To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Ogłoszenia drobne - Koncerty/wydarzenia/imprezy muzyczne i kulturalne

Agn - Sob 18 Maj, 2013 08:31

A Noc Muzeów jest poza Polską? *Agn vel. pawian nieoświecony* Pardon, mnie się zawsze wydawało, że to nasi wymyślili... :ops1:
Anonymous - Sob 18 Maj, 2013 11:24

U Nas dziś Turnau(uwielbiam), ale o 19 mam zebranie wiejskie, więc chyba uspołeczniać się pójdę.
Anaru - Sob 18 Maj, 2013 13:33

AineNiRigani napisał/a:
cholera, nie mozecie pisac o Nocy muzeow ciut wczesniej?
moze zalapalabym sie tutaj na jakies muzea (bo jak za Tower spiewaja 28 funtow za zwykla wejsciowke, a pelna ze skarbcem, wiezami itd wychodzi 50 funciakow), to ja naprawde wole sobie upolowac... Tylko w takiej sytuacji musze wiedziec z tygodniowym (co najmniej) wyprzedzeniem, aby miec zastepstwo w szkole...
Jestescie wredne maupy. Pawiany z rozowymi dupskami - ot co !!

Pisałam tydzień temu, że jest u nas Noc Muzeów, było czytać. :bejsbol:

Anaru - Sob 18 Maj, 2013 17:01

Juz niedługo impreza dla żarłoków!!!!

Europa na widelcu 2013.
Od 6 do 9 czerwca na wrocławskim rynku odbędzie się jedna z największych imprez kulinarnych w Polsce. Europie na widelcu towarzyszyć będzie jarmark.

Tegoroczna Europa na Widelcu rozpocznie się jarmarkiem w samym sercu miasta, na rynku będzie można spróbować regionalnych piw oraz win. Sama impreza główna potrwa od 6 do 9 czerwca 2013 roku. 8 czerwca na rynku na Wrocławian czeka wielka biesiada - w trakcie imprezy będzie można skosztować potraw z 20 różnych krajów. Motywem przewodnim będzie kuchnia wrocławska.
http://www.smakiwroclawia...sie-na-jarmarku

Banica z serem kaszkawał, grillowane szaszłyki z ajavarem i czerwoną cebulką, chłodnik z zielonego groszku, zupa piwna z grzankami serowymi, pączki holenderskie czy rumowe muffinki z rodzynkami - to tylko kilka potraw, jakich będziemy mogli spróbować podczas tegorocznej edycji imprezy "Europa na widelcu" (8 czerwca 2013 na wrocławskim Rynku). Znamy już listę krajów, których kuchni będzie można spróbować.
Jest ich w sumie 20 - razem z kuchnią Wrocławia: Bułgaria, Chorwacja, Czechy, Finlandia, Francja, Grecja, Hiszpania, Holandia, Irlandia, Niemcy, Portugalia, Rumunia, Rosja, Słowacja, Szwecja, Ukraina, Węgry, Wielka Brytania, Włochy.

Karnet jak zawsze kosztować będzie 5 zł. Jak zawsze w imprezie wezmą udział Robert Makłowicz i Piotr Bikont.
http://www.gazetawroclaws...ujemy,id,t.html

:cheerleader2: :cheerleader2: :cheerleader2:

Anaru - Nie 19 Maj, 2013 02:16

Jutro (znaczy dziś, bo już niedziela ;) )

IX EDYCJA DNI KULTURY MUZUŁMAŃSKIEJ, WROCŁAW

DZIEŃ OTWARTEGO MECZETU
19. maj, g. 11:00-18:00

11:00 Uroczyste rozpoczęcie Dnia Otwartego Meczetu; powitanie przybyłych Gości
11:10 „Baronessa Sayeeda Warsi & Aygül Özkan: kobiety-muzułmanki-liderki
w europejskiej polityce”. Wykład mgr Beaty Szczepaniak-Jaworskiej
12:00-12:50 „Uznanie Palestyny za państwo nieczłonkowskie ONZ”.
Wykład dr Marcina Szydzisza
13:00 Salat az-zuhr, czyli modlitwa południowa w meczecie; zapraszamy wszystkich do wzięcia udziału
13:15- 13:50 recytacja Koranu i panel dyskusyjny z imamem w meczecie
14:00-14:50 „Muzułmanie w Polsce - imigranci czy obywatele – współczesne oblicze islamu w Polsce na przykładzie Ligi Muzułmańskiej w Rzeczypospolitej Polskiej”.
Wykład dr Marcina Pierzchały
15:00-16:00 koncert berlińskiego zespołu Nasheed
16:00-17:00 lekcja języka arabskiego
17:00-18:00 „Polscy Muzułmanie”-projekcja filmu dokumentalnego Williama Baryło

