Loana - Wto 01 Mar, 2011 16:40

Thin, jak najbardziej :) Pozycz mi prosze z tych trzech jedna, ktora Ci sie wydaje najlepsza. Z przyjemnoscia poczytam.
milenaj - Wto 01 Mar, 2011 19:18

Zapis czatu z Anną Brzezińską.

http://czat.wp.pl/id_czat...ml?ticaid=1bdec

Zadano moje pytanie :excited: :excited: :excited: .

I jeszcze okazuje się, że teza z mojeje magisterki była słuszna :excited: .

Admete - Wto 01 Mar, 2011 19:22

Które jest twoje? :)
milenaj - Wto 01 Mar, 2011 19:23

O miłość Wężymorda i Zarzyczki.
Yvain - Wto 01 Mar, 2011 20:24

Bardzo ciekawy ten wywiad :mrgreen: :kwiatek:
milenaj - Czw 03 Mar, 2011 22:58

Piąty tom "A dance with dragons" po angielsku w lipcu. U nas pewnie za rok. A, że objętościowo ma być jak tomy poprzednie, to i tą u nas pewnie podzielą. A potem już z górki. Zostaną tylko dwa tomy. :wink:

http://www.esensja.pl/ksi...t.html?id=11488

Agn - Czw 03 Mar, 2011 23:28

SQUEEEEEEEEEEEEEEEEEEE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :excited: :excited: :excited: :excited: :excited:
:banan: :banan: :banan: :banan: :banan:

milenaj - Pią 04 Mar, 2011 10:59

Agn, podzielam twoją ekscytację. Wszak po tylu zapowiedziach, zapowiedź w Esensji jest jednak wiarygodna :mrgreen: .

Myślę, że co do pozostałych tomów, serial wpłynie motywująco na Martina.

Admete - Pią 04 Mar, 2011 12:53

Też się ciesze. Może nawet kupię najpierw po angielsku?
Agn - Pią 04 Mar, 2011 21:42

A też nad tym myślałam. Nie wiem, czy wytrzymam dłużej...