Seriale - Fajny serial wczoraj widziałam II
Admete - Wto 12 Mar, 2019 09:38
Dość przerażająca. Prawdopodobnie ta dziewczyna była owocem kazirodztwa.
Admete - Czw 14 Mar, 2019 09:43
Skończyłam I am the Night. Ponury bardzo, ale z iskierką nadziei.
milenaj - Pią 15 Mar, 2019 17:37
Ja podeszłam do tego serialu i odpuściłam, ale skoro się już skończył to pewnie zrobię jeszcze jedno podejście i jednak zobaczę. Nadrobiłam ostatnio Shetlands.
Admete - Pią 15 Mar, 2019 17:38
I am the night nie jest nie do końca kryminałem, dla mnie to bardziej horror.
milenaj - Pią 15 Mar, 2019 17:41
Admete, no właśnie, a ja horrory to nie bardzo.
Fibula - Pią 15 Mar, 2019 22:48
| Agn napisał/a: | Problem w tym, że u wikingów to tak nie działało. Jak ktoś zajmował się ziemią i gospodarstwem, to sorry - na wiking się nie wybierał.
Ale nieważne, to tylko serial. |
Chyba nie do końca, bo mało który wojownik IMO był w stanie utrzymać się tylko z łupów, ale rzeczywiście to nieistotne. Dobrze się ogląda.
Aragonte - Pią 22 Mar, 2019 12:03
| Fibula napisał/a: | | Agn napisał/a: | Problem w tym, że u wikingów to tak nie działało. Jak ktoś zajmował się ziemią i gospodarstwem, to sorry - na wiking się nie wybierał.
Chyba nie do końca, bo mało który wojownik IMO był w stanie utrzymać się tylko z łupów, ale rzeczywiście to nieistotne. Dobrze się ogląda. |
Ja miałam wrażenie, że jeśli facet wybierał się na wiking, to zwyczajnie zostawiał gospodarstwo na głowie żony i osób, którymi zarządzała, ale fachowcem w temacie nie jestem.
ita - Pon 25 Mar, 2019 19:27
Bodyguard, serial BBC z 2018. Dobre tempo, zamknięta całość - 6 odcinków. Znajome aktorskie twarze. Serial ma tyle zwrotów akcji, że ani na chwilę nie daje odsapnąć. Nie dziwię się, że był hitem w GB. Dla mnie dodatkowym urokiem jest - jak to nazywam - jego "angielskość". Sposób bycia, mentalność itp.
milenaj - Pon 25 Mar, 2019 20:26
Też mi się podobał. Madden nawet dostał Złotego Globa za tę rolę, co go ustawiło w kolejce spekulacji na stanowisko Bonda
Caitriona - Nie 07 Kwi, 2019 18:01
| Aragonte napisał/a: | | Fibula napisał/a: | | Agn napisał/a: | Problem w tym, że u wikingów to tak nie działało. Jak ktoś zajmował się ziemią i gospodarstwem, to sorry - na wiking się nie wybierał.
Chyba nie do końca, bo mało który wojownik IMO był w stanie utrzymać się tylko z łupów, ale rzeczywiście to nieistotne. Dobrze się ogląda. |
Ja miałam wrażenie, że jeśli facet wybierał się na wiking, to zwyczajnie zostawiał gospodarstwo na głowie żony i osób, którymi zarządzała, ale fachowcem w temacie nie jestem. |
Fachowcem też nie jestem, ale z tego co wiem było dokładnie jak pisze Aragonte.
Wikingów oglądałam namiętnie do końca trzeciej serii, za czwartą się już nie zabrałam. Chyba miałam już przesyt i coś mi się Ragnar za bardzo zmienił, lekko zdziwaczał. Może kiedyś wrócę.
Admete - Pią 03 Maj, 2019 22:04
Serial reportażowy o ulicznych sprzedawcach w krajach Azji. Stresu food na Netflixie. Szczerze pecam. Odcinków jest 9, ale krótkie. Każdy dotyczy innego kraju.
praedzio - Nie 19 Maj, 2019 20:06
Ja tymczasem postawiłam na turecką przygodówkę pt. The Protector (jest na Netfliksie). Młody chłopak po przypadkowym odkryciu pewnego artefaktu dowiaduje się, że jego przeznaczeniem jest walka z Nieśmiertelnymi, którzy wg starej legendy zagrażają Stambułowi. Nie jest to może serial wysokich lotów, ale ma ładne zdjęcia i fajną muzykę. Akcja jest szybka, choć nie brak też rzewnych momentów rodem z telenowel ( ). Nie oglądałam nigdy niczego tureckiego, a muzycznie kojarzę tylko Tarkana, więc traktuję trochę ten serial jak wirtualną wycieczkę. Niezła intryga, barwne postaci (no, może poza tą leliją Leylą) i garść kawałków muzycznych do wyszukania i zapoznania się z ich twórcami.
Admete - Wto 28 Maj, 2019 19:53
Jako, że lubię się przyglądać życiu ludzi w innych krajach, to zabrałam się za oglądanie serialu wyprodukowanego w Zjednoczonych Emiratach Arabskich - Sprawiedliwość ( Justice ). Sprawy ni są może jakoś szczególnie skomplikowane czy porywające, ale interesuje mnie obyczajowość. Zdaję sobie sprawę, że serial pokazuje obraz wyidealizowany kraju, ale mam okazję popatrzeć na inne twarze, ulice, sposób gry aktorów. Praedzio a jak ten Protektor? Obejrzałaś całość?
praedzio - Wto 28 Maj, 2019 22:17
Nie. Drugi sezon ciągle przede mną. W niedzielę za to obejrzałam australijskie Tidelands z żoną Chrisa Hemswortha - Elsą Pataky w roli głównej. Wszystkie osiem odcinków pod rząd. Netflix to zło - mówię Wam.
W pewnym australijskim miasteczku żyje sobie rybacka społeczność oraz budząca w nich lęk grupka osób o pewnych nadzwyczajnych zdolnościach: między innymi potrafią oddychać pod wodą. Według legendy są to potomkowie syren, mitycznych stworów zamieszkujących pobliskie oceaniczne wody.
Obie te społeczności jakoś tam ze sobą koegzystują, prowadząc wspólne (nie do końca legalne) interesy, ale Oceanidy (ang. Tidelands) jednak wolą żyć na uboczu i nie rzucać się nikomu w oczy. Wszystko się zmienia, kiedy po 10 latach odsiadki w zakładzie poprawczym do miasteczka wraca pewna dziewczyna. Wychowana przez rybaka-przemytnika okazuje się być Oceanidą znalezioną kiedyś przez niego na skałach. Od tej pory próbuje znaleźć swoje miejsce na ziemi, co jest niełatwe - bo tak naprawdę żadna ze społeczności jej nie chce.
Zakochałam się w przepięknych plenerach. Rzuciło mi się też w oczy, że w Australii ruch drogowy jest lewostronny. W serialu zobaczyłam kilka znanych mi twarzy (choćby z Kronik Shannary), no i odnalazłam swój kolejny crush czyli abso-kurna-lutnie nadającego się do wątku ciasteczkowego Marca Pigossi - brazylijskiego modela i aktora.
Admete - Śro 29 Maj, 2019 08:05
Spróbuje tego serialu Jak skończę badania nad Emiratami
Aragonte - Czw 06 Cze, 2019 12:14
Na temat serialu "Czarnobyl" i różnych odstępstw (pewnie w dużym stopniu nieuniknionych, bo to nie dokument):
https://kultura.onet.pl/film/wywiady-i-artykuly/czarnobyl-fakty-przegrywaja-z-dramaturgia/vge7915?utm_source=detal&utm_medium=synergy&utm_campaign=allonet_detal_popularne
Admete - Czw 06 Cze, 2019 14:20
Czytałam o tym w Tygodniku Powszechnym.
annmichelle - Wto 18 Cze, 2019 15:28
Przez ostatnie 4 dni zrobiłam sobie "powtórkę z rozrywki" i obejrzałam na DVD 18 odcinków "Stawki większej niż życie".
Mimo upływu ponad 50-ciu lat (!) dla mnie ten serial jest jednym z "naj". Podoba mi się w nim chyba wszystko : scenariusz (plus dialogi), praca kamery (ach, te długie ujęcia), kostiumy, scenografia, plenery i przede wszystkim aktorstwo. Warsztat aktorski tamtych legend.... Jak niewiele z nich zostało jeszcze przy życiu....
Robię sobie co kilka lat powtórki tego serialu i zawsze odkrywam coś nowego.
P.S. Tak jak "Czterech pancernych i psa" obejrzałam jako dziecko jeden raz (nawet nie wiem, czy wszystkie odcinki - jak "szło" w tv to oglądałam) i nigdy nie miałam potrzeby widzieć tego ponownie, tak "Stawkę..." bardzo lubię i mam zakupioną (wydanie polsko-niemieckie) na własność.
ita - Pon 01 Lip, 2019 21:03
Ja też lubię Stawkę .
Ostatnio w miarę możliwości oglądałam "Pogranicze w ogniu", mam wielki sentyment do tego serialu. Widzę pewne wady realizacyjne, ale tematyka ... Miodzio dla fana XX-lecia, tym bardziej, że część opisanych akcji na faktach. Oglądając ostatni odcinek mam zawsze ścisk gardła i dosłownie dreszcze z emocji.Triumf treści nad formą To wszystko o tyle dziwne, że nie lubię aktora, który odgrywał główną rolę. W tym filmie ma ode mnie immunitet
Teraz się biorę za Mad Men. Mam zamiar powolutku obejrzeć wszystkie sezony. Uwielbiam ten serial, nie wiem, czy to nie najlepszy serial, z tych, które widziałam.
Admete - Pon 01 Lip, 2019 22:09
Może powinnam w końcu Mad Men obejrzeć?
ita - Pon 01 Lip, 2019 22:39
| Admete napisał/a: | | Może powinnam w końcu Mad Men obejrzeć? |
Oj tak, tak!
Tu recenzje na zachętę
https://www.spidersweb.pl...x-dobry-serial/
http://wyborcza.pl/1,7596...__Mad_Men_.html
https://seryjni.blog.polityka.pl/2015/05/22/kupic-sprzedac-po-finale-mad-men/
Aragonte - Wto 02 Lip, 2019 00:22
| Admete napisał/a: | | Może powinnam w końcu Mad Men obejrzeć? |
A nie robiłaś nawet podejścia? Ja widziałam niedużo, chyba kilka odcinków, ale przyznaję, że dobre to było. Tylko jakoś nie wsiąkłam.
Admete - Wto 02 Lip, 2019 03:11
Nie zrobiłam.
BeeMeR - Wto 02 Lip, 2019 07:55
Ja też nie próbowałam, acz kiedyś miałam taki plan
Agn - Pią 05 Lip, 2019 23:32
Dziewczyny, ratunku! Co ja sobie zrobiłam?! Pocieszcie...
Oglądam tak straszny, straszny serial, że mi serce umiera z każdą kolejną sceną. Nie ma tu wampirów, wilkołaków, zombie, ale jest tak potworna podłość ludzka, brak empatii, brak chęci poszukiwania sprawiedliwości, byle tylko (przepraszam za francuski) udupić kogoś i żeby opinia publiczna się ucieszyła...
I żeby dobić mnie jako ofiarę - jest to prawdziwa historia.
Jak nas widzą - 4-odcinkowy serial na Netflixie. W wielkim parku zostaje zgwałcona kobieta. Policja i prokuratura wrabia w to 5 chłopców w wieku od 14 do 16 lat, zmuszają ich do przyznania się do tej winy, po czym urządza proces. Jedyne co ich łączy z tym przestępstwem, to to, że byli w tym samym czasie w tym samym parku.
Ofiara jest biała.
4 chłopcy są ciemnoskórzy, 1 to Latynos.
Możecie więc sobie wyobrazić, co się dzieje...
Polecam, jeśli ktoś lubi oglądać coś, co potrafi totalnie zniszczyć. Mnie się płakać chce.
|
|
|