To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Fajny serial wczoraj widziałam II

Admete - Sob 06 Lip, 2019 09:29

Koleżanka z pracy mi polecała, ale nie mam siły tego oglądać.
Agn - Sob 06 Lip, 2019 11:22

Wczoraj dojechałam do ogłoszenia wyroku (bardzo ładnie przemyślana scena). Trudno się to ogląda. Najgorsza jest ta bezradność wobec tego, co się ogląda. Świadomość, że to wszystko się już wydarzyło (biorę pod uwagę, że na potrzeby filmu wszystko zostało podkręcone). Zostały mi 2 odcinki. Będę twarda, ale nie przeczę - mocno cierpię przy tej historii.
Aragonte - Sob 06 Lip, 2019 11:46

Admete napisał/a:
Koleżanka z pracy mi polecała, ale nie mam siły tego oglądać.

Ja też nie. Mam dostatecznie kijowy nastrój i bez tego.

milenaj - Sob 06 Lip, 2019 18:06

Też mam w planach obejrzenie tego serialu, ale póki co moja psychika chyba tego nie przerobi...

Aktualnie oglądam najnowsze Stranger Things. Nudzi mnie....

Admete - Sob 06 Lip, 2019 20:04

A mnie odwrotnie - ostatni ST uważam za najlepszy. Świetnie się bawiłam, ale nie od początku.
Agn - Wto 09 Lip, 2019 19:57

Za mną na razie 2 pierwsze odcinki i tak mi sobie z nimi. Wolałam, jak najmłodsi bohaterowie mieli mniej lat, bo jakoś tak... przynudzają mnie sceny, w których Mike i Elle się całują. Na szczęście Typowa Postać Do Odstrzału (czytaj: Billy) dzielnie pracuje nad horrorem w tym serialu, a Steve i Dustin trzymają sztamę. Właśnie dołączyła do nich (jak mniemam) dziewczyna z lodziarni i rozbrajają rosyjski szyfr. To jest spoko (i jakoś podoba mi się, że wiadomość nie była z Rosji tylko gdzieś z terenów USA, bo ta historia najlepsza jest jako coś małego z wielkim horrorem, nieszczególnie mam ochotę na międzyświatowy rozmach).
No i nauczyciel z gimnazjum jako alfa i omega od wszystkiego. :mrgreen:
Mam też szczerą nadzieję, że twórcy nie sparują Hoppera i Joyce. Tak naprawdę wątki uczuciowe w tym serialu mnie najmniej interesują, a właściwie może się historia bez nich doskonale obejść (ok, Mike jak był taki trochę zakochany w Elle-dziwadle był w porządku).

Admete - Wto 09 Lip, 2019 20:08

Potem jest już mniej całowania, ale to też jest element całości - dorastanie i rozdźwięk między bohaterami.
Agn - Wto 09 Lip, 2019 20:15

Admete napisał/a:
rozdźwięk między bohaterami.

*wzdycha ciężko do księżyca*
Ale obejrzę tak czy siak...

Admete - Wto 09 Lip, 2019 20:51

Mnie się bardzo podobało, a te elementy z dorastaniem były nieźle uchwycona, potwierdzam z obserwacji ;) Całość zabawna, ładnie nawiązuje do sentymentalnego obrazu lat 80 w wersji amerykańskiej. A na koniec trochę wzruszeń.
Agn - Wto 09 Lip, 2019 23:04

Może mi ten "rozstrzał przez dziewczyny" przeszkadza, bo w pierwszych dwóch sezonach przyjaźń chłopców była czymś przepięknym, wręcz nierealnym w swej doskonałości. Nie chciałabym, by panowie zaczęli dorastać tylko po to, żeby ganiać za dziewczynami i nie mieć czasu dla przyjaciół, z którymi sporo się przeszło.
Admete - Śro 10 Lip, 2019 08:37

Agn napisał/a:
wręcz nierealnym w swej doskonałości

No właśnie ;) Nie bój się, przyjaźń przetrwa. Dla mnie to akurat element realistyczny. W końcu znam dzieci i nastolatki.

Agn - Czw 11 Lip, 2019 11:54

Nie no spoko, ja nie mam nic przeciwko watkom romantycznym, ale w tym serialu mi przeszkadzaja. Nic nie poradze, ze tu tak odczuwam.
Na szczescie w trzecim odcinku wszystko wskoczylo na odpowiednie tory. Szkoda mi Willa - on sie gdzies zatrzymal i teskni do tego, co bylo. No ale juz czuje, ze wielkie paskudztwo przelazlo do naszego swiata.
Steve i Dustin na tropie wielkiego zlego Rosjanina to sam miod. Oraz Dustin udzielajacy rad Stevenowi - cudne to bylo. :mrgreen: Przy okazji Dustin madrze gada.
Podoba mi sie dziewczyna z lodziarni.
I w ramach dorzucenia dziegciu do beczki miodu sentynentalnego spojrzenia na lata 80-te - odechciewa sie sentymentow, kiedy widzi sie, na co pozwalaja sobie faceci z pracy Nancy. Ojjjj... Wziac i zatluc jednego z drugim. :evil: Wierze jednak, ze Nancy wyjdzie na swoje i tej chamskiej bandzie zrobi sie glupio. Plus jeden z nich albo wlasnie stracil zycie, albo zamienil sie w zombie. Tak czy siak jego koniec bedzie marny.

Agn - Nie 14 Lip, 2019 01:16

Dokończyłam "Jak nas widzą".
Potrzebuję teraz jakiejś głupiej komedii, bo ciężko mi na sercu.
*chowa się z herbatą pod kocem*

ita - Nie 14 Lip, 2019 03:03

Agn :pociesz: , mam nadzieję, że pomaga :kwiatek:
Ja się zachwycam Mad Men, kocham ten serial. Aż się dziwię, że przy trzecim oglądaniu, wywołuje we mnie tyle uczuć :serce:

Admete - Nie 14 Lip, 2019 09:28

Zaczęłam wczoraj hinduski serial Leila. Mam skojarzenia z Opowieścią podręcznej - pewnie przez to, że w serialu istnieje opresyjny wobec kobiet system oparty na religii.
ita - Wto 20 Sie, 2019 23:53

Skończyłam maraton Mad Men, :( . Już teraz wiem, że na pewno będę chciała zobaczyć go znowu. Zaczarował mnie ten serial :serce:
Już myślałam, że teraz długo będzie spokój z Netflix, czyli w ogóle z tv, czy serialami. Ale nie. Ostatnio czytałam 2 recenzje Derry Girls i bęc! Temat mnie zaciekawił, chciałam posłuchać tego słynnego akcentu i nie wiem jak obejrzałam 2 sezony (o co łatwo, mają po 6 krótkich odcinków), zamiast max 1 odcinka. W zasadzie wszystko, co chciałabym powiedzieć jest tu: https://zpopk.pl/derry-girls.html
i tu https://zpopk.pl/derry-girls.html

Admete - Śro 21 Sie, 2019 00:27

Widziałam 1 sezon. Chyba obejrzę też drugi.
ita - Czw 22 Sie, 2019 09:08

Domyślam się, że chodzi o Dziewczyny, a już chciałam pytać "Men czy girls"? :lol:
Admete - Czw 22 Sie, 2019 09:27

Men chyba w końcu zacznę. Chociaż spróbuję :)
Admete - Czw 22 Sie, 2019 23:26

Oto zrobiłam podejście do Mad Men, ale tak jak trochę podejrzewałam, to nie moje klimaty. Za dużo obyczaju w obyczaju. Obejrzałam trzy pierwsze i ostatni :wink:
ita - Nie 25 Sie, 2019 02:36

Przynajmniej wiesz o co chodzi. To i tak dużo obejrzałaś, jak na to, że Ci serial nie siadł. U mnie byłoby max 30 min i finito. W najlepszym wypadku.
Nie wiem, co mam z tym serialem, bo mogłabym zacząć go oglądać znowu. Nie robię tego tylko dlatego, że nie chcę go sobie "zarżnąć". Za bardzo go lubię. Kiedyś tak w kółko oglądałam "Między słowami" i
do dzisiaj, po kilku latach, nie mogę go oglądać :( . Nie chcę, żeby to się powtórzyło. Dlatego zarządziłam sobie przerwę, minimum 1 rok.

Admete - Nie 25 Sie, 2019 07:33

Byłam ciekawa klimatu, zrobiony jest bardzo dobrze. Niestety jednak nie umiem oglądać, jeśli nie sympatyzuję z bohaterami. Zakończenie mnie rozbawiło - bohater medytuje i wyobraża sobie reklamę. To prawdziwa reklama? Wyglądała na autentyczną. Dlaczego nie pojechał zająć się umierającą żoną i dziećmi? Wydawał mi się ( ale mało widziałam ) strasznym egoistą. Ogólnie wszyscy byli tam egoistami ;) Ale to tylko takie odczucie, po powierzchownym kontakcie.
Ja tak od czasu do czasu wracam do Babylon 5 i od dwóch lat do Stranger ( koreański serial ).

Aragonte - Czw 29 Sie, 2019 12:07

Admete napisał/a:
Oto zrobiłam podejście do Mad Men, ale tak jak trochę podejrzewałam, to nie moje klimaty. Za dużo obyczaju w obyczaju. Obejrzałam trzy pierwsze i ostatni :wink:

To ja obejrzałam trochę więcej, bo kilka odcinków, ale też odpadłam. I chyba z podobnych powodów jak ty :wink: Zrobione to jest świetnie, bardzo dobry, wiarygodny obraz czasów, zagrane bardzo dobrze, ale nie umiałam tam do nikogo się przywiązać, a też potrzebuję chociaż jednego bohatera, którego mogę lubić. No i chyba sam obyczaj w tym wypadku to dla mnie za mało - łyknęłabym to może w serialu kostiumowo-historycznym, ale też pod warunkiem występowania sympatycznych bohaterów.

Admete - Czw 29 Sie, 2019 13:48

Ja tak samo - nie mogę oglądać, jak wszyscy dość wredni. Musze komuś kibicować.
Akaterine - Czw 29 Sie, 2019 14:38

Ja tam uwielbiałam Peggy. To jej rozdarcie i bunt - z jednej strony wobec tradycyjnej, katolickiej rodziny, z drugiej wobec otoczenia, w które jednocześnie starała się wpasować, próbowała się odnaleźć. Świetna postać, świetnie zagrana, z dobrze poprowadzoną historią. Zdarzyło mi się robić powtórkę serialu, przewijając tylko do scen z nią.