Ekranizacje - Bleak House
Gosia - Czw 28 Sie, 2008 08:33
Wreszcie! Kocham Best Film!
W londyńskim sądzie, od lat toczy się sprawa pomiędzy członkami rodziny Jarndyce. Są w nią zaangażowane całe rodziny, a wciąż odwlekające się zakończenie procesu, wielu doprowadziło do bankructwa i upadku. Filantrop, John Jarndyce, postanawia nie dopuścić do tego aby proces zawładnął całym jego życiem. Przyjmuje na wychowanie dwójkę dzieci Adę Claire i Richarda Carstonea, do opieki nad którymi zatrudnia młodą Esther Summerson – kobietę, która dorastała w biedzie nieświadoma swojego pochodzenia. Jedną z osób zaangażowanych w sprawę Jarndyców, jest Lady Dedlock, której adwokat odkrywa, że jego pracodawczyni miała kiedyś romans, z którego ma córkę: Esther. Zanim jednak, adwokat Turlington zdoła przekazać wieści mężowi Lady, zostaje zamordowana…
Cena bardzo przystepna, bo to przeciez 13 odcinkow!
Juz zamowilam (razem z Naszym wspolnym przyjacielem)
przecinek - Czw 28 Sie, 2008 10:29
Ale ta okładka to chyba zmyłka - w opisie na stronie Best Filmu jest opisany film z 1985 roku czyll ten
http://www.imdb.com/title/tt0088485/
A okładka wyraźnie z wersji z 2005 roku.
Napiszę do nich, żeby wyjaśnić jaki film wydają.
Gosia - Czw 28 Sie, 2008 10:55
O raju!
To moze dlatego cena taka przystepna....
a ja juz zamowilam
To znaczy chetnie obejrze stara wersje, ale to nieuczciwie!!!
no tak, obsada:
Denholm Eliot, Diana Rigg, Robin Bailey, Peter Vaughan
Caitriona - Czw 28 Sie, 2008 11:03
No faktycznie, niezła wpadka! Moim zdaniem niedopuszczalna. A ja już się cieszyłam ze bedę miała Scully na dvd...
Gosia - Czw 28 Sie, 2008 11:04
Ja tez, i mojego Jarndyce`a...
Caitriona - Czw 28 Sie, 2008 11:07
To nie fair....
Gosia - Czw 28 Sie, 2008 12:05
Dostalam maila:
Film jaki Pani zamowila "Samotnia" pochodzi z roku 2005.
Bardzo dziekuje za maila.
Blad na stronie juz zostal poprawiony
Błąd poprawiony:
http://dvd.bestfilm.pl/ru...id=748&rental=0
Zglosilam tez bledny opis " Wielkich nadziei".
Caitriona - Czw 28 Sie, 2008 15:12
Świetnie! Dobre wieści Dzięki Gosia.
Anonymous - Czw 28 Sie, 2008 15:43
a już po innym wątku myślałam , że obejrzę wersję wcześniejszą, kupujemy
Alicja - Czw 28 Sie, 2008 15:45
powinnam mieć jakiś czasoprzypominacz, żeby się logować, ale jak tylko tu wchodzę to zapominam o wszystkim, to powyżej to ja
zastanawiam się tylko skąd tak niska cena, za tyle odcinków
aneby - Sob 06 Wrz, 2008 18:41
| Gosia napisał/a: | | 13 odcinkow |
Ja mam nie polską wersję i tam jest 15 odc (?) Czyżby miało być coś obcięte?
Fajnie byłoby mieć to samo z polskimi napisami
Gosia - Sob 06 Wrz, 2008 18:42
Mowilam z pamięci ...
aneby - Sob 06 Wrz, 2008 18:43
Ok
aneby - Pon 08 Wrz, 2008 20:57
Oglądam sobie powolutku BH na razie 5 odcinków. Gilian jako Lady Dedlock jest wspaniała.
Agentka Scully poszła w niepamięć
Szkoda tylko, że nie wszystko rozumiem
Film mroczny, ale wciągający. Bardzo podoba mi się muzyka - ta z czołówki serialu i końca.
Książki nie czytałam, więc nie mogę powiedzieć czy ekranizacja udana czy nie. Zresztą za wcześnie na ocenę filmu po pięciu odcinkach.
Alicja - Pon 08 Wrz, 2008 21:06
grrr... a ja czekam na merlina z coraz większą niecierpliwością
Gilian jako agentkę FBI lubiłam
aneby - Pon 08 Wrz, 2008 21:15
| Alicja napisał/a: | | czekam na merlina |
Ae będziesz miała po polsku, a ja mam wersję angielską
Alicja - Pon 08 Wrz, 2008 21:19
gdy obejrzę - służę pomocą
Caitriona - Wto 09 Wrz, 2008 10:07
| aneby napisał/a: | Gilian jako Lady Dedlock jest wspaniała.
Agentka Scully poszła w niepamięć |
Zgadzam się - Anderson świetnie gra i wspaniale się prezentuje w kostiumach (polecam też The House of Mirth), ale podczas oglądania ja jednak niegdy nie zapomniałam że to Scully
aneby - Wto 09 Wrz, 2008 16:50
| Caitriona napisał/a: | | nigdy nie zapomniałam że to Scully |
Ja również nie zapomniałam. Chodziło mi o to, że nie patrzę na Lady przez pryzmat Scully.
Widzę XIX-wieczną damę i nie chodzi mi po głowie "ta ruda". Gilian pokazała, że jest jak kameleon. I dobrze. Chyba o to chodzi w aktorstwie.
BeeMeR - Czw 11 Wrz, 2008 08:58
Obejrzałam sobie Bleak House
Mam za sobą jedno nieudane podejście - gdzieś w biegu, gdy obejrzałam pół odcinka i odłożyłam "na później". Teraz znalazłam czas i miejsce - i podobało mi się.
Klimat filmu jest dość mroczny (a moja kopia dodatkowo dość ciemna ), ale ogląda się bardzo dobrze, bohaterowie są niezmiernie ciekawie nakreśleni, zwłaszcza drugoplanowi aktorzy bardzo dobrze dobrani, oraz wspaniale zagrani.
Najbardziej podbili mnie: Mr. Tulkinghorn, Guppy i Smallweed - świetnie zagrani!
John Jarndyce też mi się bardzo podobał, Esther taka nieco zbyt doskonała mi się zdawała, ale generalnie dobrze skontrastowana z Adą, hrabina (Gillian Anderson) też doskonała. Zaznaczam jednak, że książki nie czytałam - ale serial podoba mi się bardzo.
Kostiumy, scenografia - wszystko bardzo pięknie, mam uwagę tylko do sposobu filmowania, jakby operator przyjął za punkt honoru, żeby niemal każde ujęcie było filmowane przez coś/kogoś - i nie zawsze to dobrze wyglądało w moim odczuciu, niekiedy bowiem zaciemniało scenę.
W każdym razie polecam
A wieczorem postaram się wrzucić kilka fotek
BeeMeR - Czw 11 Wrz, 2008 20:54
Bleak House - fotki

praedzio - Pią 12 Wrz, 2008 13:11
Kurczę, BeeMer, zapomniałam już jaki mój doktorek jest przystojny! Twoje fotki z serialu mi o tym przypomniały....
Idę chować się przed Gosią...
Gosia - Pią 12 Wrz, 2008 18:15
Dlaczego nikt nie mowi: jaki ten Jarndyce fajny?
Wiem czemu - bo nie czytal fanfika
BeeMeR - Pią 12 Wrz, 2008 21:13
| Gosia napisał/a: | Wiem czemu - bo nie czytal mojego fanfika | A jak myślisz, co zachęciło mnie, żeby dać serialowi drugą szansę? Fanfik bardzo ładny - a ile właściwie lat miał mieć w powieści JJ (nie mylić z innym JJ )? W filmie wygląda bardzo interesująco
Anaru - Pią 12 Wrz, 2008 21:27
No to ja ze względu na fanfika i wielce zachęcające fotki już się wstępnie z BeeMeR umawiam, bo seriale nam się (mnie się ) bardzo dobrze ogląda razem.
Uwielbiam cudne wizualnie typy
Ale na razie Żony i córki
|
|
|