Z Południa na Północ Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.
Fantastyka - Diuna (2020)
Agn - Pią 22 Paź, 2021 03:19 Niech to bedzie moja recenzja:
Obiektywnie o tym filmie bede mogla porozmawiac za jakies 20 lat.
annmichelle - Pią 22 Paź, 2021 07:44
Agn napisał/a:
Obiektywnie o tym filmie bede mogla porozmawiac za jakies 20 lat.
Aż tak?
Super, że Ci się spodobało, bo wiem jak wyczekiwałaś tego filmu.
Szkoda, że sobie nie podyskutujemy w takim razie. Agn - Pią 22 Paź, 2021 09:23 Alez czemu nie?
Jeszcze odsypiam, a po poludniu lece na kolejny seans. BeeMeR - Pią 22 Paź, 2021 09:26 Cieszę się że ci się podobało annmichelle - Pią 22 Paź, 2021 09:27
Agn napisał/a:
Alez czemu nie?
Bo jak tu zakochanej (w filmie) mówić, że obiekt uczuć nie jest wg mnie idealny?
Będzie jak grochem o ścianę.
Może pogadamy za te 20 lat.
Tyle, że ja już pewnie za tydzień sporo zapomnę , a co dopiero za 20 lat.
Agn, baw się dobrze. zooshe - Pią 22 Paź, 2021 15:41 Przyznam się że przez tą całą pandemię praktycznie nie chodziłam do kina. Fajnie że jest w końcu jakiś film który mnie wyciągnie z jamy.
Najpewniej pójdę w poniedziałek jeśli będą jeszcze bilety. annmichelle - Pią 22 Paź, 2021 22:39
zooshe napisał/a:
Przyznam się że przez tą całą pandemię praktycznie nie chodziłam do kina.
Ja nie chodziłam właśnie z powodu pandemii, ostatni mój film w kinie to "The Rise of Skywalker" (grudzień 2019) i teraz dopiero "Diuna".
Prawie dwa lata.... praedzio - Pią 22 Paź, 2021 23:43 Właśnie wracam z Diuny.BeeMeR - Sob 23 Paź, 2021 00:11 Ja juz też dziś trafiłam do kina,- wizualnie mi się film bardzo podobał, ornitoptery zwłaszcza
Kiedy druga część?annmichelle - Sob 23 Paź, 2021 07:05
BeeMeR napisał/a:
ornitoptery zwłaszcza
To te helikoptery-ważki? Też mi się spodobały.
I pustynne myszy również. BeeMeR - a oprócz warstwy wizualnej jak Ci się podobało?
BeeMeR napisał/a:
Kiedy druga część?
Nawet jeszcze nie zaczęli kręcić.
Biorąc pod uwagę wiek części aktorów i kiedy kręcili pierwszą część (2-3 lata temu?) to, niestety, będzie widać na ekranie, że między pierwszą i drugą częścią jest kilka lat różnicy... A niby historia będzie się toczyć od razu dalej, a nie "5 lat później"...
Ech, dlatego fajnie zrobił to Peter Jackson z WP - od razu nakręcił całą trylogię z aktorami (później robił tylko jakieś ewentualne kosmetyczne dokrętki jak z Legolasem), choć filmy miały premiery z rocznymi odstępami. Raz, że nie widać upływu czasu po aktorach, dwa, że było to w końcowym efekcie tańsze.
Preadzio - jak wrażenia? (mogą być ukryte w spoilerach )BeeMeR - Sob 23 Paź, 2021 08:20 Tak, pustynne myszy i czerwie też. Ogólnie warstwa wizualna- zdjęcia, kostiumy, casting bez zastrzeżeń, przynajmniej takich większych
Pomniejsze mam np. do Jessiki za postawę- zbyt się garbi jak na mega wyćwiczoną wojowniczkę.
SPOILERY tj. Osobiste wrażenia
Jeśli idzie o treść to nie jest źle, miejscami bardzo dobrze, głos ok, niestety były też dłużyzny i montaż, który bym tu i ówdzie poprawiła (no. Nie rozdzielałabym lotu w burzy znacznie mniej interesującą sceną z Harkonenami czy kimś innym) jest też co najmniej o jedną wizję za dużo, przez co Chani wchodzi w "efekt Arweny" - więcej jej w wizjach niż de facto w działaniu. Garney nie grał miałam nadzieję, że zobaczę go z instrumentem). Baron cokolwiek mało wyraźny, młodszy siostrzeniec jeszcze mniej konkretny, Rabben najlepiej wypada z tej bandy Ale ogólnie casting dobry, nikt mi się nie mylił z nikim
Ogólnie - film nie jest zły, cieszę się, że widziałam w kinie i chcę drugą część, ale też nie zachwycił mnie na tyle, żeby iść drugi raz dzisiaj (choć te ornitoptery )
Pewnie, że lepiej byłoby nakręcić obydwa filmy razem, ale do tego trzeba mieć potężny budżet.BeeMeR - Sob 23 Paź, 2021 08:46 Kino było pełne- najwyżej co trzecia osoba miała maskę....
Czekam na wrażenia innych osób Admete - Sob 23 Paź, 2021 08:55 Idę dzisiaj na 14. Widzę, że sporo miejsc w kinie jest zajętych.annmichelle - Sob 23 Paź, 2021 09:05 Agn, lepiej nie czytaj mojego tekstu poniżej , plissss. Jakby co to możemy się zgadać na skype to wymienimy się opiniami.
Ok, moja opinia z punktu widzenia osoby, która NIE czytała książki (było to ponad 30 lat temu i nie pamiętam nic, poza słowami-kluczami, które wymieniłam w poprzednich postach).
Oglądałam film jeden raz, w wersji oryginalnej bez żadnych napisów, więc może mi coś umknęło.
Spoiler:
Ogólnie. Sprawnie nakręcony film, widać budżet, widać twarze znanych aktorów, widać koncepcję świata wykreowanego.
Montaż był zły. Nie wiem, z czego to wynika. Dla mnie wyglądało to tak, jakby musieli powycinać dużo scen i resztę posklejali tak sobie. Z czasem te urywane sceny zaczęły być dla mnie męczące, niestety.
Fabuła. Dla osoby "nie w temacie" wiele rzeczy było niejasnych (taktyka Imperatora, rola matki tego zakonu), nielogicznych (vide walka na miecze, przy takiej high tech - nigdzie chyba tego w filmie nie wytłumaczono, dlaczego) - nie mówię, żeby wyłożyć wszystko "kawa na ławę", ale jeśli poświęca się tyyyyyle czasu na wylądowanie Atrydów to wolałabym jakieś większe pogłębienie relacji, konfliktów, zależności między postaciami.
Mój największy chyba ból - praktycznie do końca seansu nie zacząłam się identyfikować z bohaterami, ani ich sprawą. Było mi to tak obojętne...
Może to kwestia dialogów-recytacji (jak w greckiej tragedii)? Mało emocji, głębi, mało ukazania prawdziwej wagi o co toczy się stawka.
Aktorzy grali tak jak kazał im reżyser, więc to nie zarzut. Ok, rozumiem, że taka miała być antyczna konwencja - a że mnie wydaje się ona bezemocjonalna to już moje osobiste zdanie.
Jeśli po ok. 40-50 minutach spojrzałam na zegarek - to trochę tak jak po 50 stronach przeczytanej książki patrzeć "ile jeszcze do końca".
Muzyka. Przez większość filmu mi się podobała.
Ale.... jeśli przez 2,5 godziny brzmi wciąż jakby właśnie był koniec świata (plus te decybele bijące po uszach) to po pewnym czasie zaczęło mnie to drażnić. Aż sprawdziłam sobie na napisach kto ją skomponował i jak zobaczyłam, że Hans Zimmer to byłam zaskoczona.
Efekty, scenografia, kostiumy, charakteryzacja - bardzo dobre.
Moja ocena 6/10.
BeeMeR napisał/a:
Kino było pełne- najwyżej co trzecia osoba miała maskę....
