To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Ogłoszenia drobne - Koncerty/wydarzenia/imprezy muzyczne i kulturalne

corrado - Pon 08 Paź, 2012 01:33

[quote="Anaru"]Zgubili się w tłumie :P
/quote]

Nie sądzę. Zazwyczaj pełno ich na takich imprezach. W końcu to moja okolica. Było parę osób z sąsiedztwa, ale znanych mi tylko z widzenia. Część chyba na mecz wywiało.

elbereth - Pon 05 Lis, 2012 06:02

A tak mi się właśnie wydawało, że Was widziałam z Fan, ale jak zwykle byłam w biegu, więc nie było czasu pogadać. :?

Tymczasem we Wrocławiu kolejne fajne imprezy się szykują:

5-11 listopada Nowe Horyzonty Tournee - jak ktoś chce zobaczyć filmy nagrodzone podczas tegorocznej edycji NH :-)

10-11 listopada konwent mangi i anime BAKA (przy czym proszę się nie sugerować nazwą, w programie jest też całkiem obszerna sekcja prelekcji o kulturze Japonii, warsztaty artystyczne i projekcje filmowe)

13-18 listopada American Film Festiwal - obowiązkowo dla tych, którzy myślą, że kino amerykańskie to tylko Hollywood i/lub że festiwale filmowe to zlepek dziwnych, niszowych, abstrakcyjnych filmów nie dla normalnych ludzi - na AFF rządzi dobre kino środka! :cool:

14-18 listopada Festiwal im. Brunona Schulza - wykłady, spotkania i filmy też oczywiście :-P

(no i wychodzi, że co nie napiszę, to się kwalifikuje do wątku filmowego :lol: )

Agn - Pon 05 Lis, 2012 08:53

elbereth napisał/a:

10-11 listopada konwent mangi i anime BAKA (przy czym proszę się nie sugerować nazwą, w programie jest też całkiem obszerna sekcja prelekcji o kulturze Japonii, warsztaty artystyczne i projekcje filmowe)

*oblizuje palce i już przegląda, na co będzie mogła się udać*

Anaru - Pon 05 Lis, 2012 14:06

Postaram się pokombinować coś weekendami. :mysle:
Aragonte - Śro 14 Lis, 2012 20:38

Koncert Clannad - 10 lutego 2013, Warszawa, klub Stodoła

Ktoś się wybiera? Ja pewnie tak :)
http://www.ticketpro.pl/j...58-clannad.html

praedzio - Śro 14 Lis, 2012 21:09

OŻTYWMORDĘKOPANY!!!!! :thud: :thud: :thud: :thud:
Aragonte - Czw 15 Lis, 2012 10:17

To co, kiedy kupujesz bilet? Ja poczekam do pensji, bo teraz z pieniędzmi u mnie krucho :-|
praedzio - Czw 15 Lis, 2012 11:46

Jako i u mnie. Chyba, że wcześniej dostanę pieniądze za rozliczenie delegacji.
Aragonte - Czw 15 Lis, 2012 13:41

Praedzio, bilety zaklepane, zapłacimy pod koniec miesiąca/po pensji :)
praedzio - Czw 15 Lis, 2012 13:42

:banan_Bablu:
Anaru - Pon 26 Lis, 2012 19:52

"Świat w zwierciadle mody" w Muzeum Etnograficznym we Wrocławiu

Obrazy, akwarele, ryciny z żurnali, oryginalne stroje i akcesoria balowe - to eksponaty wystawy „Świat w zwierciadle mody”, która ma miejsce w Muzeum Etnograficznym we Wrocławiu. Ekspozycja pokazuje m.in. bogactwo XIX-wiecznych strojów maskaradowych.

Jak poinformowała PAP Anna Kowalów, rzeczniczka prasowa Muzeum Narodowego we Wrocławiu, któremu podlega Muzeum Etnograficzne, celem ekspozycji jest pokazanie różnorodności i bogactwa XIX-wiecznych strojów maskaradowych oraz przybliżenie tradycji wrocławskiego karnawału.
„Koniec XVIII, a zwłaszcza XIX w. to czas demokratyzacji mody i form rozrywki, również balów kostiumowych, które kiedyś były przywilejem arystokratów. Popularność balów w szerszych kręgach społecznych spowodowała wzrost zapotrzebowania na atrakcyjne propozycje przebrań” - mówiła rzeczniczka.
Dodała, że żurnale publikowały ryciny, a nawet tematyczne teki grafik z propozycjami kostiumów, opracowywano specjalne poradniki i broszury. Niektóre propozycje stanowiły kontynuację tradycji dworskiej maskarady, np. przebrania tureckie, stroje pastoralne, kostiumy inspirowane karnawałem weneckim czy komedią dell’arte.
Jeszcze inne – według Kowalów - odzwierciedlały charakterystyczne dla XIX w. zainteresowanie historią i recepcję historycznego malarstwa i powieści.
„Natchnienia dostarczały też opera, teatr, a także bieżące wydarzenia polityczne, wynalazki i osiągnięcia techniki (kolej, wieża Eiffla) oraz nowinki obyczajowe (emancypacja kobiet)” - wymieniała rzeczniczka.

Repertuar kostiumowy rozszerzał się także dzięki wyprawom badawczym, odkryciom archeologicznym i poznaniu cywilizacji odległych w czasie i przestrzeni, np. starożytnej Mezopotamii, Indii, Japonii. „W epoce rozwoju nacjonalizmów z jednej i naukowej etnografii z drugiej strony, modnym przebraniem stały się odtwarzane stroje narodowe i regionalne ludów europejskich” - opowiadała rzeczniczka. Dlatego też na rycinach z XIX-wiecznych żurnali, obrazach i akwarelach można zobaczyć przykłady takich strojów.

Drugą część wystawy poświęcono karnawałowi wrocławskiemu. Tu można się dowiedzieć m.in. o komediach ostatkowych, studenckich pochodach błaznów i o „Turnieju Czarownic” odbywającym się na pl. Solnym w centrum Wrocławia.
Dzięki zachowanym zaproszeniom kuratorzy wystawy przypomną zabawy karnawałowe w stylu „chłopskich wesel” i najgłośniejsze z nich, urządzane przez śląskiego magnata hrabiego Schaffgotscha. Kuratorki wystawy dużo miejsca poświęcają również salom, w których organizowano reduty, czyli bale maskowe. Za najbardziej wykwintną uchodziła sala redutowa przy ul. Biskupiej 13, która należała do pani Locatelli.
„Właścicielka uważana była za wyrocznię dobrego smaku i pilnowała, by zabawy nie naruszały zasad dobrego tonu. Zaproszenia na jej bale często zakazywały wstępu tym, którzy mieli maski oraz przebrania wulgarne czy niestosowne. To u niej odbył się jeden z wrocławskich bali maskowych z udziałem króla Fryderyka II” - mówiła Kowalów.

Wystawę, której towarzyszy bogato ilustrowane wydawnictwo, można oglądać do 3 lutego.
http://wiadomosci.onet.pl...-wiadomosc.html

Admete - Wto 27 Lis, 2012 18:24

Obejrzałabym wystawę...
praedzio - Śro 05 Gru, 2012 13:35

Zawita do nas Dead Can Dance.

http://dcd.stodola.pl/index.htm

corrado - Śro 19 Gru, 2012 16:43

Cranach wrócił do Wrocławia

Będzie można oglądać:
http://www.wroclaw.pl/mad...ezjalnym,.dhtml

corrado - Wto 22 Sty, 2013 10:13

27 stycznia (niedziela) godz.17.00
Koncert pieśni z filmów i musicali „Przetańczyć całą noc”
http://www.zamek.wroclaw..../01_EMMach.html

Anaru - Śro 23 Sty, 2013 09:35

Tu akurat nie da rady, bo w niedzielę wieczorem nie ma jak. Czekam z utęsknieniem na imprezy plenerowe ;)
Anaru - Wto 26 Mar, 2013 00:43

Tak jak sądziłam - oprócz krakowskiego jarmarku wielkanocnego jest i wrocławski :mrgreen:
http://www.wroclaw.pl/kie...kanocne,1.dhtml

Anaru - Nie 07 Kwi, 2013 19:21

Konwent miłośników Gwiezdnych Wojen "Tatooine III"

Walki na miecze świetlne, konkurs na najlepsze przebranie, warsztaty plastyczne oraz konkursy z nagrodami to największe atrakcje konwentu poświęconego Gwiezdnym Wojnom "Tatooine III", który 13 kwietnia odbędzie się we Wrocławiu.

Jak poinformował współorganizator imprezy Piotr Makarewicz, w spotkaniu wezmą udział m.in. członkowie międzynarodowych stowarzyszeń fanów filmowej sagi m.in. Legionu 501 oraz Rebel Legion, którzy wystąpią w oryginalnych strojach postaci z filmu.
- Spotkać będzie można imperialnych szturmowców i oficerów, a także bohaterów takich jak Anakin Skywalker czy Hrabia Dooku. Oprócz możliwości zrobienia sobie zdjęcia z wybranymi postaciami, będzie można także przymierzyć części strojów i wyposażenia żołnierzy np. hełmy i karabiny - mówił Makarewicz.

Dla najmłodszych uczestników konwentu przygotowane zostaną m.in. ćwiczenia na Imperialnej Strzelnicy, Trening Mocy dla małych rycerzy Jedi, quizy z nagrodami oraz warsztaty plastyczne o tematyce Gwiezdnych Wojen. Osoby, które przyjdą na imprezę w przebraniu, a nie są członkami organizacji kostiumowych, wezmą udział w konkursie na najlepszy strój.
- W trakcie bloku prelekcyjnego będzie można się dowiedzieć m.in. jaką rolę w sadze Gwiezdne Wojny odgrywa moda i czy technologia przedstawiona w filmach ma cokolwiek wspólnego z naszą rzeczywistością. W bloku gier będzie można zagrać w gry karciane, komputerowe i planszowe, oczywiście tematycznie powiązane z Gwiezdnymi Wojnami - dodał Makarewicz.

Impreza, która rozpocznie się 13 kwietnia odbędzie się we wrocławskim Centrum Kultury Zamek.
http://wiadomosci.onet.pl...-wiadomosc.html

Miłośniczką nie jestem, ale chyba sobie pojadę pooglądać :wink:
Z aparatem :mrgreen:

Anaru - Śro 08 Maj, 2013 19:51

Wiosenny sezon wrocławskich imprez rozpoczęty jak widzę :cheerleader2:

IV Wrocławski Festiwal Dobrego Piwa :beer-1:
10-12 maja 2013 w Centrum Kultury "Zamek" w Leśnicy

W najbliższy weekend na miłośników złotego trunku w Leśnicy czeka nie lada gratka. Odbędzie się tam czwarta edycja Wrocławskiego Festiwalu Dobrego Piwa, na której zaprezentuje się kilkadziesiąt browarów z całego świata.

To jedyna impreza w Polsce, która na tak dużą skalę promuje piwa warzone przez średnie i małe browary. Będzie można skosztować kilkuset różnorodnych smaków tego złocistego trunku produkowanego przez lokalne browary z Polski, Czech, Niemiec czy Belgii, w tym portery bałtyckie, piwa pszeniczne, tradycyjne pilznery, aromatyczne, mocno chmielone piwa górnej fermentacji oraz piwa aromatyzowane.

Podczas festiwalu można też nauczyć się warzyć piwo lub zdobyć cenną wiedzę piwowarską podczas wykładów odbywających się w ramach warsztatów. Imprezie towarzyszyć będą wystawy tematyczne, pokazy kulinarne i degustacje. Ponadto w programie znajdą się: jarmark produktów ekologicznych, koncerty rockowe i folkowe, konkursy z nagrodami oraz atrakcje dla najmłodszych.

IV Wrocławski Festiwal Dobrego Piwa odbędzie się w Centrum Kultury "Zamek" w Leśnicy. Wstęp jest bezpłatny. Oficjalne otwarcie w sobotę, ale już piątkowe popołudnie będzie obfitować w koncerty. Tego samego dnia odbędzie się także wernisaż wystawy pokonkursowej Domowych Etykiet Piwnych.
http://wroclaw.gazeta.pl/...html#LokWrocTxt

Stadion we Wrocławiu otwiera się na turystów
od 11 maja 2013

Od najbliższego weekendu w godz. 10-18 będzie można przespacerować się esplanadą wokół stadionu i wejść na trybunę zupełnie za darmo.
Bramy Stadionu Wrocław zostaną otwarte zarówno od strony ul. Królewieckiej (możliwość skorzystania z darmowego parkingu) oraz od strony ul. Lotniczej (wejście od strony węzła przesiadkowego). Na sam obiekt można wejść od strony trybuny D, przed którą otwarty zostanie również sklepik z pamiątkami Śląska Wrocław i Stadionu Wrocław.

