To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Ekranizacje - Duma i uprzedzenie (Netflix)

Tamara - Pią 01 Sie, 2025 13:07

Trzykrotka napisał/a:
przynajmniej raz pani Bennet, zgodnie ze słowami męża, jest ładniejsza od córek

Tyle że pan Bennet mówiąc to , kpił z małżonki w żywe oczy swoim zwyczajem.

Loana napisał/a:
I ciekawie będzie obejrzeć suknie udające regencję na większej osobie

chyba w Emmie z Kate w scenie balu jest bardzo tęga pani w purpurowej sukni i wygląda zacnie.
Bardzo ładnie określiłaś "suknie udające regencję" :rotfl: paltocik Elżbiety i pani Bennet z tego zbiorowego zdjęcia mają wg mnie zupełnie współczesny krój całej góry :confused3: ogólnie cała szóstka świetnie pasuje do Raggged Victorians, ale nie do JA :zalamka: :thud:

Myślę, że to będzie tak mało przypominało DiU pod każdym względem, że spróbuję obejrzeć chociaż kawałek.

annmichelle - Nie 03 Sie, 2025 12:00

Coś czuję powtórkę z "Perswazji" Netflixa, tylko będzie jeszcze wszystko chyba "bardziej" ekstremalnie . :roll:
Przynajmniej panie mają kapelusiki i nie chodzą z rozwianym włosem jak w wersji z 2005.
Wszystkie wyglądają jakby były w tym samym wieku, zero podobieństw - wyglądają jak nauczycielka z uczennicami na spacerku.
Między aktorami grającymi Darcy'ego i Wickhama jest 13 lat różnicy (Wickham jest 2 lata młodszy od Lydii) - ciekawe jak wytłumaczą ich wspólne dzieciństwo (wg Austen).
To odbiera zupełnie dramaturgię niewłaściwego zachowania Wickhama względem bardzo młodych panienek jak Georgiana i Lydia oraz dynamikę relacji na linii Darcy-Wickham. :roll:
Bingleyów mulatów i Hinduskę pani Gardiner litościwie przemilczę....

God bless Pride and Prejudice 1995! :serce2: :serce2: :serce2:

Caroline - Pon 04 Sie, 2025 19:52

Dlaczego ta Kitty ma tak słabo dopasowane ubranie? Nie jestem zagorzałą hejterką wersji 2005, ale nie mam ochoty oglądać powtórki. A tu kostiumy idą jakby w tę samą stronę. Mam wrażenie, że jakoś bez serca powstaje ta wersja. Najgorzej to jak ktoś na siłę chce robić kino niby dla młodych. Młodzi to odrzucą, starzy pozostaną zniesmaczeni. Bardzo słabe zdjęcie jak na "pierwszy rzut okiem". Komentarze pod artykułami są fatalne. Nie dziwię się.

I tak sobie myślę, Rufus i Oliwia to mocne typy aktorskie, jeśli młodzi nie podołają i nie dotrzymają im kroku, państwo Bennet zjedzą ich na śniadanie. Darcy mi się podoba.

annmichelle napisał/a:
God bless Pride and Prejudice 1995! :serce2: :serce2: :serce2:

Zgadzam się, przynajmniej jest do czego wracać.
Mogliby zrobić cyfrowo odnowioną wersję. Dla mnie to by wystarczyło.

annmichelle - Pon 04 Sie, 2025 20:47

Caroline napisał/a:
Mogliby zrobić cyfrowo odnowioną wersję. Dla mnie to by wystarczyło.

Mam bluray z 2008 roku i jest pięknie odrestaurowany: naturalne kolory, super ostry obraz, widać wzory haftów, detale strojów, tapet, jedzenia - pięknie to wygląda. :serce2:
Szczególnie kolorystyka - taka pastelowa. Nic jarmarcznego a la Bridgertonowie.
Dołączony jest też film jak restaurowali wersję oryginalną (nagraną na drogą taśmę filmową, a nie wideo, co było standartem wtedy w produkcjach telewizyjnych) i dzięki temu spokojnie mogli zrobić z tego hd. Ależ to była mrówcza praca. Usunięcie wszelkich zanieczyszczeń, paprochów, pogłębienie kontrastu, kolorów, rozjaśnienie, przy jednoczesnym zachowaniu naturalności obrazu.

Loana - Wto 05 Sie, 2025 08:54

Zdjęcia z planu z Elizabeth:
https://www.facebook.com/...ZqArdPuZ93c4WMl
no przynajmniej nie ma rozpuszczonych włosów, chociaż mogli jej tę perukę ładniej uczesać.

Tamara - Wto 05 Sie, 2025 09:33

Fryz zerżnięty z DiU z 1980, tak samo jak typ urody.
annmichelle - Wto 05 Sie, 2025 11:23

Komentarze pod tym zdjęciem oddają w większości moje odczucia. :wink:
Trzykrotka - Wto 05 Sie, 2025 20:37

Kolejna rozczochrana i jakby spala w tej sukience :confused3:
Elizabeth była atrakcyjna i pociągająca...

