Ekranizacje - Nowa ekranizacja "Lalki"
annmichelle - Czw 19 Cze, 2025 22:48
Już kiedyś wspominałam, że wizualnie Fijewski pasował mi w 100%, a pod względem gry - Pawlik był idealnym Rzeckim.
Tamara - Pią 20 Cze, 2025 12:26
Wizualnie ani jeden ani drugi mi nie pasował, bo absolutnie nie pasowali do opisu w książce, ale Pawlik zagrał Rzeckiego absolutnie genialnie, po prostu stał sie Rzeckim.
achata - Wto 24 Cze, 2025 12:25
Nie wiedziałam, że książkowy Rzecki był tak młody (dobiegając samej 50-tki postrzegam wiek nieco inaczej )
Pawlik w serialu szczególniej młodo nie wyglądał- oceniałam go na ok. 70-tki stąd wydawało mi się, że wiekowo Kondrat może dać radę.
Chociaż biorąc pod uwagę tą prostoduszność Rzeckiego lepszy byłby chyba Krzysztof Kowalewski (żyje ci on jeszcze?)
RaczejRozwazna - Wto 24 Cze, 2025 13:27
Sp. Pyrkosz mógłby być. Ale po Pawliku trudno mi sobie kogoś wyobrazić w tej roli. Kondrat w ogóle mi nie pasuje.
annmichelle - Wto 24 Cze, 2025 18:25
Wszyscy aktorzy, których wymieniacie albo nie żyją albo są za starzy.
Nie chce mi się szukać cytatów z "Lalki", ale zawsze wyobrażałam sobie Rzeckiego jako chudego (taki był w książce z tego co pamiętam), siwiejącego, wrażliwego, poczciwego pierdołę życiowego. Fijewski jak się patrzy.
Trzykrotka - Wto 24 Cze, 2025 21:37
Moim zdaniem Kondrat potrafi zagrać poczciwego pierdołę. Poczekajmy z ocenami, nie wiemy nawet jaka będzie koncepcja tej ekranizacji. Ja się po cichu cieszę, że wraca do aktorstwa, choćby na jedną rolę.
Ania Aga - Śro 25 Cze, 2025 19:01
Prezesową Zasławską zagra Maja Komorowska
Trzykrotka - Śro 25 Cze, 2025 19:50
Tamara - Czw 26 Cze, 2025 13:25
Nie lubię jej, ale zobaczymy.
Tamara - Pon 30 Cze, 2025 16:39
Wpadła mi w oko wiadomość, że Netflix będzie kręcił Lalkę w postaci serialu , wiecie coś ?
annmichelle - Pon 30 Cze, 2025 18:16
Właśnie mi "wyskoczyło" jak weszłam na gazeta.pl:
https://kultura.gazeta.pl/kultura/7,127222,32067688,lalka-netfliksa-wiemy-kto-zagra-wokulskiego-i-lecka.html#do_w=484&do_v=1316&do_st=RS&do_sid=1722&do_a=1722&do_upid=1316_ti&do_utid=32067688&do_uvid=1751291775756&s=BoxOpImg3
Powiem tak - bezsens kręcić w tym samym czasie dwie adaptacje tej samej powieści, tym bardziej, że ta z Dorocińskim też ma być nakręcona w wersji serialowej i skróconej - kinowej.
Swoją drogą, ciekawa jestem kto wpadł pierwszy na pomysł: TVP czy Netflix.
Dla porządku informacja :
Tomasz Schuchardt jako Wokulski
Sandra Drzymalska jako Łęcka
Schuchardt jest dobrym aktorem, niestety w ostatnich latach mu się mocno przytyło i jakoś nie pasuje mi już wizualnie na Wokulskiego (tak jak gruby Dmochowski z pierwszej adaptacji), ale może nadrobi grą.
Pani Drzymalskiej nie kojarzę, niestety. Na zdjęciu przypomina mi nieco Agatę Buzek co raczej średnio się ma do pięknej Izabelii.
No, ale pożyjemy - zobaczymy.
Obawiam się jednak, że to produkcja Netflixa i tak jak "Znachor" wyszedł im średnio, tu może być podobnie.
achata - Śro 02 Lip, 2025 13:24
Dzisiaj w "Fakcie" pisali o tych dwóch ekranizacjach. Podobno Netflix chce się skupić na relacjach emocjonalnych (czyli szuka wykrętów żeby olać realia historyczne imho) i Łęcka ma być pokazana jako "złożona i wielowymiarowa postać", taka łamiąca konwenanse i wyprzedzająca swoją epokę. Jak to przeczytałam i zobaczyłam aktorkę na plakacie, to mi się odechciało.
Mam nadzieję, że TVP zrobi swoją ekranizację porządniej
Loana - Śro 02 Lip, 2025 13:48
Izabela Netflixa ma być wyemancypowaną babeczką znającą swoją wartość jako kobieta - nijak nie przypomina to postaci z powieści
Robiłyśmy z koleżankami rozpiskę, co jeszcze dorzuci Netflix, żeby było bardziej po jego linii - tzn kto będzie ciemnoskóry, kto będzie reprezentował LGBTplus, kto będzie nieneurotypowy, itd
RaczejRozwazna - Śro 02 Lip, 2025 13:50
Obstawiam, że Rzecki będzie się kochał w Wokulskim
Nie zamierzam oglądać.
annmichelle - Śro 02 Lip, 2025 19:20
Twórcy serialu Netfliksa zapowiadają jednak, że nie chcą powielać znanej wszystkim historii. Zamiast tego zamierzają napisać nową. Taką, która przedstawi bohaterów w zupełnie innym świetle.
Nie ma to jak "poprawiać" absolutnie wybitną powieść.....
"Chcemy ukazać Izabelę jako osobę niezależną, która, choć pochodzi z arystokratycznego środowiska, próbuje przekraczać narzucone jej schematy. To bohaterka zmagająca się z samotnością, poszukująca własnej tożsamości i bliskości z innymi. Wyróżnia ją odwaga, determinacja oraz silna potrzeba odnalezienia swojego miejsca w świecie" - mówiła Sandra Drzymalska w rozmowie z Filmwebem.
(...)
Pojawią się tu również elementy tragikomedii i kryminału, bo zależy nam na gatunkowej przygodzie pełnej emocjonalnych odcieni" – zaznaczył Paweł Maślona. "Nie mamy ochoty opowiadać tego, co my już znamy z powieści" - dodał.
Zabrakło mi słów.
Admete - Śro 02 Lip, 2025 21:46
To po co w ogóle robią?
Tamara - Czw 03 Lip, 2025 17:58
Drzymalska wygląda jak Emma w wykonaniu Romoli, a sądząc z opisu będzie to coś w rodzaju Perswazji z chlaniem wina z flaszki.
Wokulski za młody, wygląda na dwadzieścia parę - trzydzieści lat.
I w którym to miejscu Izabela przekraczała konwenanse - chyba tylko romansując z Kaziem a potem z młodym inżynierem.
annmichelle - Czw 03 Lip, 2025 18:44
| Tamara napisał/a: | | Wokulski za młody, wygląda na dwadzieścia parę - trzydzieści lat. |
Oj, zdecydowanie nie.
Uwierz mi - Schuchardt wygląda o wiele starzej niż wskazuje jego data urodzenia (rocznik 1986).
Może zmyliły Cię wyretuszowane zdjęcia.
Jak go zobaczyłam kilka lat temu w "Wielkiej wodzie" to przez pierwsze odcinki nie poznałam tak bardzo się postarzał.
Nie wiem co się dzieje w jego życiu, a może to geny, ale choć aktorem jest dobrym, to niestety wizualnie bardzo się postarzał, wręcz zapuścił....
Mam nadzieję, że choć trochę schudnie, nie tylko do roli, ale po prostu dla zdrowia, bo przytyć 50 kg w relatywnie krótkim czasie musi być destrukcyjne dla organizmu.
Tamara - Czw 03 Lip, 2025 19:06
Tak czy siak nie pasuje.
Ania Aga - Czw 03 Lip, 2025 19:57
Znalezione w komentarzach: "bardzo podoba mi się pomysł (my own) , że w przyszłym roku powstanie "lalka 26" gdzie Wokulski - Schuchardt i Wokulski - Dorociński spotkają się gdzieś w świecie uciekając od Izabeli, zaprzyjaźnią się a potem zakochają i beda żyli we dwóch długo, bogato i szczęśliwie."
Aragonte - Czw 03 Lip, 2025 20:44
| annmichelle napisał/a: | | Pojawią się tu również elementy tragikomedii i kryminału, bo zależy nam na gatunkowej przygodzie pełnej emocjonalnych odcieni" – zaznaczył Paweł Maślona. "Nie mamy ochoty opowiadać tego, co my już znamy z powieści" - dodał. |
Biedny Prus, biedny Tolkien. Najlepiej zerżnąć tytuł, imiona i nazwiska postaci, żeby zachęcić fanów, a potem koncertowo ich olać, tworząc coś z twarzy niepodobne do nikogo
achata - Śro 09 Lip, 2025 19:41
No i TVP wycofało się z serialu. Nie wiem czy film kinowy jednak powstanie bo bardzo niejasno napisana wiadomość:
https://rozrywka.o2.pl/plotki/tvp-rezygnuje-z-produkcji-serialu-lalka-producent-zabral-glos-7176406667402208a
Tamara - Śro 09 Lip, 2025 21:35
Czyli będzie film. Szkoda, bo w porównaniu z pomysłem Netflixa, mogło to być znacznie lepsze.
Loana - Pią 11 Lip, 2025 15:19
Buuu, szkoda.
A my mamy wstępnie nagrane zdjęcia do Lalki z TVP na koniec sierpnia we Wrocławiu. Tzn mamy robić za statystów, przez 3 dni
achata - Pią 11 Lip, 2025 17:11
Też mi żal. Lepsza obsada i chyba trochę poważniejsze podejście.
Właśnie na telefonie wyświetlił mi się wywiad z Kamilą Urzędowską czyli przynajmniej film kinowy będzie.
Nie mam abonamentu więc przeczytałam tylko streszczenie i pierwszy akapit ale babka mówi, że gdybyśmy żyli w UK to tak ważna powieść miałaby wiele ekranizacji.
A u nas się Netfliksa wystraszyli, który to zapewne spartaczy.
Loano, czy Ty też będziesz statystować?
|
|
|