To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Filmy - Fajny film wczoraj widziałam... II

QaHa - Pon 12 Lut, 2007 16:53

a tak na marginesie Migotko twoj awaterek towarzyszyl mi na scianie pokoju przez cale studia - impresja wschod słonca monet'a hmmm zawsze bedzie mi sie kojarzyc z bestroska studiow - ..... ale sie rozmarzylam
migotka - Pon 12 Lut, 2007 17:49

QaHa napisał/a:
migotka napisał/a:
i do tego jeszcze musi być odpowiednia reklama!;) koniecznie;) a ostatnio w tvp2 robili to z woelkim naciskiem, cieślak też zostanie zaszufladkowana. I w ogóle co tu duzo mówić- takie filmy kreują "gwiazdy"

moze i tak ale ja mialam okazje ogladac cieślik w mewie czechowa - wystawiaja ją teraz w słowackim w krakowie i patrzac na kreowana przez nia postac nie widzialam tej z filmu "dlaczego nie", mysle ze cielik ma wielkie szanse byc jedna z lepszych polskich aktorek

o ile po drodze sie nie zagubi....

migotka - Pon 12 Lut, 2007 17:52

QaHa napisał/a:
a tak na marginesie Migotko twoj awaterek towarzyszyl mi na scianie pokoju przez cale studia - impresja wschod słonca monet'a hmmm zawsze bedzie mi sie kojarzyc z bestroska studiow - ..... ale sie rozmarzylam

ja na ścianie w każdym roku miałam co innego- począwszy od zwierzaków, plakat Lednicy, kartki z głębokimi myslami na pocieszenie abym w czasie sesji nie zwariowała, plakaty z American Beauty i pierwszej częsci Matrixa po własnorecznie wykonanie zdjęcia i takie tam

BeeMeR - Pon 12 Lut, 2007 20:50

a mnie w "Dlaczego nie" strasznie wkurzała główna bohaterka - nie aktorka, ale grana przez nią postać - z początku jeszcze jej zachowanie jest jak najbardziej zrozumiałe, ale później wynajdywała dziury w całym i była na "nie" już chyba z tylko przyzwyczajenia. Za to faktycznie "Książę" tak doskonały i słodki, że można się miejscami niestrawności nabawić... Ale ogólnie film całkiem nienajgorszy, zdjęcia ładne a muzyka piękna.
Alison - Pon 12 Lut, 2007 20:55

Zobaczyłam dziś "Królową". Dobry film, naprawdę dobry, świetna rola, i w sumie Elzbieta w końcu trochę uczłowieczona. Książę Filip to taki dupek, że jeśli jest taki naprawdę, to Boże chroń Krolową! Fajnie powplatana Diana i jej znaczące spojrzenia. I bardzo jestem wdzięczna twórcom, że oszczędzili Williama i Harry'ego. W sumie nie zazdroszę żadnej osobie dramatu. Przez kawał filmu kombinowałam skąd znam aktora, który grał Tony'ego Blaira, no i przypomniałam sobie, że to ten szalony rockman od zamku [kaszlonklik] z "Pozwu o miłość" :wink:
QaHa - Pon 12 Lut, 2007 22:23

migotka napisał/a:
ja na ścianie w każdym roku miałam co innego- począwszy od zwierzaków, plakat Lednicy, kartki z głębokimi myslami na pocieszenie abym w czasie sesji nie zwariowała, plakaty z American Beauty i pierwszej częsci Matrixa po własnorecznie wykonanie zdjęcia i takie tam

Ha widzisz u mnie zawsze ten jeden był za to reszta sie zmieniala jak np plakat z krakowskiego festiwalu piosenki studenckiej , z baletu romeo i julia i jakas kompozycja z obrazow klimta, mleczko, upiorny ksiezyc autorstwa kolezanki i takie tam

izek - Wto 13 Lut, 2007 21:35

nie moge znaleźć wątku o tv a fajny film leci własnie na polsacie "Dziewczyny z kalendarza"
Gunia - Śro 14 Lut, 2007 14:53

Obejrzałam "Dziewczynyz kalendarza" - ta kapitalistyczna marchewka: :thud: .
miłosz - Śro 14 Lut, 2007 19:37

Gitko dzieki tobie obejrzałam "Malowany welon" - bardzo dziękuję, niezwykle subtelny jest w nim Norton; bardzo go lubie a tu jest porostu ujmujący - niezwykła to rola i on ją gra na tej swojej ciekawej nucie. bardzo lubie Nortona i nawet jeżli filmy, w których gra są róznej jakości, to on nie odpuszcza. Jest znakomity. I te Chiny w tle :thud: :thud: :thud:
Admete - Śro 14 Lut, 2007 19:39

Miłosz czy Ty to w kinie widziałaś?
QaHa - Śro 14 Lut, 2007 20:37

miłosz napisał/a:
itko dzieki tobie obejrzałam "Malowany welon" - bardzo dziękuję, niezwykle subtelny jest w nim Norton; bardzo go lubie a tu jest porostu ujmujący - niezwykła to rola i on ją gra na tej swojej ciekawej nucie. bardzo lubie Nortona i nawet jeżli filmy, w których gra są róznej jakości, to on nie odpuszcza. Jest znakomity. I te Chiny w tle :thud: :thud: :thud:

Jak to miło znaleźć poplecznika w zachwytach ja również jestem zauroczona a Norton po prostu śWIETNY

asiek - Czw 15 Lut, 2007 16:55

Alison napisał/a:
Zobaczyłam dziś "Królową". Dobry film, naprawdę dobry, świetna rola, i w sumie Elzbieta w końcu trochę uczłowieczona. Książę Filip to taki dupek, że jeśli jest taki naprawdę, to Boże chroń Krolową!

Filip jest dupkiem ! :obrzydzenie: Jakiś czas temu oglądałam biografię Elżbiety II. W filmie kilkakrotnie przewijały sie informacje o licznych romansach Filipa. Nie dość, że nie dwał jej żadnego wsparcia, to jeszcze upokarzał. Nic dziwnego, że zamknęła sie w sobie.
Kiedy Filip w "Królowej" mówi do Elżbiety "dobranoc kochanie", to jest to tak żałosne, że nie wiadomo śmiać sie, czy płakać :? ??:

asiek - Czw 15 Lut, 2007 18:49

W części I wątku tak pięknie pisałyście o filmie "Firelight"... :thud:
A gdzie można go zdobyć ???

Alison - Czw 15 Lut, 2007 18:53

asiek napisał/a:
W części I wątku tak pięknie pisałyście o filmie "Firelight"... :thud:
A gdzie można go zdobyć ???

Tam gdzie "zdobywa" się wszystkie filmy... :wink:
Oczywiście mam na myśli sklep z płytami :roll:

asiek - Czw 15 Lut, 2007 19:53

Anoo... :mrgreen:
Maryann - Czw 15 Lut, 2007 20:12

asiek napisał/a:
Filip jest dupkiem ! :obrzydzenie: Jakiś czas temu oglądałam biografię Elżbiety II. W filmie kilkakrotnie przewijały sie informacje o licznych romansach Filipa. Nie dość, że nie dwał jej żadnego wsparcia, to jeszcze upokarzał. Nic dziwnego, że zamknęła sie w sobie.

A ja bym go trochę broniła. Może nie ma najłatwiejszego charakteru i język też ma czasami niewyparzony, ale z tym, żeby upokarzał Elżbietę, to się nie zgodzę.
On wcale nie miał łatwo w życiu. Od dziecka nie miał ani rodziny, ani domu. Majątku zresztą też.
Nie jest królem, tylko księciem-małżonkiem, który zawsze musi ustępować jej pierwszeństwa. Nawet dzieci nie noszą jego nazwiska.
To, że losy dzieci jego i Elżbiety potoczyły się tak, a nie inaczej, jest w równej mierze winą ich obojga. Powiedziałabym nawet, że może nawet większą Elżbiety, bo sama wychowała się w ciepłej, kochającej się rodzinie, a nie umiała tej miłości przenieść do swojej własnej. Filip w ogóle nie miał takich wzorców, bo rodzice rozstali się, kiedy miał kilka lat.
Co do jego domniemanych romansów - są pogłoski, ale przekonujących dowodów brak.

Anonymous - Czw 15 Lut, 2007 20:29

Zawsze warto wziąść sobie namiary na to kto jest adresatem biografii i filmu i czy nie sa przypadkiem stronnicze.
A biografie mają zwykle to do siebie, że bywają bardzos tronnicze. niezwykle zadko zdarza sie taki Henryk VIII z Rayem Wilsonem :D

asiek - Czw 15 Lut, 2007 20:35

Swoją wypowiedź oparłam na wiadomościach pozyskanych z filmu bigraficznego jaki był emitowany swego czasu na kanale Planete. Być może nie był rzetelny, jednak trudno mi to ocenić. W każdym razie twórcy biografii w negatywnym świetle ukazali Filipa.
W "Królowej" też nie lepiej go przedstawiono, a zatem można sądzić, że nie spisywał się zbyt dobrze jako mąż.
A jak jest w istocie... to wiedzą tylko sami zainteresowani.

Anonymous - Czw 15 Lut, 2007 21:21

ja rozumiem Asiek, tylko to już taki nasze małe zboczenie zawodowe :D
jesli chodzi o ludzi, nie ma niczego białego i czarnego, a jeśli ktoś tak próbuje przedstawić historię, zawsze włącza mi się czerwona lampka "kto za to płaci?", albo "kto komu kibicuje?"

Caitriona - Pią 16 Lut, 2007 13:57

Maria Antonina. Dziwny to film...
Pierwsze moje skojarzenie to plastik oraz zieleń (w dziwnym odcieniu) i róż, czyli kolory których nie lubię. A to wszystko nie kojarzy mi się z kostiumem. Nie przepadam też za Dunst. Plakaty rozwieszone na mieście jakoś nie zachęcały mnie do obejrzenia. Ale wyszło jak wyszło, obejrzałam.
Róż mnie nie przekonał, ale tak źle nie było. Po pewnym czasie zaczęlam nawet naprawdę interesować się Antoniną. Dunst piękna nie jest (i może dobrze), ale całkiem sobie poradziła. Jej Maria Antonina jest wszystkiego ciekawa, otwarta na wszystko, chce jak najlepiej. Jest zwykłą, młodziutką dziewczyną. Najbardziej podobał mi się początek - jej przyjazd, poznawanie nowości, przyzwyczajanie się, pierwsze kontakty z małżonkiem (co za niezguła z niego...i te klucze...) i nowe ceremoniały (przy porannej garderobie myślałam, że padnę :lol: ).
Ciutkę dziwne są tu czasem zdjęcia (krótkie ujęcia, szybko zmontowane). I dojrzałam jakieś fioletowe trampki (??). Przesłań żadnych; się nie wzruszyłam losem 'biednej' królowej. Muzyka jak muzyka - jeśli ktoś taką lubi oki. Mnie na początku nieco to wkurzało, potem przyjęłam konwencję.
Co jeszcze? Można, ale nie trzeba.

QaHa - Pią 16 Lut, 2007 15:38

ja sobie ostatnio odgrzebałam z zasobów:
http://jedwabna.opowiesc.filmweb.pl/
lubie ten film, jest taki plastyczny, te kolory ach
A fabuła tez jakby namalowana "taki pejzaż".
jest to opowieść o dziewczynie z francuskiej prowincji obdarzonej talentem hafciarskim posiadającą duza wrażliwośc na kolor i piekno Zycie zmusza bohaterke do dosc trudnej konfronttacji z realnym światem poprzez początkowo niechciana ciążę. I tak dziwwczyna uczy sie kochac swoje dziecko a dzieki niej inna kobiata uczy sie życ od nowa.
jesli ktos nie widzial polecam

migotka - Sob 17 Lut, 2007 11:49

obiejrzałam Apocalypto Mela Gibsona
http://apocalypto.filmweb.pl/
http://apocalypto.movies.go.com/
http://www.apocalypto.com.pl/polska/index.htm
http://film.o2.pl/film/apocalypto/

dla mnie film dobry, choć krew sie leje właściwie cały film- to prawda, ale na uwage zasługuje język Majów i ukazanie dorobku kulturalnego oraz jego upadku. POLECAm!!

Harry_the_Cat - Sob 17 Lut, 2007 18:44

Obejrzałam Malice Aforethought. Polecam! Wrażenia - tu.
Pemberley - Sob 17 Lut, 2007 22:11

Harry_the_Cat napisał/a:
Obejrzałam Malice Aforethought. Polecam! Wrażenia - tu.

super, ciesze sie, ze obejrzalas fajny film i sorry, ze z innej beczki,
ale o to wlasnie pytalam kilka dni temu Harry w technicznych problemach - jak zrobic linka do tylko jednego postu???

Harry_the_Cat - Sob 17 Lut, 2007 22:53

No ja zrobiłam linka do całego tematu. Widziałam Twoje pytanie, ale nie znam na nie odpwiedzi.