To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Literatura - Proza i poezja - To czytamy - mole książkowe w akcji ;) Odsłona III

Agn - Nie 20 Sie, 2017 10:37

Trzykrotka napisał/a:
Ja sobie z przyjemnością czytam kryminały o sędzim Di. Rzecz dzieje się w Chinach (XiX wiecznych? XVIII może?). Sędzia pokoju Di jest Shelockiem Holmesem swojej epoki. Lekkie i przyjemne.

Widziałam je w bibliotece i myślałam, czy nie zgarnąć czegoś. Kolejność ma znaczenie? :mysle:
Admete napisał/a:
Muszę Milczenie Scorsese w końcu obejrzeć.

Ja też. Miałam pójść do kina i mi nie wyszło. Niby wiem, że to tak jakby znowu nakręcił Misję (którą kocham!!!), ale niemniej...

Aragonte - Nie 20 Sie, 2017 11:25

Trzykrotka napisał/a:
Ja sobie z przyjemnością czytam kryminały o sędzim Di. Rzecz dzieje się w Chinach (XiX wiecznych? XVIII może?). Sędzia pokoju Di jest Shelockiem Holmesem swojej epoki. Lekkie i przyjemne.

A czyje to? W sensie czyjego autorstwa? Bo nie znam.

Agn - Nie 20 Sie, 2017 11:33

O, ten pan: https://pl.wikipedia.org/wiki/Robert_van_Gulik
Szafran - Nie 20 Sie, 2017 11:34

Admete napisał/a:
Moi przyjaciele mają te książki u siebie. Muszę Milczenie Scorsese w końcu obejrzeć.

Lepiej zrobisz, oglądając starą japońską adaptację. "Milczenie" Scorsese jest nużące i mocno łopatologiczne. Tylko zdjęcia piękne.
Bardzo mi się nie podobało jego potraktowanie cudownie lapidarnego materiału literackiego.

Admete - Nie 20 Sie, 2017 11:56

Jak znajdę wersję japońską, to obejrzę.
Barbarella - Nie 20 Sie, 2017 19:01

Przeczytałam "W cieniu koronkowej parasolki". Aaaaaaaaaaaaaaahhhh. Bardzo mi się podobała.
BeeMeR - Nie 20 Sie, 2017 19:08

"Przestrzenie Krakowa" nie jetem na 100% pewna tytułu, bo książka została u Rodziców i nie mam jak sprawdzić, to kilka opracowań pod redakcją m.in. Bujaka (acz nie przez niego pisanych) traktujących o dawnym Krakowie: Rynku Głównym i jego funkcjach (handlowej, komunikacyjnej, społecznej, obrzędowej), Starym Kleparzu i jego tradycjach (nie miałam pojęcia, że miał być zwany Florencją, od imienia patrona tamtejszego Kościoła, ale nazwa się nie przyjęła ;) ), Nowej Hucie itp. Miejscami słabsze, miejscami lepsze - generalnie dla mnie ciekawe.
Agn - Wto 22 Sie, 2017 20:27

Arystokratka w ukropie - równie ucieszne jak jedynka. Płaczę ze śmiechu, ludzie w autobusie przyglądają mi się jak przyrodnicy na nieznany gatunek owada.
:lol:

Admete - Wto 22 Sie, 2017 20:38

"Nawet bomba atomowa nie może się równać z okrucieństwem i bezwzględnością pozbawionych sumienia ludzi." - to z książki, która teraz czytam - "300 lat milczenia. W poszukiwaniu ukrytych japońskich chrześcijan."
Trzykrotka - Śro 23 Sie, 2017 09:50

Agn napisał/a:
Widziałam je w bibliotece i myślałam, czy nie zgarnąć czegoś. Kolejność ma znaczenie? :mysle:

Żadnego. Tzn. sędzia Di raz jest na placówce w Kantonie, raz tu, raz tam, jest kawalerem/ma dwie żony/trzy żony - ale to tło, które nie ma znaczenia dla opowieści. Ja czytałam zupełnie przypadkowo i na wyrywki.