Trzykrotka - Sob 20 Wrz, 2025 23:18

Starość nie radość.... dopiero niedawno sobie uświadomiłam, że aktorka grająca Elizabeth grała też młodszą wersję księżnej Diany w The Crown. Ładna jest, grać potrafi, choć tyle dobrego.
Caroline - Śro 25 Lut, 2026 09:10

Teaser. Dużo nie widać, ledwo minutka.
https://www.youtube.com/watch?v=4bSKM9WWT08
Pierwsze sceny jak oko puszczone do wielbicieli 2005... których na tym forum akurat jak na lekarstwo :lol: :lol: :lol:
No, zobaczymy.

PS: spokojnie, nie ma świnek

Tamara - Śro 25 Lut, 2026 10:31

:thud: :thud: :thud: zapowiada się równie dobrze jak koszmar z Keirą. Elżbieta na dachu, Darcy wyglądający jak krzyżówka pekińczyka, spaniela i Franka Churchilla z Emmy z Romolą, generalnie żałosny fajtłapa, obawiam się, że będzie gorzej niż źle :confused3: :boisie2:
Admete - Śro 25 Lut, 2026 15:07

Lizzy na dachu :lol: tego jeszcze nie było, to fakt :lol: Następnym razem będzie Lizzy w Kosmosie ;)
annmichelle - Śro 25 Lut, 2026 17:39

Fatalna peruka Elizabeth. Wygląda jak Wojciech Pokora w "Poszukiwany-poszukiwana" lub kobieta-robot z "Alternatywy 4". Sorry, takie miałam skojarzenia. :-|
BeeMeR - Śro 25 Lut, 2026 17:45

Komentarze (niektóre) są urocze :lol: np.
"this looks like a temu version of the 2005"

RaczejRozwazna - Śro 25 Lut, 2026 19:28

:lol:

Darcy jest okropny wizualnie :confused3:

annmichelle - Śro 25 Lut, 2026 22:01

https://kultura.gazeta.pl/kultura/7,127222,32622795,zapomnijcie-o-wichrowych-wzgorzach-netflix-wzial-sie-za-najlepsza.html#s=BoxMMtImg1

Ma być wiernie i klasycznie. :cool:

BeeMeR - Śro 25 Lut, 2026 22:09

Wiernie i klasycznie to Lizzy siadywała na dachu Pemberly, Rosings :wink: czy Longbourn?
annmichelle - Śro 25 Lut, 2026 22:28

Oj tam, oj tam.
W "Emmie" Knightly nie turlał się po dywanach, czy cuś?
A Anna w "Perswazjach" nie piła wina z gwinta?
Bo coś tak kojarzę z najnowszych ekranizacji tych powieści. :-P
Lizzie na dachu to w porównaniu z w/w pikuś. :mrgreen: :wink:

Trzykrotka - Czw 26 Lut, 2026 10:09

Mnie uwiera tez, że aktorka tak brzydko wygląda. Fryzura a la Wojciech Pokora (idealne porównanie :kwiatek: :rotfl: ) jest okropna, gorsza nawet niż krótkie włosy wyłażące spod peruki Keiry. Dziewczyna wygląda niechlujnie i ten kolor wyostrza rysy twarzy.
I tak niczego się nie spodziewalam, więc nie czuję rozczarowania.

Tamara - Czw 26 Lut, 2026 12:38

BeeMeR napisał/a:
Wiernie i klasycznie to Lizzy siadywała na dachu Pemberly, Rosings :wink: czy Longbourn?

Sądząc po wyglądzie dachu, robiła inspekcje paneli słonecznych, czy wszystkie działają :-P :mrgreen:

Trzykrotka napisał/a:
aktorka tak brzydko wygląda

Ona kropka w kropkę wygląda jak Lizzie z 1980 , nawet fryzura podobna. Strasznie sa podobne. Nie mogę niestety wrzucić zdjęcia bo mi forum nie pozwala.

Caroline - Czw 26 Lut, 2026 15:54

To ja wrzucę poglądowo jako linki - Elizabeth z 1980.

Zdjęcie 1
Zdjęcie 2
Zdjęcie 3

Moim zdaniem Netfliksowa jest gorsza. Zgadzam się co do peruki.

Tamara - Czw 26 Lut, 2026 16:52

Ale podobny typ urody.
Trzykrotka - Czw 26 Lut, 2026 21:14

Fakt, są podobne! Ale mimo to tamta Lizzie wyglądała jak należy, była ładna ale nie jakoś wybitnie piękna i nie sprawiała wrażenia rozczochranej.
Tamara - Pią 27 Lut, 2026 13:00

Zgadza się.
annmichelle - Pią 27 Lut, 2026 17:29

A ja wstrzymam się z oceną, dopóki nie zobaczę ich w akcji. :-)
Wizualnie Darcy i Lizzie bardzej mi pasują niż ci w 2005 roku, ale to tylko tak na podstawie zdjęć, muszę zobaczyć ich grę, mimikę.
Mam nadzieję, że ta fryzura tak fatalnie wygląda tylko w tym ujęciu.