To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Fantastyka - Czytamy... polecamy... odradzamy

Yvain - Czw 27 Sty, 2011 21:35

Tiaaa wszystko jest ok, Mgły Avalonu świetnie się czyta, tylko mnie Gwenifer tak wkur......rza, że idzie dostać piany, nie cierpię takich bab, durne toto, samolubne i dewota :frustracja:
praedzio - Czw 27 Sty, 2011 21:37

Oj, podniesie Ci ona ciśnienie jeszcze nie raz. ;)
Yvain - Czw 27 Sty, 2011 21:43

:wink: cuś też tak czuję, żeby była realna to wiadomo co trzeba by zrobić :uzi: :uzi: :uzi: chociaż niespotykanie spokojny człowiek jestem :mrgreen:
Agn - Czw 27 Sty, 2011 22:05

Yvain, pocieszę cię, że nie ciebie jedną doprowadza do szału Gwenifer. Choć ja się staram na nią brać trochę poprawki i wziąć okoliczności przyrody, w jakich była wychowywana. Ona jest po prostu głupiutka i w sumie strasznie ograniczona. Aczkolwiek miewa przebłyski, kiedy chciałaby się wyzwolić.
Yvain - Nie 30 Sty, 2011 12:21

Skończyłam, baaaardzo mi się podobało :mrgreen: z rozpędu lecę LEŚNY DOM :mrgreen: niestety już tak mam , że jak mi czyjeś pisanie podpasuje to muszę wyczytać wszystko co dany autor napisał :-P jestem jak pijawka, jak się przyssssę to nie ma zmiłuj :-P
milenaj - Nie 30 Sty, 2011 12:25

Napisz później jak Ci się podobało. :-D
Agn - Nie 30 Sty, 2011 14:35

Yvain napisał/a:
Skończyłam, baaaardzo mi się podobało :mrgreen: z rozpędu lecę LEŚNY DOM :mrgreen: niestety już tak mam , że jak mi czyjeś pisanie podpasuje to muszę wyczytać wszystko co dany autor napisał :-P jestem jak pijawka, jak się przyssssę to nie ma zmiłuj :-P

Ty też? :excited: HURRA, NIE JESTEM SAMA!!! Ja też tak mam! Jak mnie jakiś autor chwyci za... serce, to muszę sprawdzić, czy i inne książki będą mi sie równie dobrze czytały! :mrgreen:

Yvain - Pon 31 Sty, 2011 21:15

Czyta mi się pięknie, Leśny Dom poza mną :mrgreen: Mam nieodparte wrażenie, że te książki wypełniają jakąś lukę wiedzy o tej historii. Oczywiście wiadomo, że jest to interpretacja autora, ale tak mi zapadły w serducho, że na razie nie wyobrażam sobie lepszej :mrgreen: Mimo dramatycznych przeżyć bohaterów, w świecie przemocy i intryg, te rzeczy dobre które się dzieją, dają niezwykły blask i ciepło tym opowieściom. Mogłabym przyjąć je jako prawdę :wink:
milenaj - Pon 31 Sty, 2011 21:16

Nie mam innych części...:cry2: :cry2: :cry2:
Yvain - Czw 03 Lut, 2011 19:29

Skończyłam sagę Avalonu :cry2: :cry2: :cry2: czemu nie ma więcej. Tak mi się pięknie, ciepło czytało. A teraz mnie nosi bo, ni mam co czytać :cry2:

Poszperałam trochę w temacie i chyba następny pójdzie Williams Tad.
Ale ja się przy was dokształcę miłe panie :wink: :kwiatek:

Agn - Czw 03 Lut, 2011 22:24

Cudowna książka, prawda? Dołącz do chóru śpiewającego peany pochwalne na cześć Marion Zimmer Bradley.
(Łajej, jak to sekciarsko zabrzmiało...)

Yvain - Czw 03 Lut, 2011 23:15

Nie sekciarsko tylko dostojnie :mrgreen: Zakładam więc ceremonialną szatę i dołączam z ogromną radością, wybaczcie jeno, że mój głos nie jest miły dla ucha :mrgreen: ale może zgubi się w chórze :wink:
Agn - Czw 03 Lut, 2011 23:25

Nie zgubi, bo ja ów chór prowadzę, a fałszuję koncertowo. :mrgreen:
Aragonte - Czw 03 Lut, 2011 23:32

Yvain napisał/a:
Skończyłam sagę Avalonu :cry2: :cry2: :cry2: czemu nie ma więcej. Tak mi się pięknie, ciepło czytało. A teraz mnie nosi bo, ni mam co czytać :cry2:

Poszperałam trochę w temacie i chyba następny pójdzie Williams Tad.
Ale ja się przy was dokształcę miłe panie :wink: :kwiatek:

Ciekawe, jak Ci się Tad Williams spodoba - Praedzio była zachwycona, ja pewnych rozwiązań nie mogłam autorowi podarować :wink:
Przeczytałaś wszystkie tomu Zimmer Bradley dostępne po polsku? Musze kiedyś dwa brakujące upolować :)

milenaj - Czw 03 Lut, 2011 23:40

Yvain napisał/a:
Nie sekciarsko tylko dostojnie Zakładam więc ceremonialną szatę i dołączam z ogromną radością, wybaczcie jeno, że mój głos nie jest miły dla ucha ale może zgubi się w chórze

Agn napisał/a:
Nie zgubi, bo ja ów chór prowadzę, a fałszuję koncertowo.

Może to jakaś prawidłowość, bo mnie też słoń na ucho nadepnął :-D .

praedzio - Pią 04 Lut, 2011 05:23

Kurczę, zazdraszczam Wam tej Bradley. Muszę kiedyś skądś skombinować pozostałe tomy tego cyklu, no i odrobinę czasu. Chyba na letni urlop sobie zostawię.

Jeśli chodzi o Tada Williamsa, to cykl, o którym gadamy w wątku do upadłego będę wszystkim polecać.

Z takich chwytających za serducho jeszcze polecam cykl "Zniszczona Ziemia" Jonathana Wylie.

Hortensja - Pią 04 Lut, 2011 10:44

Ja juz od jakiegos czasu probuje sie za to zabrac, ale kurcze, mam po francusku tylko i ciezko idzie :-| Wzielam kiedys na podroz, ale nie przebrnelam daleko, bo jednak za ciezkie to bylo (w sensie za trudne). Z drugiej strony glupio mi sie poddawac, bo moj facet przeczytal, wiec musze dac rade, a nie isc na latwizne i szukac po polsku :-P

W kazdym razie P. chcial po tej lekturze nazwac naszego kota Uther. Ale mu nie pozwolilam :mrgreen:

Aragonte - Czw 10 Lut, 2011 10:50

Wrzucę info tutaj, chociaż w sumie to może do jakichś ogłoszen też by pasowało...

Fantastyczne antywalentynki w Merlinie :wink:
http://merlin.pl/browse/p...24362105952.LB1

Alicja - Czw 10 Lut, 2011 13:57

z okazji antywalentynek można zrobić niezłe zakupy :-P
Eeva - Czw 10 Lut, 2011 20:48

Dzięki za link, zamówiłam sobie Pacyńskiego :-)
milenaj - Pią 11 Lut, 2011 15:59

Za bardzo nie wiem gdzie, więc wklejam tutaj.

http://www.festiwal.solar...&id=6&Itemid=14

Festiwal fantastyki w Nidzicy. Gościem specjalnym będzie George R. R. Martin.
Muszę powiedzieć, że bardzo mnie kusi ten zjazd.
Finansowo bym sobie poradziła :mysle: .

praedzio - Pią 11 Lut, 2011 18:32

Zapowiada się interesująco. :D
Aragonte - Pią 11 Lut, 2011 18:48

Mignął mi w necie ten nius, ale potem go zgubiłam, dzięki za wklejenie :)
Agn - Sob 12 Lut, 2011 00:17

Nic tylko pojechać i przycisnąć drania o kolejny tom... ;)
Yvain - Pon 14 Lut, 2011 00:36

Czytam właśnie drugą część Pamięć, smutek i cierń czyli Kamień Rozstania. Na początku trochę nie mogłam przywyknąć do nazw czy imion bo strasznie niektóre wymyślne :mrgreen: ale sama teść ciekawa i wciągnęły mnie przygody bohaterów, na razie jest ok :mrgreen: