To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Na Wschodzie bez zmian - 23. odsłona dramalandu

BeeMeR - Wto 23 Cze, 2026 11:13

Ja dalej jadę z Jaśminem - niedorzeczne spadanie z klifu odhaczone ;)
Dobrze się to ogląda, niezależnie od moich narzekań na urodę i zdolności aktorskie głównego - przynajmniej go odróżniam, bo dwóch innych nie bardzo (tego drugiego księcia i niedoważonego asasyna). Odróżniam też tego w fioletach, bo go miałam niedawno z Demon Hunter ;)

Loana - Śro 24 Cze, 2026 17:41

W weekend byłam u koleżanki i obejrzałam sobie w końcu "K-pop demon hunters" - myślałam, że to serial jest, a tu zonk - to film i to jeszcze nie do końca koreański, bo produkcji mieszanej. Nie powiem, dobrze się na tym bawiłam, rozumiem trochę szał wśród dzieci na to - piosenki są fajne, bohaterowie bardzo "animowi" w mimice, historia jest płaska jak naleśnik i nic strasznego się nie dzieje :P Czyli dzieciom będzie pasować, dorośli też mogą obejrzeć i nie umrzeć z nudów :P
Plus - dla kontrastu obejrzałam pierwszy odcinek dramy "Dam ci lekcje" czy jak to się tam po polsku nazywa, na Netflixie. No nie powiem, całkiem dobrze się to oglądało. Niewiarygodne, ale takie "dające nadzieję", że zło zostanie pokonane :) Może obejrzę dalsze odcinki, bo podobno są mocne, ale wchodzą fajnie :P

Trzykrotka - Czw 25 Cze, 2026 09:35

Pyra zrobiła ostatnio film o Dam ci lekcję, mówiła o kontrowersjach. Z tego, co zrozumiałam, to taki koreański odpowiednik tamilskich filmów hirołsowskich. Źle się dzieje, ale przyjdzie ktoś z pancernym trampkiem i porozwala złych w iment. Tutaj odnosi się to do przemocy w szkole.

Chyba jeszcze przed 36 odcinkiem odpuszczę Ning, bo już wiem co i jak, a to, co na końcu powinno być najmilsze, czyli słodkie interakcje między dogadaną już parą tutaj w ogóle nie gra. Oni są naprawdę jak rodzeństwo, żadnej chemii romantycznej nie widzę.
Pan drugi jest coraz okropniejszy i taki, ze ciary żenady chodzą po plecach, aktor świetnie mi pasuje do roli. Pierwszy za to jest mdły. Coś jak Kim Woo Bin i Lee Min Ho w Heirs.
Zaczynam od soboty urlop, Krościenko czeka, więc pewnie mniej się będę odzywać :kwiatek:

Admete - Czw 25 Cze, 2026 15:08

Ja zaczęłam "Widzimy się jutro w pracy!" z In Gukiem. Na Amazon Prime jest.
BeeMeR - Czw 25 Cze, 2026 17:57

Jaśmin też nie ma chemii - mocno przewijając dojechałam m/w do połowy (standardowo nie interesują mnie wątki pałacowe i z przeszłości :P )- nie będzie chyba spoilerem to, że pan odzyskał władzę w nogach i było już pierwsze i drugie kissu - wszystko niby ładne, ale kompletnie bez magii ekranowej. Chyba skoczę do końcówki (jak już będzie)
Trzykrotka - Pią 26 Cze, 2026 12:21

Admete napisał/a:
Ja zaczęłam "Widzimy się jutro w pracy!" z In Gukiem. Na Amazon Prime jest.

Wczoraj to wyłapałam na MDL, pewnie po wakacjach obejrzę. Choć nie szaleję za tą aktorką.

BeeMeR - Sob 27 Cze, 2026 15:06

Trzykrotko, miłego krościenkowania :kwiatek:

Porzuciłam Jaśmin, bo więcej przewijałam niż oglą :roll: dałam

Zaczęłam My royal nemesis - dobrze się ogląda, tylko ta maska jest absurdalna :lol:

RaczejRozwazna - Nie 28 Cze, 2026 09:39

Wczoraj po raz tysięczny odpaliłam fragmenty Yummy 3x a to znak, że może spróbować obejrzeć coś nowego :wink: Spróbowałam Mo-Li bo jednak czekałam na to - no i po pierwszym odcinku raczej na nie niż na tak, ale jeszcze nie wiem. Bai Lu świetna ale reszta jakaś dziwna. Wątek niepełnosprawności dobry, ale pewnie okaże się fałszywy/wyleczalny. Poza nią jednak pozostali bohaterowie nie wzbudzili we mnie jakiegoś zainteresowania. Pan ma rzeczywiście ładne oczy ale brak charyzmy. I co za straszne fryzury pokojówek! :shock:

Zobaczymy, ale kiepsko to widzę.

Tego koreańskiego Wilczka z młodym Junkim nie widziałam, może spróbuję.

Na marginesie - jechałam ostatnio z Chińczykami windą i zrozumiałam co do siebie mówili :lol:

BeeMeR - Nie 28 Cze, 2026 17:17

RaczejRozwazna napisał/a:
jechałam ostatnio z Chińczykami windą i zrozumiałam co do siebie mówili
:lol:

W czwartym lub piątym odcinku Nemesis poczułam się znużona - aktorzy są ok, pomysł też, ale całokształt jakoś tak mnie nie przekonuje :roll:

Admete - Pon 29 Cze, 2026 10:38

Zaczęłam oglądać ten serial o inspektorach walczących z przemocą w szkole. Dziwny dla mnie. To znaczy rozumiem ideę, ale w normalnym życiu to po pierwsze niemożliwe, po drugie zwyczajnie nieskuteczne. Popieram koreańskich nauczycieli, dajcie nam ochronę prawną i możliwość normalnego karania uczniów. Ale obejrzę, kolejne odcinki są lepsze, bo dwa pierwsze były dość okropne, potem trochę tonują przemoc. Dziś też nowy odcinek mojego biurowego romansu.
BeeMeR - Pon 29 Cze, 2026 22:02

Porzuciłam Nemesis - to zbyt przewidywalne i nudne, szkoda. Zerknęłam tylko do finałowego odcinka czy jest happy end ;)

Strange tales też porzuciłam - niestety, postaci nic mnie nie interesują.

Może mam zły czas na dramy, że tak nic mi nie pasuje.

BeeMeR - Wto 30 Cze, 2026 21:32

Zaczęłam When life gives you tangerines -dobra i nietypowa drama, takie lubię :oklaski:
Choć z początku nie byłam pewna czy nie jest dla mnie zbyt ponura i smutna...

RaczejRozwazna - Śro 01 Lip, 2026 23:03

Jestem w trzecim odcinku Moli, ale wątek pałacowy jest tak rozwlekły i tak nudny, że nie wiem czy zdzierżę. Trochę poprzewijam, bo lubię wątek depresji i wychodzenia z niej.
Admete - Sob 04 Lip, 2026 11:04

Oglądam sobie sensacyjne "Agent Kim Reactivated" - w sam raz trochę akcji na wakacje. Dziś zaczyna się też serial sensacyjny z Namgoongiem - "The Husband" - niestety na Disney+, ale myślę, że sobie poradzę i obejrzę ;) Średnio mam ochotę na romanse i obyczaje, a mało teraz czegoś konkretniejszego. Niedługo będzie The East Palace na NF - coś z duchami. I może doczekam w końcu jakiegoś normalnego seguka - "The Sacred Jewel" scenarzysty "Nokdu Flower", ale to dopiero jesienią.

https://mydramalist.com/767017-god-s-beads

BeeMeR - Sob 04 Lip, 2026 12:45

Ja zaczęłam Coroner's diary - ostrożnie jestem na tak
BeeMeR - Sob 04 Lip, 2026 22:50

Drugi odcinek Koronerki podobał mi się nawet bardziej - nie jest to cud drama, ma typowe elementy, ale podoba mi się to jak jest zrobione, tempo, postaci i aktorzy. Główna pani grała w m.in. Dreaming Back to the Qing Dynasty, postać jest bystra, zdecydowana i samodzielna, trochę jak pani z Are you the one, pana wiedzę pierwszy raz - nie jest w moim typie wizualnie ale aktorsko nie mam zastrzezeń, przynajmniej na razie ;) .

ost z dramy:
https://www.youtube.com/watch?v=3ka5gS4-ADI

Admete - Pon 06 Lip, 2026 19:21

U mnie powtórki - "The Veil" z Namgoongiem. Wrzucili na Viki, to oglądam.
RaczejRozwazna - Śro 08 Lip, 2026 00:52

Oglądałam ostatnio Mo-Li, do wyleczenia pana dość porządnie (przewijałam wątki poboczne bo wyjątkowo nudne) a później po łebkach. Dziwna ta drama :? Nawet mi główny aż tak nie wadził, mimo że flegmatyczny i drewniany (na wózku to nie przeszkadzało :-P ), ale akcja z milionem retrospekcji, trwających niekiedy cały odcinek - no nie. A potencjał spory jak na chińskie dramy: i depresja, i trauma (ciekawie i wiarygodnie z psychologicznego punktu widzenia rozegrany wątek głównej, fajne przedstawienie mechanizmów wyparcia i ochrony).
Romansowo dopóki na siebie patrzyli - obydwoje mają ładne oczy - było w miarę ok, później mdło.

No nie jest to moja drama. Ale ciekawy pomysł (może poza makabreskową zemstą głownej w pierwszych odcinkach, brrr).

BeeMeR - Śro 08 Lip, 2026 08:21

Bardzo podobnie to odebrałam :kwiatek:
Póki pan był na wózku oglądało mi się ok, potem mnie znudziło.

Oglądam Koronerkę - pierwsze 10 odcinków jest super, to dwie pierwsze kryminalne sprawy, klimat podobny trochę do Bones: ona robi sekcje, on prowadzi śledztwo, slow burn ładny, tj. pani wpadla panu w oko od początku, potem tylko wzrosły wzajemne pozytywne odczucia: zaufanie, szacunek, coś więcej. Jestem blisko połowy i już się pan zdeklarował ładnie, przy czym nie ciągnęli dlugo tajemnicy jej prawdziwej tożsamości, pan ja wykrył dość szybko i ona już wie, że on wie. Zresztą jej warunkiem do ślubu jest przywrócenie dobrego imienia rodziców i powrót do własnego nazwiska. Pan jej chce pomóc, zresztą idzie to w parze z jego pierwotnym zamiarem.
Kolejne 10 odcinków jest wyraźnie słabsze, ale jeszcze nie złe - po prostu zmieniamy miejsce pobytu, pojawia się mnóstwo nowych twarzy i wątków, nie wszystkie potrzebne, oglądam trochę na przewijaniu.

RaczejRozwazna - Śro 08 Lip, 2026 08:43

Gdyby nie temat od którego mnie odrzuca - nie lubię koronerskich seriali, tego słynnego pierwszego też nie widziałam - obejrzałabym. Bardzo polubiłam tę aktorkę w dynastii Qing. Dla mnie ona odróżnia się wizualnie od tych na jedno kopyto robionych aktorek chińskich i stanowi powiew świeżości.
Zresztą lekko krzywy zgryz u Bai Lu też stanowi dla mnie wielki atut jej uśmiechu. :-D

BeeMeR - Śro 08 Lip, 2026 09:00

No to zdecydowanie temat do ominięcia, bo tu mamy bezgłową pannę młodą - tj tak dociera do potencjalnego małżonka, szkielety niewolnic (seksualnych, nastoletnich) w nieczynnej studni itp. tym, co mnie się tu podoba jest całkowite oparcie zbrodni na działaniach ludzkich, bez silenia się na niesamowitości nadprzyrodzone. Jest minimum latania jako element sztuki walk, ale marginalnie, a pan umie wyglądać dobrze na linach :wink:
Trochę bzdurek oczywiście też się znalazło, no i irytujaca postać młodego pięknisia, który nie bardzo umie grać, jest narcystyczny i wszystkie panny jego, a wygląda na mlodszego niż mój Adam :-P
No ale to kwestie drugorzędne

RaczejRozwazna - Śro 08 Lip, 2026 09:43

:lol:
BeeMeR - Czw 09 Lip, 2026 22:46

No dobrze, bzdur zrobiło się za połową tyle i serial zrobił się nie o sprawach kryminalnych tylko o pleple podchodach pałacowych, i romansowych (np. standardowa baba z kosmosu tj. ościennego państwa która na dzień dobry chciała poślubić głównego i otrzymawszy odmowę oczywiście próbowała zabić główną :czekam2: ) że odpuściłam i skoczyłam do finalnego odcinka. źli pomarli, główni dostali swój happy end - a pobrali się nawet wcześniej.
Niestety romansowo drama też niedomagała - główni byli sympatycznie ok, ale nic więcej. Najładniejszy bodaj kissu został z dramy wycięty :roll:
https://www.youtube.com/watch?v=qf69egJUz5k

Loana - Pią 10 Lip, 2026 19:59

BeeMeR napisał/a:
(np. standardowa baba z kosmosu tj. ościennego państwa która na dzień dobry chciała poślubić głównego i otrzymawszy odmowę oczywiście próbowała zabić główną :czekam2: )

Lol, jaki dobry opis!!! :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Ale nie zachęciłaś mnie do oglądania mimo opisu :P

Dramowo u mnie ostatnio słabo, jakieś powtórki sobie robiłam znowu (czy ja już pisałam, że Double jest świetne i nawet oglądane 10 raz nadal ma czar? :P ), trochę chińskich shortów obejrzałam, ale głównie czekam teraz na dramę "Spooky in Love" z Park Eun Bin. W końcu pojawiły sie zapowiedzi na Netflixie, dwa dni temu dopiero -_- a pierwszy odcinek ma być 18 lipca już!
Co prawda nie obejrzę go tego 18stego, bo będę wtedy w Paryżu i jak go puszczą to akurat będę próbowała nie umrzeć na stadionie na koncercie, ale jak tylko wrócę w niedzielę to sobie go zapuszczam i liczę, że się nie zawiodę, bo po trailerach widać, że to będzie komedia romantyczna! doczekałam komedii romantycznej z Park Eun Bin! W końcu :P

BeeMeR - Pią 10 Lip, 2026 22:12

Loana napisał/a:
Ale nie zachęciłaś mnie do oglądania mimo opisu
Bo to ostatecznie nie jest dobra tylko bardzo przeciętna drama, tylko te pierwsze 10 odcinków jest bardzo nietypowych, kryminalnych z minimalną domieszką romansu, potem jakby pisanie przejął ktoś inny i zaczyna się pleple i typowe pałacowo intryganckie bzdury. Szkoda. Trudno mi ostatnio znaleźć dramę, którą bym miała ochotę dokończyć..