Seriale - Sing me a song of a lass that is gone...
Harry_the_Cat - Nie 07 Wrz, 2014 23:13
| Agn napisał/a: | | Jestem w połowie 4 odcinka |
W czwartm mnie denerwowaly szczegolu planowanej ucieczki. Kogo obchodzi ile krokow w prawo, ile w lewo.
Zdecydowanie najwieksze wrazenie zrobilo shinty
Harry_the_Cat - Nie 07 Wrz, 2014 23:14
| primavera napisał/a: | | Agn napisał/a: | Nie bądź małpą, zaspoileruj mi to, nie obrażę się.
Podejrzewam też, że w żadnym podręczniku do historii nie będzie, gdzie w czasie się przenieśli owi Szkoci. |
|
Jesli serial bedzie sie tak dlugo ciagnac, to ja wstedy odpadne raczej
primavera - Nie 07 Wrz, 2014 23:16
ja chyba też
Harry_the_Cat - Nie 07 Wrz, 2014 23:54
Odnosnie troche tego spoilera primavery - bylam na tym polu pare lat temu, niesamowicie przygnebiajace wrazenie i ogrom ludzkiej tragedii jest oszalamiajacy. Chyba dlatego mne tak ten serial pociaga i to, co pokazuje o kulturze szkockiej.
Agn - Pon 08 Wrz, 2014 08:21
Primavera, dzięki!
Hmm, też może być ciekawie... ale ci Szkoci...
| Harry_the_Cat napisał/a: |
Dougal ma w stosunku do niej mieszane uczucia, ale jakos sie nie potrafi do tego zabrac |
A czy to przypadkiem nie on powiedział, jak ją znaleźli, że nie lubi gwałtów? Czy mi się z kimś pomerdało?
praedzio - Wto 09 Wrz, 2014 08:34
Tak, to on.
Tymczasem wczoraj obejrzałam piąty odcinek. Mimo ciekawej muzyki niechętnie będę do niego wracać.
primavera - Wto 09 Wrz, 2014 09:18
| praedzio napisał/a: | Tak, to on.
Tymczasem wczoraj obejrzałam piąty odcinek. Mimo ciekawej muzyki niechętnie będę do niego wracać. |
też obejrzałam i pokazuje charakterki tych szkockich górali
praedzio - Wto 09 Wrz, 2014 11:07
Tu co nieco na temat waulking song (scena ze śpiewem kobiet): http://www.educationscotl...aulkingsong.asp
praedzio - Wto 09 Wrz, 2014 11:13
.... i....
https://twitter.com/rogerwakefield/status/508443350165651456/photo/1
Agn - Wto 09 Wrz, 2014 14:06
| praedzio napisał/a: | | Tak, to on. |
Człek pełen sprzeczności.
| praedzio napisał/a: | Tymczasem wczoraj obejrzałam piąty odcinek. Mimo ciekawej muzyki niechętnie będę do niego wracać. |
Daje do myślenia, nie? Przykro mi było patrzeć, że tak zbierają się do walki, której wynik jest z góry ustalony. I Claire nie ma jak ich ostrzec, odwieść od zamiaru czy namówić, by zmienili plany - historii i tak nie zmieni. Przykre to.
Miło jednak, że z czasem przestali rwać koszulę Jamiego, bo by z niej nic nie zostało.
A pan Szkot jak miło uśmiechnięty od ucha do ucha.
Harry_the_Cat - Wto 09 Wrz, 2014 16:47
Mi sie ten odcinek podobal. Owszem, ma wydzwiek nieco tragiczny, ale pokazuje wazny element szkockiej tozsamosci.
Agn - Wto 09 Wrz, 2014 16:53
Jeszcze raz - jak pięciolatkowi proszę. Kiedy są nowe odcinki?
Harry_the_Cat - Wto 09 Wrz, 2014 17:32
Leca w soboty w USA. Ja raczej w tym tyg nie obejrze bo bede podrozowac.
Agn - Wto 09 Wrz, 2014 17:33
Czyli w niedzielę w razie czego szukać nowego odcinka. Ok. Dziękować.
Harry_the_Cat - Czw 11 Wrz, 2014 19:50
Strona projektantki kostiumow (chyba jest zona tworcy serialu):
http://terrydresbach.com
Kostiumy sa bardzo udane, moim zdaniem.
ciekawy wpis o ubieraniu sie:
http://terrydresbach.com/...etting-dressed/
praedzio - Czw 11 Wrz, 2014 20:12
Kostiumy są naprawdę przepiękne. Co prawda w serialu zastanawiam się, skąd Claire bierze te wystrzałowe kiecki bo raczej jej status społeczny nie jest specjalnie wysoki w Castle Leoch, ale z drugiej strony... wygląda cudownie.
Agn - Czw 11 Wrz, 2014 20:33
Oj tam, pani Fitz jej skądeś wytrzasnęła... jakieś babki w Castle Leoch mieszkały, może którejś sprzątnęła z garderoby albo co.
Kobietki, które czytały książkę - to zgodne z powieścią? Claire też miała jakieś śliczne kiecuszki? Wyjaśnione skąd?
Harry_the_Cat - Czw 11 Wrz, 2014 20:46
| Agn napisał/a: | Oj tam, pani Fitz jej skądeś wytrzasnęła... jakieś babki w Castle Leoch mieszkały, może którejś sprzątnęła z garderoby albo co.
Kobietki, które czytały książkę - to zgodne z powieścią? Claire też miała jakieś śliczne kiecuszki? Wyjaśnione skąd? |
Tak z pamieci to tylko o jednej kiecce wiem
Agn - Czw 11 Wrz, 2014 20:49
Może z drugiej strony nie chcieli, by gość w byle szmacie ganiał.
praedzio - Czw 11 Wrz, 2014 20:53
Możliwe. Ale płaszcz podszyty futerkiem wygląda nader ozdobnie. Żona Colluma by się go nie powstydziła.
Agn - Czw 11 Wrz, 2014 20:55
Może to był jej płaszcz, ale głupio jej było wytknąć, że Claire jej coś z szafy sprzątnęła.
Harry_the_Cat - Czw 11 Wrz, 2014 20:56
Ale w sumie kostiumy meskie tez niczego sobie
Agn - Czw 11 Wrz, 2014 20:56
Oj, owszem! Mnie zachwyca, jak panowie swobodnie czują się w kiltach.
Harry_the_Cat - Czw 11 Wrz, 2014 20:57
| Agn napisał/a: | Może to był jej płaszcz, ale głupio jej było wytknąć, że Claire jej coś z szafy sprzątnęła. |
to moglby byc z sezonu 1740, moze juz outdated
Harry_the_Cat - Czw 11 Wrz, 2014 20:58
| Agn napisał/a: | Oj, owszem! Mnie zachwyca, jak panowie swobodnie czują się w kiltach. |
Widzialam kilka wywiadow z Samem, kiedy mowil, ze super sie w kilcie czuje, bardzo swobodnie. I w ogole na wiekszosc eventow promujacych chodzi chyba w kilcie.
|
|
|