To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Fantastyka - Babylon 5

Admete - Nie 15 Lis, 2009 22:24

To tez dobre ;) Tłumaczenie. Ostatecznie emocje były tam ważne.
Admete - Nie 15 Lis, 2009 22:26

Ja, Riella, Soph, Ty i Everan ;)
Aragonte - Nie 15 Lis, 2009 22:32

I to bardzo ważne, jasne.

No dobra, idę do tej wanny z plikiem wydruków z angielskimi fanfikami i jedną nieudolną próbą mego tłumaczenia. Kąpiel jest z dodatkiem melisy i kozłka lekarskiego, żebym tu z nadmiaru emocji babylonowych na serce nie zeszła :wink:

Ciekawe, czy ktoś jeszcze z forum wsiąknie w ten świat - zdaję sobie sprawę, że nie każdemu musi to podpasować, u mnie B5 uderzyło w odpowiednie struny. Odpowiada mi połączenie fantastyki, wysokiej dawki dramatyzmu, niezłej psychologii, angstu w różnych odmianach, humoru... Ale nie każdy złapie ten haczyk.

Aragonte - Nie 15 Lis, 2009 22:37

Nie ma to jak znaleźć się w tak dobrym towarzystwie :mrgreen:
A kim właściwie jest Everan? Znacie go z innego forum?

Caitriona - Nie 15 Lis, 2009 22:46

Ja prywatnie znam jednego fana B5 ;) Próbował mnie nawet namówić na oglądanie i pięć pierwszych odcinków widziałam, ale dalej nie dałam rady. Może kiedyś spróbuję raz jeszcze ;)
Admete - Nie 15 Lis, 2009 22:49

Nie każdy, tym bardziej, ze serial ma juz swoje lata. Myslisz, że zrobią kiedyś remake, tak jak BSG czy teraz V? uważam, że zmiany w scenariuszu byłyby niemożliwe.
Admete - Nie 15 Lis, 2009 22:51

Everan to nasz znajomy z Kompanii Boromira :) Zaraziłąm go B5, właściwie zmusiłam, żeby mi poszukał serialu, no wiesz. A potem sam się wciagnął :D Biedaczek zamiast uczyć się do matury, to ogladał B5.
Aragonte - Nie 15 Lis, 2009 23:42

Nie wiem, czy zrobią. Obawiam się, że gdyby chcieli to zrobić na nowo, to próbowaliby mocno zmienić tę historię, unowocześnić ją na tyle, że nawet przesłanie by mogło się zatracić :roll:
Jakoś nie mam przekonania, czy to by na dobre wyszło B5.

Aragonte - Pon 16 Lis, 2009 00:13

Caitriona napisał/a:
Ja prywatnie znam jednego fana B5 ;) Próbował mnie nawet namówić na oglądanie i pięć pierwszych odcinków widziałam, ale dalej nie dałam rady. Może kiedyś spróbuję raz jeszcze ;)

Caitri, nic na siłę :) Ale powiem Ci szczerze, że z początkowymi odcinkami to mogłaś mieć problem, bo serial się wolno rozkręca. Mnie to nie przeszkadzało, bo byłam na to nastawiona, oglądałam sobie niezobowiązująco, bez pośpiechu wchodząc sobie w świat, aż mnie wessało nagle i dramatycznie :wink: I teraz boli mnie rozstanie z bohaterami :cry2:
Ta nieśpieszna narracja przydaje się, jeśli ktoś chce się "nauczyć" tego świata.

Admete napisał/a:
Everan to nasz znajomy z Kompanii Boromira :) Zaraziłam go B5, właściwie zmusiłam, żeby mi poszukał serialu, no wiesz. A potem sam się wciagnął :D Biedaczek zamiast uczyć się do matury, to ogladał B5.

Ale mam nadzieję, że maturę spokojnie zdał? :wink:
Już sprawdziłam na stronce Kompanii i wiem, kto zacz :)

Ja w swoim otoczeniu mam jedną - nie wiem, czy fankę, ale osobę oglądającą B5. Nawet się na jakieś wspólne oglądanie zaczęłyśmy umawiać :)

Admete - Pon 16 Lis, 2009 08:13

Ja też nie sądzę. Musieliby po prostu zrobic dokładnie tak samo, tyle że z nowymi aktorami i nowymi środkami.
Admete - Pon 16 Lis, 2009 08:14

Zdał, zdał, teraz juz pracuje i kończy studia :)

Caitri faktycznie cała pierwsza seria jest prologiem, tak jak piąta jest epilogiem. To epicka opowieść, ale nic na siłe ;)

Tutaj encyklopedia serialu na Wikipedii:

http://babylon5.wikia.com/wiki/Main_Page

Aragonte - Pon 16 Lis, 2009 08:22

Jak dla mnie nierealne, żeby nie próbowano coś zmieniać.

Na pociechę po skończeniu serialu zamówiłam sobie książkę :D
http://www.empik.com/to-d...portu,1696093,p

Admete - Pon 16 Lis, 2009 08:25

Widzę, że to początek opowieści ;) No i marcus ;) Pozycze kiedyś. W zasadzie to fajnie by było mieć całośc tych książek, coś jak Star wars ;) Ale to by kosztowało majątek.

Znalazłam:

http://babylon5.wikia.com/wiki/Main_Page

Aragonte - Pon 16 Lis, 2009 20:30

Admete napisał/a:
Widzę, że to początek opowieści ;) No i marcus ;) Pozycze kiedyś. W zasadzie to fajnie by było mieć całośc tych książek, coś jak Star wars ;) Ale to by kosztowało majątek.

Wszystkich kupować nie mam zamiaru - przy mojej znajomości, a raczej nieznajomości angielskiego z tą jedną będę się dostatecznie długo męczyć :wink:
No, zastanawiałam się jeszcze nad jakąś na temat Centauri Prime, bo ciekawią mnie dalsze losy Londo.
A że nabyłam tę książkę, w której pojawia się Marcus, to akurat mało zaskakujące :wink: Recenzje na Amazonie miała dobre, więc kiedy zlokalizowałam ją w Empiku... :D

Admete, co znalazłaś? Jakaś nowa strona o B5?

Chciałam sobie puścić dzisiaj jakiś film powiązany z B5, ale jestem śnięta i nie wiem, czy obejrzę do końca.

Aragonte - Pon 16 Lis, 2009 21:18

Admete, może Cię to zaciekawi?
http://www.allegro.pl/ite...collection.html

A tyle kosztuje (to chyba najniższa cena) to wydanie z Amazonu, które ja mam:
http://www.allegro.pl/ite...ales_42dvd.html

Admete - Wto 17 Lis, 2009 05:10

Niestety nie mam teraz zupełnie pieniędzy...
BeeMeR - Wto 17 Lis, 2009 08:27

Admete napisał/a:
Babylon 5
trzeba mu będzie kiedyś dać szansę ;)
może ;)

Aragonte - Wto 17 Lis, 2009 21:19

No niestety, to droga impreza jest :-|
Aragonte - Śro 18 Lis, 2009 01:12

Oglądam The Legend of The Rangers. Na razie całkiem sympatycznie jest :) No i jak się cieszę, że G'Kar się pojawia w tym filmie :D Miło go usłyszeć (ten głos :D ) i zobaczyć.

Edit: obejrzane. Może to żadne wielkie kino, ale wrażenie mam całkiem przyjemne. A jak się wzruszyłam w końcówce, kiedy dolecieli do Babylon 5 :wink: To miał być pilot serii, której ostatecznie nie zrealizowano, tak? Trochę szkoda. Rangers to dość ciekawy temat, moim zdaniem.

Idę spać - może jeszcze jakiegoś fanfika przeczytam przed zaśnięciem :)

Admete - Śro 18 Lis, 2009 05:03

Chyba tak. Zamiast tego zrobili kilka odcinków Krucjaty.
Aragonte - Nie 22 Lis, 2009 16:50

Zapuściłam sobie Lost Tales (w ramach uczenia się do zaliczenia :wink: ).
Co to ma być - historia na wpół SPN-owa? :mrgreen: Egzorcyzmy na B5?

Admete - Nie 22 Lis, 2009 16:51

Nie widziałam Lost tales, dla mnie B5 kończy sie na ostatnim odcinku ;)
Aragonte - Nie 22 Lis, 2009 16:55

Ooo, to nie znasz tego? Ja pewnie obejrzę wszystkie okołobabylonowe filmy :wink: Na razie mam za sobą Legend of The Rangers.

W czołówce Lost Tales jest pokazana scena z wysadzaniem stacji, ale akcja dzieje się 10 lat po zawiązaniu Sojuszu.

Swoją drogą mam maila z Empiku, że zamówiona przeze mnie książka będzie później. O ile w ogóle będzie :roll: Mam złe przeczucia.

Admete - Nie 22 Lis, 2009 16:59

Oglądałam chyba dwa filmy okołobabylonowe, ten z wojną, o Sheridanie przed przybyciem na B5 i chyba coś jeszcze...
Aragonte - Nie 22 Lis, 2009 17:03

Ja widziałam In The Beginning (z Londo opowiadającym historię wojny z własnej perspektywy) i ten o Rangerach.
Wiem, że to już nie to samo, ale serial mi się już skończył :wink:

Co jakiś czas wertuję też angielskie fanfiki :mrgreen: Już kilka wariantów zmartwychwstania Marcusa przeczytałam :wink: