Literatura - Proza i poezja - To czytamy - mole książkowe w akcji ;) Odsłona III
Agn - Nie 20 Sie, 2017 10:37
| Trzykrotka napisał/a: | | Ja sobie z przyjemnością czytam kryminały o sędzim Di. Rzecz dzieje się w Chinach (XiX wiecznych? XVIII może?). Sędzia pokoju Di jest Shelockiem Holmesem swojej epoki. Lekkie i przyjemne. |
Widziałam je w bibliotece i myślałam, czy nie zgarnąć czegoś. Kolejność ma znaczenie?
| Admete napisał/a: | | Muszę Milczenie Scorsese w końcu obejrzeć. |
Ja też. Miałam pójść do kina i mi nie wyszło. Niby wiem, że to tak jakby znowu nakręcił Misję (którą kocham!!!), ale niemniej...
Aragonte - Nie 20 Sie, 2017 11:25
| Trzykrotka napisał/a: | | Ja sobie z przyjemnością czytam kryminały o sędzim Di. Rzecz dzieje się w Chinach (XiX wiecznych? XVIII może?). Sędzia pokoju Di jest Shelockiem Holmesem swojej epoki. Lekkie i przyjemne. |
A czyje to? W sensie czyjego autorstwa? Bo nie znam.
Agn - Nie 20 Sie, 2017 11:33
O, ten pan: https://pl.wikipedia.org/wiki/Robert_van_Gulik
Szafran - Nie 20 Sie, 2017 11:34
| Admete napisał/a: | | Moi przyjaciele mają te książki u siebie. Muszę Milczenie Scorsese w końcu obejrzeć. |
Lepiej zrobisz, oglądając starą japońską adaptację. "Milczenie" Scorsese jest nużące i mocno łopatologiczne. Tylko zdjęcia piękne.
Bardzo mi się nie podobało jego potraktowanie cudownie lapidarnego materiału literackiego.
Admete - Nie 20 Sie, 2017 11:56
Jak znajdę wersję japońską, to obejrzę.
Barbarella - Nie 20 Sie, 2017 19:01
Przeczytałam "W cieniu koronkowej parasolki". Aaaaaaaaaaaaaaahhhh. Bardzo mi się podobała.
BeeMeR - Nie 20 Sie, 2017 19:08
"Przestrzenie Krakowa" nie jetem na 100% pewna tytułu, bo książka została u Rodziców i nie mam jak sprawdzić, to kilka opracowań pod redakcją m.in. Bujaka (acz nie przez niego pisanych) traktujących o dawnym Krakowie: Rynku Głównym i jego funkcjach (handlowej, komunikacyjnej, społecznej, obrzędowej), Starym Kleparzu i jego tradycjach (nie miałam pojęcia, że miał być zwany Florencją, od imienia patrona tamtejszego Kościoła, ale nazwa się nie przyjęła ), Nowej Hucie itp. Miejscami słabsze, miejscami lepsze - generalnie dla mnie ciekawe.
Agn - Wto 22 Sie, 2017 20:27
Arystokratka w ukropie - równie ucieszne jak jedynka. Płaczę ze śmiechu, ludzie w autobusie przyglądają mi się jak przyrodnicy na nieznany gatunek owada.
Admete - Wto 22 Sie, 2017 20:38
"Nawet bomba atomowa nie może się równać z okrucieństwem i bezwzględnością pozbawionych sumienia ludzi." - to z książki, która teraz czytam - "300 lat milczenia. W poszukiwaniu ukrytych japońskich chrześcijan."
Trzykrotka - Śro 23 Sie, 2017 09:50
| Agn napisał/a: | Widziałam je w bibliotece i myślałam, czy nie zgarnąć czegoś. Kolejność ma znaczenie? |
Żadnego. Tzn. sędzia Di raz jest na placówce w Kantonie, raz tu, raz tam, jest kawalerem/ma dwie żony/trzy żony - ale to tło, które nie ma znaczenia dla opowieści. Ja czytałam zupełnie przypadkowo i na wyrywki.
Agn - Śro 23 Sie, 2017 12:51
Czyli jak dla mnie ma znaczenie, bo serie kryminałów, jak się wciągnę, lubię z rozwojem postaci i jego życia prywatnego.
Dzięki za cynk.
Admete - Wto 29 Sie, 2017 12:24
Zaczęłam Międzymorze Ziemowita Szczerka, jest zabawnie i strasznie jednocześnie. Autor ma trafne obserwacje i niestety nie są one dla nas optymistyczne.
Agn - Wto 29 Sie, 2017 13:04
Zaczynam się przyzwyczajać, że nie ma wizji optymistycznej...
Admete - Wto 29 Sie, 2017 13:24
Tak - żyjemy w dziwnych czasach i lepiej to już było.
Deanariell - Wto 29 Sie, 2017 19:21
| Admete napisał/a: | | Tak - żyjemy w dziwnych czasach i lepiej to już było. |
Tak w sumie, kiedy się głębiej zastanowić, to się okazuje, że ludziom żyjącym w danych czasach zawsze się wydaje, że są one jeszcze dziwniejsze od tych minionych. Zwłaszcza u nas w kraju - ciągle były jakieś wojny/walki, później rozbiory, znowu wojny, komunizm (ponoć jeszcze nie miniony ), generalnie zawsze "coś". Wieczna tęsknota za spokojnym życiem w poczuciu bezpieczeństwa i względnym dobrobycie...
Admete - Wto 29 Sie, 2017 19:33
Nie mam na myśli perspektywy historycznej, tylko polityczną.
Deanariell - Wto 29 Sie, 2017 20:04
| Admete napisał/a: | | Nie mam na myśli perspektywy historycznej, tylko polityczną. |
Wszystko jedno, na to samo wychodzi.
Admete - Wto 29 Sie, 2017 21:01
Nie wychodzi na to samo, bo ogarniam perspektywę polityczną od roku 1989. To miałam na myśli, ze lepiej już mieliśmy. Nie miałam na myśli czegoś w stylu - o tempora, o mores.
Deanariell - Wto 29 Sie, 2017 23:51
| Admete napisał/a: | | Nie miałam na myśli czegoś w stylu - o tempora, o mores. |
Też nie miałam tego na myśli.
Chodziło mi bardziej o to, że wszystko jedno, kto będzie rządził krajem, to i tak zawsze znajdzie się część zadowolonych oraz ich przeciwników (wkurzonych na aktualne władze) plus osoby, którym wszystko jedno. Np. Ty (my ) uważasz, że "lepiej już było" - natomiast całkiem sporo ludzi sądzi, że "lepiej" jest dopiero teraz. Kwestia gustu (tzn. co komu pasuje) i poglądów. Dlatego "ciekawe czasy", to mamy w Polsce w zasadzie nieustannie (z tego czy tamtego punktu widzenia) - i jak pokazuje praktyka, stają się wciąż ciekawsze.
Ale powinnaś się cieszyć, bo reżimowa minister destrukcji edukacji ogłosiła 500 plus dla dyplomowanych. No, to dyplomowani już nie pójdą strajkować jak coś, bo im podwyżkę jeszcze odbiorą. Zasada "Dziel i rządź" jako żywo stosowana w praktyce...
Admete - Śro 30 Sie, 2017 06:11
Mnie to niedługo nie będzie dotyczyć. Jak zmienią ustawę o logopedach, pedagogach i bibliotekarzach. Nie wczuwam się.
| Deanariell napisał/a: | nie miałam tego na myśli. |
Takie odniosłam wrażenie. A moja opinia najbardziej dotyczy książki. Szczerek jeździ po peryferiach Zachodu i obserwuje. Jak to u niego - jest zabawnie, ale i niepokojąco.