U mnie na widowni bez masek, ale można wejść tylko osobom w pełni zaszczepionym/ozdrowieńcom/z ważnym testem negatywnym (nie starszym niż 6 godzin).
5.-6. tydzień po premierze - 16 osób na sali.BeeMeR - Sob 23 Paź, 2021 09:52 Tak, muzyka, a raczej efekty były miejscami za głośne.
Koło mnie siedziała para, w której pani ewidentnie nie znała książki, kilka razy pytała pana o co chodzi, największy zonk "to ona nie jest żoną?"
Mój największy zonk jest nieodmienny: po kiego grzyba czerwie zjadają ciężki sprzęt?
Ja nie patrzyłam na zegarek, ale kilka osób i owszem.Agn - Sob 23 Paź, 2021 13:03 Czerwie w ten sposob niszcza sprzet, ktory wywoluje drgania i je denerwuje.
Ja bylam wczoraj drugi raz. Pisalam do kina, ze za glosno puszczaja filmy i mozna ogluchnac. Nie wiem, czy to cos da, wiec skolowalam sobie zatyczki tlumiace i jest spoko.
A dzis ide na 3D. Dla mnie tam nie bylo nudy ani troche. A to high tech to w ogole nie jest high tech - to jest stara technologia, bo technologia w tym uniwersum za bardzo sie nie rozwija - rozwija sie czlowiek. Widac to chocby w ornitopterach - starego typu oprzyrzadowanie, zadnych ekranow dotykowych itd. Technike rozwija sie tylko w kwestiach niezbednych - zauwazylyscie, ze tam nie ma komputerow, laptopow, telefonow? Leto nie ma kalkulatora - ma mentata. Wiec i przy wojsku rozwinela sie walka wrecz - po prostu poszli w inna strone. Moze dlatego tak bardzo podoba mi sie to uniwersum, bo czytalam o ludziach, a nie o kolejnych wynalazkach.
Mnie odpowiada, ze rezyser ograniczyl ekspozycje do minimum, bo film moze byc niezrozumialy tak czy siak. Sa ludzie, ktorzy nie wiedza o co chodzi w LotR, choc go ogladali i wszystko tam jest wytlumaczone.annmichelle - Sob 23 Paź, 2021 13:19
Agn napisał/a:
A to high tech to w ogole nie jest high tech
Trudno uwierzyć, że nie mają pistoletów, karabinów, wyrzutni, itd. biorąc pod uwagę to co widać na ekranie.
Chodziło mi o to, że w żaden sposób nie jest wyjaśnione, dlaczego biją się wręcz, na miecze, sztylety, a nie strzelają do siebie.
Jest to detal i nie przeszkadzał mi w odbiorze filmu, mimo, że zrodził pytanie - dlaczego.
No i z filmu nie dowiedziałam się dlaczego tak jest.
Właśnie obejrzałam z ciekawości po raz pierwszy zwiastun i mam nadzieję, że ludzie nie sugerowali się nim za bardzo idąc do kina.
Acha i podziwiam, że umieszczono w nim chyba "cały czas antenowy" jaki miała w filmie Chani.
Ale to już nie pierwszy raz, że trailer sugeruje zupełnie inny film niż jest.Admete - Sob 23 Paź, 2021 14:12 Brak zaawansowanej technologii jest chyba zgodny z książką?annmichelle - Sob 23 Paź, 2021 14:32
Admete napisał/a:
Brak zaawansowanej technologii jest chyba zgodny z książką?
Nie wiem. Pisałam o filmie.
A tutaj zaawansowana technologia jak najbardziej jest, bo jak inaczej nazwać np. statki kosmiczne i podróże międzyplanetarne?
Nam daleko jeszcze do tego, a raczej nie jesteśmy jaskiniowcami. Aragonte - Sob 23 Paź, 2021 14:39 Poczytałam sobie wasze wrażenia i zastanawiam się, czy przejrzeć książkę, żeby sobie przypomnieć detale (bo pamiętam tylko ogólny zarys fabuły i niektóre pomysły dotycące świata), czy lepiej nie, bo bardziej mi się wtedy film spodoba annmichelle - Sob 23 Paź, 2021 14:44 Aragonte, ciężko powiedzieć.
Ja poszłam zielona i wrażenia napisałam w spoilerze.
Tylko część wynikała z mojej nieznajmości książki (vel sklerozy ), większość wrażeń tyczy się filmu samego w sobie, jako oddzielnego dzieła.
W sumie niedobrze by świadczyło o jakimkolwiek filmie, jeśli trzeba by koniecznie znać książkę, na której jest podstawie nakręcony, żeby go zrozumieć, prawda?
Czy tak jest w przypadku "Diuny" to każdy musi się sam przekonać. Aragonte - Sob 23 Paź, 2021 15:03 Wiem, wiem, tak tylko rzuciłam w przestrzeń takie pytanie
A tu recenzja Tomka Raczka - zdaje się pochlebna dla filmu (jeszcze nie słuchałam), chociaż przemycił też jakąś tezę o kiepskiej jakości s-f, co podchwycono w komentarzach https://www.youtube.com/watch?v=xsqbA9IJj-Yannmichelle - Sob 23 Paź, 2021 15:14
Aragonte napisał/a:
Wiem, wiem, tak tylko rzuciłam w przestrzeń takie pytanie
Aragonte, najlepiej nie sugerować się opiniami innych, bo każdy ma inny gust, wrażliwość, oczekiwania i nastawienie.
Chyba, że ktoś lubi czytać/oglądać z konkretnym nastawieniem, ale wtedy myślę, że traci się takie "dziewicze" spojrzenie na sztukę.
Naczytam się opinii to nie ma opcji, żeby później oglądając gdzieś tam mi się nie kołatały po głowie.
Może to takie moje własne zdanie, ale osobiście nie lubię się nastawiać lub sugerować (np. czytając recenzje innych), wtedy jestem taka trochę tabula rasa i oglądam to swoimi oczami.
Mam nadzieję, że zrozumiałaś co mam na myśli.
Dopiero po obejrzeniu zaczęłam czytać opinie innych i fajnie widać, jak różne zdania mają ludzie na temat tego filmu. Wtedy lepiej mogę też zrozumieć punkt widzenia innych, bo wiem o czym piszą.
Najlepiej idź i sama się przekonaj. Agn - Sob 23 Paź, 2021 15:42 Tak, brak zaawansowanej technologii jest zgodny z ksiazka. Myslace maszyny (SI, komputery) byly zakazane. Dozwolone byly te niezbedne, ktore pozwola przemieszczac sie miedzy planetami itd.
Dokladnie, Aragonte, idz sama. Annmichelle ma mix uczuc, ja jestem zachwycona. Mam tez smsowy kontakt z Szafran - ma tak samo jak ja. Wiec wiesz - ocen sama.Admete - Sob 23 Paź, 2021 18:01 Wróciłam z kina - Riella dotarła i nawet siedziałyśmy obok siebie. Podobało nam się, Riella narzekała podobnie jak Agn, że nie nakręcili od razu reszty jak Jackson Chciałaby pójść drugi raz i ma plan wyciągnąć męża. Nie nudziłam się ani trochę, montaż był normalny, muzyka nie za głośna i zimmerowa ( on taką muzykę komponuje od czasu Incepcji ). Napiszę nawet, że mocno się wciągnęłam i w paru scenach czułam napięcie, choć przecież wiedziałam, kto zginie, a kto przeżyje Chętnie obejrzę drugi raz - po jakimś czasie, na przykład jeśli będzie na Netflixie. Miałam wrażenie, że widzowie oglądają uważnie, nawet nikt nie jadł za bardzo, nie szeleścił, choć było mnóstwo młodych. Naprawdę dobre widowiskowe kino - trochę jak antyczna tragedia, trochę jak Szekspir Komentarz Rielli po wyjściu z kina - "Jestem zaprzypawowana" Aragonte sądzę, że ci się spodoba.