Z Południa na Północ Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.
Seriale - Nie DRAMAtyzujmy w końcu to dopiero 20 raz
BeeMeR - Pią 11 Lut, 2022 20:31
Admete napisał/a:
Para była właściwa - to znaczy nikt widzów nie podpuszczał
Ja się w pozostałych też nie czułam podpuszczana bo we wszystkich przypadkach znałam wynik końcowy i mogłam na zimno i spokojnie obserwować wszystkie podpuchy, nawet te wredne bo dające złudną nadzieję i sceny świadczące o tym, że to jednak właśnie ten, a nie żaden inny Ale to ja
Widziałam to zdjęcie i sama obsada mnie nakręciła do oglądania - a jeszcze ta scenarzystka!
Admete napisał/a:
Aktorka z Another miss Oh też teraz gra w noona romance Już nie można znaleźć aktora po 30? Od razu trzeba jakiegoś młodego?
Wiecie, że ja nigdy nie miałam oporu przed noona romansami, ale teraz już nawet ja nie mogę. Przecież ten aktor wygląda jak dziecko Song Hye Kyo sparowali z Jang Ki Yongiem w Now We Are Breaking Up, w dodatku jakieś duszne sceny skinshipu im zaserwowali. Różnica wieku to 12 lat. Im Soo Jung w Search www też obcałowywała się z Jang Ki Yongiem (noona killer normalnie ) - też 12 lat różnicy ale mało było, w dramie Melancholia zagrała nauczycielkę w której kocha się uczeń - 15 lat różnicy. Park Min Young - Song Kang - 8 lat. Nie podoba mi się to. Fajni panowie po 30 leżą odłogiem. W dodatku te aktorki, prócz może Wachlarzowej, są lepsze, dojrzalsze od tych młodzików. Ech
RaczejRozwazna napisał/a:
Oglądam Arang. Ach, cudowne!!!
No ba Bojowy wachlarz, niebiańscy braciszkowie grający w niebie w baduka, Ponury Żniwiarz z całą armią kolegów, głodne duch, charakterna Arang i bojowy wachlarz Sędziego - och i ach RaczejRozwazna - Pią 11 Lut, 2022 23:35 Był i bojowy wachlarz i jakie wspaniałe zaświaty Właśnie miałam pytać w co oni grają I jeszcze szamanka dopraszająca się o ducha wojownika
Oglądam po angielsku, trzy odcinki za mną - teraz chyba będzie rozłąka więc nie wiem czy nie będę trochę podganiać, ale zabawa przednia Junki świetny, główna też wspaniała - przez chwilę myślałam, że to córka generała z ML, bo podobny typ urody.BeeMeR - Sob 12 Lut, 2022 07:57 Nie przypominam sobie żadnej dłuższej rozłąki
W Księżniczce po powrocie z gór etap pisany na kolanie, dialogi powtarzalne i bez większego sensu, jakieś niedorzeczne porwanie i odbicie zakładnika, aż mi siebie żal że to wciąż jeszcze przewijam RaczejRozwazna - Sob 12 Lut, 2022 08:50 Widziałam w zapowiedzi czwartego odcinka, że ona odpływa z tym czarnym (to jest ten ponury Żniwiarz? Po ang to po prostu generał), jak rozumiem w zaświaty.
Czy to jest na podstawie jakichś legend, mitologii koreańskiej? Chętnie bym coś poczytała na ten temat bo noga zupełna jestem np. w hierarchii istot nieśmiertelnych BeeMeR - Sob 12 Lut, 2022 09:00 A tak, tak, była w zaświatach, całkiem to było ciekawe Admete - Sob 12 Lut, 2022 09:28 Pamiętam moją reakcję na Arang i całkiem była podobna do Twojej. Te zaświaty mają chyba nawiązania do buddyzmu - tybetańskiego, bo tam jest bóg zmarłych Jama. I w Wedach też jest.
Cytat:
Yama (Devanagari: यम) or Yamarāja (यमराज), is a deity of death, dharma, the south direction, and the underworld who predominantly features in Hindu and Buddhist mythology
Cytat:
In Buddhism, Yama (Sanskrit: यम) is a dharmapala, a wrathful god or the Enlightened Protector of Buddhism that is considered worldly,[18] said to judge the dead and preside over the Narakas ("Hell" or "Purgatory") and the cycle of rebirth.
Arang natomiast to duch dziewicy zmarłej przedwcześnie. W każdym razie w serialu wykorzystano jakąś miejscową legendę, baśń.
Cytat:
According to the legend, she was the daughter of a magistrate (busa) of Miryang during the Joseon Dynasty.
https://christinathepolyglot.wordpress.com/2013/01/18/the-legend-of-arang/RaczejRozwazna - Sob 12 Lut, 2022 10:58 Dzięki. W moim tłumaczeniu pojawia się określenie Nefrytowy Cesarz jako najwyższe bóstwo chińskie. Coś czytałam kiedyś na ten temat ale skleroza... Natomiast to tłumaczenie idzie na łatwiznę - zamiast Jamy mamy Hadesa Czyli najwyższy to ten młody a ten starszy to Pan śmierci? Czy jeszcze to inaczej wygląda?
Mnie tu oczarował humor - bo całkowicie na poważnie nie wiem czy bym oglądała. No i od razu akcja od pierwszego odcinka - nie ma tego irytującego rozkręcania przez 4 odcinki.
Czy wspominałam, że bardzo podoba mi się głos Junkiego? Tzn. nie tylko męska barwa ale to co z nim robi - świetnie moduluje wypowiedzi. Zwróciłam na to uwagę w ML - to co wyczyniał głosem gdy uwodził główną to och i ach. Tutaj też fajnie się wypowiada. Szybko przeszłam do porządku nad jego okrągłą buzią.
Ten drugi - narzeczony głównej - też może być, aczkolwiek na razie niewiele o nim wiadomo tylko snuje się z melancholijna miną. Admete - Sob 12 Lut, 2022 11:46 Junki też śpiewa. A Drugi tak się będzie snuł nadal 😉 Choć potem polubilam tego aktora.Trzykrotka - Sob 12 Lut, 2022 12:35 O tak, Jun ki ma piękny głos. Tym głosem i oczami potrafi zdziałać cuda. Wtedy był tuż po wojsku, wykorzystał ten fakt żeby zmienić trochę emploi z pięknego, delikatnego chłopca (w King and Clown spokojnie można było uznać go za urodziwą dziewczynę) na bardziej męskie. W końcu ma się ten czarny pas w taekwondo...
Bogowie z buddyjskich zaświatów to Yama i Nefrytowy Cesarz - bóg śmierci i zaświatów oraz najwyższe bóstwo w panteonie. Podobno są bliźniakami Jak kiedyś usłyszysz o Nefrycie, to będziesz wiedziała o którym aktorze mowa
Niestety, ten drugi bohater do końca dramy tak się bez sensu snuje W innych dramach pokazał pazur, to on był mężem PMY w Siedmiodniowej Królowej, ale tu popisał się tylko pięknymi szatami.RaczejRozwazna - Sob 12 Lut, 2022 13:39 Wszystko jasne dzięki!
Szkoda zatem że nie rozwinęli postaci drugiego. Miałam ochotę na jakąś mroczną historię Ale aktor niczego sobie.
Co do Junkiegi jeszcze - on chwilami i w ML przypominał mi dziewczynę, gdy mu dali zbyt kolorowe szaty i trochę za mocny makijaż Ale głos mi to wynagradzał. No nie mój typ urody ale aktorsko świetny.
Swoją drogą widzę że oni tam multiartystyczni - grają, śpiewają, biją się fachowo i licho wie co jeszcze
Nefryt też ciekawy - mam wrażenie że się dobrze bawił tą rolą. Osobiście na każdą scenę z jagnięciem reagowałam niepohamowanym kwikiem. Loana - Sob 12 Lut, 2022 13:46 Muszę jeszcze raz usiąść do tego Arang, bo przyznam, że opis mnie zaciekawił i ja nawet obejrzałam 3/4 pierwszego odcinka, ale nie zaskoczyłam za bardzo wtedy. Trochę pewnie przez tą jakość obrazu, bo jakaś słaba była i mnie wnerwiało, że bardziej się musze domyślać wyrazu twarzy aktorów niż widzę to -_-RaczejRozwazna - Sob 12 Lut, 2022 13:56 Jakość jest rzeczywiście problemem ale na szczęście tylko chwilami. Właśnie w pierwszym odcinku najwięcej było tych chwil - mam nadzieję że już do końca będzie lepsza jakość. Dodam, że szukałam tylko online bo nie mam czasu na pobieranie - z moim internetem ładuje mi się coś za wolno.Trzykrotka - Sob 12 Lut, 2022 14:51 Tej Arang! Tej - Arang to dziewczyna
Co do drugiego - to bardzo mroczna postać i ma sporo tajemnic w zanadrzu Tylko aktora jakby ktoś zamroził. Nie wygrał roli tak świetnie jak Jun Ki.RaczejRozwazna - Sob 12 Lut, 2022 15:05 Aaaa to wszystko jasne. Tak coś czułam, że to gagatek.
Szkoda ze aktorsko nie podołał.
Muzyka mi się bardzo podoba!Admete - Sob 12 Lut, 2022 17:38 Miałam dzień lenia. Przez zdalne nauczanie mózg mi się ostatnio przegrzał. Przez pół dnia oglądałam Another Miss Oh. Zasadniczo to nie jest taka zła drama, przerysowana, ale ma świetne dialogi, postaci i przesłanie. Końcówka mogłaby być bez jednego elementu na koniec, ale da się przeżyć. Świetna para i bardzo intensywny związek.Loana - Sob 12 Lut, 2022 18:35 O, napisz proszę, bez jakiego elementu mogłaby ta drama być na koniec Jako fan spojlerów lubię wiedzieć czego się spodziewać, a myślę, że kiedyś do tej dramy usiądę, w końcu ma fajne kissy Admete - Sob 12 Lut, 2022 18:53 Ale dam w spoiler i tak
Spoiler:
Bohater stara się uniknąć śmierci w wypadku i udaje mu się, ale pod sam koniec ma zawał serca czy coś w tym guście - przy czym potem jest ślub i to takie trochę dziwne Obyłoby się bez tego.
BeeMeR - Sob 12 Lut, 2022 20:30 O tak, Drugi z Arang był wyjątkowo snujowaty, choć w innych rolach to całkiem niezły aktor.
Trzykrotka, tłumaczyłaś Arang?
RR, może jak oswoisz Junkiego to zechcesz zerknąć na Joseon Gunman?
To niezła, dynamiczna drama
https://www.youtube.com/watch?v=kcsG_nB5ljkRaczejRozwazna - Sob 12 Lut, 2022 21:37 Strzelanki? No nie wiem, nie wiem...
Oglądam dalej. Zaświaty i bogowie stale i niezmiennie: Junki znakomity, Nefryt też.
A jak się ładnie bohaterka ucieszyła na wieść o swoim pogrzebie
Cudownie absurdalne jest to chwilami Trzykrotka - Sob 12 Lut, 2022 22:04
BeeMeR napisał/a:
Trzykrotka, tłumaczyłaś Arang?
Nie, Aragonte tłumaczyła, przepięknie. Ale niewiele chyba...
Aragonte
Ruszyły nowe dramy, wreszcie! Na razie widzę tę z Park Min Young Admete - Sob 12 Lut, 2022 22:11 Jest też ta osadzona chyba watach 90. Twenty five twenty one. Tego z PMY nie będę oglądać, bo nigdy nie lubiłam noona romance, a zestawienie aktorów z tego serialu jest zupełnie nietrafione.