Ogłoszenia drobne - Koncerty/wydarzenia/imprezy muzyczne i kulturalne
elbereth - Pią 06 Lip, 2012 22:59
A, dziękuję!
Tymczasem już jutro bal: http://wroclaw.gazeta.pl/...tancza_jak.html. Jeszcze mam parę wolnych miejsc na liście, więc jak coś to piszcie.
elbereth - Czw 12 Lip, 2012 11:15
Fotorelacja
Renesansowy Dzień Otwarty w Muzeum Narodowym:
Gazeta Wyborcza
Skarby Kultury
Facebook
Jarmark Renesansowy na Zamku w Leśnicy:
Gzaeta Wrocławska
Gazeta Wyborcza
Fotoreporter24
IteZone.pl
Skarby Kultury
Facebook
Historyczny Bal Kostiumowy we wrocławskim Ratuszu:
Moje Miasto Wrocław
Wrocław Nasze Miasto
Facebook
Admete - Czw 12 Lip, 2012 11:20
Piękne imprezy. Brawo
Anaru - Sob 04 Sie, 2012 14:10
"Polski Himalaizm Zimowy 2010-2015" - wystawa zdjęć w Pasażu Grunwaldzkim
Od 3 sierpnia w Pasażu Grunwaldzkim można zobaczyć wystawę zdjęć prezentującą wyprawy Polaków w ramach programu "Polski Himalaizm Zimowy 2010-2015", w tym zwycięską Wyprawę Zimową na Gasherbrum I (8068m).
Na zdjęciach można zobaczyć m.in. piękno przyrody, która jednocześnie stanowi największe niebezpieczeństwo podczas takich wypraw, a także przekonać się, jak himalaiści radzą sobie z wiatrem, morzem i temperaturami odczuwalnymi dochodzącymi do minus 70 stopni Celsjusza oraz jak wygląda przeprawa przez lodospad.
Projekt „Polski Himalaizm Zimowy 2010-2015”, zainicjowany przez Polski Związek Alpinizmu, ma na celu dokonanie pierwszych w historii zimowych wejść na szczyty górskie o wysokości powyżej ośmiu tysięcy metrów nad poziomem morza. Cały program został objęty patronatem honorowym Prezydenta Bronisława Komorowskiego oraz jest wspierany przez Ministerstwo Sportu i Turystyki.
Wystawa w CHR Pasaż Grunwaldzki potrwa do 19 sierpnia. Fotografie można oglądać na poziomie 0 Centrum. Wstęp jest bezpłatny.
Eco Day na Placu Solnym
3-5 sierpnia, Plac Solny, godz. 10:00-22:00
Nauka gotowania pod okiem mistrzów, darmowe degustacje lokalnych wyrobów i gra miejska na Placu Solnym – rusza EKO DAY 2012. Impreza potrwa od 3 do 5 sierpnia. W trakcie tych 3 dni wrocławianie będą mogli poznać tajniki ekologicznej kuchni i zasmakować w naturalnych wyrobach przygotowanych przez wystawców z całej Polski. Na środku Placu Solnego rozstawiony zostanie stół, przy którym zawodowi kucharze uczyć będą, jak przyrządzać zdrowe i smaczne posiłki – bez konserwantów i glutenu. Na jarmarku będzie można kupić także rękodzieła wykonane przez lokalnych artystów, zaplanowano warsztaty lepienia garnków czy wyrabiania naturalnego mydła. Jednym z głównych punktów programu będzie też gra miejska, w której drużyny zmierzą się w "ekologicznych" konkurencjach. Impreza odbędzie się w dniach 3-5 sierpnia, pod patronatem Wydziału Środowiska i Rolnictwa Urzędu Miejskiego Wrocławia. Organizatorem jest Stowarzyszenie Lubię Wrocław. Harmonogram będzie można znaleźć na stronie www.eco-day.pl
Powstanie Warszawskie - inscenizacja batalistyczna
Odsłona inscenizacji Powstania Warszawskiego na wrocławskim Rynku odbędzie w niedzielę 5 sierpnia o godz. 16:00.
W inscenizacji wystąpi ponad setka rekonstruktorów z całej Polski. Zaprezentowane zostaną pojazdy i sprzęt ciężki, m.in.: Sd.Kfz. 247, Sd.Kfz.251, dwa motocykle BMW, Kettenkrad, Kübelwagen, PaK 36, GrW 34, MG 34, MG 42, CKM wz. 30, Browning! Całość okraszą efekty pirotechniczne.
W niedzielę od rana do późnych godzin wieczornych widzowie będą mogli przejść wśród barykad, elementów scenografii, przypominających te z okresu wydarzeń Powstania. Po przedstawieniu – o 17:00 – w spektaklu muzycznym "Pamiętaj" zabrzmią powstańcze piosenki oraz poezja i fragmenty "Pamiętnika z Powstania Warszawskiego" M. Białoszewskiego. Nie zabraknie także utworów Jacka Kaczmarskiego.
Koncert Młodej Polskiej Filharmonii na Pergoli
5 sierpnia, Pergola przy Hali Stulecia, godz. 20:30, wstęp wolny
Wrocławski koncert to element letniej trasy koncertowej artystów z młodzieżowej orkiestry działającej pod opieką Fundacji Zwierciadło. Dwudziestu ośmiu muzyków poprowadzi Adam Klocek – dyrektor artystyczny i dyrygent MPF. Zagrają oni niezapomniany koncert plenerowy z nowoczesnym repertuarem.
W programie specjalne aranżacje popularnych utworów na orkiestrę m.in. Led Zeppelin, Skunk Anansie, Czesława Niemena, Duffy czy Michaela Jacksona. Dodatkową atrakcją będzie udział w koncertach młodej wokalistki Aleksandry Galewskiej, znanej szerokiej publiczności z programu "The Voice of Poland".
Koncert zakończy spektakularny pokaz Wrocławskiej Fontanny Multimedialnej.
Kino letnie w Renomie
Projekcje odbywają się na dachu Renomy o godz. 21:30, w razie deszczu film wyświetlany jest wewnątrz na poziomie +3. W niedzielę 5 sierpnia projekcja filmu Zwerbowana miłość. Wstęp wolny.
Niedzielne spotkanie z kolekcjonerami w Muzeum Poczty i Telekomunikacji
5 sierpnia, ul. Z. Krasińskiego 1, godz. 12:00, wstęp bezpłatny
Spotkanie z wrocławskimi kolekcjonerami, prezentującymi swoje zbiory na wystawie "Piękno prawdziwej pasji". Członkowie Stowarzyszenia zbierają między innymi znaki pocztowe, pocztówki, numizmaty, banknoty czy karty telefoniczne. Na niedzielnym spotkaniu spróbują zarazić swoją pasją, będzie też możliwość obejrzenia jeszcze innych walorów w kolekcjonerskich albumach. Dla najmłodszych zwiedzających i ich rodziców przygotowano warsztaty, na których każdy będzie mógł zaprojektować kartkę pocztową z wrocławskimi zabytkami.
Cała reszta też tutaj:
http://www.wroclaw.pl/wroclaw_na_weekend_2,.dhtml
elbereth - Pon 06 Sie, 2012 20:00
| Anaru napisał/a: | Kino letnie w Renomie
Projekcje odbywają się na dachu Renomy o godz. 21:30, w razie deszczu film wyświetlany jest wewnątrz na poziomie +3. W niedzielę 5 sierpnia projekcja filmu Zwerbowana miłość. Wstęp wolny. |
Lubię to
A byliście na Rynku podczas Nowych Horyzontów? Też w plenerze i za darmo, a grali między innymi "Manię" (1918) z muzyką na żywo.
