To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Literatura - Proza i poezja - To czytamy - mole książkowe w akcji ;) Odsłona III

Admete - Nie 06 Sie, 2017 13:30

Gdzieś się kupi :wink:
BeeMeR - Nie 06 Sie, 2017 14:30

Ja coś podobnego mam w planie do czytania na zaś -tj. o pierwszych językach tylko oczywiście sprzed pokolenia, no ale dawno wymarłe języki tak się znowu nie pozmieniały, sporo odkryć i rozwiązań zagadek językowych już za nami ;)
Cieszę się, że dorosłam do własnej biblioteczki historyczno/etnograficzno/artystyczno/podróżniczej i co tam jeszcze - części się być może pozbędę (tj. powieści) przy porządkach poremontowych :mysle:

Btw. Adaś mnie ostatnio już kilka razy pytał, jak to jest, że ludzie mówią i się rozumieją ;)

Agn - Nie 06 Sie, 2017 16:09

BeeMeRku, mnie też to bardzo zastanawia, ale tak samo jak Adaś nie umiem sobie odpowiedzieć na to pytanie. Muszę przyjąć, że tak jest i koniec.

Skończyłam Ostatnią arystokratkę E. Bocka. Rżałam nieprzystojnie w pociągu, czytając relację z otwarcia Kostki dla dziennikarzy oraz późniejszych cytatów z prasy. :rotfl: Piękne, po prostu piękne! Muszę przeczytać ciąg dalszy. :mrgreen:

ita - Nie 06 Sie, 2017 18:37

Trzykrotka napisał/a:

Jeśli chcesz, to ci poopowiadam jak się spotkamy :wink: Mieszkałam przez rok w Tel Awiwie i do dziś za nim tęsknię.

To ja też dopisuję się do listy tych co chcą posłuchać :kwiatek:
Agn napisał/a:
Ale Marsjanina czyta się nieco inaczej. Przede wszystkim bohater, który ci o tym wszystkim opowiada, jest przesympatyczny, zaradny i się nie poddaje. Ma świetne komentarze odnośnie swej sytuacji i książkę czyta się po prostu lekko, a wręcz z wypiekami na twarzy.
I przede wszystkim - w książce nie było ironmana!!! :P

Potwierdzam, książka jest świetna!! Jak ją wyciągnęłam z paczki to byłam lekko rozczarowana, wyobrażałam sobie, że będzie grubsza. Jak tylko się do niej dobrałam, to od razu ciurkiem przeczytałam "mniejszą połowę", wolałabym trochę dłuższe czytanie, bo to świetna zabawa.
BTW - u mnie w ogóle cały weekend z Frankiem, czyli tak ogólnie - Kosmosem :-D
Apollo 13 - 1 seans
Marsjanin - 2 seanse
Planetarium w Chorzowie, Niebo nad Śląskiem - 1 seans
Dobrze, że mały ma tu 2 "narzeczone" i swoją bandę do ganiania, bo jak nic padłabym od tego Kosmosu non-stop :mrgreen:

Franek odholowany do dziadków, ja mam wychodne, co prawda na wieczór się umówiłam, ale jak wrócę to będzie czytanie Marsjanina.

Agn, kto to jest ironman? :ops1:

Admete - Nie 06 Sie, 2017 19:21

To miałaś tego kosmosu trochę ;)
Agn - Nie 06 Sie, 2017 19:48

ita napisał/a:
Agn, kto to jest ironman?

Ten gość:

Obecnie zapoznaję się z kryminałem osadzonym w czasach Wespazjana - L. Davis Srebrne świnki. Miło się czyta. :)

ita - Pon 07 Sie, 2017 19:21

Agn napisał/a:
ita napisał/a:
Agn, kto to jest ironman?

Ten gość:

Aha :kwiatek:
"I przede wszystkim - w książce nie było ironmana!!!" - Znaczy miałaś na myśli, że bohater nie był połączeniem 2 spidermanów, supermana i Jean-Claude Van Damme w jednym, ale "zwykłym", mądrym człowiekiem, który sobie poradził. O to Ci chodziło?? :mysle: :-)

Admete - Pon 07 Sie, 2017 20:09

BeeMer mam te Dziesięć bram świata, bo pojechałam jednak do tamtej filii bibliotecznej. Zależało mi na książce Ćwiczenie duszy, rozciąganie mózgu - Rozmawiają Jerzy Vetulani i ks. Grzegorz strzelczyk. I ta druga książka tak sobie leżała na blacie stolika, to ją wzięłam.
BeeMeR - Pon 07 Sie, 2017 20:10

Admete napisał/a:
mam te Dziesięć bram świata,
Ciekawe, czy ci się spodoba - daj znać :kwiatek:

Ja teraz słucham "Sztuki podróżowania" Jacka Pałkowicza

Admete - Pon 07 Sie, 2017 20:19

Na razie ta książka -- rozmowa. Bardzo mądre i ważne rzeczy są tam poruszane. szkoda, że niektórzy z naszych współobywateli nigdy jej nie przeczytają, a gdyby przeczytali, to odrzucą. czytam teraz jak ksiądz Strzelczyk przywołuje spory na temat przyjmowania uchodźców z Syrii i o tym, że religia nie może być państwową moralnością.
Agn - Pon 07 Sie, 2017 20:53

ita napisał/a:
Znaczy miałaś na myśli, że bohater nie był połączeniem 2 spidermanów, supermana i Jean-Claude Van Damme w jednym, ale "zwykłym", mądrym człowiekiem, który sobie poradził. O to Ci chodziło??

Chodzi mi o pewną scenę z filmu vs. to co było w książe (w filmie mam kilka "ale" w porównaniu do książki, ale to mnie naprawdę zirytowało). Ale to jak przeczytasz książkę, to będziesz wiedziała, o co chodzi dokładnie. I tak naspoilerowałam na potęgę. :rumieniec:
Swoją szosą - bardzo się cieszę, że książka ci się podoba. :mrgreen:

Aragonte - Pon 07 Sie, 2017 22:42

Agn napisał/a:
Obecnie zapoznaję się z kryminałem osadzonym w czasach Wespazjana - L. Davis Srebrne świnki. Miło się czyta.

Fakt, miło się to czyta (i mam jeszcze jakieś następne tomy, które czekają).
Chyba jednak wolałabym wrócic do dalszego ciągu opartego na podobnym pomyśle cyklu Stevena Saylora o Gordianusie Poszukiwaczu, bo widziałam jakieś dwa tomy, których jeszcze nie znam.

BeeMeR - Wto 08 Sie, 2017 08:29

Admete napisał/a:
mózg ewoluuje najlepiej tam, gdzie mieszają się geny.
A jest w tym coś.

Ja zaś rzucę mały cytat-dawne powiedzenie ze Sztuki podróżowania:
"Polskie mosty - niemieckie posty,
włoskie nabożeństwa - wszystko błazeństwa!"

Szczerze mówiąc, myślałam, że książka będzie nudna i szybko ją porzucę :P , ale tak nie jest ;)
Jest nieco nierówna, fragmenty ma mniej i bardziej ciekawe, ale podoba mi się historia podróżowania, ciekawostki o przeróżnych granicach - obmurowanych szczelnie albo idących ulicą albo i środkiem domu/sklepu.

Admete - Śro 09 Sie, 2017 13:12

Udało mi się zarezerwować z odbiorem w piątek dwie ciekawe książki - jedną o Chinach, drugą o chrześcijaństwie w Japonii. Poza tym zamówiłam sobie biografię Lema.
Szafran - Śro 09 Sie, 2017 13:18

A mnie już skompletowali zamówienie w Bonito:D
Anaru - Śro 09 Sie, 2017 14:23

Co mi przypomniało, że już dwa dni siedzą mi książki w koszyku na Allegro, zapomniałam skończyć i zapłacić :zawstydzona2:
No dobra, zrobione :wink:

Szafran - Śro 09 Sie, 2017 14:25

Co kupiłaś?
Aragonte - Śro 09 Sie, 2017 14:45

Szafran napisał/a:
A mnie już skompletowali zamówienie w Bonito:D

Mnie też - dwie książki o mózgu :wink:

Anaru, ale w koszyku to chyba spokojnie mogą siedzieć, póki nie potwierdzisz zakupu? :mysle: U mnie regularnie coś tam siedzi i czeka :wink:

Szafran - Śro 09 Sie, 2017 14:49

Ja mam takie, na urodziny sobie kupiłam:D:D (do urodzin jeszcze 2 tyg, ale ciiii;))

1 x Ruiny i zgliszcza - Wells Towe
1 x Locus Solus - Raymond Roussel
1 x Amnezjak - Jakub Nowak,
1 x Stacja Centralna - Lavie Tidhar
1 x Uczta wyobraźni. Osama - Lavie Tidhar

Agn - Śro 09 Sie, 2017 17:31

Admete, co o Chinach? :)
Admete - Śro 09 Sie, 2017 17:53

Chiny bez makijażu. Widzę, że biblioteka przysłała wiadomość, że można już jutro odebrać.
Aragonte - Śro 09 Sie, 2017 21:10

Admete napisał/a:
Chiny bez makijażu. Widzę, że biblioteka przysłała wiadomość, że można już jutro odebrać.

A ja mam swoje mózgi :banan_czerwony: Tę rozmowę Vetulaniego ze Strzelczykiem zaczęłam nawet czytac w autobusie.

Deanariell - Śro 09 Sie, 2017 21:31

Aragonte napisał/a:
A ja mam swoje mózgi

Czyli? ;) Pisałaś już gdzieś tutaj tytuły? :mysle: Bo pewnie przegapiłam. :-P

Aragonte - Śro 09 Sie, 2017 22:25

Deanariell napisał/a:
Aragonte napisał/a:
A ja mam swoje mózgi

Czyli? ;) Pisałaś już gdzieś tutaj tytuły? :mysle: Bo pewnie przegapiłam. :-P

Chyba w sumie nie podawałam, Admete wymieniała jedną z nich, bo czytała ostatnio. To te dwie książki:
http://bonito.pl/k-903337...blemy-tajemnice
http://bonito.pl/k-125328...zciaganie-mozgu

Agn - Śro 09 Sie, 2017 22:27

Admete napisał/a:
Chiny bez makijażu.

Mam to. Bardzo ciekawa książka. Swoją szosą z tej samej serii co Izrael oswojony - "Spektrum poleca". :)