ATRAKCJE STAŁE, DOSTĘPNE DLA PAŃSTWA PRZEZ CAŁY DZIEŃ

pokazy malowania henną
 namiot języka arabskiego
 wystawa: Ornament muzułmański
 wystawy bagdadzkich artystów: Ramli Aljasin i Waleed Majeeda Odhaira
 pokaz pieczenia chleba arabskiego
 stoisko z publikacjami Instytutu Studiów nad Islamem oraz czasopisma As-Salam
 stoisko z naszymi torbami ekologicznymi
 stoiska z jedzeniem arabskim (także w wersji wegetariańskiej)
 otwarty meczet
 degustacja potraw arabskich
 stoisko z kawą arabską i daktylami
 kącik marokański
https://www.facebook.com/events/519404064763530/

corrado - Śro 22 Maj, 2013 01:03

Chyba nie było a wystawa się już kończy:

Dawna moda dziecięca XVII-XX w.
25 marca - 2 czerwca 2013

Zaprezentowane zostaną dziecięce ubiory i akcesoria mody z kolekcji Muzeum Narodowego we Wrocławiu. Zestawione z obrazami, grafikami i fotografiami sygnalizującymi kontekst kulturowy i pokazującymi, jak w jaki sposób były noszone, same są małymi dziełami sztuki. Jednocześnie moda dla dzieci odzwierciedlała zmieniające się obyczaje i style artystyczne, ewoluujące postawy wobec dzieciństwa, wychowania i kodowania w ubiorze płci społecznej. Wpływały na nią także wydarzenia polityczne, literatura i postęp techniczny.

Ciekawa wystawa. Na plus, że ma też regionalne akcenty, np. portret jednego dziecięcia Hochbergów. Minus: opisy w gablotach niekompletne.

Oraz też kończące się:
http://www.mnwr.art.pl/CM.../Santander.html

Tej nie widziałem jeszcze ale trzeba jakoś koniecznie zdążyć.

Miejsce: Muzeum Narodowe

Anaru - Wto 28 Maj, 2013 19:25

To malarstwo to mnie tak średnio interesuje, ale moda dziecięca i owszem, spróbuje się załapać jakoś. ;)

To jest wystawa płatna? Bo tam nie ma żadnej informacji o cenach biletów. :mysle:

Jeszcze jeden artykuł na temat "Europy na widelcu"
http://polskalokalna.pl/w...iu,1920226,3324

Wkrótce festiwal kultury żydowskiej "Simcha"

Sześć koncertów, na których będzie można usłyszeć muzykę klezmerską z różnych stron świata, kolacja szabatowa i jarmark oraz wykłady poświęcone kulturze żydowskiej to cześć z atrakcji XV Festiwalu Kultury Żydowskiej "Simcha", który rozpocznie się w sobotę we Wrocławiu.

"Simcha" jest jednym z największych festiwali kultury żydowskiej w Polsce. Większość wydarzeń festiwalowych odbędzie się w Synagodze pod Białym Bocianem, która znajduje się we wrocławskiej Dzielnicy Czterech Wyznań.

Tam też festiwal rozpocznie się Klezmerską Hawdalą - koncertem, na którym wystąpi Knoblauch Klezmer Band z Berlina. To grupa pięciu młodych muzyków pochodzących z Niemiec, Izraela, Francji i Szkocji. Muzyka zespołu to połączenie w nowych aranżacjach tradycyjnych pieśni klezmerskich, romskich i bałkańskich.

Jak powiedziała rzeczniczka festiwalu Ewa Marcinek to właśnie muzyka, od pierwszej edycji festiwalu, jest jednym z najistotniejszych elementów jego programu. - W tym roku programu muzyczny zdominowali klezmerzy z Polski, Czech, Niemiec oraz Wielkiej Brytanii. To zespoły, które łącza tradycyjną muzykę żydowską z brzmieniami rockowymi, mambo, twistem czy punk rockiem i hip-hopem - mówiła rzeczniczka.

Z kolei dyrektor artystyczny festiwalu Stanisław Rybarczyk, podczas wtorkowej konferencji prasowej, szczególnie polecał koncert berlińskiej kantorki Avitall Gerstetter, której na scenie będzie towarzyszyć Chór Synagogi pod Białym Bocianem. Koncerty z udziałem wybitnych kantorów to tradycja wrocławskiego festiwalu. Podczas przednich edycjach występowali m.in. Joseph Malovany z Nowego Jorku, Moshe Schulhof z Miami czy kantor Moshe Stern z Jerozolimy.

Drugim z kluczowych elementów programu festiwalu są wydarzenia związane z kuchnią żydowską. To przede wszystkim kończąca festiwal kolacja szabatowa oraz jarmark żydowski. - Na dziedzińcu Synagogi pod Białym Bocianem spotkają się wystawcy z całej Polski i zagranicy. Oprócz tradycyjnych potraw żydowskich będzie również prezentowane rękodzieło. Swoje stoiska otworzą również wydawcy oraz szkoły żydowskiej - mówiła Marcinek.

Stałym punktem imprezy jest również spacer po miejscach związanych z żydowską historią Wrocławia. W tym roku ma być to spacer "Szlakiem żydowskich kobiet Wrocławia". W ramach festiwalu odbędzie się również szereg wykładów, które przybliżą jego uczestnikom kulturę, religię oraz tradycyjny i współczesny folklor żydowski. W tym roku motywem przewodnim będą postaci z żydowskiego folkloru - Lilit, Dybuk oraz Golem.

W trakcie imprezy zostaną również pokazane filmy z Międzynarodowego Festiwalu Filmowego "Żydowskie Motywy" oraz bloki filmowe "Świat żydowski w filmie", które będzie można zobaczyć w Kinie Nowe Horyzonty.
http://polskalokalna.pl/w...ha,1922091,3324

A jutro Ogólnopolskie obchody Dnia Weterana
29 maja na Rynku Głównym we Wrocławiu

Oprócz uroczystego apelu, konferencji naukowej i prezentacji sprzętu m.in. przez żołnierzy z 6. Brygady Powietrznodesantowej, przewidziano odsłonięcie - przed kościołem garnizonowym św. Elżbiety - figurki krasnala weterana.
Krasnale to wrocławska tradycja, nawiązująca do działającej tam w czasach PRL Pomarańczowej Alternatywy. Wygląd krasnala weterana utrzymywany jest w tajemnicy.
http://www.dziennikpolski...i-krasnala.html
http://www.sgwp.wp.mil.pl/pl/1_946.html

Krasnala jestem ciekawa. ;) I ciekawe gdzie go ustawią, bo tam pod tym akurat kościołem i dookoła niego to już krasnalowy tłum... :roll:

corrado - Wto 28 Maj, 2013 19:29

Anaru napisał/a:
To malarstwo to mnie tak średnio interesuje, ale moda dziecięca i owszem, spróbuje się załapać jakoś. ;)

To jest wystawa płatna? Bo tam nie ma żadnej informacji o cenach biletów. :mysle:

Na "dziecięcej" 50% to malarstwo, więc pewnie Ci się nie spodoba.
Bilety standardowe, jak to w Narodowym, nie ma osobnego wejścia na te wystawy. Przypuszczam, że już kiedyś w nim byłaś.

Anaru - Wto 28 Maj, 2013 19:34

To nie jest tak, że nie lubię malarstwa w ogóle i nic mnie nie interesuje, to hiszpańskie mnie nie interesuje za bardzo. A na dziecięcej tematycznie i owszem.

corrado napisał/a:
Bilety standardowe, jak to w Narodowym, nie ma osobnego wejścia na te wystawy. Przypuszczam, że już kiedyś w nim byłaś.

Jakieś kilka razy, w tym na wystawach tematycznych, oprowadzając rodzinę oraz podczas Nocy Muzeów dwa lata temu.

Anaru - Sob 08 Cze, 2013 00:28

Agn zerknij :mrgreen:

Europa na widelcu, 6–9 czerwca 2013 Wrocław – Rynek
5. urodziny festiwalu „Europa na widelcu” Jubileuszowe wydanie będzie obfitowało w wiele niespodzianek. Tego nie można przegapić!

Impreza, której tradycyjnie patronują Robert Makłowicz i Piotr Bikont, będzie trwała aż cztery dni. Rozpocznie się 6 czerwca jarmarkiem produktów spożywczych, który potrwa do 9 czerwca. Na wrocławskim rynku będzie można kupić europejskie produkty regionalne oraz spróbować butikowych win i piw.

Biesiada europejska
sobota 8 czerwca

13.00 Parada kucharzy i prezentacja szefów kuchni na scenie
13.30 Uroczyste otwarcie biesiady przez Prezydenta Miasta – prezentacja menu i rozpoczęcie degustacji

13.45 Prezentacja potraw narodowych i opowieści kulinarne – Robert Makłowicz i Piotr Bikont
14.30 Prezentacja kuchni wrocławskiej – Robert Makłowicz i Zbigniew Koźlik (szef kuchni HP Park Plaza)
15.15. Prezentacja składu jury V Wrocławskiego Turnieju Nalewek oraz Wrocławskiej Potyczki Destylatów Owocowych
Koncert Ani Brody z zespołem
16.10 Spacer po jarmarku – Robert Makłowicz i Piotr Bikont
16.30 Niespodzianka dla publiczności
17.00 Rozstrzygnięcie konkursu na najlepszy przepis na danie ze szparagów organizowanego przez cooklet.com
18.00 Ogłoszenie wyników V Wrocławskiego Turnieju Nalewek oraz Wrocławskiej Potyczki Destylatów Owocowych
18.15 Urodzinowy tort "Europy na widelcu" dla wszystkich zgromadzonych na rynku gości!
19.00 Koncert finałowy WrocLove Big Band z Markiem Bałatą, Adrianną Niewolińską i duetem Soundz Good
http://www.wroclaw.pl/wroclaw_na_weekend_2,.dhtml

Agn - Sob 08 Cze, 2013 01:05

Hyh az tak dlugo nie bede, ale ide na jedzonko. Trifle, a ty???
Yvain - Sob 08 Cze, 2013 08:13

Fajna impreza :mrgreen: zazdraszczam.
Agn - Sob 08 Cze, 2013 20:01

Obeżarłam się! Ale było pyszne. Mlask, mlask...
Yvain - Sob 08 Cze, 2013 21:45

:cry2: ja też tak chcę, a tu dieta i nic nie można.
Agn - Sob 08 Cze, 2013 22:24

Yvain, czy wiesz, jakie jest ulubione powiedzonko ludzi na diecie? :P
Yvain - Sob 08 Cze, 2013 23:08

Jakie? :mrgreen:
Agn - Sob 08 Cze, 2013 23:13

Na priva ci napiszę, bo będzie, że rzucam nieobyczajnym słownictwem po salonie. :mrgreen:
Anaru - Sob 08 Cze, 2013 23:44

I to jeszcze pewnie seksualnym :lol:
Agn - Sob 08 Cze, 2013 23:46

Tyż. :P
Anaru - Sob 08 Cze, 2013 23:48

W końcu mogą tu być nieletni, nigdy nie wiadomo kto się czai po kątach. :P
Agn - Sob 08 Cze, 2013 23:49

Po kątach czaję się ja, gorzej kto łypie na nas zza winkla. :wink:
Anaru - Nie 09 Cze, 2013 00:01

Zestaw podglądaczy :mrgreen:
Trza uważać na słowo pisane, bo wróci wołem :mrgreen:

Agn - Nie 09 Cze, 2013 00:08

No, a jak zamuczy, to ratuj się kto może. :lol:
BeeMeR - Nie 09 Cze, 2013 17:35

Anaru napisał/a:
Yvain, czy wiesz, jakie jest ulubione powiedzonko ludzi na diecie? :P
Mnie się kojarzy z niewinnym stwierdzeniem, że dieta zaczyna się od jutra - jeśli coś pikantniejszego to też proszę pw :kwiatek:
Agn - Nie 09 Cze, 2013 18:32

Nie, nie, nie "od jutra" to ulubiony tekst ludzi, którzy się zamierzają dopiero odchudzać (tudzież: "od poniedziałku") lub rzucać jakiś nałóg.
Dobra, wrzucę tutaj i ocenzuruję.

Tak więc ulubionym tekstem ludzi na diecie jest: "A ch** z tą dietą!" :wink: