To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Literatura - Proza i poezja - NOWOŚCI W KSIĘGARNIACH

Tamara - Śro 06 Sty, 2010 18:22

Nie wiem , czy to nowość , czy nie , ale dziś w Empiku znalazłam "Okrążmy świat raz jeszcze" Tadeusza Perkitnego , o której to książce kiedyś wspominałam przy okazji "Rowerem i pieszo przez Czarny Ląd" Kazimierza Nowaka . Opis wędrówki dwóch młodzieńców dookoła świata w latach dwudziestych XX wieku , z zarobkowaniem po drodze na dalszą podróż .
trifle - Śro 06 Sty, 2010 20:16

O, ciekawe! Ja przez święta przeczytałam "Prowadził nas los" czyli autostopem dookoła świata. Kinga i Chopin, para, wylatuje do Nowego Jorku z Warszawy. I przez pięć lat wędrują dookoła. Różnymi sposobami, w kilku miejscach zatrzymują się na dłużej. Fascynujące to było. Bo po prostu... da się :shock:
Coś takiego z lat 20... :mysle:

Tamara - Pią 08 Sty, 2010 18:25

I liczne oryginalne fotografie odbite ze szklanych negatywów :mrgreen:
Gosia - Pią 08 Sty, 2010 21:33

Muszę wreszcie przeczytać tego Perkitnego.

Jeśli chodzi o fotografie na płytach, byłam zdumiona w czasie lektury książek podróżniczych, w tym także tej o wyprawie "Endurance", jak zdołali przechować w tak ciężkich warunkach zdjęcia w takiej ilości, które teraz możemy oglądać jako ilustracje.

Tamara - Pią 08 Sty, 2010 22:30

Gosiu , czytaj , bo warto :mrgreen:
aneby - Czw 11 Lut, 2010 19:48

Widziałam dzisiaj w księgarni Simon's cat :mrgreen: http://www.swiatksiazki.p...a,Simon-Tofield
Rysunki nie robią takiego wrażenia jak filmiki na youtubie, ale książka moze być zabawnym prezentem :wink:

Agn - Czw 11 Lut, 2010 19:51

Hehe, "Kot Simona sam o sobie" jest już na rynku od jakiegoś czasu. A książka jest b. zabawna, choć to fakt, że co filmiki na YT, to filmiki na YT. :mrgreen:
Alicja - Pią 26 Lut, 2010 13:12

kolejna zapowiedź twórczości Pratchetta :excited: - na kwiecień

Niewidoczni Akademicy

http://discworld.pl/viewpage.php?page_id=193

na okładce widzę bagaż na nóżkach :mrgreen:

Caitriona - Pią 26 Lut, 2010 14:12

Super :D :D Ale jakaś taka inna ta okładka, moze przez to że nie ma na niej tylu kolorów co zazwyczaj ;)
Anaru - Pią 26 Lut, 2010 17:56

O niebo lepiej wychodzą okładkowo mordy i mordki postaci charakterystycznych niż wdzięczne panienki jak widzę ;)

Mam straszne zaległości w czytaniu tej serii...
W kupowaniu też, już jakiś czas temu chciałam skompletować do końca, ale na razie mi nie wyszło. :?

Fibula - Pią 26 Lut, 2010 20:29

Takoż i ja, utknęłam na Zbrojnych. Ale przynajmniej - oprócz Ostatniego bohatera - mam pozostałe.
Admete - Pią 26 Lut, 2010 22:30

Zauważyłam dziś w księagrni ksiązkę, która mnie zainteresowała:

http://www.esensja.pl/ksi...&idobiektu=6694

Cytat:
Opis wydawcy
Była Alicją – ale w krainie bardzo rzeczywistej: dystyngowanego wiktoriańskiego uporządkowanego świata oksfordzkich wykładowców. Jej ojciec był dziekanem, a matka najważniejszą osobą w towarzystwie – królową, która czasem łaskawie ustępowała miejsca innym królowym, jak wtedy gdy odwiedziła ich Jej Wysokość Wiktoria. Ona i jej siostry miały być małymi damami. Alicja nie była. Zbyt często miała potargane włosy i podrapane kolana. I był dziwny jąkający się pan Dodgson, „ten uprzykrzony nauczyciel matematyki”. Później on został Lewisem Carrollem, a ona jego Alicją… Ale najpierw pan Dodgson zabierał dziewczynki do Krainy Czarów: opowiadał – i fotografował. Alicja nie rozumiała, dlaczego pewnego dnia nagle ich dom na zawsze zatrzasnął przed nim drzwi i oboje opuścili Krainę Czarów…

A za tydzień premiera Alicji w wersji Burtona.

Anonymous - Pią 26 Lut, 2010 22:36

Zainteresowałąm się.... bardzo. Dodane do kolejki... nabędę hyżo... :) czyli w okolicach połowy marca
Admete - Pią 26 Lut, 2010 22:52

http://pl.wikipedia.org/wiki/Alice_Liddell

Na tych fotografiach jest Alicja Liddell - podobno pierwowzór książkowej Alicji.

Ogólnie rzecz biorąc wokól Carolla jest sporo kontrowersji.

Tutaj więcej fotografii:

http://www.google.pl/imgr...ved=0CB4Q9QEwBQ

Agn - Sob 27 Lut, 2010 00:08

U mnie w pracy pojawiły się... pojawiło się mnóstwo książek, ale dwie zwróciły moją uwagę. Pierwszą jest Kapuściński non-fiction - i jak nie cierpię tego szpanerskiego tytułu (nie dało się Kapuściński bez fikcji???), tak temat odbrązawiania Kapuścińskiego może być interesujący.
Druga to powieść z gatunku "życiowych" - Gruba. Przeglądałam na razie i widzę, że bohaterka (autorka) wspomina o wielu rzeczach, które są, niestety, udziałem osób alternatywnie szczupłych. Znam z własnego doświadczenia tę nietolerancję. Może być ciekawa lektura, ponoć dodaje otuchy, zobaczymy.

Deanariell - Sob 27 Lut, 2010 01:21

Agn napisał/a:
Druga to powieść z gatunku "życiowych" - Gruba. Przeglądałam na razie i widzę, że bohaterka (autorka) wspomina o wielu rzeczach, które są, niestety, udziałem osób alternatywnie szczupłych. Znam z własnego doświadczenia tę nietolerancję. Może być ciekawa lektura, ponoć dodaje otuchy, zobaczymy.

No co Ty Thinuś, przecież Ty seksi kobitka jesteś - taka, jaka jesteś... :przytul: Ludzie się w większości nie znają... :roll: Ale powieść z punktu widzenia psychologii i socjologii faktycznie może być ciekawa - dla wszystkich. ;)

Agn - Sob 27 Lut, 2010 07:12

Oj, Riella, ja wiem, że wy tak uważacie, ale parę nieprzyjemnych sytuacji się w życiu zaliczyło ze względu na swoje kształty, to coś o tym wiem. A książkę poleca Dorota Wellman, a tę kobitę to ja lubię. :mrgreen:
Anonymous - Sob 27 Lut, 2010 11:28

Agn Dziecko bo jak Cię strzelę za takie teksty? No chyba, że utyłaś jakieś hmmmm 60 kilo od lipca to spoko, wtedy masz prawo :wink:
mi by się taka lektura przydała, ale z drugiej strony od nikogo przykrości raczej z tego powodu nie doświadczam(bo czy ja sama się liczę?) to w sumie wolę przeczytać tą co Admete wspominała

Agn - Sob 27 Lut, 2010 20:10

Kaśku oraz inne dziouszki - naprawdę jesteście przekochane i wiem, o co wam biega. Jeno mnie biega o to, że, podobnie jak bohaterka, zaliczyłam nie raz sytuację, kiedy ktoś za mną wołał "Człowiek-słoń!" albo śmiechy wrednych dzieciaków do spółki z ich (bodajże) ojcem. O tym mówię. Nie o moim stosunku do samej siebie, choć staram się mieć dystans, nawet jeśli to trudne, bo jednak swoje kilogramy na własnych nogach dźwigam i widzę tego efekty. Ale to insza inszość.
Deanariell - Sob 27 Lut, 2010 20:18

Agn napisał/a:
Kaśku oraz inne dziouszki - naprawdę jesteście przekochane i wiem, o co wam biega. Jeno mnie biega o to, że, podobnie jak bohaterka, zaliczyłam nie raz sytuację, kiedy ktoś za mną wołał "Człowiek-słoń!"

Taaaaa... Rozumiem Cię - za mną w podstawówce wołali "Szkieletor", bo się He-Man'a naoglądali :roll: Wtedy mi było trochę przykro, a teraz się śmieję na wspomnienie, bo z wiekiem nabrałam kobiecych kształtów i raczej daleko mi do tego przezwiska... :-P

Też bym coś chętnie przeczytała, ale mam tyle różnych tytułów do wyboru (czekają w długiej kolejce...), że nie wiem od czego by tu zacząć - w efekcie ograniczam się do czytania forum. :lol:

Agn - Sob 27 Lut, 2010 20:28

Btw w księgarniach jest już Kapuściński non-fiction w zatrważającej cenie 54,90 zł. Jednakowoż w mojej firmie można to kupić z 25% rabatu, jak by ktoś koniecznie chciał tę książkę kupić. :)

Ja sobie daruję. Przejrzałam i jakoś mi się nie chce czytać tej biografii. Natomiast na pewno, jak tylko skończę Więzy krwi Kossakowskiej biorę się za 20 lat nowej Polski w reportażach Mariusza Szczygła. Nie odpuszczę sobie tej książki!

Anaru - Sob 27 Lut, 2010 23:15

Agn napisał/a:
Jednakowoż w mojej firmie można to kupić z 25% rabatu, jak by ktoś koniecznie chciał tę książkę kupić. :)

Gdzie Ty w ogóle pracujesz? We Wrocławiu gdzieś? :mysle:
Bo bym Cie chętnie nawiedziła kiedyś ;) , nie tylko obejrzeć książki :mrgreen:

Agn - Nie 28 Lut, 2010 11:25

Wrocław, Wrocław. W księgarni sieci Matras. W Krakowie też jest kilka, na pewno jakaś w rynku (albo w drodze do rynku).

A nawiedzić to mnie proszę! :D

Admete - Nie 28 Lut, 2010 13:26

Anaru chyba teraz we Wrocławiu przebywa - to moze i nawiedzi ;)
Agn - Nie 28 Lut, 2010 13:48

Ooooo!!! To od wtorku jestem w pracy!!!