To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Literatura - Proza i poezja - Ostatnio przeczytane II

milenaj - Nie 02 Gru, 2012 16:59

Cytat:
A teraz będę czytać Sekretną kochankę Dickensa autorstwa Claire Tomalin. W Welbildzie można kupić za 15 zł.

Też dorwałam na przecenie w Matrasie.

BeeMeR - Śro 05 Gru, 2012 07:39

Cytat:
Życie przestępcze w przedwojennej Polsce
Brzmi bardzo ciekawie - muszę się rozejrzeć. Na mnie czeka m.in. "Prosto do raju" opowiadania z czasów PRL na polskiej wsi, ale postanowiłam najpierw rozprawić się z książkami pożyczonymi - i tak np. kończę na zmianę "Dawną Polskę w anegdocie" Aine i "Spacerownik Wrocławski" Anaru :mrgreen:
Admete - Śro 05 Gru, 2012 17:48

A Sekretna kochanka Dickensa bardzo dobrze napisana. Aż żal, że nie ma u nas biografii Austen napisanej przez Claire Tomalin.
Anonymous - Czw 13 Gru, 2012 14:31

Przeczytałam i napisałam o książce najnowszej Szymusia H. i zawiodłam się strasznie. Chyba chłopak powinien sobie dać na wstrzymanie, bo chyba pisze za dużo i ta ksiażka jest taka... wodnista.
Agn - Czw 13 Gru, 2012 15:49

Jak wcisnęłam do niej nos też uznałam, że jakaś taka... słabizna mu wyszła. Jakby na zlecenie, ale bez weny. :roll:
Anonymous - Czw 13 Gru, 2012 15:52

A niby pisał, że tak chciał o tym pisać i ojej i jak super. A zupełnie tej pasji nie czuć.
Admete - Czw 13 Gru, 2012 18:04

A ja czytam Kopalińskiego "Opowieści o rzeczach powszednich" ;)
Agn - Czw 13 Gru, 2012 18:09

Ja natomiast czytam jednocześnie Koreę szerokopasmową Konrada Godlewskiego oraz W Korei Anny Sawińskiej. Nie zgadniecie, o czym są te książki, hihi. Obie bardzo mi się podobają, a każda podoba mi się za coś innego.
Admete - Czw 13 Gru, 2012 18:11

Też bym chętnie poczytała o Korei i Japonii.Może kiedyś się któraś z tych książek trafi w bibliotece.
Agn - Czw 13 Gru, 2012 18:16

Tudzież ja mogę coś pożyczyć. :-)
Admete - Czw 13 Gru, 2012 18:22

Przesyłanie książek drogie jest i mogą zginąć :) Może z czasem cos się u nas pojawi albo sobie kupię.
Agn - Czw 13 Gru, 2012 19:15

Jakbym was kiedyś odwiedzała i dalej byś miała chęć, to daj znać - przywiozę. :-)
Admete - Czw 13 Gru, 2012 20:20

Na pewno dam znać :)
Anonymous - Wto 18 Gru, 2012 01:09

"Niezwykłe kobiety Romanowów" właśnie skończyłam i powiem jedno - książka jest świetna. Cztery główne bohaterki na tle Wielkiej Historii
Anonymous - Nie 23 Gru, 2012 11:37

I "Kobiety Romanowów" były świetne. "Pierwsze Damy II RP" mnie ogromnie zawiodły. Szkoda mi tej książki.

Jakby ktoś chciał nabyć w Biedronce są taniej, podobno jest też nowa JK Rowling. I ogólnie fajne tytuły. Jak nie wykupiono. Ja swoje I Damy wzięłam przedostatnie.

Admete - Nie 23 Gru, 2012 12:03

Czytam thriller "Ostatni dobry człowiek" - polecam, dobrze się czyta. Autor ( to pseudonim ukrywający dwie osoby ) A.J.Kazinski.

http://www.wydawnictwoamb...y-cz%C5%82owiek

Agn - Nie 23 Gru, 2012 19:59

A do mnie dotarły moje zamówione książki z Kwiatów Orientu!!! Zaproszenie na kimchi (jakie to cieniutkie!) i Koreańczycy, Chińczycy, Japończycy (mlask!).
I wcale nie ślinię się do koreańskich fiszek...

No w każdym razie szykują mi się skośne święta. *szczerzy się jak głupi do sera* :mrgreen:

Anonymous - Śro 26 Gru, 2012 14:27

Nic lepszego na Święta niż krwawa zbrodnia w starym stylu! Agatuję się w dalszym ciągu i w I święto przeczytałam Morderstwo w Boże narodzenie. Agata miewa słabsze książki, ale ta jest świetna, przedstawicielka jej szczytowej formy :)
arlekin - Śro 26 Gru, 2012 23:25

Wrzucę wam linka do bloga na którym ukazują się, krótkie opowiadanie, powiedzcie co o tym myślicie, bo ja nie jestem obiektywna:). Jak widzę nieźli z was recenzenci. żeby nie było nie mój blog :)
http://mojakraina.bloa.pl/

A ja utknęła w III tomie Ucznia diabła - powiem wam, ze sporo się wyjaśniło mi na temat piekła i nieba :mrgreen:

migotka - Czw 27 Gru, 2012 21:02

http://slowemmalowane.blo...s-prababki.html
Romans prababki

Anonymous - Czw 27 Gru, 2012 21:28

arlekin napisał/a:
Jak widzę nieźli z was recenzenci. żeby nie było nie mój blog

Jeśli uważnie się przyglądasz, zobaczysz, że większość z Nas niechętnie regularnie czyta z ekranu dłuższe teksty

Agn - Czw 27 Gru, 2012 21:37

Co nie znaczy, że nie możem spróbować. :P
arlekin napisał/a:
A ja utknęła w III tomie Ucznia diabła - powiem wam, ze sporo się wyjaśniło mi na temat piekła i nieba :mrgreen:

A to nie jest takie dla młodzieży coś, że diabeł szuka następcy, a trafia mu się wcielenie anielskości? Czy merdają mi się serie?

arlekin - Czw 27 Gru, 2012 23:05

Tak tak Agn to właśnie to :)

Lady to nie są długie teksty i mam nadzieje, ze się wam spodobają :) :love_shower:

Anonymous - Czw 27 Gru, 2012 23:13

Nie bierz tego do siebie... ja czytuję tylko blogi z recenzjami. Raz na ruski rok jakiegoś fanfikołka. Więc nawet tam nie zaglądam, bo i tak wiem, że nie przeczytam. Mam za chore oczy, żeby je jeszcze nadwyrężać.
arlekin - Pią 28 Gru, 2012 02:51

Lady w cale do siebie tego nie wzięła. Uczę sie czytac miedzy wierszami, wiec spoko hitlerku :mrgreen: