To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Komunikaty - Pytania techniczne II

Admete - Wto 12 Lut, 2019 15:36

Samo się naprawiło, wyłączyłam wszytko z prądu. Po jakiejś godzinie włączyłam. Na komórce działało z wifi domowego.
Akaterine - Wto 12 Lut, 2019 16:30

Czyli to było coś na komputerze. Gdyby router to na telefonie też by nie działało.
Admete - Wto 12 Lut, 2019 20:14

Tylko to było na obu komputerach. Może coś od dostawy Internetu? Oni tam pracują od ósmej, a te dziwne rzeczy były wcześniej. Potem sprawdzałam już po 8.
ŁukaszG - Wto 12 Lut, 2019 20:52

Może rzeczywiście jakieś prace techniczne, ale możliwe jest także, że tablice w routerze się podwiesiły. Czasami, szczególnie jeśli router pracuje 24/7, warto go zrestartować, najlepiej za pomocą odpowiedniej opcji po zalogowaniu się na router (zwykle Reboot, czasami polecenie schowane w jakieś części typu Tools), ale w ostateczności można po prostu wyłączyć go z prądu na parę sekund.

Łukasz

ŁukaszG - Wto 12 Lut, 2019 20:58

Akaterine napisał/a:
:Wyczyść ciasteczka w przeglądarce, a jak to nie pomoże wejdź w cmd i wpisz polecenie:
ipconfig /flushdns
Daj znać, czy działa. A może sam restart komputera pomoże.

Polecenie ipconfig /flushdns czasami pomaga, szczególnie kiedy coś kombinujemy w ustawieniach, zmieniamy serwery DNS w kompie lub na routerze, jednak musimy pamiętać, aby polecenie uruchamiać w trybie administratora - w Windows 10, jak klikniemy PRAWYM przyciskiem na Start, zobaczymy polecenie Wiersz polecenia (administrator) i tego należy użyć.

Swoją drogą jakiś rok temu robiłem ze znajomym, który ma innego dostawce internetu, testy z różnymi serwerami DNS i doszliśmy do wniosku, że najsensowniej jest używać serwerów DNS zalecanych przez dostawcę.

Łukasz

Admete - Wto 12 Lut, 2019 21:07

adminluc napisał/a:
Może rzeczywiście jakieś prace techniczne, ale możliwe jest także, że tablice w routerze się podwiesiły.

Ha, ha - mów mi jeszcze ;) I tak nic z tego nie rozumiem ;) Ja mój router wyłączam na noc, bo mam małe pomieszczenie i te zielone diody strasznie świecą.

milenaj - Czw 14 Lut, 2019 22:12

Niestety pokarano mnie odebraniem rozumu pod koniec roku i zamiast neostrady mam plusa mobilnego.

Na początku miałam router Huawei, ale działał tak sobie, więc brat wymyślił żeby użyć starej komórki. Faktycznie bywa lepiej. W sumie to nawet bym nie narzekała, ale są dni, kiedy nic nie idzie obejrzeć. Czy jest szansa, żeby to jakoś poprawić? Filmy na różnych stronkach zacinają się dokładnie w tym samym miejscu. Zastopowanie i odczekanie nic nie daje. Może silniejszy router? Coś w lapku zmienić? Ktoś coś wie na ten temat?

Ania Aga - Czw 14 Lut, 2019 22:21

U mnie żaden mobilny internet nie chciał chodzić.
Anaru - Czw 14 Lut, 2019 22:59

milenaj napisał/a:
zamiast neostrady mam plusa mobilnego

Miałam przed laty, kiedy to internet pełzał tempem ślimaczym, plus był ślimaczy podwójnie ;)

Aragonte - Śro 31 Lip, 2019 10:56

Jaka piękna górska czołówka forum :serduszkate:
BeeMeR - Śro 31 Lip, 2019 11:20

Ano piękna :serduszkate:
Admete - Śro 31 Lip, 2019 14:15

No właśnie aż się zdziwiłam :-D
Anaru - Czw 01 Sie, 2019 23:07

Piękna :kwiatek:
(dobrze, że powiedziałyście bo bym nie zauważyła :rumieniec: , wskakują od razu na nieprzeczytane ;) )

Admete - Wto 20 Sie, 2019 19:40

Czy wy też tak macie, że przy wchodzeniu na stronę wyświetla się brak certyfikatu? Mam coś zrobić u siebie?

To chyba ciasteczka zabruździły...

Aragonte - Wto 20 Sie, 2019 19:48

Miałam tak kilkanaście minut temu. Teraz wydaje się okej, w każdym razie mogłam wejść na forum.
ŁukaszG - Wto 20 Sie, 2019 19:49

Ważność certyfikatu dla połączenia szyfrowanego się skończyła.
Właśnie zainstalowałem nowe, ważne do 19 sierpnia 2020 roku.
Pozdrawiam
Łukasz

Admete - Wto 20 Sie, 2019 19:50

Dzięki Łukasz :) Jak zawsze niezawodny :kwiatek:
Aragonte - Wto 20 Sie, 2019 20:13

Też dziękuję :kwiatki_wyciaga:
Aragonte - Wto 17 Wrz, 2019 17:36

Mój ponad trzyletni Samsung jeszcze żyje, ale nie wiem, ile pożyje, więc zastanawiam się jednak nad kupnem nowego telefonu. I rozważam, czy nie wrócić do Nokii, ale smartfonowej. Ktoś ma jakieś opinie o tej na przykład?
https://www.x-kom.pl/p/46...ign=ceneo_click

Chyba że jednak zostać przy Samsungu? :mysle:
https://www.x-kom.pl/p/49...ml#Specyfikacja

Akaterine - Wto 17 Wrz, 2019 18:00

Stosunek ceny do parametrów wypada bardziej na korzyść Nokii. Samsung będzie Ci mulił - procesor tylko dwurdzeniowy, 2 GB RAM-u też bez szału obecnie.
Anaru - Wto 17 Wrz, 2019 23:24

Nokia z Androidem! :banan:
Aragonte - Śro 18 Wrz, 2019 00:11

Okej, kliknęłam tę Nokię. Była jakaś promocja w x-kom, chyba opłacało się.
Teraz czatuję jeszcze na czytnik :wink: skoro laptop nadal żyw ( :trzyma_kciuki: ).

Admete - Śro 18 Wrz, 2019 08:25

Ja bym chciała tablet, ale taki, co którego może być klawiatura...
BeeMeR - Śro 18 Wrz, 2019 08:55

Aragonte, daj koniecznie znać (w swoim czasie) czy dobrze się użytkuje tą Nokię :kwiatek:
Akaterine - Śro 18 Wrz, 2019 09:33

Admete napisał/a:
Ja bym chciała tablet, ale taki, co którego może być klawiatura...

Szukaj laptopów 2w1:
https://allegro.pl/kategoria/laptopy-491?bmatch=baseline-cl-dict41-eyesa-bp-ele-1-5-0918&typ=2w1