Fantastyka - Diuna (2020)
Agn - Nie 24 Paź, 2021 00:14
O, faktycznie - na moich seansach tez ludzie jedli jakos dyskretniej albo w ogole.
Ja dzis bylam na 3D w imaxie - boskosc! Glebia ekranu byla zabojcza.
Do tego bylam w gronie przyjaciol, po wyjsciu z kina gadalismy chyba jeszcze przez 2 godziny.
Ciesze sie, ze sie wam podobalo, Admete!
Admete - Nie 24 Paź, 2021 07:47
Nie mogę oglądać w 3d, bo moje oczy i głowa nie współpracują wtedy, ale wierzę, że to musi robić wrażenie.
annmichelle - Nie 24 Paź, 2021 09:36
Weszłam na filmweb.
Jak zawsze nie zawodzi.
Ale pomijając dyskusje (całkiem rzeczowe) i "dyskusje" (zupełnie "z czapy") jest tam też krótka dwuzdaniowa opinia wspomnianego tu wczoraj Tomasza Raczka:
Filmowa Diuna to nie tylko 50% powieści ale też 50% jakości literackiego dzieła Franka Herberta. Nie ma tu kunsztu .
Wg mnie nie jest to pozytywna uwaga...
Zadziwia mnie jak w "dyskusjach" ludzie starają się na siłę za pomocą np. epitetów przekonać innych do swoich racji i opinii. Przecież jak komuś się podobało/nie podobało to nie zmieni raczej zdania pod wpływem ubliżania, prawda?
Natomiast jest tym razem sporo rzeczowych dyskusji, co mnie cieszy , bo to raczej, niestety, rzadkość na filmwebie przy blockbusterach.
Tym razem jednak sobie tylko poczytałam.
Opinie bardzo podzielone: od zachwytów po rozczarowania, czyli jak prawie zawsze przy wielkich, głośnych produkcjach.
Skoro piszecie, że u Was w kinach też było głośno to widać taki standard dla filmu, a ja myślałam, że tylko u mnie technicy "dali czadu".
Admete - Nie 24 Paź, 2021 09:40
Ja się dyskusjami w takich wypadkach nie przejmuję, ani ich nie szukam. Po co? Poszłam na widowisko, dostałam, co chciałam Poddałam się nastrojowi, miałam przyjemny seans. Z Flmwebu nie korzystam już dawno, bo każe wyłączyć adblocka, a ja oprócz niego mam jeszcze dodatkową ochronę przed wyskakującymi okienkami w postaci wtyczki antywirusa Dlatego czasem dziwi mnie wygląd niektórych stron, jeśli korzystam z innego komputera. Mnóstwo śmieci mam jednak usuniętych na własnym laptopie. Książki nie pamiętam za bardzo oprócz próby gom jabbar i tekstu modlitwy wygłaszanej przez Jessikę. Ciekawy artykuł o powieści jest w Polityce sprzed dwóch tygodni chyba.
| annmichelle napisał/a: | | Skoro piszecie, że u Was w kinach też było głośno to widać taki standard dla filmu |
Napisałam, że u mnie nie było głośno, ale w tym kinie, choć jest Atmos, to zazwyczaj nagłośnienie nie jest przesadzone.
annmichelle - Nie 24 Paź, 2021 09:57
| Admete napisał/a: | | Ja się dyskusjami w takich wypadkach nie przejmuję, ani ich nie szukam. Po co? |
Zeby poznać opinie innych?
Tak jak my robimy to tutaj na forum?
Ja nie czytałam kompletnie nic o tym filmie (nawet zwiastunów, fot, wywiadów, itd.) przed jego obejrzeniem, ale jak już zobaczyłam to ciekawa byłam opinii innych widzów , szczególnie zwykłych ludzi, bo materiały promocyjne, czy sponsorowane recenzje mnie nie interesują - za wiele razy się na nich przejechałam, czy to w przypadku książek czy filmów.
Acha i dowiedziałam się przy okazji, potwierdźcie, jeśli to prawda, że w Polsce wyświetlano film z tytułem "Dune. Part One" - pojawia się na ekranie. Jest tak?
W Niemczech jest tylko "Dune", więc miny widzów, gdy film urwał się w połowie były zaskoczone. A ja się uśmiechnęłam, bo chwilę przed końcem powiedziałam do mojego męża: "A teraz będzie koniec" (tja, ma się tę intuicję i...zegarek ) .
Admete - Nie 24 Paź, 2021 10:13
| annmichelle napisał/a: | | Zeby poznać opinie innych? |
Nie żyję tym filmem aż tak, żeby się wgłębiać. Nie mam tyle czasu, wolę obejrzeć coś nowego albo przeczytać książkę. Dużo czasu zajmuje mi praca i czytanie do pracy.
Tak, pojawia się u nas napis, że to część pierwsza.
Agn - Nie 24 Paź, 2021 10:45
No coz, dla mnie to arcydzielo. Film wyglada jak trzeba, a nawet przerosl moje oczekiwania. Jest wg mnie przepiekny i ciekawy i cudownie odzwierciedla ducha ksiazki. Plus jest znakomicie zagrany. Nie wiem, czy Tomasz Raczek w ogole lubi sf, a to niestety zawsze rzutuje na odbior, nawet u wyrobionego krytyka. To tak jak ja bym miala recenzowac polska komedie romantyczna, ktore sa dla mnie nieogladalne. Zreszta - pisalam jakis czas temu - najwazniejsze sa dla mnie moje wrazenia, bo to ja bede ten film zakuwac na pamiec. Co niniejszym czynie - 3 seanse za mna, kolejne przede mna.
Lol jak ktos nie zwrocil uwagi na to, ze na samym poczatku jest napis "Dune part 1", no coz... To sie faktycznie mogl zdziwic.
Admete - Nie 24 Paź, 2021 10:51
I bardzo dobrze - ciesz się filmem
praedzio - Nie 24 Paź, 2021 10:56
| annmichelle napisał/a: |
Praedzio - jak wrażenia? (mogą być ukryte w spoilerach ) |
Na pewno jestem pod wrażeniem Głosu.
Wiedziałam, że to Villeneuve, więc nie spodziewałam się pochopnej akcji, a (pomna BR 2049) liczyłam na nastrój, przepiękne zdjęcia, ciekawie dobraną muzykę, a że garnitur aktorski był też niczego sobie (Geez, Leto Atryda żywcem wyjęty z tragedii antycznej! ), to w ogóle wlepiałam oczy w ekran z zachwytem.
Trochę rozpraszały mnie zniecierpliwione westchnienia koleżanki siedzącej obok, która nie znała ani książki, ani reżysera filmu i która później powiedziała, że takich dłużyzn się nie spodziewała, choć ogólnie zapewniała mnie, że film jej się podobał.
Ale zgodnie parsknęłyśmy w momencie, kiedy podczas ceremoniału przejęcia zwierzchnictwa nad Arrakis przedefilował dudziarz, a w tle odezwały się szkockie werble.
Co do muzyki, faktycznie, byla głośna - momentami dla mnie za głośna, ale z kolei niektóre momenty były bardzo cichutkie, po czym dźwięk narastał, narastał, narastał.... i KABUM! jest głośno. A właściwie GŁOŚNO. Zauważyłam to zwłaszcza w momencie przylotu statku z jedną z Bene Gesserit.
I tak, u nas w kinach wyświetlało się, że to część pierwsza.
Agn - Nie 24 Paź, 2021 11:18
Czekajcie, ja cos zle zrozumialam - znaczy ze niektore kina nie puszczaja napisu zaraz po wstepie Chani?
annmichelle - Nie 24 Paź, 2021 11:19
| Agn napisał/a: | Czekajcie, ja cos zle zrozumialam - znaczy ze niektore kina nie puszczaja napisu zaraz po wstepie Chani? |
U mnie pojawił się tylko napis "Dune".
Agn - Nie 24 Paź, 2021 11:25
Powinno ppd nim po chwili pojawic sie "part I". Wycieli z filmu???
annmichelle - Nie 24 Paź, 2021 11:28
Raczej nie było part 1, chyba, że zamknęłam wtedy oczy.
Admete - Nie 24 Paź, 2021 11:44
| praedzio napisał/a: | | Leto Atryda żywcem wyjęty z tragedii antycznej! |
Prawda? Świetne to było.
| praedzio napisał/a: | | ani reżysera filmu i która później powiedziała, że takich dłużyzn się nie spodziewała, choć ogólnie zapewniała mnie, że film jej się podobał. |
Jakie dłużyzny? Obie z Riellą wstrzymywałyśmy oddech. Klimatyczne to było. | praedzio napisał/a: | | Ale zgodnie parsknęłyśmy w momencie, kiedy podczas ceremoniału przejęcia zwierzchnictwa nad Arrakis przedefilował dudziarz, a w tle odezwały się szkockie werble. |
Ja to raczej położyłam na karb tego, że od tradycje się pomieszała. W końcu jest Duncan Idaho - to nawet sensowne, wiele lat upłynęło od puszczenia ziemi.
Agn - Nie 24 Paź, 2021 12:00
No wlasnie dla mnie tez dluzyzn nie bylo. Ale ja lubie tego rezysera, on daje czas na zlapanie oddechu, zastanowienie sie, nie bombarduje widza sieczka. Ja sobie ten film chlone.
Leto faktycznie jak z greckiej tragedii.
Siostra w UK chce isc na "Diune". I powiedziala, ze jak bede juz miala blureja, to ogladamy razem.
Sama zaproponowala, ja niewinna!
annmichelle - Nie 24 Paź, 2021 12:11
| Agn napisał/a: | | No wlasnie dla mnie tez dluzyzn nie bylo. Ale ja lubie tego rezysera, on daje czas na zlapanie oddechu, zastanowienie sie, nie bombarduje widza sieczka. |
Agn, to raczej nie chodzi o to, że ktoś oczekiwał sieczki i akcji non stop. Np. ja, nie oczekiwałam tego, a jednak częściowo rozumiem osoby, które piszą, że "były dłużyzny". Nie chcę pisać kiedy, gdzie, dlaczego - nie lubię takiego rozdzielania filmu, analizowania klatka po klatce. Chodzi raczej o ogólne wrażenia.
Pewnie dlatego, że znasz powieść widzisz po prostu ten film inaczej. Wiedziałaś czego się spodziewać. Plus Twoje mega pozytywne nastawienie już przed.
Ciesz się po prostu tym!
Ja uwielbiam takie uczucie, jak film lub książka totalnie mnie zachwycą i nie mam żadnych "ale".
P.S. To w Wlk. Brytanii też dopiero teraz była premiera?
Agn - Nie 24 Paź, 2021 12:26
Oj, pardon, mi chodzilo tylko o to, za co lubie rezysera, nie chcialam sugerowac, ze ktos oczekiwal sieczki i sie dlatego rozczarowal. Przepraszam, ze to tak zabrzmialo.
Tak, w UK tez dopiero teraz film wszedl do kin. Mieli piekna przedpremiere z obsada, rezyserem itd.
Swoja szosa po wczorajszym seansie dostalam plakacik. Kupie sobie antyrame i ladnie powiesze.
Agn - Nie 24 Paź, 2021 12:57
Och, wreszcie skonstatowalam, skad znam aktorke, ktora zagrala Shadout Mapes - krolowa Charlotte z Bridgertonow.
Meczylo mnie, gdzie juz ja widzialam...
praedzio - Nie 24 Paź, 2021 13:09
O, wiesz, że mnie też to męczyło?
Ale że Javiera Bardema rozpoznałam dopiero pod koniec filmu...
A Stellana Skaarsgarda wcale.
Agn - Nie 24 Paź, 2021 13:28
To dobrze, mialas przed oczami postacie, a nie aktorow.
annmichelle - Nie 24 Paź, 2021 13:30
| Agn napisał/a: | Oj, pardon, mi chodzilo tylko o to, za co lubie rezysera, nie chcialam sugerowac, ze ktos oczekiwal sieczki i sie dlatego rozczarowal. Przepraszam, ze to tak zabrzmialo. |
Hej, nie musisz przepraszać.
| Agn napisał/a: | Swoja szosa po wczorajszym seansie dostalam plakacik. Kupie sobie antyrame i ladnie powiesze. |
Który? Ten główny filmowy czy jakiś inny?
Aragonte - Nie 24 Paź, 2021 13:42
| annmichelle napisał/a: | Ale pomijając dyskusje (całkiem rzeczowe) i "dyskusje" (zupełnie "z czapy") jest tam też krótka dwuzdaniowa opinia wspomnianego tu wczoraj Tomasza Raczka:
Filmowa Diuna to nie tylko 50% powieści ale też 50% jakości literackiego dzieła Franka Herberta. Nie ma tu kunsztu .
Wg mnie nie jest to pozytywna uwaga... |
Raczek po filmie sięgnął po książkę i go zachwyciła, jak czytałam - może stąd ta uwaga
Ja tam dyskusje czytać lubię
Agn - Nie 24 Paź, 2021 14:12
Annmichelle, ten co jest okladka ksiazki. Zacny. Maly, ale jest.
annmichelle - Pon 25 Paź, 2021 09:42
| Agn napisał/a: | Annmichelle, ten co jest okladka ksiazki. Zacny. Maly, ale jest. |
Jak już oprawisz to zdjęcie poproszę.
Agn - Pon 25 Paź, 2021 11:46
Raczej tego nie unikniecie.
|
|
|