Uruchomiony zostanie również punkt gastronomiczny pod trybuną D. Spacer esplanadą Stadionu Wrocław i wejście na trybunę będzie możliwe co weekend aż do września z wyłączeniem dni, w których na obiekcie będą odbywać się imprezy i dni poprzedzających imprezy.

Z kolei 18 maja Stadion Wrocław zaprasza na niecodzienną wizytę w ramach Nocy Muzeów[/u]. Tym razem jednak esplanada i trybuna będą otwarte w godz. 18-24, a dodatkowymi atrakcjami będą filmy o Stadionie Wrocław wyświetlane na telebimie oraz nocne oświetlenie obiektu.

Dzień później, czyli 19 maja, możliwe już będzie pełne zwiedzenie Stadionu Wrocław (szatnie zawodników, strefa VIP, loże, areszt stadionowy) bez wcześniejszego umówienia, w trzech stałych godzinach: 12, 14 i 16. Pełne zwiedzanie będzie również możliwe w każdy weekend do września z wyłączeniem dni, w których na obiekcie będą odbywać się imprezy i dni poprzedzających imprezy.

Czas trwania pełnego zwiedzania wynosi ok. 1,5 godziny. Bilety w cenach 12 zł normalny i 10 zł ulgowy. Osoby, które zdecydują się na pełne zwiedzenie Stadionu Wrocław, mogą liczyć na zniżkę na torze gokartowym zlokalizowanym na parkingu wielopoziomowym.
http://www.wroclaw.sport....html#LokWrocTxt

Noc Muzeów 2013 we Wrocławiu :cheerleader2:
18 maja

Czas zacząć kombinować gdzie by tu pójść tym razem. :mrgreen:
http://www.mmwroclaw.pl/4...m?category=news

Agn - Śro 08 Maj, 2013 21:01

Cytat:
Noc Muzeów 2013 we Wrocławiu :cheerleader2:
18 maja

Czas zacząć kombinować gdzie by tu pójść tym razem. :mrgreen:
http://www.mmwroclaw.pl/4...m?category=news

Oczywiście idziemy!

Anaru - Śro 08 Maj, 2013 23:11

Liczę na to. :banan_Bablu:
Już mam zwiedzony w taki sposób:

w 2011:
Arsenał, Muzeum Narodowe (liznęłam wtedy, zwiedziłam bardziej później), kościół św. Antoniego z Padwy (z odsłuchaną nagraną historią), Muzeum Poczty i Telekomunikacji

w 2012 (z Agn):
Muzeum Etnograficzne, meczet, pałac Królewski

Tym razem jeszcze nie wiem co zwiedzimy. :wink:

Anaru - Pią 17 Maj, 2013 23:54

:omg: Agn, przejrzyj listę
http://www.wroclaw.pl/fil...ultura-2013.pdf

pojęcia nie mam gdzie iść, tyle tego :thud:

Agn - Sob 18 Maj, 2013 00:11

Oh dear... gdzie tu iść?! :shock:
PS Właśnie to mam w wersji papierowej.

Anaru - Sob 18 Maj, 2013 01:31

Ufff! To dobrze, nie będę drukować :wink:
Anonymous - Sob 18 Maj, 2013 03:22

cholera, nie mozecie pisac o Nocy muzeow ciut wczesniej?
moze zalapalabym sie tutaj na jakies muzea (bo jak za Tower spiewaja 28 funtow za zwykla wejsciowke, a pelna ze skarbcem, wiezami itd wychodzi 50 funciakow), to ja naprawde wole sobie upolowac... Tylko w takiej sytuacji musze wiedziec z tygodniowym (co najmniej) wyprzedzeniem, aby miec zastepstwo w szkole...
Jestescie wredne maupy. Pawiany z rozowymi dupskami - ot co !!