Filmy - Fajny film wczoraj widziałam VI
BeeMeR - Wto 02 Maj, 2023 20:01
Morderstwo w Orient Expressie (2017)
Branagh - film całkiem dobrze mi się oglądało, bez nadmiernego zachwytu ale i bez mylenia postaci i ich zależności Wizualnie jest ładnie, acz chwilami widać sztuczność scen, tj. w czasie rozmowy wśród śniegów nikomu nie idzie para z ust, nikt nie sprawia wrażenia, że mu zimno, ot można siedzieć przy herbatce na śniegu czasem też jakiś wagon pociągu nie zgadza się widoku z bliska i z daleka, ale to drobiazgi
Osobiście najbardziej mi się podobała Judi Dench
Loana - Pią 05 Maj, 2023 11:20
Aj, miałam napisać Już dwa razy byłam w kinie na filmie, bo taki super jest! A w moim przypadku to naprawdę dużo, bo ja średnio chodzę do kina dwa razy w roku (czyli limit na ten rok już zaliczyłam ).
Film to "Czarodziejski Flet" i jest to przepięknie spleciona historia o młodym chłopaku (wg koleżanki nastolatku, ja myślałam, że ma jednak bliżej 20stki ) oraz opera Mozarta "Czarodziejski Flet". Muzyka - arcydzieło, naprawdę świetnie to zrobili i jak ktoś lubi Mozarta to bedzie zachwycony Wykonanie Królowej Nocy było PRZEPIĘKNE! A oprócz tego to była taka miła historia po prostu Polecam wybrać się do kina, bo film niestety nie miał za dobrej akcji reklamowej i mało o nim słyszałam wcześniej. To kooperacja Niemcy-USA, kręcona na pewno częściowo w Austrii, dotowana przez EU, ale - i to mnie trochę zaskoczyło - cały film jest po angielsku, włącznie z ariami - ale dobrze się to oglądało No i w filmie występuje gościnnie tenor, którego moja koleżanka z reko jest fanką - a przez nią ja trochę też
RaczejRozwazna - Pią 05 Maj, 2023 12:05
Dzięki, wybiorę się. Swoją drogą doszłam ostatnio do głosu, że ten natrętny motyw arii królowej nocy, śpiewany nawet przez papugi w filmikach na Facebooku, musi mieć coś do czynienia ze śpiewem trznadla. To jest ta sama figura - jeśli się ma do czynienia z tymi ptakami to ich śpiew jest równie czepliwy jak ten motyw arii. Niestety nie ma jak sprawdzić czy moje przypuszczenie może być słuszne.
BeeMeR - Pią 05 Maj, 2023 16:15
Może i ja się wybiorę jutro, bo akurat mi pasuje dzień, wieczór i nocleg w Krakowie
BeeMeR - Czw 25 Maj, 2023 14:09
Obejrzeliśmy z Adasiem (i w pewnej części Anią) Planetę Małp - tą starą, z 1968r.
Bardzo się Adamowi podobała, pogadaliśmy o podobieństwach tego świata z Seksmisją (okłamywanie społeczeństwa, tajenie lub wypaczanie faktów, tworzenie własnego prawa i religii itp., ucieczka od tej "cywilizacji"). Niedawno oglądaliśmy dwa pierwsze Terminatory, z 1984 i 1991r. - też się podobały Wehikuł czasu z 1960r też mamy na koncie i na razie ten świat przoduje w pytaniu "w którym świecie futurystycznym z tych znanych chcielibyście żyć" - a dlaczego? Bo oni mieli ładne rzeczy i biblioteki"
Chętnie przyjmę polecenia jakie klasyki sci-fi itp. jeszcze mogę moim dzieciom zafundować
Na razie bez super drastyczności Już Terminator z karabinem maszynowym starczy
praedzio - Pią 26 Maj, 2023 09:01
Zakazana planeta z młodym Nielsenem? Człowiek-rakieta?
BeeMeR - Pią 26 Maj, 2023 21:47
| praedzio napisał/a: | | Człowiek-rakieta? | O, tego nawet nie znam
BeeMeR - Nie 04 Cze, 2023 17:58
Disney zrobił mi przyjemność i wrzucił Indianę Jonesa
Nosiłam się z powtórką - mamy za sobą dwa pierwsze - ogromnie mnie cieszy, że nie tylko mnie, ale i Adamowi też się ogromnie podobają, mówi, że nie spodziewał się aż tak dużo akcji, nawet jeśli niewiarę trzeba mocno zawiesić na czas seansu . Efekty specjalne w przypadku wylatujących z Arki Przymierza straszności kapkę się zestarzały, niestety, ale film jako taki nie
Adam już oczywiście widział gdzieniegdzie lego i minecraftowe nawiązania, jak do wszystkich innych kultowych filmów i scen
Na razie zakończyliśmy seans krótkometrażówką Lego Indiana Jones
https://www.youtube.com/watch?v=2JU60tY5Ht8
Admete - Nie 04 Cze, 2023 18:06
Te sobie dziś zajrzałam na pierwsza cześć - na razie tylko odrobinę.
RaczejRozwazna - Śro 02 Sie, 2023 00:07
Byłam na Mission Impossible - poza kilkoma fajnymi akcjami sentymentalny ziew generalnie. Pójdę jeszcze na Indianę, ale po Straznikach galaktyki i Mi coś mi się zdaje, że ten sentymentalny ton rozpowszechniły się na dobre w kinie przygodowym. No szkoda.
Trzykrotka - Śro 02 Sie, 2023 08:19
A jak Dorocinski i jego 7 minut?
Próbowałam obejrzeć którąś poprzednią część Mission w HBO i mnie zabiło drewniane aktorstwo Cruise'a. Nie dałam rady. Póki był piękny młody nie zwracalo się na to uwagi. Teraz gość był dla mnie nie do zniesienia i dałam sobie spokój.
Admete - Śro 02 Sie, 2023 08:54
A ja byłam w zeszłym tygodniu na Oppenhaimerze i film zrobił na mnie duże wrażenie. Nie oglądałam ani jednej części Mission. Nie znoszę Cruise'a.
RaczejRozwazna - Śro 02 Sie, 2023 10:28
Lubię serię Mission - im bardziej nieprawdopodobniej tym lepiej. Cruise ogólnie mnie ani ziębi ani grzeje, ale w ostatnim filmie rzeczywiście jest trudny do zniesienia z tym samym wyrazem twarzy cały czas.
Dorociński piękny jak marzenie, robi wrażenie bo sekwencje z jego udziałem otwierają całość, ale jak dla mnie trochę mało przekonujący jako kapitan rosyjskiego okrętu podwodnego. Zbyt łagodny się wydaje
Aragonte - Śro 02 Sie, 2023 13:17
| Admete napisał/a: | | A ja byłam w zeszłym tygodniu na Oppenhaimerze i film zrobił na mnie duże wrażenie. Nie oglądałam ani jednej części Mission. Nie znoszę Cruise'a. |
A ja dzisiaj idę sobie z koleżanką na "Barbie" - i mam nadzieję się dobrze bawić
Admete - Śro 02 Sie, 2023 14:11
Samej mi się na Barbie nie chce iść, a koleżanka, która chce, nie może znaleźć czasu. Zasadniczo obejdę się bez tego akurat filmu
Aragonte - Śro 02 Sie, 2023 22:26
Obejrzałam Barbie. Przekaz momentami łopatologiczny (nie, żebym się z nim nie zgadzała ), ale sam film bardzo mi się podobał i zwyczajnie dobrze się bawiłam.
Admete - Czw 03 Sie, 2023 11:07
Idę jutro na Barbie - zgadałam się z inna koleżanką, co to jest bardziej czasowa.
Trzykrotka - Czw 03 Sie, 2023 12:02
Bardzo chcę iść na Oppenheimera. Przyjaciółka filmoznawczyni (sama mi ręka leci do formy żeńskiej) była zachwycona.
I na Indianę Jonesa, z sentymentu.
Aragonte - Pią 04 Sie, 2023 12:48
Recenzja "Barbie", podkreślająca to, co tym, którzy oceniali to wyłącznie jako komedię i musical - że to film o feminizmie, o nierównościach i nawet kryzysach egzystencjalnych
https://www.youtube.com/watch?v=QD0g1ALlL_o
A tak w ogóle to muszę zaznaczyć, że nasza ulubiona DiU z Colinem odgrywa pewną rolę w tym filmie
Myślę o Oppenheimerze, ale jeszcze poczekam.
Admete - Pią 04 Sie, 2023 13:47
Ja się pomału zbieram na seans. Mam o 15.
EDIT: Dobrze się bawiłam w kinie, przy czym nie rozumiem narzekania, że film jest za mało feministyczny jak na Gerwig. Przy czym to nie jest film dla młodych dziewczyn, raczej dla takich, co już trochę przeżyły. Przy DiU nachyliłam się do koleżanki i powiedziałam, że skończyłam ponowne oglądanie zaledwie dwa tygodnie temu Sekwencja z Kenami - ich tańcem i atakiem na plaży w Malibu genialna. Początek z nawiązaniem do Odysei Kosmicznej też był świetny. Ogólnie sporo tam było różnych aluzji.
Admete - Sob 05 Sie, 2023 13:59
Tu jeszcze kilka ciekawostek na temat Barbie:
https://www.youtube.com/watch?v=Tj3siuzn3Xc
A tu Oppenheimer:
https://www.youtube.com/watch?v=iLuL4IE-pJ0
annmichelle - Sob 02 Wrz, 2023 22:30
Kameralny film "Mężczyzna o imieniu Otto" z Tomem Hanksem.
Nie jest to jakieś wybitne kino, ale warto obejrzeć dla historii, Hanksa i przepięknego kota.
To taki komediodramat o zwyczajnym życiu, doczytałam (już po seansie), że to remake szwedzkiego filmu.
Z ciekawostek, że młodego Hanksa w retrospekcjach zagrał jego własny syn.
Trzykrotka - Nie 03 Wrz, 2023 16:40
Na Barbie się okropnie wynudzilam. Może to dlatego, że nigdy nie miałam takiej lalki i że nigdy nie chciałam mieć. Zalety to scenografia, muzyka i sceny śpiewane oraz aktorzy, zwłaszcza Bryan Gosling. Wreszcie rozumiem że coś w nim jest, choć go nadal nie wielbię. Piosenka Kena była przeuroczo zabawna, a Gosling normalnie większy niż życie w tym białym futrze na gołej klacie
Za to Oppenheimer trzymał mnie w napięciu przez cały długaśny seans. Realizacyjne przepiękny, wykorzystanie muzyki po prostu genialne. Świetna gra aktorska całej obsady prócz Emily Blunt. Dobry scenariusz nasuwający pod pewnym względem skojarzenia z Amadeuszem Ale najważniejsze było przesłanie i rozmowa z Einsteinem -tak, o tym ten film powinien być i o tym był.
Wybieram się jeszcze na Kochanicę króla (co za durny tytuł ) choć podobno to bardzo średni film. Ale postać Jeanne du Barry mnie interesuje. No i Depp.
Loana - Pon 04 Wrz, 2023 13:40
| annmichelle napisał/a: | Kameralny film "Mężczyzna o imieniu Otto" z Tomem Hanksem.
Nie jest to jakieś wybitne kino, ale warto obejrzeć dla historii, Hanksa i przepięknego kota.
To taki komediodramat o zwyczajnym życiu, doczytałam (już po seansie), że to remake szwedzkiego filmu. |
Ja widziałam kiedyś oryfinał szwedzki i polecam, ładna historia, spokojna, smutna, ale zostawia dobre wrażenia
annmichelle - Pon 04 Wrz, 2023 16:54
Remake z Hanksem też. Jak na amerykański film to jest spokojny, refleksyjny.
Choć przez pierwsze 10 minut myślałam, że to będzie coś w stylu "Dnia świra".
Ale później wszystko zaczęło się wyjaśniać, wyszły różne traumy głównego bohatera, ale jednocześnie nie jest to film pesymistyczny.
Dobra gra, nie tylko Hanksa, ale i aktorki grającej jego ciężarną sąsiadkę z Salwadoru.
|
|
|