Tymczasem dostałam filmik dokumentujący PAWANĘ (sorry za ten spam cały czas, ale filmik jest naprawdę fajnie zrobiony): http://www.youtube.com/wa...Vo&feature=plcp
trifle - Pon 06 Sie, 2012 20:34
Ja widziałam Manię! Stałam pod orkiestrą samą, więc orkiestrę widziałam też. Muzyka przecudna!
elbereth - Pon 06 Sie, 2012 21:08
| trifle napisał/a: | | Ja widziałam Manię! Stałam pod orkiestrą samą, więc orkiestrę widziałam też. Muzyka przecudna! |
No to się musiałyśmy minąć gdzieś w tłumie, bo ja pomagałam ludzi wpuszczać.
trifle - Pon 06 Sie, 2012 22:55
Hmm, wpuszczać? Wpuszczać dokąd?
elbereth - Wto 07 Sie, 2012 07:17
| trifle napisał/a: | Hmm, wpuszczać? Wpuszczać dokąd? |
Do ogrodzonej strefy z krzesełkami rzecz jasna (głównie trzeba było pilnować, żeby nie siadali w przejściu i na miejscach dla vipów).
Anaru - Śro 08 Sie, 2012 00:13
Biblioteka Plenerowa na Pergoli
Na wrocławskiej Pergoli przy Hali Stulecia przez trzy kolejne niedzielne popołudnia królować będzie książka. Do Plenerowej Biblioteki zaproszeni są zarówno wrocławianie jak też turyści.
"Podróżowanie jest rzeczą konieczną..." to hasło Plenerowej Biblioteki na Pergoli. Trzy kolejne spotkania będą poświęcone różnym rodzajom podróży. – Hasło traktujemy symbolicznie, jako że książka może być całym światem i dosłownie, bo zależy nam, żeby czytelnicy wybrali się w podróż, choćby niedaleką do Hali Stulecia i spotkali się z książką w plenerze – mówi Katarzyna Kabat z Miejskiej Biblioteki Publicznej.
Pierwsze spotkanie w niedzielę 12 sierpnia będzie poświęcone podróżom w czasie. Na czytelników czekać będą różne atrakcje – m.in. czytelnia na leżakach, głośne czytanie bajek.
Na miejscu będzie można skorzystać z wypożyczalni pod chmurką, a wybraną książkę lub audiobook oddać w dowolnej filii MBP. – Nie trzeba mieć przy sobie karty bibliotecznej. Mamy nadzieję, że ofertą biblioteki zainteresują się również osoby, które jeszcze do niej nie należą – wyjaśnia Katarzyna Kabat.
W programie również warsztaty dla dzieci i dorosłych – "Nowe życie starych przedmiotów", będzie też okazja by poznać lub przypomnieć sobie zabawy z dzieciństwa, w które bawili się rodzice, dziadkowie a nawet pradziadkowie. Będzie można nauczyć się starych i nowych wyliczanek po polsku i angielsku. – W pobliżu Hali Stulecia spotkać można wielu cudzoziemców, dlatego przygotowaliśmy ofertę w języku angielskim. Wspiera nas American School of Wrocław – dodaje Katarzyna Kabat.
Kolejna niedziela 19 sierpnia poświęcona będzie podróżom orientalnym. W programie czytanie baśni indyjskich, pokazy tradycyjnego tańca indyjskiego, malowanie twarzy w indyjskie ornamenty, rodzinne sypanie mandali degustacja tradycyjnych słodkości.
"Podróże w przestrzeni" zaplanowane na 26 sierpnia będą spotkaniem na Wielkiej Wyspie Skarbów z Beatą Maciejewską, której można wysłać jeszcze przed spotkaniem pytania związane z historią Wielkiej Wyspy na adres przesyłać na adres: multicentrum2@biblioteka.wroc.pl. Podczas spotkania odpowie na nie, W to niedzielne popołudnie powstaną "Pierwsze plenerowe książeczki". W programie także składanie samolotów z papieru i akrobacje wokół Hali Stulecia.
Dzieci, które wezmą udział we wszystkich trzech spotkaniach Plenerowej Biblioteki będą mogły zdobyć specjalne przypinki, które gwarantują niespodziankę.
Miejskiej Bibliotece Publicznej i Hali Stulecia partnerują American School of Wrocław, Instytutu Studiów Azjatyckich, Ogrody Doświadczeń. Humanitarium. Wszystkie spotkania w ramach Biblioteki Plenerowej trwają od godz. 16 do 18.30, wstęp na nie jest wolny. W razie brzydkiej pogody impreza odbędzie się we Wrocławskim Centrum Kongresowym.
http://www.wroclaw.pl/bib..._pergoli,.dhtml
Na to indyjskie zdecydowanie się chcę wybrać.
Admete - Śro 08 Sie, 2012 10:03
Jaka sympatyczna inicjatywa Poszłabym na coś takiego.
Agn - Śro 08 Sie, 2012 10:40
Ja też, tylko akurat termin mi się zbiegł z wizytą siostry, więc... Ale inicjatywa i mnie się bardzo podoba.
corrado - Śro 08 Sie, 2012 12:27
http://swietoceramiki.pl/
18. Bolesławieckie Święto Ceramiki 22 - 26 sierpnia 2012 r.!
W tym roku zmienia się termin największej plenerowej imprezy w regionie. Tegoroczna edycja Bolesławieckiego Święta Ceramiki startuje w środę, 22 sierpnia. Właśnie wtedy na bolesławieckim Rynku rozpocznie się bowiem kiermasz ceramiki. Po raz kolejny centrum miasta stanie się miejscem, gdzie swoje wyroby zaprezentują producenci ceramiki z Bolesławca i nie tylko.
Patronat Honorowy nad 18. Bolesławieckim Świętem Ceramiki objęli Prezydent Miasta Bolesławiec, Marszałek Województwa Dolnośląskiego oraz Prezes Polskiej Organizacji Turystycznej.
Natomiast już w piątek, 24 sierpnia, pierwsze występy muzyczne. Ten dzień upłynie nam pod znakiem reggae - na początek usłyszymy grupę Leniwiec oraz NAAMAN. Natomiast po przejściu parady otwierającej 18. Bolesławieckie Święto Ceramiki scenie głównej zaprezentuje się Pako Sarr - pochodzący z Senegalu muzyk i kompozytor. Po nim usłyszymy polską legendę reggae - zespół DAAB.
W sobotę, 25 sierpnia, koncert „Genesis Classik” Raya Wilsona & The Berlin Symphony Ensemble - byłego wokalisty zespołu Genesis. Projekt Genesis Klassik to najnowszy projekt koncertowy Raya Wilsona. Przedstawia zarówno kultowe utwory z czasów "progresywnej" twórczości Genesis, jak i największe przeboje z lat 80-tych i 90-tych.
Natomiast na małej scenie tego dnia zaprezentuje się zespół GifLof, znany z singla "Duchy i ludzie", a także Rebel Nation - czeska kapela rockowa oraz JGL, grający rocka i bluesa.
Niedziela, 26 sierpnia, należeć będzie do Sonique - brytyjskiej DJ-ki i piosenkarki, znanej choćby z przeboju "It Feels So Good” oraz „Sky".
Zanim jednak artystka porwie nas w rytmy house, posłuchamy dobrego rocka w wykonaniu zespołu TAX FREE.
Poza występami muzycznymi sierpniowy weekend upłynie pod znakiem wspaniałej zabawy, jaką przygotowaliśmy dla najmłodszych, widowiskowego Pieca Ceramicznego, kina pod gwiazdami czy teatralnej uczty rodem z gorącej Hiszpanii.
Szczegółowy program XVIII Bolesławieckiego Święta Ceramiki dostępny jest w zakładce Program BŚC 2012.
Imprezy w ramach 18. Bolesławieckiego Święta Ceramiki
Miejski Ośrodek Sportu i Rekreacji zaprasza:
1. Turniej Siatkówki Plażowej o Puchar Bolesławca /25.08.2012, godz. 10.00/
Ośrodek Wodno-Sportowy, ul. Spacerowa
2. Turniej Boule o Puchar Prezydenta Bolesławca /25.08.2012, godz. 10.00/
Ośrodek Wodno-Sportowy, ul. Spacerowa
3. Zawody Pływackie o Puchar BŚC /25.08.2012, godz. 12.00/
Baseny Letnie, ul. Spacerowa
4. Otwarte Mistrzostwa Bolesławca w Dwuboju Nowoczesnym /25.08.2012, godz. 14.00/
Baseny Letnie, ul. Spacerowa
5. Bolesławiecki Bieg po Schodach – Bieg po ceramiczną filiżankę /26.08.2012, godz. 13.00/
Pl. Piłsudskiego /wieżowiec Urzędu Miasta/
Muzeum Ceramiki w Bolesławcu zaprasza:
1. Wernisaż wystawy "Harmonia i prostota – twórczość prof. Krystyny Cybińskiej" /24.08.2012, godz. 17.00/
Dział Historii Miasta Muzeum Ceramiki ul. Kutuzowa 14
2. Warsztaty rzemiosła artystycznego dla dzieci i dorosłych /25-26.08.2012, godz. 12.00-18.00/
- pokaz tworzenia biżuterii ceramicznej (prowadzenie: Wioletta Sarota-Stach)
- pokaz tworzenia wyrobów rękodzieła artystycznego z filcu (prowadzenie: Johanna Kutschera)
Warsztatom towarzyszyć będzie sprzedaż wyrobów rękodzieła artystycznego
Dział Historii Miasta Muzeum Ceramiki ul. Kutuzowa 14 (dziedziniec przed budyniem)
Bolesławieckie Bractwo Ceramiczne oraz Bolesławieckie Towarzystwo Ceramiczne zapraszają:
Konferencja Naukowa pt. „Obniżenie temperatury wypału naczyń ceramicznych, wytwarzanych w powiecie bolesławieckim” /24.08.2012, godz. 10.00-14.00/
Pl. Piłsudskiego /Starostwo Powiatowe/
Zakłady Ceramiczne „Bolesławiec” Sp. z o. o. w Bolesławcu zapraszają:
1. Kiermasz ceramiczny na przyzakładowym parkingu /22-26.08.2012, godz. 9.00-17.00/
2. Zwiedzanie zakładu, galerii poplenerowej rzeźby ceramicznej i ekspozycji unikatowych naczyń /23-24.08.2012, godz. 10.00-16.00/
Fabryka Naczyń Kamionkowych „Manufaktura” Sp. J. Smoleński & Zwierz zaprasza:
Ceramiczny zawrót głowy w firmie Manufaktura – rabaty -30% oraz zwiedzanie zakładu, poczęstunek, wstęp wolny /22-26.08.2012, godz. 9.00-16.00/
PPHU „Tyrcz” zaprasza:
Kiermasz ceramiczny i inne atrakcje /24-26.08.2012, godz. 11.00-18.00/
„Ceramika Artystyczna” Spółdzielnia Rękodzieła Artystycznego zaprasza:
„Ogrody Ceramiczne” – prezentacja zastaw ceramicznych malowanych ręcznie, pokaz zdobienia, spotkanie z Projektantami Dekoracji, sprzedaż autorskich kolekcji ceramicznych /22-26.08.2012, godz. 11.00-17.00/
trifle - Śro 08 Sie, 2012 14:18
http://www.swietoceramiki.pl/program.html
Anaru - Śro 08 Sie, 2012 14:25
Ciekawie to wygląda
Loana - Czw 09 Sie, 2012 15:22
Ty kukaj na date, chyba Ci nie pasuje
Anaru - Czw 09 Sie, 2012 18:47
Ja wiem, że mi nie pasuje, ja tylko mówię, że ciekawie się zapowiada.
corrado - Sob 11 Sie, 2012 21:20
| Anaru napisał/a: | Ja wiem, że mi nie pasuje, ja tylko mówię, że ciekawie się zapowiada. |
Zaczyna się przed weekendem więc możesz się jakoś wpasować. Też zamierzamy tam w tygodniu wyskoczyć.
elbereth - Śro 12 Wrz, 2012 09:58
Jak ktoś jest we Wrocławiu albo w okolicy w sobotę, to zapraszam na imprezkę
elbereth - Śro 03 Paź, 2012 14:14
Czy warsztaty szycia strojów renesansowych to impreza kulturalna? Ot wtorku we Wrocławiu pod moim osobistym przewodnictwem: http://www.seniorzy.wrocl...um-seniora.html
Anaru - Sob 06 Paź, 2012 15:05
| elbereth napisał/a: | | Czy warsztaty szycia strojów renesansowych to impreza kulturalna? |
Jasne
A tak tematycznie trochę, to w niedzielę:
Jarmark Jadwiżański w Leśnicy
Jarmark Jadwiżański, Centrum Kultury Zamek, pl. Świętojański 1, niedziela 7 października, od godz. 12 do 19, wstęp wolny.
Październik to miesiąc św. Jadwigi, żony księcia Henryka Brodatego i patronki Śląska. Z tej okazji w najbliższą niedzielę na Jarmark Jadwiżański zaprasza wrocławskie Centrum Kultury Zamek.
Święto św. Jadwigi przypada 15 października, wtedy to w Kościele Katolickim obchodzony jest odpust. Religijnym obrzędom od wieków towarzyszą także świeckie wydarzenia – jarmarki, występy artystów, turnieje rycerskie i warsztaty rzemiosła.
Do tej tradycji nawiązuje Centrum Kultury Zamek zapraszając wrocławian na coroczny Jarmark Jadwiżański inspirowany średniowiecznymi zwyczajami. W niedzielę 7 października wokół Zamku Leśnickiego swoje kramy i warsztaty rozłożą kupcy, handlarze, rzemieślnicy. Pojawią się też rycerze, dystyngowane damy dworu. Od godz. 12 do godz. 19 na Podzamczu i wokół Parku Leśnickiego będzie się dziać - będzie można m.in. wziąć udział w konkursach rycerskich, skosztować wyrobów regionalnych, obejrzeć pokazy rzemieślnicze, walki rycerskie zaś w finale spektakl baletowo-pantomimiczny "Szachy na żywo" w wykonaniu Baletu Dworskiego "Cracovia Danza".
W tym roku głównym hasłem Jarmarku będą gry i zabawy jakim oddawano się w wolnych chwilach setki lat temu. Znawca średniowiecza, dr Stanisław Rosik z Uniwersytetu Wrocławskiego wygłosi wykład „O niezabawnych skutkach średniowiecznych zabaw, czyli kilka historii nie tylko z czasów św. Jadwigi”. W obozowisku rycerskim będzie można zrelaksować się tak jak to kiedyś czyniono, czyli zagrać w kości, karty, posiłować się na rękę czy też spróbować rozegrać partię w historyczne gry planszowe. Szachy – gra popularna od wielu tysięcy lat, w którą chętnie grywano również w średniowieczu, będzie obecna w spektaklu baletowo-pantomimicznym granym przez Balet Dworski „Cracovia Danza” –Miejską Instytucję Kultury w Krakowie.
Tradycyjnie nie zabraknie pokazów walk rycerskich. Zaciężni zaprezentują swoje możliwości podczas Turnieju Róż, w którym będą rywalizować o względy damy wybranej z publiczności tocząc między sobą pojedynki. Dla uczestników imprezy bractwo przygotowało osobny turniej, w którym chętni spróbują sił w przygotowanych dla nich konkurencjach, m.in.: w rzucie włócznią, walce z rycerzem, czy „machinie przygońskiego”, na której zweryfikują swoje umiejętności cięcia mieczem.
Podczas Jarmarku nastąpi również rozstrzygnięcie rodzinnego konkursu na najpiękniejszą chorągiew z herbem rodzinnym. Dla zainteresowanych bardziej precyzyjną i spokojniejszą rozrywką Zamek przygotował warsztaty średniowiecznej kaligrafii, w trakcie których za pomocą gęsiego pióra będzie można nauczyć się pisać takimi czcionkami jak: uncjała, minuskuła karolińska czy kursywa gotycka.
Nieodłączną częścią leśnickiej imprezy jest jarmark kupiecki, na którym w stylizowanych straganach swoje wyroby oferują producenci wyrobów naturalnych i ekologicznych. W tym roku, w części handlowej weźmie udział blisko 40 wystawców mających w sprzedaży m.in.: miody smakowe, pitne, naturalne soki z jabłek, ekologiczne przetwory z owoców, sery korycińskie, tradycyjne wędliny, piwa miodowe, ciemne i korzenne, ale również białą broń kutą, biżuterię artystyczną z drewna, skóry i szkła, czy też wyroby rzemieślnicze z drewna: miecze, tarcze, łuki, kusze. Ponadto, podczas specjalnego pokazu, będzie można z bliska przyjrzeć się procesowi wyrobu dawnych naczyń z drewna. Całodniową strawę oraz napitki zapewnia karczma „Pod szkarłatnym rumakiem” z wyborną kuchnią i grzanym winem ze starych dębowych beczek.
http://www.wroclaw.pl/jar...y_zamek,1.dhtml
Idziemy z Agn, wybiera się ktoś jeszcze z Wrocławia?
Anaru - Nie 07 Paź, 2012 13:19
Tak jeszcze odnośnie jarmarku:
W październikową niedzielę, na teren mieniącego się kolorami wczesnej jesieni podzamcza do wrocławskiej Leśnicy zjadą kupcy, handlarze, starodawni rzemieślnicy, rycerze oraz dystyngowane damy dworu, aby jak co roku odbyć podróż w czasy wieków średnich, podczas Jarmarku Jadwiżańskiego organizowanego przez Centrum Kultury „ZAMEK”. W trakcie imprezy będzie można m.in. wziąć udział w konkursach rycerskich, skosztować wyrobów regionalnych, obejrzeć pokazy rzemieślnicze, walki rycerskie zaś w finale spektakl baletowo-pantomimiczny "Szachy na żywo" w wykonaniu Baletu Dworskiego "Cracovia Danza".
PROGRAM
12.00 – Rozpoczęcie jarmarku handlowego
12:00 - Obozowisko rycerskie – pokazy broni, zbroi, prezentacje, ćwiczenia
14:00 - Oficjalne otwarcie, pokaz tańców dawnych
14:15 - Rycerski Turniej Róż
15:00 – Rozstrzygnięcie konkursu na chorągiew z herbem rodzinnym
15:15 – Turniej rodzinny o miano Najzacniejszego Rodu Ziemi Wrocławskiej
15:30 – Historia św. Jadwigi w wydaniu kukiełkowym
16:00 – dr Stanisław Rosik, wykład pt.: "O niezabawnych skutkach średniowiecznych zabaw, czyli kilka historii nie tylko z czasów św. Jadwigi"
17.00 - 18.00 - spektakl "Szachy" wg poematu Jana Kochanowskiego w amfiteatrze
18.15-18.45 - Pokazy walk rycerskich „Krąg zdrady”
Szczegóły poniżej
http://www.zamek.wroclaw....i_07102012.html
fanturia - Nie 07 Paź, 2012 18:42
| Anaru napisał/a: | | Ponadto, podczas specjalnego pokazu, będzie można z bliska przyjrzeć się procesowi wyrobu dawnych naczyń z drewna. |
Jeśli było, to musiało być bardzo ograniczone czasowo, bo gdzieś między 15 a 17 śladu po nich nawet nie było. Ani jednego wióra
corrado - Nie 07 Paź, 2012 19:07
Ostatnie informacje organizatora mówiły o 59 wystawcach. Wyglądało niestety, że jednak jakaś połowa wymarzła, tak pusto było.
Znajomi chyba tez wymarzli, bo nikogo nie było widać.
Anaru - Nie 07 Paź, 2012 21:59
Zgubili się w tłumie
Nie liczyłam wystawców, ale faktycznie chyba ich było nieco mniej niż miało być.
Za to szachy rewelacyjne.
|
|
|