Agn - Śro 23 Sie, 2017 12:51

Czyli jak dla mnie ma znaczenie, bo serie kryminałów, jak się wciągnę, lubię z rozwojem postaci i jego życia prywatnego. :)
Dzięki za cynk. :)

Admete - Wto 29 Sie, 2017 12:24

Zaczęłam Międzymorze Ziemowita Szczerka, jest zabawnie i strasznie jednocześnie. Autor ma trafne obserwacje i niestety nie są one dla nas optymistyczne.
Agn - Wto 29 Sie, 2017 13:04

Zaczynam się przyzwyczajać, że nie ma wizji optymistycznej...
Admete - Wto 29 Sie, 2017 13:24

Tak - żyjemy w dziwnych czasach i lepiej to już było.
Deanariell - Wto 29 Sie, 2017 19:21

Admete napisał/a:
Tak - żyjemy w dziwnych czasach i lepiej to już było.

Tak w sumie, kiedy się głębiej zastanowić, to się okazuje, że ludziom żyjącym w danych czasach zawsze się wydaje, że są one jeszcze dziwniejsze od tych minionych. ;) Zwłaszcza u nas w kraju - ciągle były jakieś wojny/walki, później rozbiory, znowu wojny, komunizm (ponoć jeszcze nie miniony :-P ), generalnie zawsze "coś". Wieczna tęsknota za spokojnym życiem w poczuciu bezpieczeństwa i względnym dobrobycie... :roll:

Admete - Wto 29 Sie, 2017 19:33

Nie mam na myśli perspektywy historycznej, tylko polityczną.
Deanariell - Wto 29 Sie, 2017 20:04

Admete napisał/a:
Nie mam na myśli perspektywy historycznej, tylko polityczną.

Wszystko jedno, na to samo wychodzi. :-P

Admete - Wto 29 Sie, 2017 21:01

Nie wychodzi na to samo, bo ogarniam perspektywę polityczną od roku 1989. To miałam na myśli, ze lepiej już mieliśmy. Nie miałam na myśli czegoś w stylu - o tempora, o mores.
Deanariell - Wto 29 Sie, 2017 23:51

Admete napisał/a:
Nie miałam na myśli czegoś w stylu - o tempora, o mores.

Też nie miałam tego na myśli. :-P

Chodziło mi bardziej o to, że wszystko jedno, kto będzie rządził krajem, to i tak zawsze znajdzie się część zadowolonych oraz ich przeciwników (wkurzonych na aktualne władze) plus osoby, którym wszystko jedno. Np. Ty (my ;) ) uważasz, że "lepiej już było" - natomiast całkiem sporo ludzi sądzi, że "lepiej" jest dopiero teraz. :roll: Kwestia gustu (tzn. co komu pasuje) i poglądów. Dlatego "ciekawe czasy", to mamy w Polsce w zasadzie nieustannie (z tego czy tamtego punktu widzenia) - i jak pokazuje praktyka, stają się wciąż ciekawsze. :roll: :cool:

Ale powinnaś się cieszyć, bo reżimowa minister destrukcji edukacji ogłosiła 500 plus dla dyplomowanych. :twisted: No, to dyplomowani już nie pójdą strajkować jak coś, bo im podwyżkę jeszcze odbiorą. :roll: Zasada "Dziel i rządź" jako żywo stosowana w praktyce...

Admete - Śro 30 Sie, 2017 06:11

Mnie to niedługo nie będzie dotyczyć. Jak zmienią ustawę o logopedach, pedagogach i bibliotekarzach. Nie wczuwam się.

Deanariell napisał/a:
nie miałam tego na myśli. :-P

Takie odniosłam wrażenie. A moja opinia najbardziej dotyczy książki. Szczerek jeździ po peryferiach Zachodu i obserwuje. Jak to u niego - jest zabawnie, ale i niepokojąco.

Deanariell - Śro 30 Sie, 2017 13:58

Admete napisał/a:
Mnie to niedługo nie będzie dotyczyć. Jak zmienią ustawę o logopedach, pedagogach i bibliotekarzach. Nie wczuwam się.

Niedługo, co nie znaczy, że już natychmiast. :-P Przecież nie oddasz, jak wpłacą na konto. :twisted: Poza tym nie wiadomo, może jeszcze kiedyś wrócisz do nauczania języka. :mysle:

Admete napisał/a:
moja opinia najbardziej dotyczy książki

Ok. ;)

BeeMeR - Wto 05 Wrz, 2017 13:36

Sztuka podróżowania - Jacek Pałkiewicz

Kompendium wiedzy w temacie podróżowania/turystyki - tj. takie ma aspiracje, książka jest jednak nierówna: miejscami totalnie oczywista (np. że w podróż dobrze wziąć bieliznę na zmianę i to bawełnianą, że tanie linie są tanie, ale nie tak komfortowe jak drogie, a do jazdy samochodem trzeba zadbać o paliwo :roll: ). miejscami jakby szukała dziury w całym, bo nie na każdą wyprawę trzeba brać radiostację i lokalizator gps :P , zawiera obrzydliwą reklamę jednego z towarzystw ubezpieczeniowych (tak, wiem, sponsoring, szeroko opisany również :roll: ) oraz autoreklamę, własne zdanie autora w temacie islamu i islamizacji, ale także jest tam trochę ciekawostek związanych z przeróżnymi krajami i przedstawia pokrótce sylwetki podróżników i podróżniczek-pionierów i ich wypraw - to ostatnie interesowało mnie najwięcej.

BeeMeR - Wto 05 Wrz, 2017 15:17

Niezwykłe katastrofy XX wieku - Aleksander Grobicki

Krótkie, rzeczowe (acz w kilku przypadkach stronnicze) przedstawienie wybrany6ch katastrof ubiegłego wieku - o niektórych wiadomo chyba każdemu (Titanic, Hindenburg), o niektórych wiedziałam od dziecka, ale właściwie bez przyczyn (Czarnobyl), o niektórych nie wiedziałam dotąd nic - np. Eksplozja z Helifaxu
http://www.tawernaskipper...zyl-miasto/4416

Polecam, jeśli kogoś interesują wybuchy wulkanów, lawiny błotne, opary trujące całe wioski w Kamerunie, pociągi wpadające do wody lub zaczadzone w tunelach, tonące parowce poszukiwaczy złota, promy o otwartych wrotach, pożary w samolocie i wiele innych tragedii tego typu.

BeeMeR - Śro 06 Wrz, 2017 15:28

Amazonka. Zagadka źródła królowej rzek - Jacek Pałkiewicz

Matko kochana, co za chwalipięta z tego autora! Miałam już przedsmak tego w sztuce podróżowania, ale tu już przechodzi ludzkie pojęcie! Chciałam poczytać o wyprawie i odkryciu źródeł Amazonki, a prócz tytułowej wyprawy mam stek dygresji (z czego dwa podrozdziały kopiuj-wklej ze wspomnianej Sztuki podróżowania (np. o dryfowaniu szalupą ratunkową po Atlantyku - ciekawe, ale nijak nie związane z treścią główną :roll: )- albo i na odwrót), autoreklamy, niepotrzebnych informacji kogo autor zna, co dokonał i gdzie mu artykuły drukują, wrr :roll:
Ciekawe czy dobrnę do końca (bo miejscami jest jednak ciekawe) czy polegnę na jakiejś kolejnej dygresji bez związku :czekam2:

edit:
Widzę, że nie tylko ja mam mało pochlebne zdanie :roll:
http://lubimyczytac.pl/ks...a-krolowej-rzek

Admete - Śro 06 Wrz, 2017 15:37

Nie czytam jego książek, nudzą mnie. No i ma słaby warsztat pisarski. Teraz czytam biografię Lema - Wojciech Orliński - "Lem życie nie z tej ziemi".