Deanariell - Śro 30 Sie, 2017 13:58
| Admete napisał/a: | | Mnie to niedługo nie będzie dotyczyć. Jak zmienią ustawę o logopedach, pedagogach i bibliotekarzach. Nie wczuwam się. |
Niedługo, co nie znaczy, że już natychmiast. Przecież nie oddasz, jak wpłacą na konto. Poza tym nie wiadomo, może jeszcze kiedyś wrócisz do nauczania języka.
| Admete napisał/a: | | moja opinia najbardziej dotyczy książki |
Ok.
BeeMeR - Wto 05 Wrz, 2017 13:36
Sztuka podróżowania - Jacek Pałkiewicz
Kompendium wiedzy w temacie podróżowania/turystyki - tj. takie ma aspiracje, książka jest jednak nierówna: miejscami totalnie oczywista (np. że w podróż dobrze wziąć bieliznę na zmianę i to bawełnianą, że tanie linie są tanie, ale nie tak komfortowe jak drogie, a do jazdy samochodem trzeba zadbać o paliwo ). miejscami jakby szukała dziury w całym, bo nie na każdą wyprawę trzeba brać radiostację i lokalizator gps , zawiera obrzydliwą reklamę jednego z towarzystw ubezpieczeniowych (tak, wiem, sponsoring, szeroko opisany również ) oraz autoreklamę, własne zdanie autora w temacie islamu i islamizacji, ale także jest tam trochę ciekawostek związanych z przeróżnymi krajami i przedstawia pokrótce sylwetki podróżników i podróżniczek-pionierów i ich wypraw - to ostatnie interesowało mnie najwięcej.
BeeMeR - Wto 05 Wrz, 2017 15:17
Niezwykłe katastrofy XX wieku - Aleksander Grobicki
Krótkie, rzeczowe (acz w kilku przypadkach stronnicze) przedstawienie wybrany6ch katastrof ubiegłego wieku - o niektórych wiadomo chyba każdemu (Titanic, Hindenburg), o niektórych wiedziałam od dziecka, ale właściwie bez przyczyn (Czarnobyl), o niektórych nie wiedziałam dotąd nic - np. Eksplozja z Helifaxu
http://www.tawernaskipper...zyl-miasto/4416
Polecam, jeśli kogoś interesują wybuchy wulkanów, lawiny błotne, opary trujące całe wioski w Kamerunie, pociągi wpadające do wody lub zaczadzone w tunelach, tonące parowce poszukiwaczy złota, promy o otwartych wrotach, pożary w samolocie i wiele innych tragedii tego typu.
BeeMeR - Śro 06 Wrz, 2017 15:28
Amazonka. Zagadka źródła królowej rzek - Jacek Pałkiewicz
Matko kochana, co za chwalipięta z tego autora! Miałam już przedsmak tego w sztuce podróżowania, ale tu już przechodzi ludzkie pojęcie! Chciałam poczytać o wyprawie i odkryciu źródeł Amazonki, a prócz tytułowej wyprawy mam stek dygresji (z czego dwa podrozdziały kopiuj-wklej ze wspomnianej Sztuki podróżowania (np. o dryfowaniu szalupą ratunkową po Atlantyku - ciekawe, ale nijak nie związane z treścią główną )- albo i na odwrót), autoreklamy, niepotrzebnych informacji kogo autor zna, co dokonał i gdzie mu artykuły drukują, wrr
Ciekawe czy dobrnę do końca (bo miejscami jest jednak ciekawe) czy polegnę na jakiejś kolejnej dygresji bez związku
edit:
Widzę, że nie tylko ja mam mało pochlebne zdanie
http://lubimyczytac.pl/ks...a-krolowej-rzek
Admete - Śro 06 Wrz, 2017 15:37
Nie czytam jego książek, nudzą mnie. No i ma słaby warsztat pisarski. Teraz czytam biografię Lema - Wojciech Orliński - "Lem życie nie z tej ziemi".
|
|
|