To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Jane Austen - życie i epoka - Ciekawostki i gadżety dla fanów

Tamara - Pią 01 Maj, 2009 20:25

jakie fajne :mrgreen:
Akaterine - Śro 19 Gru, 2012 19:26

http://themagicbean.typep...t-tutorial.html
Ozdoby na choinkę. Urocze :serce:

Yvain - Śro 19 Gru, 2012 19:36

Śliczne i pomysłowe :mrgreen:
Anaru - Śro 19 Gru, 2012 23:47

Ładne drobiazgi :oklaski:
Akaterine - Czw 30 Maj, 2013 15:47

Nie do końca gadżet, bardziej ciekawostka:
http://www.whatjanesaw.org/index.php
What Jane Saw - wirtualna rekonstrukcja wystawy portretów Joshuy Reynoldsa, którą Jane Austen miała odwiedzić w maju 1813 roku. Można sobie "pochodzić" po salach i pooglądać obrazy, wraz z opisami, kogo przedstawiają.

Admete - Czw 30 Maj, 2013 19:27

Świetne. Bardzo mi się podoba.
Anaru - Pią 31 Maj, 2013 18:18

Piękny pomysł :-D
Anonymous - Śro 05 Cze, 2013 21:43

bomba
Akaterine - Pią 05 Lip, 2013 17:21

Zmieniłam nazwę wątku, mam nadzieję, że nikt nie ma nic przeciwko.

Ciekawostka - jak by wyglądały skrzynki mailowe bohaterów Jane Austen:
http://www.famousinboxes....re/jane-austen/
Rozbawiło mnie to bardzo :lol: . Pan Collins przysyłający Lizzy zdjęcia kominka w Rosings, John Thorpe wysyłający Catherine zdjęcia nowych kół powozu, połowa korespondencji między Elinor i Marianne zatytułowana "Re: Willoughby", Google Alerty u Darcy'ego odnośnie Lizzy i mail z LinkedIn "Join the Unfeasibly Eligible Bachelors Group" :lol: .

Admete - Pią 05 Lip, 2013 19:08

Sir Eliot To Judge Bath's Ugliest Woman competition :lol: Nine ways to net a navy boy! U Kasi Morland - Fan mail od pani Radcliffe :-) One word Marianne - therapy :lol: Od Luzy Steele - Die bitch, die! :rotfl:
Eeva - Sob 06 Lip, 2013 09:35

hahahaha, super :D
U Pana Darcy najbardziej ubawiło mnie "Amazon.co.uk recemmends : How to win friends and influence people" :rotfl:

Akaterine - Sob 06 Lip, 2013 10:11

Fajne jest to, że mail od Collinsa do Darcy'ego nie został nawet przeczytany :lol: .
Admete - Sob 06 Lip, 2013 11:44

A po co miałby czytać? Od ciotki też nie otworzył ;) Nastroju nie miał ;)
Tamara - Nie 07 Lip, 2013 16:15

Piękne :rotfl:
Akaterine - Pon 29 Lip, 2013 16:52

Może już wiecie (nawet w Teleexpressie w zeszłym tygodniu o tym mówili ;) ), że Jane Austen pojawi się na 10-funtowym banknocie. Okazało się, że to może budzić skrajne emocje :shock:
http://www.tvn24.pl/cwier...u,343053,s.html

Anonymous - Pon 29 Lip, 2013 17:05

Widocznie nie jestem taką fanką, szkoda by mi bylo odpowiednik Kazika tak trzymać za szkłem, wolałabym zamienić, na wolumin jakowyś zacny.

Zaś całych tych protestów nie ogarniam. U nas jakaś babeczka by się przydała, może te banknoty by się w portfelu rozmnażać zaczeły.

Admete - Pon 29 Lip, 2013 17:08

Za szkłem to wzór chyba. Tez uważam, że jakieś kobiety na banknotach powinny się pojawiać.
Anonymous - Pon 29 Lip, 2013 17:24

Za szkłem, czyli chodziło mi wiesz o użycie banknotu użytkowego li i jedynie jakiego gadżetu.
Admete - Pon 29 Lip, 2013 17:26

Banknoty są zdecydowanie do wydawania.
Anonymous - Pon 29 Lip, 2013 17:33

Zdecydowanie :mrgreen:
Zresztą nie rozumiem zbierania pieniędzy, jeszcze historyczne - ok. Ale te limitowane edycje monet. Wydać stówkę, czy więcej... nie ogarniam. Dobrze, że takiego hobby sobie nie obralam, toż Midasem trzeba być

Akaterine - Pon 29 Lip, 2013 20:33

Admete napisał/a:
Za szkłem to wzór chyba. Tez uważam, że jakieś kobiety na banknotach powinny się pojawiać.

Tak, to tylko wzór, sam banknot wejdzie do obiegu koło 2016 roku.

lady_kasiek napisał/a:
Za szkłem, czyli chodziło mi wiesz o użycie banknotu użytkowego li i jedynie jakiego gadżetu.

A kto zamierza go mieć jako gadżet? :mysle: Czytałam parę opinii, wszyscy się cieszą, ale jakoś nie zauważyłam, żeby nawet największe fanki planowały oprawienie i powieszenie na ścianie ;) .

Anonymous - Pon 29 Lip, 2013 21:26

Nie wiem czy ktoś planuję.. Wyraziłam swoje zdanie. Skoro ma to być gadżet dla fanów :wink:
Akaterine - Pon 29 Lip, 2013 21:41

Temat jest "Ciekawostki i gadżety". Banknot oczywiście w ramach ciekawostki.
Anonymous - Pon 29 Lip, 2013 21:42

Dobrze i ja tego nie neguję :) ale są ludzie którzy kolekcjonują banknoty więc sądzę że i z Jane Austen ktoś będzie trzymał.

Mnie to dziwi i tyle. Wybacz.
Akaterine napisał/a:
Czytałam parę opinii, wszyscy się cieszą, ale jakoś nie zauważyłam, żeby nawet największe fanki planowały oprawienie i powieszenie na ścianie

więc to tylko jakaś grupa która nie powiesi :wink:

Akaterine - Pon 29 Lip, 2013 21:51

Tak sobie myślę, że mam parę banknotów kanadyjskich - mogłabym wymienić i mieć paręnaście złotych, ale w sumie po co? Gdybym miała te 10 funtów z Jane to też bym je zatrzymała.

lady_kasiek napisał/a:
więc to tylko jakaś grupa która nie powiesi :wink:

Anglicy nie będą mieli po co - każdy będzie miał Jane co chwilę w portfelu ;) . A inni może tak jak ja z tymi dolarami kanadyjskimi - nie będą widzieli sensu wymiany tak niewielkiej kwoty, więc sobie zatrzymają.