To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Muzyka - Muzyka Klasyczna...

Tamara - Śro 06 Lis, 2024 13:52

RaczejRozwazna napisał/a:
kształcenie dzieci jest niebezpieczne, więcej może być z tego szkody niż pożytku,

zgadza się, dlatego trzeba program dostosowywać do możliwości fizjologicznych dziecka, a nie produkować cudowne dzieci przez narzucanie im zbyt trudnego repertuaru, co daje bardzo efektowną krótkotrwałą karierę i trwałe uszkodzenie narządu wykonawczego plus całkowite zniechęcenie do muzyki, i to dotyczy zarówno śpiewu jak i gry na instrumentach.

To że technika nauczania jest wspólna dla wszystkich to nie znaczy że wszyscy ją opanują

zgadza się, ci co nie są w stanie tego zrobić, nie mają prawa uzyskać dyplomu śpiewaka. Niestety sądząc po tym, jak śpiewają kolejne młode pokolenia, zaczyna dominować zasada "śpiewać każdy może".

na nauce śpiewu w szkole zaczyna się od tych podstaw dotyczących oddychania.

zaczyna-ŁO pół wieku temu. Nie wiem jak jest teraz, obawiam się, że wymagania względem uczniów są stopniowo zaniżane.

Tamara - Śro 06 Lis, 2024 13:57

Aragonte napisał/a:
Edit: szkoda, że Kiepura śpiewa Nessum Dorma po niemiecku :wink: Wolę włoski oryginał.

No niestety, z tego co się zdołałam zorientować, jest to jego jedyne nagranie tej arii. Kiepura był związany z niemieckimi wytwórniami, to pewnie dlatego.

Admete - Śro 06 Lis, 2024 14:48

Tamara napisał/a:
Nie wiem jak jest teraz, obawiam się, że wymagania względem uczniów są stopniowo zaniżane.

Nas niczego nie uczono pod tym względem, miałam jakąś przypadkową nauczycielkę. Nic nie pamiętam z muzyki. Z plastyki za to sporo.

RaczejRozwazna - Śro 06 Lis, 2024 16:44

Na muzyce to rzadko chyba... Chyba ze ktoś miał lekcje śpiewu (albo dobrą nauczycielkę).

Co do wokalistów jeszcze - wciąż uczelnie są oblegane ponad miarę. Jest wybór. Niemniej głos to chyba najmniej wdzięczny do kształcenia "instrument". No i poziom kształcenia śpiewaków w Polsce nie jest zbyt wysoki... choć jest i tak lepiej niż przed laty.

Tamara - Śro 06 Lis, 2024 21:19

No i poziom kształcenia śpiewaków w Polsce nie jest zbyt wysoki... choć jest i tak lepiej niż przed laty.

Tu się nie zgodzę, moim zdaniem jest coraz gorzej. Ale to moje zdanie :wink: myślę, że dlatego, że nauczycielami jest już pokolenie powojenne, samo nie nauczone porządnego technicznie śpiewu, więc nie mogą nauczyć czegoś, czego sami dobrze nie umieją. Poza tym u nas jak zawsze w dziedzinach sztuk pięknych najważniejsze są znajomości i plecy, więc sławę, angaż i starty w konkursach mają zapewnione nie ci, którzy mają talent, a ci , którzy mają mocne plecy, nawet jeżeli beczą jak kozły i piszczą jak stare drzwi.

RaczejRozwazna - Śro 06 Lis, 2024 21:31

Ale weź pod uwagę, że sporo młodszej kadry kształciło się już za granicą na rożnych kursach, podyplomówkach itp. itd. Poza tym w szkolnictwie artystycznym nie zawsze dobry nauczyciel to jednocześnie dobry wykonawca.
Natomiast jeśli chodzi o konkursy i inne takie to młodzież coraz częściej sama aplikuje. Tych imprez jest coraz więcej.

Aragonte - Czw 07 Lis, 2024 00:15

Tamara napisał/a:
Aragonte napisał/a:
Edit: szkoda, że Kiepura śpiewa Nessum Dorma po niemiecku :wink: Wolę włoski oryginał.

No niestety, z tego co się zdołałam zorientować, jest to jego jedyne nagranie tej arii. Kiepura był związany z niemieckimi wytwórniami, to pewnie dlatego.

Znalazłam jeszcze wykonanie z jakiegoś filmu, pewnie to, o którym wspomniałaś:
https://www.youtube.com/watch?v=qBfiMt-x3I8
Znowu będziemy wyć to po cichu :rotfl:

A tutaj porównanie Franco Corelliego ze współczesnymi tenorami :wink:
https://www.youtube.com/watch?v=vTDLIx1mJ_E

Jutro jakoś poprzeklejam te posty, dziś mi się nie chce :-P

Edit: Tamara mnie zabije - znalazłam jeszcze porówanie iluś tam wykonań słynnego "vincero" :rotfl: część jest naprawdę stara i kiepskiej jakości, ale wykonania na moje ucho pierwszorzędne:
https://www.youtube.com/watch?v=krE-MxjPPWM

Idę sobie wyć pod prysznicem "vinceroooooooo" :-P

praedzio - Czw 07 Lis, 2024 05:35

Zamiast ostro, to zrobiło się nam operowo. Zostawić czy spróbować przenieść gdzieś indziej choć część postów?
Aragonte - Czw 07 Lis, 2024 11:58

Chcę zrobić porządki, może nawet wydzielę osobny wątek operowy :-) Tylko muszę mieć na to chwilę spokoju.
Ania Aga - Czw 07 Lis, 2024 19:51

Podział głosów na tenory, soprany, barytony itd. ma zastosowanie głównie w muzyce klasycznej. Spotkałam się z opinią, że Michael Jackson był kontratenorem, czy to prawda?
Tamara - Pią 08 Lis, 2024 09:23

Jackson był tenorem śpiewającym falsetem, to nie był kontratenor, bo kontratenor brzmi jak sopran.
Podział głosów określa skalę jaką dany głos ma, więc każdy śpiewający załapuje się do jakiegoś rejestru - rozpiętości wysokości głosu. W muzyce klasycznej utwory wokalne z założenia sa komponowane dla określonego rejestru, dlatego tam się o tym mówi, natomiast w muzyce rozrywkowej wykonawca sam sobie decyduje jak i na jakiej wysokości śpiewa, dobierając sobie najwygodniejszą, natomiast zawsze ma określony typ głosu. Villas była sopranem koloraturowym , wokalista Powerwolfa jest barytonem, Rosiewicz tenorem.

Ania Aga - Pią 08 Lis, 2024 15:42

Kontratenor jest najwyższym męskim głosem, czy chodzi o to, że ma taką dużą rozpiętość w oktawach, czy że śpiewa najlepiej te wysokie dźwięki, ale niekoniecznie sięgnie niżej niż tenor? Czy to jest tenor z dokładką tych wysokich dźwięków?
Admete - Nie 10 Lis, 2024 14:48

Film o Marii Callas - nie wiedziałam, że kręcą:

https://www.youtube.com/watch?v=KdaZtARYIUk

Tamara - Nie 10 Lis, 2024 21:52

Ania Aga napisał/a:
tenor z dokładką tych wysokich dźwięków

tenor o rozszerzonej skali czyli z dodaniem mezzosopranu i sopranu.

Ania Aga - Pon 11 Lis, 2024 11:12

Tamara, a ktoś z muzyki rozrywkowej śpiewa, śpiewał kontratenorem?
RaczejRozwazna - Pon 11 Lis, 2024 21:37

Jest taki śpiewak chiński Zhou Shen - ale on raczej jest sopranem męskim niż kontratenorem. Zasadniczo to są subtelności ale się to odróżnia niekiedy. Np. Nasz Jacek Laszczkowski określa się jako sopran a nie kontratenor. Zresztą śpiewa również tenorem. Tu duet operowy wykonany przez niego:

https://youtu.be/S3s4yWPt5ec?si=tZXoZEizGy1K5iLl

Sopranistą jest też Dariusz Paradowski
https://radiogdansk.pl/audycje-muzyczne/2018/07/13/dariusz-paradowski-bylem-pierwszym-w-swiecie-sopranista-to-pewnego-rodzaju-kuriozum/

Ale wracając do tego chińskiego śpiewaka - on tam jest strasznie popularny, śpiewa znane przeboje a także piosenki do ichniejszych seriali
W każdym razie to nie jest operowy głos.
Tu próbki:
https://youtu.be/CVsSDwfZJKU?si=tl_HTCeeQFY6aF6q
https://youtu.be/hUIYhk6grmc?si=HhdxPX149PB1YGrV

A jeszcze - naturalnie wysokim głosem śpiewają chłopcy przed mutacją - jest to dyszkant lub inaczej właśnie sopran chłopięcy. Justin Bieber miał późno mutacje i całą swoją nastoletnia karierę zbudował właśnie na tym swoim chłopięcym głosie.

annmichelle - Pon 11 Lis, 2024 22:42

Za to w muzyce rozrywkowej popularnością cieszy się falset :mrgreen: (tak, tak, wiem, że to nie kontratenor): Bee Gees to najlepszy przykład (choć dopiero od pewnego momentu kariery), Prince, Michael Jackson czy Justin Timberlake też mieli swoje momenty.
RaczejRozwazna - Wto 12 Lis, 2024 08:42

A biorąc pod uwagę fakt, że chyba każdy kontratenor zaczynał od falsetu być może okazałoby się, że i Michael Jackson i Justin Timberlake byliby niezłymi kontratenorami. Bo to jest właściwie taki trochę sztuczny głos - osiąga pełnię przy odpowiednim szkoleniu i ćwiczeniu. Może dlatego panowie, którzy naturalnie śpiewają wysokim głosem "kobiecym" wolą się określać jako sopraniści. Oni śpiewają tak jakby nie przeszli mutacji, bez używania techniki falsetowej.

A zresztą są tacy, którzy uważają, że cały ten boom na kontratenorów jest sztucznie rozdmuchany i większość z nich po prostu udoskonaliło śpiew falsetem. :-D Np. chyba najsłynniejszy kontratenor Jaroussky jest o to stałe oskarżany. Argumentem jest fakt, że bez wzmocnienia, na żywo w przedstawieniu operowym, jego głos wypada dość słabo. I są też tacy, którzy twierdzą, że bez rozwoju fonografii i cudów, które można dokonać obecnie w zakresie wzmocnienia głosu, kontratenorzy w ogóle by nie istnieli. No ale to już skrajność.

Ciekawie (też o tych subtelnościach) mówi Orliński

https://prestiztrojmiasto.pl/magazyn/153/temat-z-okladki/kontratenor-na-placu-zabaw

Tamara - Wto 12 Lis, 2024 12:38

naturalnie wysokim głosem śpiewają chłopcy przed mutacją - jest to dyszkant lub inaczej właśnie sopran chłopięcy.

do okresu dojrzewania krtań chłopców i dziewcząt ma taką samą budowę i wielkość, zmiana głosu po mutacji jest wywołana przez wzrost krtani i wydłużenie strun głosowych, przez co tracą one możliwość wydawania wysokich dźwięków, i tylko nieliczni potrafią tak operować - czy mają wrodzoną budowę krtani taką, że mogą dalej śpiewać wysokim głosem przez skracanie części aktywnej strun. Stosując najprostszą analogie - do okresu dojrzewania wszystkie dzieci mają krtani skrzypce. Po okresie dojrzewania wszyscy wchodzą w skład strun fortepianowych, przy czym kobiety pozostają po stronie strun krótkich o wysokim dźwięku, faceci po stronie strun długich o niskim, a nieliczni mają rozszerzoną skalę.

Dyszkantem określa się również głos dziewczęcy przed okresem dojrzewania, dziewczynki tak samo potrafią śpiewać sopranem i są w tym równie dobre, tyle że jak pewnie zauważyłyście, chętniej pracuje się z chłopcami - chóry chłopięce, choćby nasze niesławne Słowiki , a chórów dziewczęcych praktycznie nie ma. I przyczynę upatrywałabym nie w braku możliwości wokalnych dziewcząt, tylko jak zwykle w utrudnianiu dostępu do edukacji z powodu płci już od dziecka, no i chłopcy śpiewający sopranem to ach, taka egzotyka, małe aniołki, itp itd. a dziewczynki ? phi, one zawsze śpiewają wysoko, ale CHŁOPCY!!! nic to , ze przed okresem dojrzewania wszystkie dzieci śpiewają tak samo.

RaczejRozwazna - Wto 12 Lis, 2024 13:07

No nie, sopran chłopięcy brzmi nieco inaczej niż dziewczęcy :-D Chłopcy i dziewczęta (mający dobry głos oczywiście) mają taką samą skalę głosu ale barwą się te głosy różnią.

Ale zgadzam się, że dziewczyny mają dużo trudniej jeśli chodzi o profesjonalne chóry. Chociaż już powoli powstają.

Tamara - Wto 12 Lis, 2024 13:49

Aragonte napisał/a:
Tamara mnie zabije - znalazłam jeszcze porówanie iluś tam wykonań słynnego "vincero" :rotfl: część jest naprawdę stara i kiepskiej jakości, ale wykonania na moje ucho pierwszorzędne:

absolutnie nie zabiję :serce: :serduszkate: wspaniałe zestawienie . Zauważcie, że Corelli w chwili nagrania miał 61 lat, a głos jak u młodego faceta, który z dzisiejszych śpiewaków dałby tak radę . Za to w wykonaniu tego urodzonego już parę lat po wojnie, który zmarł w 2021 czy coś koło tego, słyszę już karpiowy pyszczek i wysiłek oddechowy.

NO i oczywiście nadal chodzę i wyję po cichu :mrgreen: :rotfl:

Szkoda , że nie ma w zestawieniu Carusa, ciekawe w ogóle czy nagrał te arię.

Tamara - Wto 12 Lis, 2024 13:55

Chłopcy i dziewczęta (mający dobry głos oczywiście) mają taką samą skalę głosu ale barwą się te głosy różnią.

różnią się, kiedy widzisz kto śpiewa, zapewniam. Jak tylko słuchasz, nie jesteś w stanie odróżnić.

Aragonte - Wto 12 Lis, 2024 15:31

Admete napisał/a:
Film o Marii Callas - nie wiedziałam, że kręcą:

https://www.youtube.com/watch?v=KdaZtARYIUk

Mnie YT podrzucał reklamy, pewnie z uwagi na oglądanie filmików o operze :wink:
Mam ochotę iść do kina.

Ania Aga - Śro 13 Lis, 2024 07:25

Dziewczyny, dziękuję za ciekawe informacje o kontratenorach.
Tamara - Śro 13 Lis, 2024 09:19

Ania Aga napisał/a:
Tamara, a ktoś z muzyki rozrywkowej śpiewa, śpiewał kontratenorem?

Uciekło mi, przepraszam :kwiatek: w Polsce chyba nie ma żadnego wykonawcy rozrywkowego, który by był kontratenorem, ale generalnie nasi rozrywkowi w niewielkim stopniu mają jakieś porządne wykształcenie wokalne. W Rosji był taki chłopak śpiewający muzykę rozrywkową również kontratenorem, ale to było dość dawno i nawet nie pamiętam, jak się nazywał. W rozrywkowej kontratenor nie ma za bardzo czego szukać, bo jego umiejętności wokalne pokazuje raczej śpiew klasyczny, w umpa umpa umc umc umc pokazać się tego głosu nie da. Ten Rosjanin śpiewał kompozycje pisane specjalnie dla niego - z partiami paraoperowo-musicalowymi dla zaprezentowania głosu.