Seriale - Robin of Sherwood
Admete - Nie 12 Lut, 2012 09:06
Napisz Praedzio. Ja mam w planach zakup całości na dvd, bo jak było u nas dostępne, to niestety nie kupiłam. Teraz zostaje mi Amazon.
praedzio - Nie 12 Lut, 2012 09:16
Poniższy tekst zaczerpnęłam z forum: http://www.robinofsherwood.fora.pl
| Cytat: | Twórca RoS Richard Carpenter i wielu aktorów w ciągu ubiegłych lat wielokrotnie mówili, że planowano nakręcenie czwartej serii. Pierwotnie planowano ożenić Robina z Marion na końcu trzeciej serii. Judi Trott powiedziała jednak, że nie chce uczestniczyć w tworzeniu całości czwartej serii. Dlatego, by wyjaśnić jej nieobecność w bandzie, Marion została umieszczona w klasztorze. Miała pojawić się w pierwszym i w którymś [...] ze środkowych odcinków czwartego sezonu, a następnie powrócić i wyjść za Robina w ostatnim odcinku serii.
Od tego czasu Richard Carpenter rozmyślał o wielu różnych wariantach, co mogłoby wydarzyć się w czwartej serii, w tym: śmierć wszystkich banitów, ślub Robina i Marion, lub Gisburne zabija Marion a następnie sam ginie z rąk Robina, lub śmierć wszystkich [...], lub śmierć wszystkich oprócz Johna i Mucha.
Z numeru 151 czasopisma Starlog (z lutego 1990 r.):
Plany na czwartą serię obejmowały dowiedzenie się Gisburna o swoim prawdziwym dziedzictwie [...], powrót demonicznego Barona de Belleme (kolejny niedokończony wątek) oraz ślub Robina i Marion, ale Carpenter nie jest już taki pewny co do tego ostatniego:
"Pierwsze odczucie jest takie: Tak, niech się pobiorą i niech będą bogaci i sławni, ale po gruntownym namyśle sądzę, że Gisburne powinien zabić Marion, Robin powinien zabić Gisburne'a, a następnie albo tak to zostawić, z wciąż ściganymi banitami lub niech wszyscy zginą, "przyparci do muru" w wyniku zasadzki. Bardzo łatwo ubrać Marion w suknię ślubną i poślubić ją z Robinem, który zostałby Earlem Huntingdon, mieszkał w zamku, a wszyscy banici byliby ułaskawieni i zostaliby opiekunami sherwoodzkiego lasu. To bardzo wygodne i urocze, ale życie takie nie jest." |
I jeszcze oficjalny epilog historii wg książki: Carpenter R., May R., Horowitz A., The Complete Adventures of Robin of Sherwood, London 1990, str. 631.
| Cytat: | Lecz to nie koniec opowieści. Banici walczyli nadal. Nie złamali przysięgi pomocy słabym, obrony bezsilnych i walki z tyranią.
Szeryf i Gisburne nie dotarli do Newark. Na swoje szczęście odkryli zawartość furmanki zanim było za późno. Byli przekonani, że jakimś sposobem Robin w Kapturze oszukał ich raz jeszcze. Gdyby ktoś powiedział im jak było naprawdę, raczej by nie uwierzyli.
Pośpieszyli do Nottingham, gdzie szeryf ułożył wiernopoddańczy list do króla. Przedstawił w nim plastyczny obraz walki z Synami Fenrisa w Grimstone, nie zapominając o podkreśleniu jak strasznym zagrożeniem by byli, gdyby ich nie zniszczył. Był to niezwykle dyplomatyczny list, a dołączona do niego mała szkatułka bizantyjskiego złota w dużej mierze udobruchała króla Jana.
Choć Marion wydawała się dla niego stracona, miłość Robina do niej przetrwała. Wciąż była w jego myślach. Czasem, gdy był sam, wrażenie jej obecności było tak silne, że wyobrażał sobie, iż widzi ją idącą ku niemu pomiędzy drzewami. Nigdy nie przestał mieć nadziei, że pewnego dnia nie będzie to już sen na jawie. |
Admete - Nie 12 Lut, 2012 09:19
To może dobrze, że nie zrobili tej czwartej serii Byłby "trup grubą warstwą"
praedzio - Nie 12 Lut, 2012 09:28
Fakt, trochę Rysiek przesadził z tym uśmiercaniem bohaterów. W poprzednim poście dodałam jeszcze oficjalny epilog całej historii.
praedzio - Nie 12 Lut, 2012 09:41
O, a tu dość burzliwa dyskusja nt. czy śmierć Czarnego Robina była potrzebna i co za sobą niosła: http://www.robinofsherwoo...rzebna,200.html
Anonymous - Nie 12 Lut, 2012 18:08
od jakiegos czasu uwazam, ze smierc Czarnego byla jednym z elementow, ktory uczynil ten serial kultowym
...
Aragonte - Pon 13 Lut, 2012 00:24
| Admete napisał/a: | | Napisz Praedzio. Ja mam w planach zakup całości na dvd, bo jak było u nas dostępne, to niestety nie kupiłam. Teraz zostaje mi Amazon. |
A na Allegro albo w jakichś sklepach netowych nie ma całości?
Praedzio, dzięki za namiar na to forum, zerknę na nie na pewno
A jeśli ktoś bardziej obeznany z angielskim pomoże mi się dogadać ze sprzedającym, to kupię tę książkę Carpentera i Horowitza, bo właśnie ją znalazłam na Amazonie...
praedzio - Pon 13 Lut, 2012 04:59
A wiela za nią chce?
BeeMeR - Pon 13 Lut, 2012 18:10
| Cytat: | | po gruntownym namyśle sądzę, że Gisburne powinien zabić Marion, Robin powinien zabić Gisburne'a, a następnie albo tak to zostawić, z wciąż ściganymi banitami lub niech wszyscy zginą, "przyparci do muru" w wyniku zasadzki. Bardzo łatwo ubrać Marion w suknię ślubną i poślubić ją z Robinem, który zostałby Earlem Huntingdon, mieszkał w zamku, a wszyscy banici byliby ułaskawieni i zostaliby opiekunami sherwoodzkiego lasu. To bardzo wygodne i urocze, ale życie takie nie jest." | a czy jakoś tak nie wyszło w serialu z RA?
w sumie to ja go nie dokończyłam...
Aragonte - Pon 13 Lut, 2012 21:08
| praedzio napisał/a: | | A wiela za nią chce? |
Sprzedawców jest kilku (-nastu?), więc ceny są różne.
praedzio - Czw 08 Mar, 2012 14:19
W tym miejscu wysyłam płonącą strzałę ku pamięci Richarda Carpentera - twórcy serialu, który zmarł 26 lutego. Właśnie się dowiedziałam.
http://www.boldoutlaw.com/robint/richcarp.html
Anonymous - Czw 08 Mar, 2012 15:11
Moja strzala frunie tuz za Twoja...
Sofijufka - Czw 08 Mar, 2012 15:38
a ja dorzucę jeszcze samouczek sporządzania takowych strzał
http://www.youtube.com/wa...&feature=fvwrel
Aragonte - Czw 08 Mar, 2012 16:00
| AineNiRigani napisał/a: | | Moja strzala frunie tuz za Twoja... |
I moja...
Deanariell - Czw 08 Mar, 2012 17:04
To i moja...
BeeMeR - Pią 09 Mar, 2012 17:31
To i moja też...
primavera - Pią 09 Mar, 2012 19:20
moja strzała też frunie ....
praedzio - Sob 07 Kwi, 2012 20:52
Przeklejam z Soundtracków, bo myślę, że warto w tym miejscu też o tym wspomnieć:
Gratka dla fanów Robin of Sherwood - wiązanka tematów muzycznych, które nie ukazały się na Legend Clannad: http://www.youtube.com/wa...feature=related
Pamiętam, że kiedyś bawiłam się w wycinanie muzyki z serialu w poszukiwaniu tych właśnie tematów.
Admete - Nie 08 Kwi, 2012 11:45
Powinni teraz wydac płytę z całościa muzyki.
praedzio - Nie 08 Kwi, 2012 12:32
Nie wiem, czy dobrze zrozumiałam - ale ponoć im gdzieś wcięło taśmy z nagraniami - więc niestety, to nierealne. :-( Chyba że nagrają na nowo.
Ania Aga - Pią 08 Lut, 2013 22:05
http://tvpuls.pl/filmy/robin-hood
Powtórka serialu w Pulsie
Admete - Pią 08 Lut, 2013 22:14
Wiem, wczoraj trafiłam i byłam absulutnie zachwycona i rozczulona
praedzio - Pią 08 Lut, 2013 23:55
Ech, znowu o takiej porze, że nie mogę oglądać... Żeby to chociaż godzinę później było.
Admete - Sob 09 Lut, 2013 09:19
Ja też nie bardzo. W piątki będę mogła i tyle. Czasem w czwartki.
Deanariell - Sob 09 Lut, 2013 16:29
No ja właśnie też... Dwa razy się na końcówkę załapałam... I też się rozczuliłam. Jaki on śliczny był.
|
|
|