Fantastyka - Babylon 5
Admete - Nie 15 Lis, 2009 22:24
To tez dobre Tłumaczenie. Ostatecznie emocje były tam ważne.
Admete - Nie 15 Lis, 2009 22:26
Ja, Riella, Soph, Ty i Everan
Aragonte - Nie 15 Lis, 2009 22:32
I to bardzo ważne, jasne.
No dobra, idę do tej wanny z plikiem wydruków z angielskimi fanfikami i jedną nieudolną próbą mego tłumaczenia. Kąpiel jest z dodatkiem melisy i kozłka lekarskiego, żebym tu z nadmiaru emocji babylonowych na serce nie zeszła
Ciekawe, czy ktoś jeszcze z forum wsiąknie w ten świat - zdaję sobie sprawę, że nie każdemu musi to podpasować, u mnie B5 uderzyło w odpowiednie struny. Odpowiada mi połączenie fantastyki, wysokiej dawki dramatyzmu, niezłej psychologii, angstu w różnych odmianach, humoru... Ale nie każdy złapie ten haczyk.
Aragonte - Nie 15 Lis, 2009 22:37
Nie ma to jak znaleźć się w tak dobrym towarzystwie
A kim właściwie jest Everan? Znacie go z innego forum?
Caitriona - Nie 15 Lis, 2009 22:46
Ja prywatnie znam jednego fana B5 Próbował mnie nawet namówić na oglądanie i pięć pierwszych odcinków widziałam, ale dalej nie dałam rady. Może kiedyś spróbuję raz jeszcze
Admete - Nie 15 Lis, 2009 22:49
Nie każdy, tym bardziej, ze serial ma juz swoje lata. Myslisz, że zrobią kiedyś remake, tak jak BSG czy teraz V? uważam, że zmiany w scenariuszu byłyby niemożliwe.
Admete - Nie 15 Lis, 2009 22:51
Everan to nasz znajomy z Kompanii Boromira Zaraziłąm go B5, właściwie zmusiłam, żeby mi poszukał serialu, no wiesz. A potem sam się wciagnął Biedaczek zamiast uczyć się do matury, to ogladał B5.
Aragonte - Nie 15 Lis, 2009 23:42
Nie wiem, czy zrobią. Obawiam się, że gdyby chcieli to zrobić na nowo, to próbowaliby mocno zmienić tę historię, unowocześnić ją na tyle, że nawet przesłanie by mogło się zatracić
Jakoś nie mam przekonania, czy to by na dobre wyszło B5.
Aragonte - Pon 16 Lis, 2009 00:13
| Caitriona napisał/a: | Ja prywatnie znam jednego fana B5 Próbował mnie nawet namówić na oglądanie i pięć pierwszych odcinków widziałam, ale dalej nie dałam rady. Może kiedyś spróbuję raz jeszcze |
Caitri, nic na siłę Ale powiem Ci szczerze, że z początkowymi odcinkami to mogłaś mieć problem, bo serial się wolno rozkręca. Mnie to nie przeszkadzało, bo byłam na to nastawiona, oglądałam sobie niezobowiązująco, bez pośpiechu wchodząc sobie w świat, aż mnie wessało nagle i dramatycznie I teraz boli mnie rozstanie z bohaterami
Ta nieśpieszna narracja przydaje się, jeśli ktoś chce się "nauczyć" tego świata.
| Admete napisał/a: | Everan to nasz znajomy z Kompanii Boromira Zaraziłam go B5, właściwie zmusiłam, żeby mi poszukał serialu, no wiesz. A potem sam się wciagnął Biedaczek zamiast uczyć się do matury, to ogladał B5. |
Ale mam nadzieję, że maturę spokojnie zdał?
Już sprawdziłam na stronce Kompanii i wiem, kto zacz
Ja w swoim otoczeniu mam jedną - nie wiem, czy fankę, ale osobę oglądającą B5. Nawet się na jakieś wspólne oglądanie zaczęłyśmy umawiać
Admete - Pon 16 Lis, 2009 08:13
Ja też nie sądzę. Musieliby po prostu zrobic dokładnie tak samo, tyle że z nowymi aktorami i nowymi środkami.
Admete - Pon 16 Lis, 2009 08:14
Zdał, zdał, teraz juz pracuje i kończy studia
Caitri faktycznie cała pierwsza seria jest prologiem, tak jak piąta jest epilogiem. To epicka opowieść, ale nic na siłe
Tutaj encyklopedia serialu na Wikipedii:
http://babylon5.wikia.com/wiki/Main_Page
Aragonte - Pon 16 Lis, 2009 08:22
Jak dla mnie nierealne, żeby nie próbowano coś zmieniać.
Na pociechę po skończeniu serialu zamówiłam sobie książkę
http://www.empik.com/to-d...portu,1696093,p
Admete - Pon 16 Lis, 2009 08:25
Widzę, że to początek opowieści No i marcus Pozycze kiedyś. W zasadzie to fajnie by było mieć całośc tych książek, coś jak Star wars Ale to by kosztowało majątek.
Znalazłam:
http://babylon5.wikia.com/wiki/Main_Page
Aragonte - Pon 16 Lis, 2009 20:30
| Admete napisał/a: | Widzę, że to początek opowieści No i marcus Pozycze kiedyś. W zasadzie to fajnie by było mieć całośc tych książek, coś jak Star wars Ale to by kosztowało majątek. |
Wszystkich kupować nie mam zamiaru - przy mojej znajomości, a raczej nieznajomości angielskiego z tą jedną będę się dostatecznie długo męczyć
No, zastanawiałam się jeszcze nad jakąś na temat Centauri Prime, bo ciekawią mnie dalsze losy Londo.
A że nabyłam tę książkę, w której pojawia się Marcus, to akurat mało zaskakujące Recenzje na Amazonie miała dobre, więc kiedy zlokalizowałam ją w Empiku...
Admete, co znalazłaś? Jakaś nowa strona o B5?
Chciałam sobie puścić dzisiaj jakiś film powiązany z B5, ale jestem śnięta i nie wiem, czy obejrzę do końca.
Aragonte - Pon 16 Lis, 2009 21:18
Admete, może Cię to zaciekawi?
http://www.allegro.pl/ite...collection.html
A tyle kosztuje (to chyba najniższa cena) to wydanie z Amazonu, które ja mam:
http://www.allegro.pl/ite...ales_42dvd.html
Admete - Wto 17 Lis, 2009 05:10
Niestety nie mam teraz zupełnie pieniędzy...
BeeMeR - Wto 17 Lis, 2009 08:27
| Admete napisał/a: | | Babylon 5 | trzeba mu będzie kiedyś dać szansę
może
Aragonte - Wto 17 Lis, 2009 21:19
No niestety, to droga impreza jest
Aragonte - Śro 18 Lis, 2009 01:12
Oglądam The Legend of The Rangers. Na razie całkiem sympatycznie jest No i jak się cieszę, że G'Kar się pojawia w tym filmie Miło go usłyszeć (ten głos ) i zobaczyć.
Edit: obejrzane. Może to żadne wielkie kino, ale wrażenie mam całkiem przyjemne. A jak się wzruszyłam w końcówce, kiedy dolecieli do Babylon 5 To miał być pilot serii, której ostatecznie nie zrealizowano, tak? Trochę szkoda. Rangers to dość ciekawy temat, moim zdaniem.
Idę spać - może jeszcze jakiegoś fanfika przeczytam przed zaśnięciem
Admete - Śro 18 Lis, 2009 05:03
Chyba tak. Zamiast tego zrobili kilka odcinków Krucjaty.
Aragonte - Nie 22 Lis, 2009 16:50
Zapuściłam sobie Lost Tales (w ramach uczenia się do zaliczenia ).
Co to ma być - historia na wpół SPN-owa? Egzorcyzmy na B5?
Admete - Nie 22 Lis, 2009 16:51
Nie widziałam Lost tales, dla mnie B5 kończy sie na ostatnim odcinku
Aragonte - Nie 22 Lis, 2009 16:55
Ooo, to nie znasz tego? Ja pewnie obejrzę wszystkie okołobabylonowe filmy Na razie mam za sobą Legend of The Rangers.
W czołówce Lost Tales jest pokazana scena z wysadzaniem stacji, ale akcja dzieje się 10 lat po zawiązaniu Sojuszu.
Swoją drogą mam maila z Empiku, że zamówiona przeze mnie książka będzie później. O ile w ogóle będzie Mam złe przeczucia.
Admete - Nie 22 Lis, 2009 16:59
Oglądałam chyba dwa filmy okołobabylonowe, ten z wojną, o Sheridanie przed przybyciem na B5 i chyba coś jeszcze...
Aragonte - Nie 22 Lis, 2009 17:03
Ja widziałam In The Beginning (z Londo opowiadającym historię wojny z własnej perspektywy) i ten o Rangerach.
Wiem, że to już nie to samo, ale serial mi się już skończył
Co jakiś czas wertuję też angielskie fanfiki Już kilka wariantów zmartwychwstania Marcusa przeczytałam
|
|
|