To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Fantastyka - Czytamy... polecamy... odradzamy

Caitriona - Wto 14 Gru, 2010 22:35

Fibula napisał/a:
Moje coroczne postanowienie noworoczne to zawiesić chodzenie do bibliotek.

Nie ma szans, żeby takiego postanowienia dotrzymać, więc po co je składać? :mrgreen:

Od Miasta wolałam już 13 anioła ;)

milenaj - Wto 14 Gru, 2010 22:36

Caitriona napisał/a:
Od Miasta wolałam już 13 anioła

Nie czytałam.

Caitriona - Wto 14 Gru, 2010 22:44

Polecać bardzo nie będę ;) Moje wrażenia po lekurze były takie: http://i-love-impala67.bl...na-kantoch.html
Admete - Śro 15 Gru, 2010 15:49

Ja prawie nie chodzę do bibliotek - nie ma w nich nowości, więc nie ma po co. Prowincja, to prowincja. Kupuję i pożyczam od przyjaciół. Korzystamy w prywatnych bibliotek.
asiek - Śro 15 Gru, 2010 15:59

Admete napisał/a:
Ja prawie nie chodzę do bibliotek - nie ma w nich nowości, więc nie ma po co.

Ja poszłam wczoraj do swojej... DNO i 10 metrów mułu... Żadnych nowości nie wypatrzyłam. :?
Zawracanie głowy, dobrze że w necie są ebooki.

milenaj - Śro 15 Gru, 2010 17:38

Caitriona napisał/a:
Polecać bardzo nie będę Moje wrażenia po lekurze były takie: http://i-love-impala67.bl...na-kantoch.html

Dzięki, mnie w każdym razie zachęciłaś :-D

Admete - Śro 15 Gru, 2010 17:39

asiek napisał/a:
Admete napisał/a:
Ja prawie nie chodzę do bibliotek - nie ma w nich nowości, więc nie ma po co.

Ja poszłam wczoraj do swojej... DNO i 10 metrów mułu... Żadnych nowości nie wypatrzyłam. :?
Zawracanie głowy, dobrze że w necie są ebooki.

Nie lubię czytać z monitora, więc taki sposób lektury mi nie odpowiada. Myslałam o czytniku ebooków, ale musiałąbym zobaczyć, czy mi coś takiego pasuje.

asiek - Śro 15 Gru, 2010 17:59

Admete napisał/a:
Nie lubię czytać z monitora,

Też nie przepadam, ale jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma... :-|

Admete - Śro 15 Gru, 2010 18:32

Ja nie wysiedzę za długo przy biurku, a laptop mnie denerwuje, bo cięzki. Boli mnie kręgosłup i oczy.
Admete - Sob 08 Sty, 2011 14:25

Zauważyłam to dziś na półce w Matrasie ( przy okazji - Thin logo jest mocno fioletowe ;) ):

http://www.gandalf.com.pl...graphica-tom-1/

Światu ludzi i Archipelagowi Snów zagraża niebezpieczeństwo. Czy opiekunom Imaginarium Geographica - atlasu ziem istniejących w mitach, legendach i bajkach - uda się pokonać mroczne siły?

Cytat:
Akcja Tu żyją smoki zaczyna się w Londynie w czasie I wojny światowej. Znana sceneria szybko zmienia się w fantastyczny świat mitów i magii, w którym mówiące zwierzęta prowadzą samochody z silnikami parowymi, Zielony Rycerz strzeże szczątków podupadłego królestwa, a legendarny twórca map mieszka w Wieży Czasu… W Archipelagu Snów żywe Smocze Statki przenoszą bohaterów - a wraz z nimi czytelników - w krainy tak zdumiewające, że pragniemy, by ten sen nigdy się nie skończył.

Książka rozpoczyna się w Londynie podczas I wojny światowej. Trzech przyjaciół, John, Jack i Charles, wyrusza w podróż po świecie mitów i baśni, którego atlas nosi nazwę "Imaginarium Geographica". Podróż ta sprawi, że wszyscy trzej zostaną autorami powieści fantastycznych; pod koniec książki okazuje się, że John to John R.R. Tolkien, Jack to Clive Staples Lewis, zaś Charles to Charles Williams, w rzeczywistości przyjaciele i członkowie nieformalnego klubu literackiego "Inklingowie". Tu żyją smoki zawiera wiele nawiązań do ich twórczości.

Czy ktoś to zna?

milenaj - Sob 08 Sty, 2011 14:44

Nie, nawet niew słyszałam, ale może być ciekawe. A ja bez kasy jestem :cry2: .
Admete - Sob 08 Sty, 2011 15:55

Też sie zainteresowałam i też mam szlaban na ksiązki w tym miesiącu...Myślałam, że będze lepiej niz w grudniu, ale nic z tego...
Agn - Sob 08 Sty, 2011 15:55

Admete napisał/a:
Zauważyłam to dziś na półce w Matrasie ( przy okazji - Thin logo jest mocno fioletowe ;) ):

http://www.gandalf.com.pl...graphica-tom-1/

Światu ludzi i Archipelagowi Snów zagraża niebezpieczeństwo. Czy opiekunom Imaginarium Geographica - atlasu ziem istniejących w mitach, legendach i bajkach - uda się pokonać mroczne siły?

Cytat:
Akcja Tu żyją smoki zaczyna się w Londynie w czasie I wojny światowej. Znana sceneria szybko zmienia się w fantastyczny świat mitów i magii, w którym mówiące zwierzęta prowadzą samochody z silnikami parowymi, Zielony Rycerz strzeże szczątków podupadłego królestwa, a legendarny twórca map mieszka w Wieży Czasu… W Archipelagu Snów żywe Smocze Statki przenoszą bohaterów - a wraz z nimi czytelników - w krainy tak zdumiewające, że pragniemy, by ten sen nigdy się nie skończył.

Książka rozpoczyna się w Londynie podczas I wojny światowej. Trzech przyjaciół, John, Jack i Charles, wyrusza w podróż po świecie mitów i baśni, którego atlas nosi nazwę "Imaginarium Geographica". Podróż ta sprawi, że wszyscy trzej zostaną autorami powieści fantastycznych; pod koniec książki okazuje się, że John to John R.R. Tolkien, Jack to Clive Staples Lewis, zaś Charles to Charles Williams, w rzeczywistości przyjaciele i członkowie nieformalnego klubu literackiego "Inklingowie". Tu żyją smoki zawiera wiele nawiązań do ich twórczości.

Czy ktoś to zna?

A to jest chyba taka seria dla młodszego odbiorcy. Znaczy się fantasy dla młodzieży, coś jak Eragon, choć może lepiej napisana (acz nie wiem, bo nie czytałam, przyznaję).

(Tak, w końcu i ja wyczaiłam to nowe logo. Wolę to, które jest u mnie.)

milenaj - Wto 11 Sty, 2011 20:53

Nowa książka Kay'a:

http://www.amazon.com/Und...y/dp/0451463307

Ciekawe czy będzie po polsku. Lubię "Tiganę" i "Lwy Al - Rassanu"

Caitriona - Wto 11 Sty, 2011 21:53

Póki co przeczytałam tylko jedną jego książkę, Ostatnie promienie słońca. Szalenie mi się ona podobała. Dlatego dwie następne jego powieści stoją u mnie na półce i czekają na swoją kolej ;)
milenaj - Pią 14 Sty, 2011 15:02

Jesienią czwarty i ostatni tom "Pan Lodowego Ogrodu".
Agn - Pią 14 Sty, 2011 15:20

A nie miało być przypadkiem pięciu tomów?

Jestem po Opowieściach z Wilżyńskiej Doliny Anny Brzezińskiej. Kapitalne! Taki Jakub Wędrowycz w spódnicy. Babcia Jagódka potrafi sobie ostro chlapnąć, być nieprzyjemna i nie certoli się z konkurencją, ale dla mieszkańców swojej wsi znajdzie jakąś chwilkę i ostatecznie pomoże (pomarudzi przy tym niewąsko, ale choćby dla świętego spokoju pomoże).
Ubawiłam się jak rzadko. Polecam! :mrgreen:

milenaj - Pią 14 Sty, 2011 15:30

Pierwszy raz słyszę o 5 tomach, ale może... Przy okazji trzeciego, było pisane, że w założweniu miała być trylogia, ale materiału za dużo. No i wyszły 4 tomy. Może tym razem też się rozmnożyło. Poczekamy, zobaczymy...

A Brzezińskiej i polecam drugi tom: "Wiedźma z Wilżyńskiej Doliny". Też cudne.
Twardokęska czytałaś?

Agn - Pią 14 Sty, 2011 15:46

Twardokęska nie, ale jak jest tak samo komiczny, jak opowiadania o Babuni Jagódce, to z pewnością się zapoznam. Tym bardziej, że nawet był z imienia wymieniony w jednym z opowiadań.
Wzięłam się za "Wiedźmę..." - na smoka zakute pały polują! :rotfl:

milenaj - Pią 14 Sty, 2011 15:50

Twardokęsek nie jest tak komiczny, ale polecam ze wszystkich sił. Kocham cały cykl. Postacie, fabułę, świat... Brzezińska ma za to moje bezgraniczne uwielbienie...
Mnie wciągnęło jak Martin...

Agn - Pią 14 Sty, 2011 15:58

I tak zajrzę - z czystej ciekawości. Ostatecznie "Opowieści..." zawierały nie tylko humor, były też momenty ciut poważniejsze.
Fibula - Pią 14 Sty, 2011 19:45

Agn napisał/a:
Twardokęska nie, ale jak jest tak samo komiczny, jak opowiadania o Babuni Jagódce, to z pewnością się zapoznam. Tym bardziej, że nawet był z imienia wymieniony w jednym z opowiadań.
Wzięłam się za "Wiedźmę..." - na smoka zakute pały polują! :rotfl:

Nie, saga o Twardokęsku nie jest komiczna, ale to bardzo dobra powieść i ja również gorąco Ci ją polecam. Jagódka i Twardokęsek obracają się w tym samym uniwersum, a w jednym z opowiadań mamy podpowiedź, jak się kończy saga, ale to odrębne opowieści. Jak to się stało, żeś się dotąd uchowała przed Jagódką? :wink: I - jeśli lubisz baśniowo-mroczne klimaty, koniecznie zajrzyj do Wód głębokich jak niebo.

Fibula - Pią 14 Sty, 2011 19:50

milenaj napisał/a:
Pierwszy raz słyszę o 5 tomach, ale może... Przy okazji trzeciego, było pisane, że w założweniu miała być trylogia, ale materiału za dużo. No i wyszły 4 tomy. Może tym razem też się rozmnożyło. Poczekamy, zobaczymy...

W wywiadzie radiowym Kossakowska mówiła, że to już będzie ostatni tom. Oby, bo jestem ciekawa tego cyklu, a nie zacznę go czytać, póki nie zostanie skończony.

milenaj - Pią 14 Sty, 2011 19:56

To dobrze, bo ostatnio brakuje mi cierpliwości w czekaniu na kolejne tomy.

A cykl polecam.

Fibulo, co sądzisz o książkach Brzezińskiej pisanych wspólnie z mężem?

Fibula - Pią 14 Sty, 2011 20:24

milenaj napisał/a:
To dobrze, bo ostatnio brakuje mi cierpliwości w czekaniu na kolejne tomy.
A cykl polecam.

Zewsząd słyszę, że dobry, ale nie czytam cykli, jeśli nie widać ich końca. Za duża skleroza, za dużo innych książek do czytania, by kilkakrotnie przypominać sobie, co było poprzednio. Mąż czyta na bieżąco i chyba też pluje sobie w brodę, że nie zaczekał na całość ;) . Zrobiłam wyjątek dla Twardokęska i po zapowiedzi kolejnego tomu czytałam całość od początku - z taką samą przyjemnością. :mrgreen:

Cytat:
Fibulo, co sądzisz o książkach Brzezińskiej pisanych wspólnie z mężem?

Jeszcze nic, bo twardo czekam na trzeci tom. Jak wrażenia?