Z Południa na Północ Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.
Seriale - Downton Abbey
Agn - Pon 10 Paź, 2011 17:15 Mnie jakoś szczególnie nie urzekł śpiew Mary, ale cała scena była cudna. Aczkolwiek moim absolutnym numerem jeden w tym odcinku było zachowanie Cory, kiedy trolica O'Brien nakablowała o pani Padmore i Daisy. Cora przyszła cała elegancka i w ogóle... i zaczęła pomagać! A masz, O'Brien, UDŁAW SIĘ, FRANCO!!!
I też uważam, że para Mary i Matthew byłaby ładna. A przynajmniej po tym sezonie. Po pierwszym byłam na "nie". Mary za bardzo nim rozporządzała jak misiem z półki. Teraz w czasie wojny to i owo się zmieniło, Mary stała się bohaterką, którą naprawdę bardzo lubię (bo lubię postacie, które się rozwijają i zmieniają na lepsze) i Matthew by z taką wersją Mary nie cierpiał.
Ach! Następny odcinek dopiero za tydzień! Już nie mogę się doczekać! Joy - Pon 10 Paź, 2011 17:24 A dla mnie ten śpiew był przyjemny - nie cudowny warsztatowo,ale przyjemny - i idealnie pasujący do sceny.
O rany, teraz znowu trzeba czekać tydzień!milenaj - Pon 10 Paź, 2011 17:41
Joy napisał/a:
A dla mnie ten śpiew był przyjemny - nie cudowny warsztatowo,ale przyjemny - i idealnie pasujący do sceny.
Mnie też się podobało, że nie był taki wyszkolony i idealny...
Puszczę sobie jeszcze raz dzisiaj.
Nawet sobie nie wyobrażacie, jak się cieszę na odcinek świąteczny. Święta z "Downton Abbey". Połączenie idealne. Agn - Pon 10 Paź, 2011 17:44 Ciekawe, czy jemioła coś namiesza... Admete - Wto 11 Paź, 2011 07:12 jestem pod ogromnym wrażeniem 2 serii Downton Abbey. Rewelacyjnie sie ogląda. Wszystkie postacie ciekawe, świetnie zagrane. Następny odcinek zapowiada się dramatycznie.milenaj - Wto 11 Paź, 2011 07:47 Filmik ze śpiewaniem jest już na youtube:
Niepokoi mnie ten następny odcinek.Admete - Wto 11 Paź, 2011 08:06 Może William uratuje życie Matthew, ale ten będzie jakoś bardzo ciężko ranny?Agn - Wto 11 Paź, 2011 10:47 Ja już obgryzłam pazury do łokci na samą myśl...milenaj - Wto 11 Paź, 2011 14:59 Znalazłam taki zwiastun nastepnego odcinka:
http://www.youtube.com/watch?v=zBEMdj_cLYYAgn - Wto 11 Paź, 2011 16:34 Boję się, że Vera tak zacznie mieszać, że ją w końcu Bates zastrzeli i się wszystko skićka na amen.
Mary, jak widzę, też chce się opiekować żołnierzami. Naprawdę bohaterka się rozwija w ciekawym kierunku, coraz bardziej mi się podoba.
Ethel mi strasznie szkoda.
Btw ciekawa jestem, czy jeszcze kiedyś pojawi się Gwen. Osobiście bardzo chciałabym wiedzieć, jak jej się teraz żyje.
Aha, Branson chcąc zatrzymać Sybil położył rękę ni to na jej biodrze, ni to na brzuchu. Ojoj, czeka mnie wstrzymanie oddechu. W sumie to ciekawa jestem, czy Branson się myli co do Sybil czy też ona też coś do niego czuje. Na dobrą sprawę dziewczyna niewiele pokazuje, a on jest bardzo przekonany o swojej racji. milenaj - Wto 11 Paź, 2011 17:59
Agn napisał/a:
Aha, Branson chcąc zatrzymać Sybil położył rękę ni to na jej biodrze, ni to na brzuchu. Ojoj, czeka mnie wstrzymanie oddechu. W sumie to ciekawa jestem, czy Branson się myli co do Sybil czy też ona też coś do niego czuje. Na dobrą sprawę dziewczyna niewiele pokazuje, a on jest bardzo przekonany o swojej racji.
Też mnie to ciekawi.
Ech, a ja piąty odcinek będę mogła obejrzeć dopiero po tygodniu. Admete - Wto 11 Paź, 2011 18:03 Scena z Bransonem i Sybil ( z ostatniego odcinka ) ładna, ale oni mnie nie przekonują. Może dlatego, że mało czasu im scenarzyści poświęcili.Agn - Wto 11 Paź, 2011 18:33 Milenaj, czemu po tygodniu?
Jeśli chodzi o Sybil-Branson - przeskoki w czasie też nie służą rozbudowywaniu tego wątku. Na dobrą sprawę przez te skoki nagle z 1917 do 1918 pomija nam wiele sytuacji, w których to i owo mogło się rozwinąć, na pewno sporo dziwnych rozmów, spotkań itd.
No ale zobaczymy, co zrobią scenarzyści. Swoją szosą Branson po swoim wyskoku tak sobie po prostu pozostał, ani Carson, ani pani Hughes nic z tym nie zrobili.Admete - Wto 11 Paź, 2011 18:44 Niech w końcu któraś z sióstr wyjdzie za mąz, bo lata mijają, a tu nic...Agn - Wto 11 Paź, 2011 18:46 Jeśli już, to pewnie Mary i to po zakończeniu wojny. Swoją szosą to już niedługo, bo w końcu mamy 1918...milenaj - Wto 11 Paź, 2011 18:55
Agn napisał/a:
Milenaj, czemu po tygodniu?
Wyjeżdżam na tydzień i będę odcięta od internetu.
Ale zawsze w takich sytuacjach sprawdzam sobie w telefonie, co napisałyście i przynajmnij trochę zaspokajam ciekawość.
Admete napisał/a:
Niech w końcu któraś z sióstr wyjdzie za mąz, bo lata mijają, a tu nic...
Agn napisał/a:
Jeśli już, to pewnie Mary i to po zakończeniu wojny. Swoją szosą to już niedługo, bo w końcu mamy 1918...
Mary muszą niedługo wydać za mąż. W tamtych czasach chyba by musiała już się "powoli" śpieszyć.
Nie wiem, gdzie się na to natknęłam, ale wpadło mi w oko, że po trzecim sezonie, w zależności od oglądalności są rozważane następne serie.
Tak sobie myśle jak daleko zawędrowała wyobraźnia scenarzystów...
Jakoś nie zorientowałam się, że już mamy 1918. Więc z akcją zachaczą jeszcze po wojnie.Agn - Wto 11 Paź, 2011 19:06 Aha, czyli że 3 sezony mamy gwarantowane. Super. Trzeba jakoś im nabić oglądalność. Może przez kupno DVD przyłożę do tego rąsię? Admete - Wto 11 Paź, 2011 20:29 Pierwszy sezon możesz kupic juz teraz, bo nie jest drogi.Agn - Wto 11 Paź, 2011 21:05 Muszę niestety poczekać do listopada, a w ramach oczekiwania głęboko się modlić. Ech...Bonduelle - Wto 11 Paź, 2011 22:40 A ja na przekór Wam powiem, że wolałabym żeby skończyli po tych trzech sezonach. W brytyjskich serialach cenię właśnie to, że wiedzą kiedy skończyć, bez parowania wszystkich ze wszystkimi i sztucznych problemów, które pojawiają się zawsze gdy scenarzyści nie wiedzą kiedy skończyć milenaj - Czw 13 Paź, 2011 14:28 Znalazłam taką notkę:
Downton Abbey' creator Julian Fellowes hints at 2012 end
Julian Fellowes has suggested that Downton Abbey will end in 2012.
Speaking to the Radio Times, the creator of the hit ITV1 show declared that he has always planned to write three series.
The writer explained: "The original concept in my optimistic head was for the first series to start towards the end of the Edwardian era, the second to be set during World War I and the third in the 1920s.
"In the '20s there are big changes, new inventions, different expectations I can't wait to explore."
Fellowes also revealed that he is confident ITV will recommission the drama for another series, adding: "I would like to think that we will be back next year."
According to a recent report, ITV will air Downton Abbey's planned festive special on Christmas Day. DS
Wydaje się, że jednak będą trzy serie i koniec.Bonduelle - Czw 13 Paź, 2011 18:32 I bardzo dobrze! Agn - Czw 13 Paź, 2011 18:37 Podejrzewam, że to dla serialu zdrowo, by go nie zabić. Jednak po trzecim sezonie pewnie będzie mi smutno pożegnać bohaterów i ich świat. Ech...Joy - Pią 14 Paź, 2011 16:49 Znalazłam takie cuś, jakby spoilery z odcinka piątego, pewne to nie jest, ale szeroko omawiane na zagranicznych forach. Muszę przyznać, że jeżeli to prawda, to mamy prawdziwą bombę.
Spoiler:
There’s a great sadness at Downton Abbey this week as a much-loved character passes away.
It’s now 1918 and at the battle of Amiens, Captain Matthew Crawley and his soldier valet, William Mason, charge over the trenches. As those around them fall, the Downton pair are hit by an enemy shell. William dives in front of Matthew as the blast strikes, but both men are left badly injured and unconscious.
The news of Matthew and William’s plight leaves those back at home in despair. Matthew’s former fiancée, Mary, pledges to nurse him at Downton, now converted to a hospital for war-wounded soldiers, and footman William is brought there, too.
As well as battling for their lives, both injured soldiers have matters of the heart to settle. Matthew’s told by doctors that, if he pulls through, he’ll never be able to walk again or have children. He tells his distraught fiancée, Lavinia, that she must find someone else, while Mary realises how strong her own feelings are for Matthew.
Meanwhile, following their recent engagement, William asks housemaid Daisy to marry him now, but she has always been unsure of her feelings for William.
“It’s difficult, because Daisy loves William as a friend and doesn’t want to let him down,” explains Sophie McShera, who plays the scullery maid.
Eventually, Daisy decides to become William’s bride, and an emotional ceremony takes place in front of the staff and the Crawley family.
Unfortunately, one of the men doesn’t survive and Downton is left in shock. Has Daisy already been widowed? Or has Downton lost its only heir, Matthew Crawley?
-
Valet John Bates has almost finalised his divorce from his estranged wife, Vera. But when she shows up at Downton again, she tells Bates that she still intends to take revenge on him and the Crawley family by going to the newspapers with the story about the night Mary’s Turkish lover died in her bed. When Mary hears of Vera’s plan, will she use her influence with newspaper baron Sir Richard Carlisle to thwart her?