To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Fantastyka - List z Hogwartu czyli ciąg dalszy rozmówek o HP

annmichelle - Czw 18 Lis, 2021 13:31

Chodziło mi bardziej o to, że nie zaproszono Rowling. :wink:
Admete - Czw 18 Lis, 2021 14:28

To nie ma po co oglądać, jak jej nie będzie, bo bez niej nie byłoby filmów.
annmichelle - Czw 09 Gru, 2021 16:11

Ciąg dalszy: https://kultura.gazeta.pl/kultura/7,114438,27894318,harry-hermiona-i-ron-znowu-razem-nowe-zdjecie-z-powrotu-do.html#s=BoxOpImg11

Baaaardzo to małostkowe, że nie zaprosili osoby, dzięki której zdobyli, sławę, pieniądze i bez której nie byłoby tego wszystkiego.
"Tolerancja" w wersji hard core. :evil:

Tamara - Pon 27 Gru, 2021 10:40

Obejrzałam wreszcie resztę filmów - od Zakonu Feniksa do końca . No i powiem tyle, ze mam jedno generalne zastrzeżenie, zwłaszcza do drugiej części Insygniów - to wszystko jest tak cholera nakręcone po ciemku, że przez większość filmu nic nie widać :wsciekla: :wsciekla: :wsciekla: rozumiem mroczne czasy, mroczna atmosfera i tak dalej, ale jeżeli co i rusz na ekranie zapada totalna ciemność , w której ewentualnie coś sie porusza ale nie widać co , to ja serdecznie dziękuję :wsciekla: :bejsbol: natomiast do tego co widać - nie mam większych zastrzeżeń. Wreszcie dorosłam do tego , by od filmowej adaptacji nie żądać bezwzględnej wierności książce, czego zresztą tutaj nijak by się nie dało zrobić, chyba że każda część byłaby kilkuodcinkowym serialem . A że czytałam już dawno, tym bardziej niespecjalnie mi okrojenie teksu przeszkadzało . Wniosek prosty - powtórka konieczna :-P
Dodam jeszcze , że absolutnie mnie zauroczyły sceny po zastosowaniu eliksiru wielosokowego pod Ministerstwem i gdy Hermiona transmutowała się w Bellatrix - aktorzy grający nastolatków zamienionych w obcych dorosłych byli absolutnie cudowni, zwłaszcza nieśmiała Helcia Bonham-Carter potykająca się o własne obcasy :serce: :rotfl:

Teraz w planach trzecia i czwarta część , bo Młoda ich nie oglądała, a i ja sama jestem ciekawa, jak je po latach odbiorę . A potem obie części Fantastycznych Zwierząt.

annmichelle - Pon 27 Gru, 2021 11:53

Tamara napisał/a:
Obejrzałam wreszcie resztę filmów - od Zakonu Feniksa do końca . No i powiem tyle, ze mam jedno generalne zastrzeżenie, zwłaszcza do drugiej części Insygniów - to wszystko jest tak cholera nakręcone po ciemku, że przez większość filmu nic nie widać :wsciekla: :wsciekla: :wsciekla: rozumiem mroczne czasy, mroczna atmosfera i tak dalej, ale jeżeli co i rusz na ekranie zapada totalna ciemność , w której ewentualnie coś sie porusza ale nie widać co , to ja serdecznie dziękuję :wsciekla: :bejsbol:

:shock:
Tamara, oglądałaś na DVD czy BR?
Ja tak jak Ty miałam z DVD, natomiast w wersji hd jest wszystko widoczne, jaśniejsze, wyraźne po prostu.
Wspominałam gdzieś zresztą tutaj w tym temacie, że przy seansach blurayowych dostrzegłam takie szczegóły, które wcześniej mi się zupełnie rozmywały.
Także przy scenach akcji "po ciemku" wszystko było lepiej widoczne, bo wcześniej to takie "wiszi-waszi" rozmyte. :evil:

BeeMeR - Pon 27 Gru, 2021 12:00

Ja sobie nie przypominam, żeby w mojej wersji było tak ciemno :mysle:
Tamara - Pon 27 Gru, 2021 12:26

DVD , nie mam blue raya. Ciemność widzę głównie w drugiej części Insygniów , tam chyba najwięcej takich scen .
annmichelle - Pon 27 Gru, 2021 12:28

BeeMeR napisał/a:
Ja sobie nie przypominam, żeby w mojej wersji było tak ciemno :mysle:

Gdy się ogląda na dużym ekranie telewizora widać przede wszystkim to ziarno obrazu, rozmycie, brak ostrości, co w ciemnych scenach przeszkadza jeszcze bardziej.
Podobnie miałam z WP na dvd.

Tamara - Pon 03 Sty, 2022 10:35

Powtórzony Więzień Azkabanu i Czara Ognia - spojrzenie po latach spokojniejszym okiem bez emocji :wink: no i cóż - filmy jako filmy zrobione dobrze, mogą się podobać , istota rzeczy przeniesiona na ekran wiernie, ale nie zmienia to faktu, że jeżeli się zna książki, filmy są wersją bardzo zubożoną , choć wiadomo, że nie nie da się zekranizować wszystkiego, bo każda część musiałaby się składać z kilku odcinków .
Dodatkowe bonusikowe odkrycie - Barty'ego Croucha juniora gra Crowley z Dobrego Omenu czyli David Tennant :serce: :serce: :serce:
W najbliższy weekend planuję obie części Fantastycznych stworzeń .

annmichelle - Śro 05 Sty, 2022 09:10

Quiz potterowy ułożony przez ośmiolatka :-)
https://kultura.gazeta.pl/kultura/13,143499,14825,harry-potter-sprawdz-jak-dobrze-znasz-jego-historie-te.html#s=BoxOpImg8
Powodzenia!

P.S. U mnie 8 punktów, no ale niektóre pytania były dość szczegółowe.

Loana - Śro 05 Sty, 2022 11:33

O boru, tylko 7 punktów - siostra byłaby rozczarowana, bo jest mega fanką :P I moje córki też :P
Tamara - Śro 05 Sty, 2022 12:51

Zrobię w domu, bo mi się w robocie nie otwiera.

jednego nie mogę Rowling darować - że zabiła Hedwigę :bejsbol: :bejsbol: :bejsbol: :uzi: :uzi: :uzi:

Tamara - Czw 06 Sty, 2022 13:41

9/12 ale od bardzo dawna nie czytałam. A w filmach wszystkiego nie ma.
BeeMeR - Pon 10 Sty, 2022 08:47

Obejrzałam to potterrowskie "po latach", to miszmasz mini spotkań odtwórców głównych ról w dobrze zachowanych scenografiach (z "tych starszych" Gary Oldman i Helena Bonham Carter) , fragmenty wywiadów (Lucjusz Malfoy, Rowling też jest) i bts, trochę może chaotycznie ale chronologicznie jeśli idzie o filmy. Są różne ciekawostki, wspomnienia, zapewnienia o dozgonnej miłości (nie romantycznej :wink: ), wspomnienie tych, których już nie ma - ostatnie ujęcie należy do Alana Rickmana :serce: :(
W każdym razie nabrałam ochoty na powtórkę filmów i pewnie po feriach to zrobię :mrgreen:

Tamara - Pon 10 Sty, 2022 11:30

Obejrzałam drugą część Fantastycznych zwierząt czyli Zbrodnie Grindelwalda i powiem szczerze , ze jestem rozczarowana . Po pierwsze - nijakich zbrodni nie stwierdziłam. No dobra, na końcu Gellert o mało nie rozwalił w drebiezgi Pere Lachaise oraz zlikwidował hurtem kilkudziesięciu niewiernych, ale to troche mało jak na taki obiecujący tytuł. Poza tym ani pierwsza ani druga część nie wyjaśniają, czemu ten Grindelwald taki straszny i trzeba go zamknąć . Ponadto Johnny Depp jest rewelacyjny w rolach wszelkiego typu porąbańców, ale tutaj wyszedł jak omączona klucha , która ani nie jest straszna , ani nic nie robi nadzwyczajnego . Mam wrażenie , że przede wszystkim zawiniła Rowling kiepskim scenariuszem, na którym nic się nie dało zbudować, bo nawet nie wiadomo po co Grindelwald tak szuka Credence'a , ponadto nie wiadomo jakim cudem Credence trafił do magicznej menażerii w Paryżu , no i też nic nie robi poza udręczoną miną . Dłużyzna dłużyznę goni , wątki rodzinnych dramatów wydumane na siłę - no przepraszam, ale żeby niańka nie widziała, że łapie nie swoje dziecko :roll: ? Wszystko na siłę posklejane do kupy bez żadnego sensu i tylko niuchacze i inne zwierzaki dają radę :mrgreen:
Jedyna rzecz, która mnie miło zdumiała to Frank Churchill z nowej Emmy w roli Tezeusza Scamandra, co wywołał chęć obejrzenia tejże na poprawę humoru :-P
Mam nadzieję, że trzecia część będzie lepiej skonstruowana i że Mads Mikkelsen będzie rzeczywiście potężnym czarnoksiężnikiem a nie taka kluską leniwą :zalamka:

Admete - Pon 10 Sty, 2022 14:07

Druga część jest słaba. Jaki ma tytuł to potterowskie po latach?
annmichelle - Pon 10 Sty, 2022 15:19

BeeMeR napisał/a:
Obejrzałam to potterrowskie "po latach",

Nie dowiedziałam się nic nowego w sumie. :-|
Półtorej godziny w ładnej oprawie i tyle.
Z trójki najsympatyczniejszy wydaje mi się Rupert Grint :-) , nie gwiazdorzył, nie był egzaltowany, sztuczny. Taki normalny facet. :-)

Tamara - Pon 10 Sty, 2022 18:34

Admete napisał/a:
Druga część jest słaba

Dokładnie :cheers: wszyscy cierpią , tylko nie wiadomo dlaczego i po co :wink: i koncepty słabe nad wyraz - skoro Lestrange był taki majętny i potężny, dlaczego nie zafundował żonie i dzieciakom podróży za pomocą International Express Testral Carriages, tylko wypchnął ich Tytanikiem ? i dlaczego , bo jakiś smarkacz , co wyżej miotły nie był w stanie podskoczyć, poprzysiągł mu zemstę :roll: ? Leta jak kamikadze atakująca Grindelwalda, ale nie wiadomo właściwie dlaczego (przynajmniej ja tego nie pojmuję, ona robiła wrażenie jakby jej zwisały jego pomysły , a związku Grindelwalda z rodziną Lestrange i zamianą niemowląt nie uwidoczniono) ? I skąd niby pisklę feniksa skoro dorosłego nie było . I akurat feniks by sobie tak przebywał w obecności takiego drania jak Grindelwald i złożył tam jajo.

BeeMeR - Pon 10 Sty, 2022 19:52

annmichelle napisał/a:
Nie dowiedziałam się nic nowego w sumie.
Półtorej godziny w ładnej oprawie i tyle.
Ja akurat nie oczekiwałam cudów tylko pleple ;)
MNie się wypowiedzi Lucjusza Malfoya (nie pamiętam jak się aktor nazywa) podobały :mrgreen:

Agn - Nie 03 Kwi, 2022 20:49

Nie wiem, jak wy, ale ja sie na "Tajemnice Dumbledore'a" wybieram. Akurat w niedziele po pracy bede miala seans w IMAXie. Raduje sie me potterowskie serduszko. :serce2:
Tamara - Pon 04 Kwi, 2022 12:10

Ja czekam na płytę , żeby w spokoju obejrzeć w komfortowych warunkach :-P
Agn - Pon 04 Kwi, 2022 12:15

Ma to swoje plusy, ale w domu nie mam imaxa... A ja luuubie duzy ekran.
Loana - Pon 04 Kwi, 2022 12:25

Idę z siostrą i córkami w piątek na maraton do kina :) Jak dotrwam z młodszą to obejrzymy trzecią część w nocy :) Bo siostra i starsza córka na pewno wytrzymają :P
W sumie trzy części to nie tak dużo :)

Agn - Pon 04 Kwi, 2022 12:42

Maraton odpuszczam, bo oczywiscie zrobili go z piatku na sobote, a ja w soboty pracuje. :roll:
Odswiezylam wiec 2 poprzednie czesci na HBO, a trzecia obejrze juz w kinie.

Admete - Pon 04 Kwi, 2022 15:59

Druga częśc była strasznie nudna, nic z niej nie pamiętam. Nie oglądam trzeciej, chyba że wrzucą na Netfixa.