To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Ekranizacje - Bleak House

Gosia - Czw 28 Sie, 2008 08:33

:banan_Bablu: :banan: :banan_czerwony:
Wreszcie! Kocham Best Film!

W londyńskim sądzie, od lat toczy się sprawa pomiędzy członkami rodziny Jarndyce. Są w nią zaangażowane całe rodziny, a wciąż odwlekające się zakończenie procesu, wielu doprowadziło do bankructwa i upadku. Filantrop, John Jarndyce, postanawia nie dopuścić do tego aby proces zawładnął całym jego życiem. Przyjmuje na wychowanie dwójkę dzieci Adę Claire i Richarda Carstonea, do opieki nad którymi zatrudnia młodą Esther Summerson – kobietę, która dorastała w biedzie nieświadoma swojego pochodzenia. Jedną z osób zaangażowanych w sprawę Jarndyców, jest Lady Dedlock, której adwokat odkrywa, że jego pracodawczyni miała kiedyś romans, z którego ma córkę: Esther. Zanim jednak, adwokat Turlington zdoła przekazać wieści mężowi Lady, zostaje zamordowana…

Cena bardzo przystepna, bo to przeciez 13 odcinkow!

Juz zamowilam (razem z Naszym wspolnym przyjacielem) :mrgreen:

przecinek - Czw 28 Sie, 2008 10:29

Ale ta okładka to chyba zmyłka - w opisie na stronie Best Filmu jest opisany film z 1985 roku czyll ten
http://www.imdb.com/title/tt0088485/

A okładka wyraźnie z wersji z 2005 roku.
Napiszę do nich, żeby wyjaśnić jaki film wydają.

Gosia - Czw 28 Sie, 2008 10:55

O raju! :shock: :confused3:

To moze dlatego cena taka przystepna.... :mysle:
a ja juz zamowilam :zalamka:
To znaczy chetnie obejrze stara wersje, ale to nieuczciwie!!!

no tak, obsada:
Denholm Eliot, Diana Rigg, Robin Bailey, Peter Vaughan :cry2:

Caitriona - Czw 28 Sie, 2008 11:03

No faktycznie, niezła wpadka! Moim zdaniem niedopuszczalna. A ja już się cieszyłam ze bedę miała Scully na dvd...
Gosia - Czw 28 Sie, 2008 11:04

Ja tez, i mojego Jarndyce`a... :cry2:
Caitriona - Czw 28 Sie, 2008 11:07

To nie fair.... :cry2:
Gosia - Czw 28 Sie, 2008 12:05

Dostalam maila:

Film jaki Pani zamowila "Samotnia" pochodzi z roku 2005.
Bardzo dziekuje za maila.
Blad na stronie juz zostal poprawiony

Błąd poprawiony:
http://dvd.bestfilm.pl/ru...id=748&rental=0

Zglosilam tez bledny opis " Wielkich nadziei".

Caitriona - Czw 28 Sie, 2008 15:12

Świetnie! Dobre wieści :D Dzięki Gosia.
Anonymous - Czw 28 Sie, 2008 15:43

a już po innym wątku myślałam , że obejrzę wersję wcześniejszą, kupujemy :-D
Alicja - Czw 28 Sie, 2008 15:45

powinnam mieć jakiś czasoprzypominacz, żeby się logować, ale jak tylko tu wchodzę to zapominam o wszystkim, to powyżej to ja

zastanawiam się tylko skąd tak niska cena, za tyle odcinków

aneby - Sob 06 Wrz, 2008 18:41

Gosia napisał/a:
13 odcinkow

Ja mam nie polską wersję i tam jest 15 odc (?) Czyżby miało być coś obcięte?

Fajnie byłoby mieć to samo z polskimi napisami :-D

Gosia - Sob 06 Wrz, 2008 18:42

Mowilam z pamięci ... :rumieniec:
aneby - Sob 06 Wrz, 2008 18:43

Ok :mrgreen:
aneby - Pon 08 Wrz, 2008 20:57

Oglądam sobie powolutku BH na razie 5 odcinków. Gilian jako Lady Dedlock jest wspaniała.
Agentka Scully poszła w niepamięć :wink:
Szkoda tylko, że nie wszystko rozumiem :cry2:
Film mroczny, ale wciągający. Bardzo podoba mi się muzyka - ta z czołówki serialu i końca.
Książki nie czytałam, więc nie mogę powiedzieć czy ekranizacja udana czy nie. Zresztą za wcześnie na ocenę filmu po pięciu odcinkach.

Alicja - Pon 08 Wrz, 2008 21:06

grrr... a ja czekam na merlina z coraz większą niecierpliwością
Gilian jako agentkę FBI lubiłam :-)

aneby - Pon 08 Wrz, 2008 21:15

Alicja napisał/a:
czekam na merlina

Ae będziesz miała po polsku, a ja mam wersję angielską :(

Alicja - Pon 08 Wrz, 2008 21:19

gdy obejrzę - służę pomocą :mrgreen:
Caitriona - Wto 09 Wrz, 2008 10:07

aneby napisał/a:
Gilian jako Lady Dedlock jest wspaniała.
Agentka Scully poszła w niepamięć

Zgadzam się - Anderson świetnie gra i wspaniale się prezentuje w kostiumach (polecam też The House of Mirth), ale podczas oglądania ja jednak niegdy nie zapomniałam że to Scully :mrgreen:

aneby - Wto 09 Wrz, 2008 16:50

Caitriona napisał/a:
nigdy nie zapomniałam że to Scully

Ja również nie zapomniałam. Chodziło mi o to, że nie patrzę na Lady przez pryzmat Scully.
Widzę XIX-wieczną damę i nie chodzi mi po głowie "ta ruda". Gilian pokazała, że jest jak kameleon. I dobrze. Chyba o to chodzi w aktorstwie. :-)

BeeMeR - Czw 11 Wrz, 2008 08:58

Obejrzałam sobie Bleak House
Mam za sobą jedno nieudane podejście - gdzieś w biegu, gdy obejrzałam pół odcinka i odłożyłam "na później". Teraz znalazłam czas i miejsce - i podobało mi się.
Klimat filmu jest dość mroczny (a moja kopia dodatkowo dość ciemna :-P ), ale ogląda się bardzo dobrze, bohaterowie są niezmiernie ciekawie nakreśleni, zwłaszcza drugoplanowi :mrgreen: aktorzy bardzo dobrze dobrani, oraz wspaniale zagrani.
Najbardziej podbili mnie: Mr. Tulkinghorn, Guppy i Smallweed - świetnie zagrani! :oklaski:
John Jarndyce też mi się bardzo podobał, Esther taka nieco zbyt doskonała mi się zdawała, ale generalnie dobrze skontrastowana z Adą, hrabina (Gillian Anderson) też doskonała. Zaznaczam jednak, że książki nie czytałam - ale serial podoba mi się bardzo.

Kostiumy, scenografia - wszystko bardzo pięknie, mam uwagę tylko do sposobu filmowania, jakby operator przyjął za punkt honoru, żeby niemal każde ujęcie było filmowane przez coś/kogoś - i nie zawsze to dobrze wyglądało w moim odczuciu, niekiedy bowiem zaciemniało scenę.
W każdym razie polecam :)
A wieczorem postaram się wrzucić kilka fotek :mrgreen:

BeeMeR - Czw 11 Wrz, 2008 20:54

Bleak House - fotki

praedzio - Pią 12 Wrz, 2008 13:11

Kurczę, BeeMer, zapomniałam już jaki mój doktorek jest przystojny! :mrgreen: Twoje fotki z serialu mi o tym przypomniały....

Idę chować się przed Gosią... :rumieniec:

Gosia - Pią 12 Wrz, 2008 18:15

Dlaczego nikt nie mowi: jaki ten Jarndyce fajny? ;)
Wiem czemu - bo nie czytal fanfika ;)

BeeMeR - Pią 12 Wrz, 2008 21:13

Gosia napisał/a:
Wiem czemu - bo nie czytal mojego fanfika ;)
A jak myślisz, co zachęciło mnie, żeby dać serialowi drugą szansę? :mrgreen: Fanfik bardzo ładny :kwiatek: - a ile właściwie lat miał mieć w powieści JJ (nie mylić z innym JJ :-P )? W filmie wygląda bardzo interesująco :twisted:
Spoiler:
taki tylko trochę spoiler: ponieważ nie jestem pewna jednak, czy zamieniłabym doktora na Johna J :P

Anaru - Pią 12 Wrz, 2008 21:27

No to ja ze względu na fanfika i wielce zachęcające fotki już się wstępnie z BeeMeR umawiam, bo seriale nam się (mnie się :mrgreen: ) bardzo dobrze ogląda razem. :mrgreen:
Uwielbiam cudne wizualnie typy :mrgreen:
Ale na razie Żony i córki :cheerleader2: